XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Glutenintolerans hos kvinnor

Glutenintolerans - även känd som celiaki - var en gång betraktades ett sällsynt tillstånd, upplevde mestadels av barn. Men det blir allt vanligare, med en i varje 250 personer slåss tillståndet, enligt en studie som publicerades i december 2002 frågan om "American Family Physician." Kvinnor löper större risk att utveckla glutenintolerans än män, med dubbelt så många kvinnor som diagnostiseras som män. Men med rätt kur kan du enkelt föra ett normalt liv.

Celiaki

Gluten finns i många av kornen du äter såsom vete, korn och råg. Om du har en glutenintolerans eller celiaki, immunförsvaret skadar villi av dina tarmar när du äter gluten. Dessa villi är en viktig del av matsmältningen och hjälpa transportera vad du äter från en punkt till nästa. Celiaki är en autoimmun sjukdom är resultatet av en kombination av gener och en utlösare, såsom ofta förekommande virusinfektioner.

symptom

Om du har glutenintolerans, kan du uppleva trötthet, depression, kramper, domningar i armar och ben, ledvärk, kräfta sår och kliande hudutslag kallas dermatitis herpetiformis. Celiac sjukdom kan också orsaka järnbristanemi och benförlust. Men män och kvinnor upplever ofta olika symtom. Kvinnor är mer benägna att uppleva järnbristanemi, och män är mer benägna att ha låg vikt, dyspepsi och dermatitis herpetiformis.

Celiac och graviditet

Kvinnor med celiaki som är oupptäckta vid tiden av graviditeten var mer benägna än normalbefolkningen att ha låg födelsevikt barn, prematura födslar och nyfödda med kejsarsnitt. Kvinnor med celiaki kan löpa ökad risk för infertilitet och spontana aborter, även om mer forskning behövs. Om du har upplevt fertilitet eller graviditet problem, bör du överväga att testas för celiaki, så många kvinnor visar inga tecken alls.

Behandling

En glutenfri kost är den enda behandling som finns tillgänglig för kvinnor med glutenintolerans. Detta betyder att du måste eliminera vete, korn, råg och rågvete från din diet. Dessa källor av gluten kan visas på oväntade platser, såsom pommes frites och buljongtärningar. Därför bör du läsa all mat etiketten tills du hittar en grupp av varumärken och livsmedel som fungerar för dig. En konsultation med en dietist kommer att vara till stor hjälp för att göra dessa förändringar.