XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Baljväxter & amp; allergier

Så gott som 90 procent av alla födoämnesallergier är reaktioner på nötter, mejeriprodukter, soja, vete, fisk eller skaldjur, enligt Cleveland Clinic. Baljväxter omfattar alla soja och peanutallergies; andra baljväxter inkluderar bönor, linser och lakrits produkter. Dessa allergier är särskilt svåra att hantera eftersom många livsmedel innehåller jordnötter eller sojaolja eller tillverkades på utrustning som också bearbetas peanut- eller sojabaserade produkter. Hantera en baljväxt allergi kräver mycket etikett läsning och en noggrant diet.

Mat allergier

Baljväxter & amp; allergier

Födoämnesallergier hända när kroppens immunförsvar tolkar ett visst livsmedel som en fiende och försöker bekämpa det. Som en reaktion på allergen, producerar immunförsvaret antikroppar som fäster till specifika typer av celler-basofiler, som finns i blodet; och mastceller, som finns i huden, matsmältningskanalen, öron, näsa och hals. Antikropparna orsakar dessa celler att producera vissa kemikalier; dessa kemikalier orsaka dina allergiska symtom. Symptomen uppträder som du äter och smälta maten, på de platser livsmedel kontakter kroppens. Reaktioner allmänhet börjar i munnen och flytta till magen som maten rötas, och därefter till blodomloppet och hud som smälta maten är forslas genom kroppen.

missuppfattningar

Baljväxter & amp; allergier

Ibland födoämnesallergier är förväxlas med livsmedel intolerans. Symptomen är ofta desamma; Skillnaden är hur dessa symtom utlöses. Om ditt immunförsvar utlöser attacken, har du en födoämnesallergi. Om immunförsvaret inte är inblandad, har du ett livsmedel intolerans. Mat intolerans är mycket vanligare än födoämnesallergi; enligt National Institute of Allergy och Infectious Disease, endast ca 4 procent av de vuxna och 6 procent till 8 procent av småbarn har matallergier. Din läkare kan bestämma vilket tillstånd du faktiskt har.

peanutallergies

Baljväxter & amp; allergier

Peanutallergies är bland de mest allvarliga födoämnesallergier, med komplikationer som kan leda till döden. Personer som är allergiska mot jordnötter uppleva en reaktion inom några minuter från att äta, röra eller ens andas luft kontaminerad med jordnötsprodukter. Vanliga symtom är nässelutslag, stickningar i halsen, magkramper och anafylaxi-ett allvarligt tillstånd som orsakar pipande andning, svimning och lågt blodtryck. Milda attacker kan behandlas med apotek antihistamintabletter. Svåra attacker behöver en injektion av adrenalin.

soja Allergier

Baljväxter & amp; allergier

Soja allergier är svåra att bekämpa eftersom sojabönor används som produktfyllmedel i många förädlade livsmedel. Från torr spannmål till modersmjölksersättning till deli kött, hittar du soja på många ställen du inte förväntar. Reaktioner på soja allergier är oftast mindre allvarliga än peanutallergies; anafylaxi är sällsynt. Typiska reaktioner inkluderar nässelfeber, väsande andning, yrsel och svullnad av tunga och svalg. Dessa symptom uppträder vanligen inom några minuter av att äta en sojabaserad produkt och kan hanteras med färdigköpta antihistaminer.

Livsmedel som innehåller baljväxter

Baljväxter & amp; allergier

Det låter enkelt nog för att undvika jordnötter, sojabönor och andra baljväxter; vad är inte så enkelt är att undvika livsmedel som framställts med sina oljor. Läsa livsmedelsmärkningen i sin helhet är det enda sättet att undvika dina allergener. Jordnötter finns ofta i kakor, godis, och etniska livsmedel av Afrika, kinesiska eller thailändskt ursprung. Om dina allergiska reaktioner är allvarliga, är det en bra idé att undvika dessa livsmedel på restauranger eller på fester. Du bör också undvika livsmedel med ingredienser såsom hydrolyserade växt eller vegetabiliskt protein. Sojabönolja finns i många asiatiska rätter, vegetabiliska buljong och tofu. Soja är ofta kallad vegetabiliskt protein, vegetabiliskt protein, vegetabiliskt gummi och grönsaker stärkelse; undvika alla livsmedels-lagra objekt med dessa ingredienser på etiketten. Du kan undvika många baljväxter baserade produkter genom att äta färskt kött och grönsaker, och undvika konserverad eller förädlade livsmedel.