XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Effekter av alkoholism på kroppen

Alkoholism eller alkoholberoende, är en kronisk sjukdom som kännetecknas av begäret, förlust av kontroll dricka alkoholhaltiga drycker, önskan att dricka mer för att få hög och fysiskt beroende som kan skapa abstinenssymptom såsom skakningar, illamående och svettningar efter avslutad dricka. Alkoholism kan påverka levern, matsmältningsorgan och hjärna. Och det kan orsaka fosterskador. Enligt National Institute on alkoholmissbruk och alkoholism, 14 miljoner amerikaner, eller cirka 7,4 procent av den totala befolkningen, passar de diagnostiska kriterierna för alkoholism.

Effekter på hjärnan

Alkohol reser till alla delar av kroppen genom blodet, och det inkluderar hjärnan. En liten mängd alkohol ökar den elektriska aktiviteten i hjärnan och resulterar i en euforisk effekt, ökar självförtroende och minskar depression. Men när en person konsumerar stora mängder alkohol, stör det med de kemiska meddelanden i hjärnan och leder till klumpighet, sluddrigt tal och minskad minne. Wernicke-Korsakoff syndrom är den term som ges till en långsiktig effekt av alkoholism, som kan påverka lemmar samordning och orsaka minnesförlust. Enligt Medline Plus, sker detta när ökade alkoholnivåer leder till minskad tiamin, eller vitamin B1, nivåer, som hjälper till med hjärnans funktion.

Effekter på levern

Levern tar bort gifter i blodet, och det bryter ner alkohol. Enligt alkoholBeredningen i Nya Zeeland, metaboliserar levern 90 procent av alkoholen, medan en person utsöndrar 10 procent via urinen. Under metabolismen av alkohol producerar levern acetaldehyd. Detta ämne har toxiska effekter i organ, såsom hjärnan, levern och magslemhinnan, och kan orsaka kräkningar, illamående och huvudvärk. Kronisk alkoholism kan leda till inflammation i levern och framsteg cirros eller ärrbildning i levervävnad.

Effekter på mag-tarmkanalen

Konsumerar för mycket alkohol kan orsaka slemhinnan i magen för att hetsa, och kan minska absorptionen av näringsämnen och vitamin B till kroppen, enligt Mayo Clinic. Alkohol kan skada andra organ, till exempel bukspottkörteln. Enligt Medline Plus, svarar alkoholism för 70 procent av akut pankreatit fall i USA. Bukspottkörteln producerar inaktiva kemikalier som kallas enzymer, som normalt bara ska vara aktiva när de anländer i tunntarmen. Alkohol aktiverar dem tidigare, orsaka skador på bukspottskörteln vävnad.