XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

vad är vitex bra för

Vad är Vitex Bra för?

Vitex är en förkortad namn för Vitex agnus-castus, även känd som chasteberry eller kysk träd. Rekommenderas ofta att behandla hormon obalans hos kvinnor, visar Vitex effektivitet mot några av de obehagliga och ibland invalidiserande symptom av premenstruellt syndrom och klimakteriet. I Europa är Vitex föreningar regelbundet förskrivas av läkare för symtom såsom irritabilitet, värmevallningar, huvudvärk och oregelbundna menstruationer, enligt herbalist Michael Castleman i "The New Healing Herbs." Alltid söka råd från en läkare innan du använder vitex medicinskt.

fysiologisk verkan

De röd-färgade bär av Vitex busken innehåller många fytokemikalier, inklusive flavonoider, progesteron och testosteron, enligt Phyllis A. Balch, författare till "Recept för Nutritional Healing". Vitex främjar progesteron sekre genom att signalera äggstockarna att tillverka ökade mängder av detta hormon. Genom att främja produktionen av progesteron och reglera ägglossning, kan Vitex hjälper till att reglera en kvinnas menstruationscykel. Dessutom traditionella örter använder Vitex att öka en ammande mammas mjölk. Balch konstaterar att denna anläggning har lugnande och anti-spastisk effekter, som kan lugna mensvärk samt lugnar ångest.

premenstruellt syndrom

Vitex är ett välkänt naturläkemedel för premenstruella symtom som förekommer i upp till 80 procent av alla kvinnor, enligt Balch. Hon uppskattar att 30-40 procent av kvinnor upplever PMS-symptom tillräckligt allvarliga för att avbryta sin vardag. Symptom på PMS kan inkludera trötthet, depression, matbegär, akne, humörsvängningar och vätskeretention bl. En artikel i mars 2011 års numret av "Journal of Psychosomatic obstetrik och gynekologi" rapporterar att i fyra olika studier med sammanlagt cirka 500 kvinnor, Vitex var mer effektivt för PMS än placebo. Vitex har aktiva ingredienser som haνe starka biologiska effekter och dess säkerhet nοt alltid garanteras i alla användare.

Bröstsmärta smärta~~POS=HEADCOMP

Vitex har visat sig lovande som en behandling för menstruationsrelaterad bröstsmärta, eller mastalgi. I ett europeiskt klinisk studie, fick 97 kvinnor ges 30 droppar Vitex tinktur två gånger dagligen under tre månader. De tar naturläkemedel tinktur hade en avsevärd mängd av lättnad från bröstsmärta jämfört med de intag en placebo, enligt Castleman. Kommissionen E, den tyska regeringens kommitté som utvärderar växtbaserade läkemedel, godkända Vitex som ett botemedel för bröstsmärtor.

Säkerhet

Denna ört påverkar hormonnivåer hos kvinnor, och det bör inte tas om du är på p-piller eller hormonersättningsterapi utan diskussion med din läkare. Om du har en hormonkänslig sjukdom, inklusive vissa cancerformer, tala med din kvalificerad sjukvårdspersonal innan du dricker Vitex, enligt University of Maryland Medical Center. De biverkningar av Vitex är vanligtvis milda, även om vissa kvinnor upplever dyspepsi och viss förlust av hår, konstaterar Castleman.

Vad är en bra A1c nivå?

Enligt American Diabetes Association, eller ADA, A1c test mäter den genomsnittliga blodsockerkontroll under de senaste två till tre månader. Efter att ha granskat en patients tillstånd och enskilda medicinska omständigheter, kommer läkaren att avgöra vad som utgör en bra A1c nivå.

HbA1c Procentsatser

A1c bygger på glykerat hemoglobin eller HbA1c, procenttal i blodet. En HbA1c med 6 procent eller mindre anses vara normalt för de flesta människor, enligt National Institutes of Health.

normala nivåer

Normala värden kan variera något mellan olika laboratorier, enligt NIH. En patient bör alltid prata med en läkare om vilka specifika testresultat betyder.

diabetiker

ADA rekommenderar en A1c nivå vid eller under 7 procent för patienter med diabetes. Högre nivåer än 7 procent tyder på att diabetes kontroll kanske inte är så bra som det borde vara.

höga värden

A1c nivåer mycket högre än 7 medel patienter löper större risk för diabeteskomplikationer, enligt ADA.

begränsningar

ADA säger att A1c resultaten används för att utvärdera hur väl en diabetesbehandlingsplan fungerar. Patienter måste fortfarande testa glukos dagligen för att se hur de hanterar sin diabetes på kort sikt.

Vad är ett bra substitut för bröd på en diet?

En comfort food och en stapelvara i de flesta hem, kan du finna dig själv med bröd till varje måltid. Det används ofta som en källa för stärkelse och komplexa kolhydrater i många kost planer. Men efter ett tag kan bli trött av att äta bröd hela dagen och måste hitta en lämplig ersättare. Kosttillskott för bröd kommer att ge samma näringsämnen och hjälper till att hålla variation i din kost.

Vad finns i bröd?

Vad är ett bra substitut för bröd på en diet?

Bröd tillhör korn matgruppen och anses vara en utmärkt källa till kolhydrater och fiber. En skiva bröd innehåller vanligtvis 80 kalorier och 15 gram kolhydrater. Fiberhalten i bröd varierar mycket beroende på vilken typ av bröd, men en skiva kan innehålla upp till fyra gram fiber. Lämpliga tillägg för bröd kommer att innehålla liknande kalori och kolhydratinnehåll och kommer också att vara goda källor till fiber.

Ris i stället för bröd

Vad är ett bra substitut för bröd på en diet?

Ris, i allmänhet, kan vara ett bra substitut för bröd på en diet. En brödskiva har ungefär samma antal kalorier och kolhydrater som är i 1/3 kopp ris. Brunt ris är ett hälsosammare val än vitt ris, eftersom brunt ris har många fler gram fibrer och är mindre raffinerad.

Pasta för bröd

Vad är ett bra substitut för bröd på en diet?

Pasta eller nudlar kan också vara en bra ersättare för bröd. Som ris, 1/3 kopp pasta har samma näringsvärde som en skiva bröd. Pasta kommer också i en hel vete version som kan ha upp till fem eller fler gram fibrer per en-ounce servering. Flera special pasta är berikade med ytterligare näringsämnen, såsom omega-3 fettsyror och protein, vilket gör dem ännu mer näringsrik.

Tortillas som ett bröd Substitute

Vad är ett bra substitut för bröd på en diet?

Tortillas är en annan tillägg för bröd och tortillas är också ett kulturellt lämpligt tillägg för personer som föredrar en mexikansk kost. En majs tortilla är näringsmässigt motsvarar en bit bröd. Mjöl tortillas har oftast fler kalorier och kolhydrater än bröd bara för att de är större och innehåller mer mjöl. Det finns några low-carb mjöl tortillas som har endast 90 kalorier per portion, och de skulle vara lämpligt att ersätta en brödskiva.

Sätt att införliva bröd Ersättare vid måltider

Vad är ett bra substitut för bröd på en diet?

Vid frukost, hoppa över toast och ha din oordning ägg insvept i en low-carb mjöl tortilla. Lunch smörgåsar kan jazzed upp genom att byta ut brödet och ersätta den med tortillas eller en hel vete pitabröd. Middag kan inkludera stärkelse som brunt ris eller Fullkornspasta i stället för den traditionella middagen rulle eller italienska bröd.

Vad är en bra tid för en Sprint Triathlon

En tjänsteman sprint triathlon innebär en 750-meters simma, en 20-kilometer cykeltur och 5K springa. Om du har registrerat dig för att ta sig an denna utmaning, kanske du undrar vad som utgör en respektabel visar. Även om du inte räknar med att hänga med ledarna, du förmodligen inte vill kämpa i ryggen heller. Vad gör en bra tid beror på kön, ålder och kursen.

Överleva Swim

För idrottare som tar upp simning senare i livet, kan detta vara den svåraste delen av loppet, medan idrottare som simmade i high school eller college kan utmärka sig. De snabbaste idrottare som placeras på 2013 USA Triathlon National åldersgrupp National Championship avslutade dopp i 9 till 12 minuter. De som placeras i mitten av konkurrensutsatt område av mer än 1.000 idrottare tog 14 till 16 minuter för att täcka avståndet. Din tid kan påverkas av vattenförhållanden, om din ras är i en pool och om du bär en våtdräkt. Även om det inte garanteras, kan pool simmar och våtdräkter ge snabbare tider.

cykel Stark

En 20-kilometer ride är ungefär 12,4 miles. Elite manliga åkare avsluta detta avstånd på knappt 30 minuter, medan eliten kvinnor brukar komma i cirka 33 till 35 minuter. Hur lång tid resan tar är beroende av kurs- och väderförhållanden. En kuperad, blåsig kurs är uppenbarligen kommer att ta längre tid än en flack bana på en stilla dag. Du kan vara nöjd med en hastighet av mellan 17 och 20 km / h, vilket kommer att sätta din sluttid på mellan 36 och 45 minuter.

Kör It Out

Den tid det tar att slutföra körningen är också beroende av kursen. En kuperad, blåsig körning oundvikligen kommer att sakta ner dig. Kör efter att du har redan simmade 750 meter och cyklade 20 kilometer är inte samma sak som att gå ut färskt. Om du är en erfaren löpare, kan du inte förvänta dig tid att matcha dina bästa 5K gånger. Uttorkning och brist på bränsle kan börja påverka din prestation på flykt, också, särskilt om du inte träna bra fukt och näring praxis genom resten av loppet. Elitidrottare kan fortfarande hålla en sub sex minuter per mil takt, men en bra insats är något snabbare än 8-minuten miles så att du slutför körningen i mellan 22 och 26 minuter.

Totalt It All Up

Glöm inte den fjärde sporten i triathlon - övergången. Vägar ut ur din simma redskap i din hjälm, cykelbyxor och skor och sedan flytta in i din kör kläder och sparkar kan lägga minuter, eller raka minuter av din sista gången. Övergångstiden beror på skicklighet och praxis samt dina val i växeln. Iklädd en tri kostym - en specialgjord bit kläder som tredubblar som en baddräkt, en vadderad cykling kit och en löpande kläder skär ner på några av fördröjning i övergången. Om alla dina prylar ut och planera ett system i förväg kan leda till övergångstider som sträcker sig från 1 minut, 30 sekunder till mer än 3 minuter. Storleken på övergångsområdet och dess avstånd från simma in, cykel ut och in och köra ut delar av kursen påverkar också den tid det tar i denna del av loppet. När du lägger till i övergångar och totalt upp alla tider för händelserna, kan en elit behandlare slutföra en sprint triathlon i nästan en timme, medan mitten-of-the-pack behandlare kan komma i runt en 1 timme, 30 minuter. De snabbaste män är oftast snabbare än de snabbaste kvinnor och snabbaste yngre konkurrenter är oftast snabbare än de snabbaste mästare - men detta är inte fallet vid varje tävling. I slutändan är triathlon en individuell sport - så ditt mål är att förbättra din egen tid och att göra din absolut bästa komma tävlingsdagen.

Ett gym kan vara en stor tillgång när det gäller att arbeta ut, eftersom många träningsmaskiner är bekvämt beläget på ett ställe och är på ett gym kan motivera dig att träna. Å andra sidan, gym är dyra och kan vara mindre bekväm än att arbeta hemma och runt kvarteret. Med vissa grundläggande utrustning och disciplin, kan du komma i bra form med ett hem träningsplan.

konditionsträning

Konditionsträning är grunden för varje bra motion plan, oavsett om du är en idrottsman eller en genomsnittlig person som vill förlora några pounds. Konditionsträning ökar hjärt styrka, energinivåer och fitness. Det är också ett område där träna bort från gymmet kan vara mycket roligare än att arbeta på gymmet. Istället för att använda ett löpband, stationär cykel eller elliptisk på gym, gå, jogga eller cykla runt kvarteret. Om du bor i närheten av vatten eller en offentlig pool, är simning bra konditionsträning. Yoga är också en utmärkt träning verksamhet som kan göras nästan var som helst. Även om det är enklast när du leds av en instruktör, om du lär dig några grundläggande yogaställningar kan du leda din egen yoga rutin för att få en hjärt och muskulös träningspass. Sikta på att göra minst 30 minuters konditionsträning minst tre gånger i veckan.

Kroppsvikt Resistance

Den ultimata typ av träning för dem som vill träna utan gym kroppsvikt-motstånd övningar. Dessa typer av övningar använda kroppens egen vikt så ingen utrustning krävs. Vad är mer, de är ofta effektivare och säkrare än träning som använder externa källor av motstånd. För överkroppen styrka, armhävningar är viktigt. Armhävningar arbetar många av de stora muskelgrupper i överkroppen och kan göras nästan var som helst, till exempel på kontoret, i en park, ett väntrum eller ens en hiss. Pull-ups, chin-ups och dips är också bra för att bygga överkroppen styrka. Pull-ups och chin-ups kräver en förhöjd bar (barer kan ofta monteras i dörröppningar) och dips kan göras med två höga stolar eller pallar. För benen, kan enkla övningar som squat stötar, hoppar rakt upp och breda hopp öka styrka och uthållighet. Wall sitter är en annan bra ben övning. Att arbeta kärnan, kan vanliga övningar som crunches, sit-ups och plankor användas. Din specifika rutin kommer att bero på dina träningsmål, men det är bäst att arbeta din kärna överkroppen och benen åtminstone tre gånger i veckan.

Tyngdlyftning

Medan en hög nivå av lämplighet kan uppnås genom cardio träning och kropps motstånd övningar, de som vill bygga mer muskelmassa och råstyrka kommer att gynnas av att investera i vikter. Allt som behövs för att lyfta hemma är hantlar med olika vikter och en bänk. En fullständig bänkpress bar är inte nödvändigt, eftersom hantlar används i båda händerna kan härma motståndet ge med en fullständig bar. (Det främsta skälet att få en bänk-typ bar är att vikt kan justeras, och mer vikt kan lyftas på en gång för övningar som bänkpress och knäböj.) Hantlar kan användas för bicepscurl, Triceps extensions, bänkpress, bröst fjärilar och skulderpress, för en total överkroppen träning. Håller hantlar i händerna kan möjliggöra svårare knäböj och vadpress. Sikta på att lyfta på dagar där du inte gör din cardio, eller lyft efter konditionsträning. Lyftar makt kan vara bättre på ett gym, eftersom de kan ha svårt att få tillräckligt motstånd med hjälp av hemutrustning.

Vad är en bra puls för Måttligt aktiva människor under träning?


Mäta din puls under träning är smart, eftersom det hjälper till att hålla dig säker, särskilt när det gäller hjärthälsa. Alltför hög hjärtfrekvens kan sätta överdriven stress på hjärtat, medan alltför låg hjärtfrekvens under träning inte kommer att bränna kalorier eller stärka ditt hjärta effektivt. Genom att kontrollera din puls när du tränar kan du se till att du får ut det mesta av din träning samtidigt vistas säkert samtidigt.

måttlig intensitet

Den allmänna rekommendationen av Centers for Disease Control and Prevention är för vuxna att få minst 150 minuter per vecka av måttligt intensiv träning. Du kan uppnå detta mål att utöva 30 minuter per dag under fem dagar i veckan. Måttlig motion orsakar din andning att öka, och du bryter en ljus svett efter ca 10 minuters aktivitet. Några exempel inkluderar promenader i rask takt, cykling i maklig takt och en lätt elliptisk träning. En bra puls under denna typ av träning varierar mellan 75 och 170 slag per minut, beroende på ålder. Äldre vuxna bör sträva efter den nedre änden, medan vuxna i 20-årsåldern kan rikta den övre delen.

Target Heart Rate

American Heart Association har utvecklat en skala som gör det enkelt att avgöra ditt mål hjärtfrekvens när de utövar i måttlig takt. Bestäm er genom att först bestämma din maxpuls genom att subtrahera din ålder i år från 220. Ta det resulterande antalet och multipel den med 0,50 samt med 0,85 för att hitta din pulszon intervall. Till exempel är en 35-årig mål hjärta zon 93-153 bpm. En bra puls till målet är 50 till 85 procent av din maxpuls.

Kontrollera din Pulse

Det är inte nödvändigt att ständigt övervaka din puls; var 10 minuter är bra förutsatt att du behålla en stadig övning takt. Du kan följa din puls genom att bära en pulsklockan eller göra det manuellt. Hitta din puls på handleden eller halsen och räkna antalet slag under en sex sekunders tidsram. Multiplicera detta tal med 10, och den resulterande bild visar din puls i slag per minut. Om det är över din pulszon, sänka din träningsintensitet lite. Om alltför låg, öka din intensitet för att säkerställa du tränar på en optimal intensitet.

Säkerhet

Om du har någon typ av hjärtproblem, kontakta din läkare för att avgöra om motion är rätt för dig, och i så fall vad ditt mål hjärtfrekvens bör vara. Vissa läkemedel, såsom betablockerare och högt blodtryck kan sänka din puls. Detta kan resultera i din pulszon kastas bort en bit. Läkaren kan justera pulszonen i enlighet med detta.

Din kredit värdering är ett viktigt ekonomiskt verktyg. Det påverkar din förmåga att öppna konton kreditkort och få lån. Det kan också övervägas av försäkringsbolagen eller potentiella arbetsgivare. Det är viktigt att upprätthålla en god personlig kredit värdering eftersom det påverkar så många aspekter av ditt liv. Fair Issac Corp (Fico) kredit poäng löpa från 300 upp till 850. Du bör känna till vad dessa siffror betyder så att du kan berätta om din personliga kredit värdering är tillräckligt bra för att göra dig önskvärt att kreditgivare, försäkringsbolag och arbetsgivare.

Definition

En kredit värdering är ett tresiffrigt nummer som ger en ögonblicksbild av din ekonomiska värdighet till potentiella långivare. Det kan också användas av försäkringsbolag och arbetsgivare. Denna poäng beräknas baserat på informationen som finns på konsumentens kredit rapport.

faktorer

Enligt FICO, är en personlig kredit värdering består av olika typer av finansiella data. Dessa inkluderar en konsumentens betalningshistorik på lån och kreditkort, de ursprungliga och nuvarande balans sina konton, hur länge de har varit öppen och om han nyligen har ansökt om någon ny kredit. Alla dessa faktorer används för att beräkna sin personliga kredit värdering, men vissa vägs tyngre än andra. FICO säger att betalningshistorik och restbelopp är de två viktigaste faktorerna.

Räckvidd

FICO kredit värderingar varierar mellan 300 och 850. Enligt den finansiella webbplatsen Money tårta, skulle en FICO kredit värdering mellan 720 och 850 betraktas som en god personlig värdering. Om det är över 750, skulle det anses vara utmärkt. Poäng mellan 660 och 719 är rättvisa, medan pengar Cake säger att något under 659 är tveksamt. En personlig kredit värdering under 619 skulle anses dålig.

Betydelse

När du har en god personlig kredit värdering, kommer du att kunna få kredit lättare. En bra poäng hjälper dig kvalificera sig för allt från en bil lån till ett nytt kreditkort till en inteckning. Om din poäng är bra eller utmärkt, ekonomiska plats pengar Cake säger att du kan få mer förmånliga villkor såsom en lägre ränta. En god personlig kredit värdering gör dig också mer attraktivt för försäkringsbolag, eftersom en bra poäng är ofta relaterade till ett ansvarsfullt livsstil. Många arbetsgivare anser också din kredit värdering under screeningsprocessen före anställning.

Varning

Eftersom dina kreditupplysningar ständigt uppdateras, kan din personliga kredit värdering ändras snabbt. Om du börjar göra sena betalningar eller göra något annat som kan få ner din kredit värdering, det får inte längre passar in i "bra" område. När det faller in i ett lägre område, du förlorar de fördelar som förknippas med en bra poäng. Det kommer att ta lite tid att återfå din bra kredit värdering när det går ner.

En golf handikapp är utformad för att jämföra golfare mot varandra och mot sig själva. Det finns två syften för handikapps golfare: först, handikapp gör det lättare att hitta golfare på liknande förmåga och dela golfare i grupper baserade på möjligheten för turneringar och andra konkurrens; och andra, handikapp är ett enkelt sätt för golfare på olika förmåga att konkurrera rättvist mot varandra.

Hur man beräknar Handicap

Handikapp beräknas utifrån en golfspelare senaste poängen för 18-hålsrundor. Subtrahera kursbetyg (tillgänglig på styrkortet) från din poäng, och multiplicera den siffran med 113. Sedan dela resultatet med kursens lutnings (finns även på styrkortet) och multiplicera med 0,96. Utföra denna serie av operationer för de senaste fem till 20 omgångar, med hjälp av lämplig information från vilken olika kurser du spelat. Handikapp kan beräknas från olika provstorlekar, men enligt USGA, är det optimala att beräkna baseras på bästa 10 av dina senaste 20 rundor.

Variation från kurs till kurs

Frågan om vad som gör en bra handikapp kan variera från kurs till kurs, eftersom handikappet är så beroende av kurs- och lutning betyg för varje. Par alltid vara en bra poäng, men skytte par kan ge mycket olika handikapp resultat beroende på kursen. En 87 på en högre rankade Kursen kan ge en 7,6 handikapp, medan en 85 på en lägre rankade kurs matchar en 14.

"Repa"

Hela handikapp skala är centrerad kring "scratch". En repa golfare har ett handikapp på noll. Sådan golfare får inga extra slag i handikappade turneringar och vanligtvis förväntas kunna närma poäng nära eller på par. I själva verket är en repa golfare som kan skjuta kursbetyget för en 18-hålsrunda. Scratch är allmänt anses vara en bra handikapp, men det är inte den bästa. Vissa handikapp turneringar beräkna negativa handikapp, och kommer att lägga stroke versionen av en golfare som generellt skjuter under par.

PGA handikapp

Vid de högsta nivåerna i spelet, beräknar ingen handikapp. Således, i en mening, det finns inget sådant som en "bra handikapp", eftersom alla som har en beräknad handikapp inte spelar på den bästa nivån. Ingen frågar vad Tiger Woods handikapp är. Vissa människor kanske svarar att han är en repa golfare och andra kan säga att han måste ha en negativ handikapp, men varken är verkligen tillämpas. Inga PGA Tour proffs spelar i handikappade händelser; när du är tillräckligt bra, är handikapp irrelevant.

minskande Handicap

Kanske det bästa sättet att besvara frågan är att säga att en bra handikapp poäng är ett som är lägre än din sista handikapp poäng. Förutom att jämföra golfare med andra golfare, är handikapp också ett mycket användbart verktyg för golfare att jämföra sig mot. Och för alla golfspelare strävar efter att förbättra, är en bra handikapp en som blir lägre.

Golf är ett svårt spel att lära sig på grund av dess många krångligheter. Det är viktigt att träna med rätt golfklubbor för att få spelarna acklimatiserad korrekt. Starta dem med vad professionella spela med kan vara skadligt för deras lärande. Vad blivande golfare bör gå i början klubbar är hållbarhet och känsla.

bostäder

Eftersom golfklubbor är dyra, bör nybörjare börja med att hyra golfklubbor eller köpa begagnade, billiga klubbar.

Taylor Drivers

Denna golfklubb är bra för en nybörjare eftersom huvudet är bredare, vilket ger nybörjare spelrum när teeing eller slå på den gröna.

Callaway Irons

Callaway gör klubbar speciellt för nybörjare genom att utforma huvudena för hållbarhet. Oundvikligen kommer nybörjaren marken flera gånger.

pitching kilar

Eftersom pitching wedge är viktigt för golfare på alla nivåer, behöver en nybörjare att leta efter en kil som har mer båge, såsom de som erbjuds av Nike.

hybrider

Det finns många hybrid klubbar som gjorts av många företag, men nybörjare behöver inte spela med hybrider tills de kan få grunderna i svingen ner.

Kolesterol är ett naturligt ämne som finns i blodet och varje kroppscell. Det sker genom organ knutet till lipoproteiner och som ett resultat, det finns två huvudtyper av kolesterol: LDL (low density lipoprotein), kallas de "dåliga" typ och HDL (high density lipoprotein), det "goda" kolesterolet. Rätt nivå HDL har kopplats till förebyggande av hjärtsjukdomar medan bristande nivåer av kolesterol ökar dina chanser att hjärtrelaterade sjukdomar.

Testning

Blodprover som kallas lipidprofiler, administreras för att erhålla HDL-kolesterol och det rekommenderas att du avstår från att äta eller dricka (annat än vatten) 9 till 12 timmar före för mer noggranna mätningar. I USA, är kolesterolhalten i blodet mäts i milligram per deciliter blod (mg / dl), men i Kanada och Europa, är standarden på åtgärden millimol per liter blod, (mmol / L).

Tidsram

HDL kallas "goda" kolesterolet, eftersom det har kopplats till förebyggande av blockerade artärer. Enligt National Cholesterol Education Program, bör en kolesterol blodprov tas vart femte år av alla över 20.

HDL-nivåer

De bästa HDL-nivåer sägs vara över 60 mg (1,5 mmol). Det näst bästa nivåerna är mellan 50-59 mg (1,3-1,5 mmol) medan de sämsta betyg är de som faller under 40 mg (1,0 mmol) för män och 50 mg (1,3 mmol) för kvinnor. Normalt, desto högre HDL mätning, desto bättre.

dåliga fetter

Vad du äter spelar en viktig roll för att bestämma din HDL-nivå. Transfett är särskilt skadliga, inte bara för att de ökar det onda kolesterolet i kroppen men också minska din HDL siffror. Dessa fetter finns i margarin, stekt och bearbetade livsmedel och kommersiellt producerade bakverk (kakor, munkar, muffins och kex). Mättade fetter har också visat att hindra funktionen av HDL och bör också begränsas i din kost. De finns i animaliska produkter såsom helmjölk, ost, smör, fett kött och även i vegetabiliska oljor: kokos, palm och palmkärn.

bra fetter

Hälsosamma fetter kallas enkelomättade och återfinns i produkter såsom olivolja, jordnöts och canolaolja. Fleromättade fetter är också bra för dig och göra upp oljor som majs, sojabönor och solrosor.

Förebyggande / Lösning

Undvik rökning, fetma, brist på fysisk aktivitet och överdriven alkoholkonsumtion, som alla kan bidra till "onda" kolesterolet. När det gäller fysisk aktivitet, rekommenderar Mayo Clinic att du får minst 30 minuters motion, 5 gånger per vecka för att öka HDL-nivåer.

Fungera

HDL fungerar som en dammsugare i att detta lipoprotein färdas genom kroppen plocka upp eventuella överskjutande belopp av kolesterol för transport till levern där de kommer att tas bort med annat avfall. Ju mer HDL du har, desto mindre kolesterol som kommer att finnas i blodet och lägre (och hälsosammare) din totala kolesterolhalten kommer att bli.