XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

metaller

Kirurgiska instrument historia sträcker sig över flera århundraden, även årtusenden. Gamla egyptierna och romarna bildade skärning och dra instrument av trä, ben och flinta. Metaller har använts i blad, handtag och skäreggarna hos saxar och saxar i århundraden också. Som legeringar och metallsmälttekniker förbättrats, så gjorde kvaliteten på kirurgiska instrument. Användningen av skjuvning stål, med namnet eftersom det har använts vid tillverkning av kirurgiska instrument med blad, var populär före och under första hälften av 1700-talet. Nackdelen att klippa stål var att kvaliteten var opålitlig och bladen bröt lätt. På 1750-talet i England, var starkare stål utvecklats vid raffinaderier som höjde skjuvning ståltemperaturen till 1600 grader Celsius. När flytande, var stålet hälls i formar, blir gjutstål. Gjutstål var föregångaren till dagens kolstål. Kolstål kan slipas till en mer exakt grad än rostfritt stål, men det saknar rostfritt stål förmåga att förbli rostfria om inte noggrant hålls mot fukt. Moderna kirurgiska instrument såsom skalpeller är av engångstyp och kan ha utbytbara blad.

Handtag och Probes

Metaller som koppar och mässing kan pläteras med silver och krom. Dessa metaller används fortfarande för formbara prober och ihåliga rör. De används också i de ihåliga handtagen på sårhakar och skrapinstrument kallade raspatories. En annan metall vanligt förekommande i handtagen på känslig och hög precision kirurgiska instrument är titan. Titan används på grund av dess lätta vikt och är icke-reaktivt i human vävnad. En annan lättviktsmaterial, olegerat aluminium, används ibland för kirurgiska instrument såsom prober och dilatorer. Oftare, fast, är rostfritt stål som används i moderna kirurgiska instrument.

Dagens Standards

Idag, organisationer såsom International Organization for Standardization (ISO) klassificerar och ger råd om vilken typ av rostfritt stål är lämplig för olika typer av kirurgiska instrument. ISO råder också på härdning stål och rost och korrosionsprocesser på de olika kvaliteterna tillgängliga. ISO gör också tillgängliga teststandarder och förfaranden för att utveckla metall kirurgiska instrument. Tekniken gör det möjligt för kirurgiska instrument som skall tillverkas för en eller flera användningsområden och nya material undersöks också, såsom användning av speciellt härdade plaster för Lancet och nål används.