XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Alopecia areata och Stress


Stress är en vanlig företeelse som påverkar de flesta av oss någon gång eller annan. Denna stress kan bero på familjefrågor, äktenskap och relationer, vänskap och arbete. Stress yttrar allmänhet sig i symtom som huvudvärk, konstant trötthet, oförklarad värk och smärta och mental trötthet, men i vissa människor kan också yttra sig som hår gallring och håravfall (alopeci).

Påfrestning

Stress kan utlösa förödelse på kroppen samt håret. Varje gång du blir stressad din puls och andning ökar och din kropp skickar adrenalin i överflöd, förbereda dig för din naturliga "kamp eller flykt" svar. Om du är stressad mer än vanligt, kommer din kropp reagerar på detta sätt varje gång. (Enligt Helpguide.org, desto mer kroppen utsätts för denna reaktion, ju mer du är i riskzonen för flera hygienkrav som hjärtsjukdomar, matsmältningsproblem, depression, fetma, sömnproblem och oförklarlig smärta) (Se referenser 1). Långvarig exponering för stress kan också leda till autoimmuna sjukdomar, vilka är kända för att orsaka håravfall. Håravfall som ett resultat av stress kallas telogen effluvium.

telogen Effluvium

Alopeci definieras som håravfall. Håravfall i samband med stress kallas Telogen effluvium. Även om detta inte är vetenskapligt bevisat, har läkarna i samband telogen effluvium med patienter som har gått igenom trauma eller stressande händelser. (Enligt American Håravfall Association, vid varje tidpunkt, 10 till 20 procent av våra hår är i telogen (vilande) stadium, medan 80 till 90 procent är i aktiv odlingsstadium.) (Se referenser 2) Med Telogen effluvium, en onormal mängd hår träder i denna telogen skede orsakar ökat håravfall eller håravfall.

Symtom och tecken

Symtom på telogen effluvium är ungefär samma som i början av de flesta former av alopeci, som är märkbara hår gallring från hårbotten. TE kan påverka något område i hårbotten och något belopp av hår. Kronisk Telogen effluvium kan orsaka håravfall eller gallring till ögonbrynen, ögonfransar och könshår. Även TE kan påverka något område i hårbotten tenderar toppen av hårbotten för att vara mer drabbade än sidorna.

Diagnos

Diagnos av telogen effluvium, bygger på sjukdomshistoria och en hårbotten undersökning. I den medicinska historia del av din examen, kommer du bli frågad en rad frågor om eventuella medicinska tillstånd som du kan ha, liksom frågor som rör din vardag. Under hårbotten undersökning, kommer din läkare undersöka gallring områden, och kan dra i några hårstrån att se hur lätt de kommer ut. Du kommer att få blodprov för att utesluta våra hormonell obalans, och autoimmuna sjukdomar; och i sällsynta fall kan din läkare be att göra en hårbotten biopsi för att fastställa orsaken om är diagnosen inte samlas in av andra provningar.

Behandling

Även med hår faller ut, är hårväxt fortfarande möjligt, eftersom hårsäckarna förbli levande om inte skadas av ärrbildning. Det finns inga FDA-godkända hårväxt formler för att behandla Telogen effluvium, men det finns behandlingar som säljs utan godkännande av FDA, som används för närvarande med effektiva resultat. Den första tillvägagångssättet skulle vara att hantera stress. Nästa din läkare kan ge dig Minoxidil (Rogaine) aktuell lösning för att tillämpas på de drabbade områdena. Detta används för att stimulera hårväxt och är också tillgängliga över disk.