XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Herpesutbrott är extremt oförutsägbar. En person kan notera en omedelbar herpes utbrott efter exponering av en infekterad sexpartner, men herpesvirus kan lägga vilande i andra för år. Herpesutbrott kan vara så subtil, kan de gå obemärkt eller lämnas utan avseende.

Vad är Herpes?

Herpesviruset (Herpesviriae) är den vanligaste orsaken av virussjukdomar hos människor. Det finns 25 typer av herpesvirus; åtta av orsak infektioner hos människor. Vissa former av viruset orsakar aktiva infektioner, men andra låg vilande i flera år, bara orsakar symtom när de är aktiverade. Herpes simplex 1 och 2 (HSV-1 och HSV-2) liknar genetiskt. HSV-1 orsakar vanligen utbrott runt munnen (munsår), men HSV-2 är förknippad med utbrott i och runt könsorganen. De vattniga blåsor som orsakas av båda typerna av HSV är påtagligt lika till utseendet. Den främsta skillnaden mellan de två virusen är att HSV-1 ligger i det trigeminala ganglion i skallen, medan HSV-2 lägger sig i den sakrala ganglierna, närmast ryggraden.

Hur HSV Kontrakterad?

Genital herpes är en sexuellt överförd sjukdom. I de flesta fall, en person med HSV-2 skickar den till en uninfected partner genom direkt hud-till-hudkontakt. Men runt 10 procent av fallen av genital herpes uppstå när en person med HSV-1 (i munnen) utför oralsex på en oinfekterad partner. HSV-1 och HSV-2 kan överföras även i avsaknad av en uppenbar utbrott genom "asymoptomatic utsöndring" av viruset, som passerar till oinfekterade partner genom små sprickor i huden. Enligt Mayo Clinic, en av fem vuxna har genital herpes, och upp till 90 procent av de smittade med HSV-1 eller HSV-2 inte vet att de är smittade.

Det första utbrottet

Många människor med herpes kan förbli symptomfria på obestämd tid. Men de som upplever en initial utbrott brukar göra så inom två veckor från att smittas av viruset. En första utbrott brukar föregås av influensaliknande symtom såsom feber, huvudvärk och svullna körtlar i underlivet regionen. Under en inledande utbrott, är det inte ovanligt att ett nytt utbrott av blåsor att få ett utbrott precis som de första skadorna har läkt. Primära utbrott tar vanligtvis mellan 2-4 veckor för att helt lösa. De som upplever ett primärt utbrott bör räkna med att ha fyra eller fem flera utbrott under loppet av ett år.

subtila Symptom

Ofta symtom på ett herpesutbrott är extremt subtila och gå obemärkt förbi eller fel diagnos som ett insektsbett, rakkniv utslag, Jock kliar eller vaginal svampinfektion. Experter vid Mayo Clinic förmoda att människor som redan har HSV-1, som kan oskyldigt passerade längs genom kyssar eller ansikte mot ansikte kontakt, har byggt upp antikroppar mot andra herpesvirus. När de utsätts för genital HSV-2, utbrott är ofta mildare och i många fall obefintlig.

Behandling av herpesutbrott

Det finns inget botemedel mot genital herpes. Men det finns receptbelagda orala läkemedel som kallas "antivirala" som minskar frekvensen och svårighetsgraden av efterföljande utbrott. Dessa går varumärkena Zovirax, Famvir och Valtrex och kan tas episodiskt när en patient konstaterar först symtom på ett utbrott, eller de kan tas dagligen som en form av suppressiv terapi. Patienter som får ofta utbrott eller som är sexuellt aktiva rekommenderas att ta antivirala dagligen.