XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Ett barns resning bestäms, till stor del, av genetik. Om föräldrarna är korta, är chansen mycket bra att han också kommer att vara kort (familjär kortväxthet). Men kost och sjukdom spelar en roll i ett barns utveckling och slutliga höjd, enligt Keepkidshealthy.com.

Tillväxthormonbrist

Om ett barn är märkbart kortare än sina jämnåriga, en del föräldrar, särskilt de som inte är korta själva kan oroa sig för att deras barn har en brist på tillväxthormon. Hormoner är nödvändiga för ett barn att växa i normal takt. Om ett barn har en hormonbrist, kan hon ser unga ut för sin ålder och är, naturligtvis, kortare än andra barn i hennes ålder. Hon kan också ha en vikt problem och vara bredare än hon är lång. Tester kan göras av en läkare för att avgöra om ett barn har en hormonbrist. Vissa barn föds med en brist medan andra utvecklar det via skallskada eller på grund av förekomsten av en hjärnmassa eller tumör. Behandlingar för tillväxthormonbrist inkluderar hormonbehandling.

Fullgångna men små

En annan orsak till kortväxthet i ett barn är små vid födseln, enligt Keepkidshealthy.com. Om ett spädbarn är fullgångna, men är små (SGA - SGA), är detta något som hans barnläkare kommer att vilja hålla ett öga på. Om barnet inte har fångat upp när han är två eller tre år gammal, kan han vara en kandidat för hormonbehandling.

Dvärgväxt

Om ett barn föds med dvärgväxt, kommer hon att vara betydligt kortare än sina jämnåriga. Detta är en genetisk sjukdom och i allmänhet uppstår på grund av en genetisk mutation i moderns ägg eller faderns spermier, men det är inte känt varför detta sker.

Turners syndrom

Turners syndrom förekommer endast hos honor. Det är en genetisk tillstånd och resulterar i kortvuxenhet och andra abnormaliteter inkluderande en delvis eller fullständigt saknas könskromosom och reproduktiva svårigheter.

Andra villkor som hämma tillväxten

Andra tillstånd som kan leda till kortvuxenhet hos barn, enligt Emedicinehealth.com inkluderar Downs syndrom, hypotyreos, och den genetiska sjukdomen SHOX genmutation.

Undernäring

Undernäring kan orsaka kortväxthet hos barn. Om ett barn inte får tillräckligt med kalorier eller nödvändiga vitaminer och mineraler i sitt system, kommer han inte att växa ordentligt. En brist, i synnerhet C-vitamin kan hämma tillväxten.