XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Illamående och amp; Magont efter att ha ätit

För många människor, att få den välbekanta obehaglig känsla i schaktet i magen är ett förebud om dåliga saker att komma, speciellt när det sker efter att ha ätit. Illamående och magsmärtor efter en måltid kan betyda något annat än det faktum att du åt några alltför många bitar av choklad, men det kan också peka på en allvarligare hälsoproblem. Ta reda på fakta om dessa vanliga symtom på en matsmältningssystemet gått snett, inklusive vanliga orsaker, åtföljande symtom och när illamående eller magont samtal för en resa till läkaren.

Fakta

Illamående och magsmärtor är allmänna tecken som ofta visar något är fel i matsmältningssystemet. När du tugga och svälja mat, resor till magen, där det blandas med mage juice innan tunntarmen. Väl inne i tunntarmen, mat och dryck blandas med galla, sedan avsluta bryta ner och absorbera i tarmväggen för att tillhandahålla nödvändiga näringsämnen för din kropp. Gastrointestinala symtom ofta först utvecklas i magen eller övre delen av buken, eftersom det är där stora mat nedbrytning börjar.

orsaker

Illamående och magsmärtor kan uppstå från olika hygienkrav, inklusive matsmältningsbesvär, matförgiftning, och viral gastroenterit. Även kallad dyspepsi eller magbesvär, matsmältningsbesvär är en vanlig, kortvarig sjukdom som ofta förekommer efter att ha ätit för snabbt, överätande eller konsumera en hel del fet, kryddig eller fet mat. Matförgiftning utvecklas när du konsumerar bakteriefri förorenad mat eller dryck; enligt Medline Plus, de flesta fall av matförgiftning uppstå som en följd av bakterie infekterade livsmedel. Viral gastroenterit orsakar inflammation i slemhinnan i magen och tarmarna på grund av en virusinfektion.

symptom

Illamående eller illamående och smärta i övre delen av buken kan vara det enda symtom du upplever om matsmältningsbesvär är den skyldige. Andra symtom som också kan uppstå med ett fall av matsmältningsbesvär inkluderar en känsla av fullkomlighet innan du faktiskt äter mycket av din måltid, en brännande känsla i magen och uppblåsthet. Även illamående och magsmärtor kan vara din första symptomen, matförgiftning och viral gastroenterit typiskt fortsätta att producera mer allvarliga symtom, såsom allvarlig magkramper, diarré och kräkningar, samt feber och frossa, beroende på svårighetsgraden av infektionen .

överväganden

Du kan förhindra många fall av illamående och magsmärtor genom att utöva goda matvanor och öva god hygien. Som regel, undvika att äta en hel del fet, kryddig mat, speciellt precis innan du går till sängs. Begränsa ditt intag av koffein, choklad, alkohol och läsk, särskilt om du märker din gastrointestinala besvär dyker upp strax efter att ha förtärt en av dessa ämnen. När det gäller god hygien, är att tvätta en viktig förebyggande åtgärd när det handlar om smittsamma gastric sjukdomar. Tvätta livsmedel noggrant under tillagningen och alltid desinficera arbetsytor, särskilt om du förbereder köttprodukter. Frekvent, grundlig handtvätt kan också bidra till att minimera dina chanser att utveckla eller överföra allvarliga gastrointestinala sjukdomar.

Varning

Illamående och magsmärtor som leder till diarré eller kräkningar kan orsaka allvarlig uttorkning, särskilt hos barn, unga barn och äldre personer. Undvika detta potentiellt allvarligt tillstånd genom att övervaka ditt vätskeintag. Stick med elektrolyt vätskor för att på bästa sätt ersätta salt och mineraler som lämnar kroppen, rekommenderar Medline Plus. Tala med din läkare om du har kraftigt illamående och magsmärtor som gradvis försämras eller inte försvinner efter 24 timmar, eftersom det kan tyda på en allvarligare hälsotillstånd, såsom gallsten eller magcancer.