XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

För dem i en värld av dans eller idrottare vars sport är starkt beroende av stopp och starter, fot stukningar är alltför vanligt förekommande.
En vrickning definieras som rycks loss och / eller partiell eller fullständig sönderrivning av ett ligament (den starka segmentet av fibrösa vävnader som förenar ben eller brosk till det gemensamma).
De som stuka en fot uppleva en bultande smärta på skador och bör inte återupptas aktivitet förrän efter behandling och återvinning.

typer

Fot stukningar finns i tre varianter som sträcker sig från det enkla till allvarliga tillstånd. Den första typen av vrickning är märkt klass I och är en mild sönderrivning av ligament fibrer. Detta är den form av vrickning lättast behandlas och återhämtat sig från. I detta fall är den sjuke i stånd att bära vikt på foten men med ett visst obehag. Detta är en snabb läkning tillstånd som sällan kräver läkarvård.
Den andra typen av vrickning är måttlig i intensitet och kallas klass II. I denna stukning föreligger faktisk rivning av ligamentet resulterar i en grad av funktionsförlust. Det är bäst att söka läkare om smärtan är mer än mild som en klass II skada kan ha inträffat.
Den tredje och allvarligaste typen av vrickning är klass III. Här finns en komplett ligament ruptur att personen har svår smärta och hindrar honom från att bära någon vikt på foten. Läkarvård bör sökas direkt i den här typen av fall.

Identifiering

Identifieringen av en fot stukad är huvudsakligen baserad på dess symptom. Vanligtvis med en vrickning, kommer foten sväller och blir öm strax efter skadan. Det kommer också att finnas smärta och om vrickning är allvarlig, kommer den skadelidande inte kan lägga vikt på foten. Det kan finnas blåmärken också.
En vrickning till foten sker i allmänhet i ett av två huvudområden. Den första är mellanfoten inklusive fotvalvet medan den andra är belägen vid stortåns bas som kallas första metatarsofalangealleden (en skada på detta område ofta kallad "torv tå").
Stukningar förekommer ofta i ett av tre sätt: inversion, supination eller pronation. Inversion är när en "rullande" av foten inträffar och kraftfullt drar ligamenten till punkten för rivning.
En supination skada är ett i vilket foten kraft flyttas så att fotsulan har fastnat uppåt.
Pronation är en rotation av foten på vilken den enda rör sig i sidled orsakar foten att röra sig långt inåt orsakar en vrickning.

Betydelse

Foot stukningar som de flesta andra stukningar är sällan betydande skador. De flesta är lindriga skador som vanligen läker fullständigt inom två veckor utan fördelen av professionell medicinsk vård. Ibland vrickning är allvarligare och kräver en läkares uppmärksamhet.
I många fall en röntgen kommer att utföras och i vissa fall en CT (datortomografi) eller MRI (magnetisk resonanstomografi) av foten kan rekommenderas. Avancerade skannar vanligen föreskrivs för patienter som är seriösa idrottare eller dansare som upplever instabilitet till leden ifråga.

Förebyggande / Lösning

Milda och måttliga stukningar är bäst behandlas med RICE metod som är en akronym för vila, is, kompression och höjd. Personen bör vila ett par dagar och behandla smärta med paracetamol eller acetylsalicylsyra. Dessutom kan ibuprofen tas för att lindra inflammation och smärta.
Is förpackningar bör tillämpas en timme på och två timmar utanför för den första dagen och igen på den andra om det finns fortsatt svullnad.
När det gäller "C" i metoden, använd ett kompressionsbandage placeras tätt runt foten för att stabilisera och hjälpa till med svullnad och smärta.
Slutligen, se till att hålla foten förhöjda så mycket som möjligt under minst två dagar genom att stötta upp den på en bekväm yta.
Bo utanför den skadade foten så mycket som möjligt. Det finns inget sätt att helt förhindra fot stukningar men bär lämplig storlek, kraftiga skor kan bidra till att minska risken.
För dem som är känsliga för dessa stukningar bör inleda en stretching och stärkande program för att ytterligare minska risken för skador.

Varning

Få medicinsk behandling om betydande smärta från en fot vrickning varar mer än två dagar. Även om de flesta stukningar är inte allvarliga, ibland finns förekomster i vilka ytterligare problem utvecklas från en till synes oförargliga incident.
En av dessa möjliga komplikationer är en fallen båge, där området mellan hälen och tån som är typiskt bågform planar ut både på tvären och längden. Kronisk smärta i foten kan också förekomma i sällsynta fall. Operation för att helt reparera foten kallas i särskilda omständigheter.