XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Viktminskning har uppenbara fysiska effekter, men en underskattad aspekt av viktminskning är den psykologiska inverkan på den person som har bantats. Vanligtvis resultatet är positivt, men inte alltid, och att kunna hantera psykologi viktminskning är en viktig strategi för att upprätthålla en hälsosam vikt.

Planerade Viktminskning

Människor som planerar att gå ner i vikt och är framgångsrika på det i allmänhet har en känsla av självförtroende och förbättrad självkänsla. Detta gäller särskilt för personer vars tidigare övervikt var själv en funktion av någon underliggande psykologiska trauman. Men vissa människor som har en ohälsosam relation med sin vikt aldrig vara nöjd, oavsett hur låg skal register. Dessa människor är kandidater för anorexia nervosa och bulimi.

Oplanerade Viktminskning

Vissa människor gå ner i vikt utan avsikt att - ofta av allvarlig sjukdom, en kronisk sjukdom eller undernäring till följd av fattigdom eller psykisk sjukdom. Även om vissa personer kan se denna utveckling positivt, andra kan vara rädd eller upprörd vid förlust eller visa förlust kosmiska straff för förseelser eller otillräcklighet. Förutom att människor som blir under utan önskar vara så kan ha liknande psykologiska självbild frågor som sjuklig fetma: självförakt, känslor av sexuell unattractiveness och låg självkänsla.

orimliga förväntningar

Personer som genomgår en snabb, extrem viktminskning (vanligen de som förlorar mer än 60 pounds i mindre än nio månader) kan vara en början nöjda med deras prestanda och räknar med att de kommer att se och känna på ett visst sätt när de når en idealisk kroppsvikt. Emellertid är minskningen av fetma ofta åtföljs av bristningar och lös bukvävnad som är ful och kommer inte att förbättras förutom genom kirurgi. För dessa människor, arbetar hårt för att bara gå ner i vikt för att ha en kropp som är mindre perfekt än de förväntade kan vara intensivt deprimerande och kan till och med leda till viktökning eller känslomässig förtvivlan.

Biokemiska förändringar som påverkar psykologi

Psykologiska disposition är tätt kopplat till hormonnivåer. Snabb viktminskning ofta påverkar en persons endokrina systemet. Till exempel hos män, är produktionen av testosteron stimuleras starkast från två händelser: snabb viktminskning och intensiv fysisk aktivitet. En överviktig, stillasittande man som åstadkommer en livsstilsförändring som har täta aerob aktivitet och lågt kaloriinnehåll bantning kommer att uppleva extrem viktminskning, men också en flod av testosteron som kommer att påverka hans humör, koncentration och sexuell aggressivitet. Dessa hormon-inducerad beteendeförändringar direkt påverkar en persons känslomässiga och psykologiska attityd.

Behandling & Prevention

Även de vanligaste psykologiska effekterna av viktminskning är positiv, kan man minska risken för en ogynnsam reaktion genom att grundligt förstå de fysiska förändringar som han kommer att genomgå medan förlora vikt och acceptera att en minskning av sjuklig fetma, även om han landar på en målvikt , inte nödvändigtvis kommer att leda till en "bikini kropp." Dessutom bör alla depression som kan ställa in från dåligt anpassade förväntningar behandlas av en legitimerad klinisk terapeut.