XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Medicinskt granskat av
George Krucik, MD, MBA

Gluten Känslighet & amp; överaktiv blåsa

Människor som har glutenkänslighet - antingen en enkel intolerans mot gluten proteiner som finns i vete, korn och råg eller allvarligare autoimmuna tillstånd celiaki - lider av ett brett spektrum av hälsoproblem som sträcker sig långt bortom deras matsmältningssystem. I själva verket är det inte ovanligt att uppleva en överaktiv blåsa om du har glutenkänslighet, och det är möjligt att följa en glutenfri kost kan hjälpa dig tämja problemet.

Bakgrund

Överaktiv blåsa kan ske i form av täta urinblåsan spasmer, som gör att du känner som om du behöver gå på toaletten snarast. Svåra urinblåsan spasmer kan leda till urinläckage och även inkontinens, när du inte kan hindra dig från att urinera. Vissa människor med en överaktiv blåsa diagnostiseras med ett tillstånd som kallas interstitiell cystit. Detta villkor innebär inflammation i urinblåsan och orsakar bäcken obehag och smärtsam urinering tillsammans med en frekvent, akut behov av att urinera.

Orsak

Det är möjligt att glutenkänsligheten spelar en roll i vissa människor med en överaktiv blåsa och interstitiell cystit. Människor som har täta urinblåsan spasmer kan ha möjlighet att identifiera vissa livsmedel - inklusive gluteninnehållande livsmedel - som verkar utlösa sina symtom. Eliminera utlösande livsmedel kan hjälpa till att kontrollera tillståndet. Interstitiell cystit verkar påverka personer med födoämnesallergier - inklusive allergier mot gluten - och personer med autoimmuna sjukdomar, såsom celiaki oftare.

överväganden

Om du misstänker att glutenkänslighet orsakar eller bidrar till din överaktiv blåsa, kontakta din läkare för att diskutera frågan. Det är troligt att hon kommer att vilja testa dig för celiaki, vilket kommer att innebära en blod screeningtest och eventuellt en endoskopi. Om du är negativ för celiaki, kan du fortfarande har en glutenkänslighet, men tyvärr finns det ingen test för att bestämma det. Du kanske kan avgöra om du gluten känslig om du försöker en utslagningdiet under din läkares överinseende; Om du eliminera gluten och dina överaktiv blåsa symtomen försvinner eller förbättras, sannolikt gluten intag bidrar till problemet.

Avhjälpa

Om dina aktiv blåsa symptom härrör från gluten konsumtion, måste du anta en glutenfri diet för att lindra symtomen. Det räcker inte att bara skära ner på gluten; du behöver ta bort varje spår från din diet för att få önskad effekt. Gluten korn visas i de flesta vanliga bakverk, inklusive bröd och spannmål, och även används som fyllmedel och ytterligare ingredienser i produkter såsom konserverade soppor. Det kan hjälpa att hålla med produkter märkta "glutenfri", åtminstone inledningsvis, att se till att du inte av misstag konsumerar gluten.