XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Tidiga symtom på mun & amp; Hals cancer

Översikt

2009 i USA, var 30,676 fall av munhålan och orofarynx cancer, och 24.900 fall av struphuvud och svalg cancer diagnostiseras, enligt National Cancer Institute. Även om vissa tidiga symtom är karakteristiska, kan många andra hälsoproblem ge liknande symptom som mun och halscancer, så det är viktigt att se din läkare för en lämplig diagnos.

allmänna symptom

Vissa allmänna symtom är förknippade med mun och halscancer. Dessa inkluderar svårt att andas eller svälja, en ihållande halsont, en knöl eller sår som inte läker, smärta eller röstförändringar. Till exempel kan du bli hes eller du kanske märker volymförändringar i din röst.

Mun eller munhåla

Röda eller vita fläckar som utvecklas på tungan, runt tänderna och tandköttet, eller på insidan av kinderna är vanliga symtom på munhålan eller muncancer. Käken kan svälla, och ovanlig smärta eller blödning i munnen kan uppstå. Tänderna kan vara lös och tandproteser inte längre passar ordentligt. Sår i munnen eller på läpparna kan förekomma. Domningar i läpparna eller runt hakan kan också vara ett symptom på muncancer.

svårt att andas

Om cancer utvecklas på baksidan av näsan, i näsan eller i bihålorna, kan du ha svårt att andas genom näsan. Om cancern utvecklas i orofarynx, kan andas genom näsan eller munnen vara ett problem. Som tumören växer, blir andningen svårare.

problem med att svälja

Cancer i svalg området, området längst bak i halsen, kan orsaka problem med att svälja. Som tumören växer kan en mekanisk blockering av halsen inträffa.

Svullnad

Körtlar i området i munnen gör saliv, den vätska som håller munnen fuktig och hjälper smälta maten. Om cancer börjar i spottkörtlarna i munnen, kan vissa symtom uppträder. Du kan uppleva svullnad runt hakan eller käken; torr mun; domningar; förlamning av ansiktsmusklerna, och smärta. Svullnad kan också förekomma på andra ställen i munnen eller svalget, vilket leder till problem med att andas och svälja.

öronvärk

Öronvärk kan vara ett tidigt symptom på antingen munnen eller strupcancer. En öronvärk som inte försvinner, särskilt med antibiotikabehandling eller örondroppar, bör diskuteras med läkaren. Ringningar i öronen kan också förekomma.

andra symptom

Blödning genom näsan eller munnen, kronisk bihåleinflammation, huvudvärk och smärta i ögonen kan tyda på mun eller strupcancer. Problem uppstår när tumörtillväxt fysiskt blockerar normala vägar i näsa, mun och svalg eller när tillväxt pressar på nerverna.