XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

viktökning oavsiktlig

Vad orsakar snabb viktökning & amp; Uppblåsthet?

Om du upplever en snabb förändring i vikt eller aptit eller lider av uppblåsthet, bör du rådgöra med din läkare för att testa för allvarliga hälsoproblem. Håll koll på alla andra symptom du upplever, att eventuella förändringar i din kost och eventuella mediciner du tar hjälp utesluta eller bekräfta möjliga orsaker.

mediciner

Vissa läkemedel kan orsaka uppsvälldhet och viktökning eftersom de uppmuntra din kropp att behålla vätska. Den extra vikten är ofta på grund av svallning, eller ödem, från denna överskottsvätska. Vissa läkemedel är kända för att orsaka viktökning inkluderar steroider, lugnande medel, vissa antidepressiva medel och litium. Om du tar en ny medicin eller en som listar viktökning som en bieffekt, kontakta din läkare om du upplever svullnad eller en förändring i din vikt. I vissa fall kan läkaren justera medicineringen eller du kanske kan ta ett ytterligare läkemedel för att lindra symtomen.

Hjärtsvikt

Om ditt hjärta inte kan pumpa blod effektivt, kanske du lider av hjärtsvikt. En av de mer framträdande symtom på hjärtsvikt är svullnad och uppblåsthet som orsakas av vätskeansamling. Detta kan leda till andnöd på grund av vätske ansamlas runt lungorna, svullna fötter och buk och oavsiktlig viktökning. Andra symtom är hosta, trötthet, sömnsvårigheter, hjärtklappning och aptitlöshet. Behandling för hjärtsvikt inkluderar receptbelagda läkemedel och livsstilsförändringar, såsom att skära ner på saltet du konsumerar och gå ner i vikt.

Kvinnofrågor

Vissa kvinnor upplever viktökning och uppblåsthet i dagarna omedelbart före sina menstruationer. Detta orsakas oftast av premenstruellt syndrom, eller PMS, och kan åtföljas av ryggsmärtor, huvudvärk, förändringar i aptit och humörsvängningar. Om du är gravid, bör du räkna med några uppblåsthet och regelbunden viktökning. Om du får mer än 2 pund. per vecka, emellertid kan detta vara ett tecken på preeklampsi, eller graviditet-inducerad högt blodtryck. Andra symtom är svår huvudvärk, övre buksmärtor, yrsel och synförändringar.

extra orsakar

I vissa fall kan en snabb viktökning uppstå om du plötsligt börjar äta mer. Detta kan vara vanligt runt vintern semester om du stör din träning rutin och kost. Depression och ångest kan också leda till att du äter mer och motionerar mindre än vanligt.

Metaboliska eller hormonella störningar, såsom hypotyreos eller polycystiskt ovariesyndrom, kan orsaka plötslig viktökning och uppblåsthet. Cushings sjukdom kan också orsaka snabb viktökning, särskilt i överkroppen.

Snabb viktökning och lös avföring

Lös, vattnig avföring, eller diarré, kan ofta förknippas med viktminskning som avföringen och vätska försvinner. Men oavsiktlig och snabb viktuppgång kan fortfarande hända även med diarré. Viktökning och diarré kan orsakas av många saker, varav en del överlappar varandra - inklusive vissa medicinska tillstånd som ska förvaltas av en läkare. Men, kan du effektivt hantera både viktökning och diarré.

Orsaker till viktökning och lös avföring

Celiaki är ett tillstånd där matsmältningssystemet inte kan hantera gluten, en ingrediens i många livsmedel, inklusive de flesta bröd och även vissa mediciner. Många personer med celiaki lider lös avföring när de äter gluten. Celiaki orsakar malabsorption av näringsämnen, men kan också orsaka plötslig viktökning, säger National matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer. Att äta stora mängder av sockerhaltiga och sötade livsmedel kan också orsaka både viktökning och lös avföring.

Separata Orsaker till viktökning och lös avföring

Viktökning och lös avföring kan också förekomma oberoende och orsakas av orelaterade faktorer, såsom kostförändringar, sjukdom eller hälsotillstånd. Drastiskt öka ditt kaloriintag kan leda till att du snabbt sätta på oönskade pounds. En plötslig och betydande minskning av brända kalorier - genom att stoppa ett rigoröst träningsprogram - kan också orsaka din vikt att öka. Ett antal medicinska tillstånd - som sköldkörtelproblem, förändringar i ämnesomsättningen och psykiska problem som depression - kan också orsaka viktökning, enligt MedlinePlus. En infektion är en vanlig orsak till lös avföring, och andra orsaker är hygienkrav som celiaki och inflammatorisk tarmsjukdom, liksom intolerans mot vissa livsmedel, som mjölk. Diarré kan också vara en bieffekt av vissa läkemedel, inklusive laxermedel, antibiotika mediciner och cytostatika, enligt MedlinePlus.

Att handskas med viktuppgång och diarré

Gör ändringar i din kost för att komma till rätta med både överskott viktökning och lös avföring. Först skär ner på sockerhaltiga livsmedel och drycker i din kost. Om du har celiaki, undvika gluten. Lägg fiber till din kost eftersom det kan hjälpa till att hålla dig full utan din konsumerar för många kalorier och kan också hjälpa till att hantera diarré och göra avföring fastare. Ät fullkorn livsmedel, frukt och grönsaker för att öka fiberintaget. Håll dig till lågt kaloriinnehåll som inte kommer att förvärra din mage. Vanligt toast, kan soppor och äppelmos lindra magen utan att lägga en massa kalorier till din diet.

Managing Hälsoproblem

Om du har en irriterad tarm sjukdom, celiaki, laktosintolerans, sköldkörtelproblem eller andra hygienkrav, hålla dem under kontroll för att lindra symptom som viktökning och lös avföring. Du kan behöva göra ytterligare ändringar i din kost - såsom eliminera mejeriprodukter, till exempel - eller medicinering regim att bättre hantera dessa symptom.

Tala med din läkare

Tala med din läkare om du inte förstår varför du går upp i vikt eller lider lös avföring. En läkare kan diagnostisera ett medicinskt tillstånd och behandla den. Att bara göra livsstilsförändringar kommer bara att hjälpa om dessa problem inte är relaterade till en underliggande sjukdom.

Gastropares, även känd som fördröjd magtömning, är ett hälsotillstånd där intagen föda töms inte från magen vid normal hastighet, vilket orsakar obehagliga känslor av fullkomlighet och eventuellt mer allvarliga symptom. Ofta är den exakta orsaken till gastro okänd, dock kan många riskfaktorer direkt eller indirekt bidra till gastro, inklusive viktökning. Om du misstänker att du har gastro, kontakta din läkare för en diagnos och behandlingsalternativ.

orsaker

I många fall är den exakta orsaken till gastropares okänd, men ofta innebär avbrott i de nervsignaler som utlöser tömning av magen. Nervsignaler kan störas av många olika sjukdomar eller komplikationer. Kända riskfaktorer för gastropares inkluderar ätstörningar, mage kirurgi, autoimmuna sjukdomar, hormonell obalans och diabetes, förklarar National matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer.

Viktökning

Medan viktökning i sig inte är en känd riskfaktor för gastropares, är viktökning en viktig riskfaktor för diabetes. När du får övervikt, kan extra fett frågan påverka hur din kropp reagerar på insulin, vilket leder till insulinresistens och diabetes, förklarar MedlinePlus, en online-resurs av National Institutes of Health. Som ett resultat, kan viktökning indirekt leda till gastropares genom att bidra till diabetes.

Viktminskning

Oavsiktlig viktminskning är ett av symptomen på gastropares. När magen inte tömma normalt, kan kroppen ha svårt att absorbera tillräckligt med kalorier och näringsämnen för att bibehålla en hälsosam vikt, förklarar University of Maryland Medical Center. Undernäring och oförutsägbara förändringar i blodsocker kan också vara resultatet av gastropares.

Behandling

De flesta behandlingar för gastro normalt innebära att behandla den underliggande hälsotillstånd som orsakar gastropares. Förändringar i kosten kan också hjälpa till att kontrollera symtomen, såsom att välja låg fiber och låg fetthalt livsmedel; äta mindre, tätare måltider under dagen; och dricka mycket vatten, rekommenderar MayoClinic.com. Mild, skonsamma träning efter måltider, såsom promenader, också kan hjälpa. För svåra fall av gastropares, kan kirurgi eller receptbelagda mediciner vara nödvändig.

Celexa är varumärket för citalopram, som är tillgänglig med ett recept från en läkare. Det är en selektiv serotoninåterupptagshämmare som används för behandling av depression. Celexa finns i 10 mg, 20 mg och 40 mg tabletter. En läkare kan avgöra om Celexa är ett bra val och ordinera lämplig dos. Diskutera eventuella problem med din läkare innan behandling påbörjas.

Verkan av Celexa

Celexa verkar genom att blockera reabsorption av serotonin, en kemikalie som finns i hjärnan. Detta leder till en ökning av mängden serotonin, som bidrar till att upprätthålla mental balans, förklarar PubMed Health.

Vikt Fluktuationer

Celexa kan leda till fluktuationer i din vikt. Enligt "Drug Information Handbook", mer än 10 procent av patienterna kan uppleva viktökning. Medicineringen kan också orsaka förlust av aptit på mer än 10 procent av patienterna. Andra gastrointestinala biverkningar magont, matsmältningsbesvär och kräkningar; dessa biverkningar kan leda till viktminskning. Alla är olika, så viktökning eller förlust beror på hur kroppen reagerar på den nya medicinen.

Förebyggande

Du kan förhindra viktökning genom att följa en diet med låg fetthalt och rik på frukt och grönsaker. Regelbunden motion kan också hjälpa dig att gå ner i vikt eller förhindra viktökning. Gastrointestinala biverkningar, särskilt aptitlöshet, kan hindra dig från att äta tillräckligt. Detta kan leda till oavsiktlig viktminskning. Hoppa inte över måltider eller äter för lite. Som gastrointestinala biverkningar minskar med tiden, kommer du att märka att dina matvanor återgå till det normala. Du kan samarbeta med din läkare för att utveckla en hälsosam kost plan och ordentlig motion rutin beroende på din kondition.

varningar

Vikt fluktuationer kan ha skadliga effekter på hälsan. Kraftig viktökning kan öka risken för vissa sjukdomar, såsom högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdomar. Viktminskning, å andra sidan, kan leda till en brist på vitaminer och mineraler och kan leda till undernäring. MayoClinic.com förklarar att om du förlorar 10 pund. eller fem procent av din vikt inom sex till tolv månader utan att försöka kontakta en läkare så snart som möjligt.

Lösning

Håll alla möten med din läkare så att du kan övervakas på lämpligt sätt. Om du har vunnit eller förlorat en betydande mängd av vikt, kan läkaren bestämma om dos av medicinen måste sänkas. Läkaren kan också växla medicin för att en som inte påverkar vikten.

Kosttillskott för att främja äldre viktökning


Äldre vuxna kan ha nytta av kosttillskott när de har svårt att få tillräckligt med kalorier från den dagliga kosten. Hälsoproblem, socioekonomisk status, ensamhet och kost begränsningar kan faktor i äldre viktminskning och undernäring.

Betydelse

Vissa stater och sjukdomstillstånd kan motivera kosttillskott, inklusive: dålig sårläkning, trycksår, före eller efter operation, demens, hjärtsjukdomar, och svaghet. Oavsiktlig viktminskning kan orsaka sjukdom komplikationer, dålig immunitet och leda till depression och eventuellt dödsfall.

typer

Många sorter av kosttillskott existerar på marknaden. Vissa främjar högt kaloriinnehåll, innehåll av hög protein för viktökning, medan andra marknadsför särskilt för personer med diabetes, ben hälsofrågor, eller cancer.

fördelar

Flytande näringstillskott leder till förbättrad hälsa, viktökning, förbättrad funktionell status och medicinska kostnadsbesparingar.

överväganden

I vissa fall, näringsämnen tät livsmedel såsom glass, milkshake och puddingar eller täta små måltider av favorit livsmedel fungerar lika effektivt som dyra kosttillskott. Social interaktion och fysisk aktivitet kan också förbättra aptiten. Fysisk aktivitet i samband med kosttillskott kan leda till ökade totala kaloriintaget.

Varning

Vårdgivare av äldre vuxna bör noga övervaka ofrivillig viktförlust och se en läkare för bedömning och behandling.

Hur man identifierar faktorer som bidrar till Överskott viktökning


Du kan vara orolig för din viktökning för en rad olika skäl, från din hälsa till ditt utseende. Om du är överviktig, du är också sannolikt att känna en sänkning av din självkänsla, och eventuellt kan du även känner sig deprimerad. Men i de allra flesta fall, det är något du kan göra om det här problemet. Du måste ställa dig några ärliga frågor och beakta alla de faktorer som kan bidra till din viktökning. På detta sätt, tar du ägandet av situationen och öka dina chanser att lyckas hantera det.

Instruktioner

1 Upptäck den exakta innebörden av din viktökning, och överväga några uppenbara orsaker. Om till exempel, har du fått en pund eller två under de senaste åren, kan det vara bara för att du har tagit dina ögon utanför skalan och kanske spelade lite mindre motion. Å andra sidan, om din viktökning har varit mer extrema eller under en kort tid, bör du kontakta din läkare.

2 Titta på några förändringar i din livsstil. En vanlig orsak till viktökning är en förändring från ett aktivt arbete till ett stillasittande jobb. Människor fortsätter ofta att konsumera samma mängd kalorier, inte tillåta för effekterna av att bränna bort mycket mindre energi. Det är också vanligt att gå upp i vikt om du har varit deprimerad eller har drabbats av en förlust av arbete eller relation upplösning. Det är lätt att trösta äta medan du tittar på TV på kvällarna.

3 Leta efter några andra förändringar för din hälsa eller din kropp. Du kan känna dig trött och slö på grund av en underaktiv sköldkörtel, som kännetecknas av viktökning. Det är också klokt att rådgöra med din läkare om du märker någon svullnad i någon del av kroppen, eller om du har några andra symtom, såsom urinera ofta. Vissa läkemedel, såsom antidepressiva medel eller steroider, kan också leda till att du gå upp i vikt. Sluta inte att ta någon receptbelagd medicin utan att diskutera det med din läkare.

Orsaker och riskfaktorer för oförklarlig viktökning


Oväntad viktökning är inte något som alla vill uppleva. Din kropp kan ha kastat in överväxeln antalet fettceller producerar eller du kan behålla extra vatten. Viktökning kan komma från en mängd olika ställen, men när det är oväntat, finns det oftast en bakomliggande orsak. Om du är orolig för att öka i vikt och inte tror att det finns en uppenbar anledning, kontakta din läkare.

Klimakteriet

Oväntad viktökning följer ofta klimakteriet eller klimakteriet. Det sker oftast runt midjan och höfterna. Fluktuerande hormoner och kroppens behov av att hänga på fettceller under denna tid kan leda till viktökning. Under klimakteriet, är kroppens system ur balans och fallande östrogennivåer kan förvärra tillstånd såsom insulinresistens och adrenal trötthet. Med minskande östrogen, din kropp behöver mer fettceller för att bibehålla benmassan.

sköldkörtel

Din sköldkörtel hjälper till att reglera energinivåer samt din ämnesomsättning, vilket är den process kroppen använder för att omvandla kalorier till energi du bränner. Om din sköldkörtel inte producerar tillräckligt med hormoner, din ämnesomsättning saktar ner, vilket kan leda till viktökning, som är ett tillstånd som kallas hypotyreos. En inflammerad sköldkörtel, kallad tyreoidit, kan orsaka hypotyreos och leda till viktökning eftersom de hormoner i sköldkörteln misslyckas med att reglera kaloriintag.

Cushing syndrom

Cushings syndrom är förlängd exponering för höga nivåer av kortisol. Detta hormonell störning kan orsaka överkroppen fetma eller en rundad yta. Kortisol produceras när binjurar mottar ett hormon från hypofysen. Kortisol reglerar metabolismen av proteiner, kolhydrater och fetter och balanserar insulin hjälper till att bryta ner glukos. När kortisol är överproduceras, påverkar det balansen av insulin och metabolism, och kan leda till oväntad viktökning.

mediciner

Många läkemedel kan orsaka oväntade viktökning som en bieffekt. Steroider, som är utformade för att minska inflammation, kan orsaka överdriven vätskeansamling. Antidepressiva läkemedel kan minska din ämnesomsättning eller orsaka svängningar i hormoner, vilket leder till viktökning. Läkemedel för diabetes och halsbränna kan orsaka viktökning också. Födelsekontroll, som ändrar hormonnivåer, kan ha bieffekt av viktökning. Migrän och beslag läkemedel kan också orsaka viktökning.

Kosttillskott för att främja viktökning hos äldre

Även det bästa alternativet för att främja viktökning hos äldre patienter är att uppmuntra frekvent konsumtion av mat och dryck, näringstillskott är ibland nödvändigt. När äldre människor inte kan behålla sin vikt med en normal diet eller om de inte kan äta mat på ett säkert sätt, kan de dra nytta av att använda ett kosttillskott för att få tillbaka den vikt som de har förlorat.

När ett tillägg behövs

En läkare kan avgöra om kosttillskott är nödvändiga för att främja viktökning. Läkaren kommer att använda BMI och en bedömning av hur mycket vikt har förlorats att ställa in en viss viktökning mål. Närings ingripande kan vara nödvändigt om BMI är lägre än 18,5, om viktminskning har överskridit 10 procent av kroppsvikten under de senaste tre till sex månader, eller om BMI är mindre än 20 och viktminskning har överskridit 5 procent.

stöd till forskning

En genomgång av 62 studier på näringstillskott användning hos äldre publicerades av Cochrane Database av systematiska översikter under 2009. Efter att ha granskat de 62 studierna, författarna översynen slutsatsen att aktuell forskning tyder på att näringstillskott hos äldre gör främja viktökning . I studien konstateras också att näringstillskott i undernärda äldre människor kan minska dödligheten.

Utmaningar

Enligt European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, kan äldre människor vägrar orala näringstillskott eftersom tilläggen smaka hemskt, är dyra och kan orsaka biverkningar såsom kräkningar och diarré. ESPEN föreslår att man använder olika smaker, texturer och temperaturer på näringstillskott för att hjälpa äldre patienter ta tillskott. Uppmuntran från familj, vänner eller personal vård stöd och tillhandahålla näringstillskott mellan måltiderna kan också hjälpa patienter tillgodose deras näringsbehov.

Proper Förbrukning

För att möta den BMI eller viktökning mål som fastställts av sjukvårdspersonal, måste näringstillskott tas på rätt sätt. Orala näringstillskott är avsedda att användas som komplement till vanlig kost, inte som en måltidsersättning. Kosttillskott bör tas mellan måltiderna, snarare än med måltider, för att uppmuntra fullt intag. Följ din läkare vård anvisningar när du tar en näringstillskott för att gå upp i vikt.

Cymbalta är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla både depression och fibromyalgi. Trots dess effektivitet, utgör Cymbalta en risk för biverkningar i vissa patienter, inklusive viktuppgång.

Identifiering

Även patienter som tar Cymbalta för depression förlorar typiskt vikt, det finns en potential för viktökningar hos patienter som tar drogen för fibromyalgi, enligt RxList. Läkare har inte urskilja orsakerna till denna diskrepans.

Utbredning

Cirka två procent av patienterna som tar Cymbalta för fibromyalgi upp i vikt.

Storlek

Den genomsnittliga viktökningen av patienter som tar Cymbalta för fibromyalgi är 1,54 pounds över 26 veckor.

Betydelse

Även viktökning från Cymbalta är inte signifikant, kan det utgöra ett hot mot patienter som redan är överviktiga på grund av ökningen av deras BMI. Ju högre en persons BMI, desto mer riskerar han är för att utveckla vissa typer av cancer, typ 2-diabetes, hjärtinfarkt och stroke, enligt viktkontroll Information Network.

Förebyggande

Ordentlig motion och en välbalanserad kost bidrar till att minimera viktökning från Cymbalta. Om du är orolig för att öka i vikt, tala med din läkare eller en dietist.

Kalciumantagonister & amp; Viktökning

Om du har fått diagnosen högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes, fetma, hjärtsjukdomar eller någon kombination av ovanstående, har din läkare sannolikt receptbelagda läkemedlen för att stabilisera systemet och förhindra hjärtattack. Medan medicin kan hålla ditt hjärta tickande kan biverkningarna lämnar du känner lite "off". Kalciumantagonister är förskrivna hjärtmedicin som ibland har bieffekt av oönskad viktökning.

Mekanik för hjärtsjukdom

Hjärtsjukdom är ett tillstånd som utvecklas gradvis, ofta med början i den tidiga barndomen och blir mer uttalad när vi åldras. Problemet är inte bara med hjärtmuskeln, men med den hela cirkulationssystemet som levererar blod, syre och näringsämnen till cellerna i hela kroppen. När ditt hjärta, vilket är en pump som liknar vatten eller bränslepumpen på bilen, är stark och väl syresatt, är det möjligt att hålla blodet flyter genom systemet så länge artärer och vener, som slangarna på din bil , är elastisk och unclogged. Problemen börjar när pumpen försvagas på grund av brist på motion och artärer ackumulera plack och hårdnar på grund av ansamling av kolesterol. En mindre effektiv pump i kombination med delvis blockerad VVS betyder problem för syretillförselsystem.

Kalciumantagonister

Din kropp använder kalcium för att reglera hjärtrytmer. Enligt den Texas Heart Institute, kalciumkanalblockerare fungera genom att begränsa mängden kalcium som tillåts komma in i hjärtat, saktar hjärtrytm och avkopplande artärerna. Tanken är att hjärtat inte behöver arbeta så hårt för att tvinga blod genom förträngda arteriella passager. Men bara medicineringen behandlar symptomen och inte förbättra kardiovaskulär hälsa.

Viktökning Side Effect

En bieffekt av kalciumantagonister är viktökning. Vikten kommer inte från fett, men från vätskeretention som ett resultat av de kemiska egenskaperna hos läkemedlet. Ökad vätskeansamling kan få dig att se och känna uppsvälld och lägga pounds till skalan. Läkare ordinera ofta ett diuretikum tillsammans med hjärt läkemedel. Men vrida kroppen i en farmaceutisk soppa inte göra din sjukdom försvinner.

Minimera Viktökning

Hantera vätskeretention kräver njurarna att fungera korrekt. Bo väl hydrerad genom att dricka mycket friskt, rent vatten och daglig konditionsträning underlättar njurfunktion, Samtidigt, fukt och motion kommer att hjälpa ditt hjärta, lungor och cirkulationssystemet blir friskare och kan bidra till att minska överviktig. Hålla sodiumnivåer inom parametrar som föreskrivs av din vårdgivare minskar vätskeansamling. Natrium ledningen går utöver saltkaret att eliminera eller åtminstone minimera förbrukningen av snabba och förädlade livsmedel som är förpackade med natrium.

Ta hand om din hälsa

De flesta hjärtsjukdomar är livsstils inducerad. Enbart förlita sig på mediciner för att fixa det som är trasigt är som att sätta ett plåster på en sugande bröstskada. American Heart Association har beskrivit "livets enkla sju" strategier för att hantera hjärthälsa: Fysisk aktivitet, balanserad kost, viktkontroll, kolesterol kontroll, blodtryck förvaltnings minska blodsocker och rökavvänjning. Vidta aktiva åtgärder för att återställa hjärthälsa sätter dig i förarsätet på egen livslängd och livskvalitet.