XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Fluktuerande hjärtfrekvens

Din puls, eller puls bestämmer styrkan i ditt hjärta. Det är antalet gånger ditt hjärta slår per minut och det mäter hur hårt ditt hjärta arbetar. En fluktuerande puls anses onormal och kan tyda på en underliggande problem. Mäta din puls är en smart vana att komma in eftersom det kan hjälpa dig att känna igen när eller om det finns ett problem.

Identifiering

Ett friskt hjärtfrekvens indikerar mer effektiv hjärtfunktion och bättre kondition, enligt MayoClinic.com. Din puls är den expansion och kontraktion av en artär såsom blod tvingas genom den. En normal, frisk hjärtfrekvens är normalt mellan 60 och 90 slag per minut, men detta kan bero på kön och etnicitet. Enligt en 1992 översyn av data från National Health and Nutrition Examination Survey, kvinnor hade en något högre vilopuls än män. En något högre puls hittades i vita jämfört med svarta hos kvinnor och män i åldern 25 till 44. Rökare hade högre hjärtslag per minut än icke-rökare. Hösten och vintern orsakade högre puls, som gjorde eftermiddagen och kvällen.

Betydelse

En oregelbundenhet i hjärtfrekvensen kallas arytmi. Problem med pulsen kan uppstå när de elektriska impulserna i din hjärtfunktion felaktigt, vilket kan orsaka en fluktuerande hjärtfrekvens, enligt MayoClinic.com. Arytmier är ofta ofarliga, men vissa arytmier kan vara livshotande så det är bäst att besöka din läkare vid första tecken på en oregelbunden hjärtrytm. En varierande hjärtfrekvens kan orsaka en fladdrande i bröstet, en racing eller långsam hjärtrytm, bröstsmärtor, andnöd, yrsel eller svimning. Orsaker till en fluktuerande hjärtfrekvens inkluderar hjärt ärrvävnad, hjärtsjukdomar, högt blodtryck, diabetes, hypertyreos, rökning, drog- eller alkoholmissbruk, stress eller medicinering.

Behandling

Behandlingen kan bero på vad som orsakar din varierande hjärtfrekvens. Ofta finns det ingen behandling om inte din hjärtslag mönster orsaka andra symptom eller bli allvarligare. En pacemaker används när hjärtslag är för långsam eller tillfälligt stannar. Pacemakern sänder ut elektriska impulser för att stimulera hjärtat att slå. Om pulsen är för snabb, manövrar som att hålla andan eller dunking ansiktet i isvatten, kan mediciner eller katetrar bidra till att behandla arytmi, enligt MayoClinic.com. Implanterbara anordningar eller kirurgi kan krävas i vissa fall.

Mätning

Du kan känna pulsen, eller puls på handleden, nacken, ljumske och ovansidan av foten. Detta beror på att artären är nära huden. Placera pekfingret och långfingret en tum under basen av handflatan på handleden. Tryck på fingrarna mellan mitten senor och utanför ben. Du ska känna en bultande; detta är din puls. Räkna antalet slag i 10 sekunder. Multiplicera detta tal med sex att få din puls. Att på lämpligt sätt få din normala, vilopuls, ta pulsen efter 10 minuters inaktivitet. Om du stöter på en fluktuerande beat, ta din puls för en hel minut.