XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

sojabönor biverkningar

De biverkningar av sojabönor

Sojabönor är en utmärkt källa till protein och erbjuder en mängd olika vitaminer och mineraler som är bra för din hälsa. Men även livsmedel som är bra för dig kan utlösa biverkningar - såsom är fallet med sojabönor. Förstå föreningar i sojabönor som kan orsaka medicinska tillstånd samt vilka mediciner som sojabönor stör kan hjälpa dig att göra ett välgrundat beslut om huruvida sojabönor är rätt för din kost. Rådgör med din läkare för ytterligare information.

Depression och medicinering Interference

Många människor som lider av depression tar läkemedel som kallas MAO-hämmare. Om du tar dessa läkemedel, undvika att äta sojabönor eller någon sojaprodukten. En bieffekt av att konsumera sojabönor under behandling med MAO-hämmare inkluderar blodtrycks spikar på grund av tyramin. Drogerna gör kroppen mindre möjlighet att metabolisera tyramin i sojabönor, och nivåerna av denna förening kan bygga upp för att påverka blodtrycket negativt och orsaka hjärtklappning, svettning och huvudvärk. Detta tillstånd kan leda till döden om reaktionen är allvarlig nog.

Blodförtunnande medicinering interaktioner

Var försiktig med att konsumera sojabönor om du tar Waran, en medicin som tunnar blodet. Patienter med hjärtproblem tar ofta denna drog, men äter sojabönor tillsammans med det kan störa dess effektivitet på grund av vitamin K innehållet i denna mat. Vitamin K är känd för sina blodproppar förmågor, en åtgärd som direkt motsäger syftet med Waran. En 1-kopp servering av råa sojabönor introducerar 87,4 mikrogram vitamin K i din kost. Det rekommenderade dagliga intaget för en frisk person står på 90 till 120 mikrogram. Du bör tala med din läkare om hur mycket av detta vitamin är säkert för dig att konsumera samtidigt som blodförtunnande mediciner.

Sojabönor och njursten

Inklusive sojabönor i din kost kan öka risken att utveckla njursten. Njursten, en massa som består av föreningar som skiljer från urinen, kan innehålla kalcium, oxalat och fosfor. Även om forskarna inte har satt fingret en anledning till varför dessa stenar bildas, som äter en kost rik på oxalater kan bidra. En studie som publicerades i september 2001 numret av "Journal of Agricultural and Food Chemistry" visar på att sojabönor är höga i oxalater, vilket kan utlösa njursten hos människor är mottagliga för dem.

Gikt och Soy

Begränsa din konsumtion av sojabönor om du lider av gikt. Försämringen av gikt symptom fungerar som en bieffekt av att inkludera alltför många sojabönor i din kost. Sojabönor innehåller puriner, naturligt förekommande föreningar, som kan påverka de urinsyranivåerna i kroppen. Gikt, en form av artrit, utlöses av höga urinsyra bygga upp runt lederna. Hålla sojabönor och sojaprodukten intag till ett minimum för att undvika detta tillstånd.

Soja nötter säljs ofta som ett hälsosamt mellanmål och rostas eller bakade sojabönor. De kan komma i ett brett spektrum av smaker och kan göra en välsmakande mellanmål som är rik på friska protein. Inte bara kan du äta soymuttrar som ett mellanmål, men du kan också uppleva flera hälsorelaterade biverkningar, några positiva och några negativa. Tala med din läkare innan införliva soymuttrar i din kost för att säkerställa att de är rätt för dig.

kardiovaskulär hälsa

Byte 25 g din dietary protein med 25 g sojaprotein härrör specifikt från soymuttrar kan hjälpa till med allmän kardiovaskulär hälsa. En 2007 studie maj publiceras i Archives of Internal Medicine fann att äta soymuttrar hjälpte sänka blodtrycket med upp till 9,9 procent och minskade nivåer av kolesterol. Forskarna drog slutsatsen att soymuttrar har en "hjärtskyddande effekt."

Menopause Symptom Lindring

Soymuttrar kan förbättra din livskvalitet om du är en kvinna går igenom klimakteriet, säger forskare i en medicinsk studie som publicerades 2007 i Journal of kvinnors hälsa. Forskarna noterade att äta 25 g protein från soja nötter bidrog till att minska symptom som värmevallningar om det totala beloppet delades upp i tre eller fyra portioner och äts under hela dagen.

hög Natrium

Vissa soja mutter produkter kan innehålla olika smaker och kryddor, inklusive en stor mängd salt. Överdrivet saltintag kan vara en bidragande faktor till högt blodtryck. Tala med din läkare om du har högt blodtryck eller en historia av högt blodtryck i familjen, som rekommendationer specifika natrium intag varierar beroende på individ. Om du begränsad på natrium konsumtion, välja en saltfri eller låg salthalt soja mutter produkt.

osteoporos

University of Maryland Medical Center rapporterar att isoflavoner i soja nötter kan bidra till att förbättra bentätheten. Detta kan bidra till att bekämpa sjukdomar som benskörhet. UMMC säger det mest effektiva tillskott är 40 g sojaprotein per dag.

allergiska reaktioner

Vissa personer kan vara allergiska mot soja nötter. Om du är allergisk, kan det uppstå problem som en snabb blodtrycksfall och en rinnande näsa, varnar Mayo Clinic.

gastrointestinal Distress

Förbrukningen av soja nötter kan ibland leda till gastrointestinala problem, enligt Mayo Clinic. Dessa kan inkludera förändringar i avföringen densitet, en känsla av uppblåsthet, smärtsamma magkramper och illamående eller kräkningar.

hormon problem

Om du har en hormonkänslig form av cancer, såsom äggstockscancer, National Institutes of Health varnar konsumerar soja nötter och andra former av soja. Sojaprotein innehåller aktiva kemikalier som kan fungera som östrogen och kan gynna uppkomsten av tumörer.

Är sojabönor OK att äta?

Om du äter en sallad med soynuts och utveckla magen kramper och nässelutslag, kanske du undrar om soja nötter är okej att äta. Soynuts är rostade sojabönor som anses säkra livsmedel för de flesta människor. Den enda gången soynuts kan inte vara okej att äta är om du har en soja allergi eller soja intolerans. Dessa två matsmältningsproblem kan orsaka biverkningar och komplikationer.

Soynuts

Soynuts smakar jordnötter, men är helt gjorda av sojabönor. Om du är allergisk mot nötter, såsom mandlar, hasselnötter eller cashewnötter, kan soynuts vara ett säkert alternativ. Om du är allergisk mot baljväxter, såsom bönor och jordnötter, kan du vara allergisk mot sojabönor och soynuts, liksom.

soy Allergi

En sojaallergi orsakas av ett fel i immunsystemet. Soynuts innehåller samma proteiner som råa sojabönor och kan utlösa en allergisk reaktion. Immunsystemet skapar specifika antikroppar kallade IgE, eller immunglobulin E, antikroppar som utlöser produktionen av histamin och andra kemikalier. Histamin släpptes i mjukvävnad orsakar inflammation och svullnad som leder till gemensamma allergiska symtom, inklusive matsmältnings komplikationer, såsom diarré och illamående, astma, nässelfeber, hudutslag och nästäppa.

soja intolerans

Om du är intolerant mot soja, bör du undvika att äta soynuts. Soja intolerans kännetecknas av matsmältningssystemet oförmåga att smälta proteiner som finns i soynuts. Den huvudsakliga skillnaden mellan en soja allergi och soja intolerans är att en soja allergi är en felaktig funktion hos immunsystemet, medan en intolerans är en mag defekt. Soja intolerans behandlas genom att undvika sojaprodukter. Symtom från soja intolerans påverkar matsmältningskanalen, såsom illamående, diarré, magsmärtor, kramper, kräkningar och gas.

Utbyte

Oavsett om du är allergisk mot eller intoleranta mot soynuts kan du ersätta nötter i stället i dina recept. Trädnötter, såsom mandlar, hasselnötter och pistagenötter är kopplad till soynuts och kommer inte att orsaka samma komplikationer, om du inte är allergiska mot nötter. Använd till exempel pecan bitar i en sallad i stället för soynuts eller jordnötssmör i stället för soja smör.

Är Sojabönor dåligt för din kropp?

Livsmedel som tofu, tempeh, miso, sojamjölk och sojamjöl alla härrör från sojabönor. Sojabönor ger fullständig protein och kan vara en del av en näringsrik och balanserad kost. Du kan behöva begränsa din sojaintag, men om du har hälsoproblem som gikt eller en allergi som kan förvärras av soja.

Nutrition i sojabönor

Enligt National Soy Research Library, näringsinnehållet i sojabönor beror på om de är mogna eller grönt. En portion av mogna sojabönor, som är halv kopp innehåller 149 kalorier, 14,3 gram protein, 8,5 gram kolhydrater och 7,7 gram fett. En servering av edamame, eller unga, gröna sojabönor, innehåller 127 kalorier, 11,1 gram protein, 10,0 gram kolhydrater och 5,8 gram fett. Sojabönor är en utmärkt källa till protein, och MedlinePlus.com förklarar att proteinet i soja liknar protein från djurkällor.

Soja och Cancer

Den nationella center för komplementär och alternativ medicin, eller nccam, rapporterar viss oro för att sojabönor och andra produkter tillverkade med soja kan öka risken att utveckla bröstcancer, äggstocks eller livmodercancer. Soja innehåller fytokemikalier som kallas isoflavoner som liknar östrogen. Bröst-, äggstocks- och livmodercancerceller kan dela snabbare när östrogen är närvarande. I teorin kan isoflavoner i soja också stimulera dessa celler. Dock har vissa studier funnit att människor som äter mer sojaprotein har en lägre risk att utveckla bröstcancer, Harvard School of Public Health förklarar. Som ett resultat, måste effekten av soja på cancerrisken ytterligare studier, och det finns inga avgörande bevis för att soja ökar risken för alla typer av cancer.

Sojabönor och gikt

Sojabönor kan också vara dåligt för dig om du har gikt. Gikt är en typ av artrit som orsakas av urinsyra bygga upp i vätskan i lederna, vilket resulterar i intensiv inflammation. En sak som kan utlösa en attack av gikt är intag av puriner, en kemikalie som får omvandlas till urinsyra. Sojabönor har en måttlig mängd puriner, MedlinePlus stater, så om du har gikt kan du behöva undvika sojabönor eller andra livsmedel som framställts med soja.

överväganden

Om du äter sojabönor, kan du utveckla några milda gastrointestinala symtom, såsom uppblåsthet, illamående och förstoppning, konstaterar NCCAM. Vissa människor har också en allergi mot soja och utveckla ett utslag eller problem med andningen när de konsumerar sojabönor. Om du har en känd allergi mot soja, en ökad risk för bröstcancer eller en historia av gikt, kan sojabönor vara dåligt för dig, men annars maten är säker när konsumeras i lämpliga mängder.

Är Sojabönor Bra för diabetes?

Sojabönor innehåller rika mängder av vegetabiliskt protein. Amerikaner äter vanligtvis sojabönor och soja livsmedel i stället för animaliskt protein i vegetarisk kost, men vetenskap föreslår sojabönor är bra för mer än bara deras proteininnehåll. Sojabönor åstadkomma en koncentrerad källa av föreningar som kallas isoflavoner, även betecknade såsom fytoöstrogener, eftersom deras struktur liknar det kvinnliga hormonet östrogen. Dessa föreningar erbjuda potentiella fördelar för personer med diabetes.

Gynnar postmenopausala kvinnor med diabetes

Insulinresistens är en vanlig egenskap hos typ 2-diabetes och uppstår när celler blir okänsliga för effekterna av insulin. Med typ 2-diabetes ökar risken för hjärtsjukdomar, särskilt för postmenopausala kvinnor. Data föreslår sojabönor fördel postmenopausala kvinnor med typ 2-diabetes, enligt en studie som publicerades i oktober 2002 års upplaga av "Diabetes Care." Studien fann att fytoöstrogener i soja minskade risk för hjärtsjukdomar genom att förbättra insulinresistens och kolesterol hos postmenopausala kvinnor med typ 2-diabetes.

Förbättrar glykemisk kontroll

Soja tillskott kan hjälpa till att kontrollera blodsockret om du har typ 2-diabetes, forskare i Sydkorea rapport i en studie med deltagare som tog 69 gram rostade sojabönor pulver tre gånger dagligen under fyra veckor. Soja tillskott resulterade i signifikanta förbättringar i fasteglukos och efter måltid glukosnivåer, enligt studien som publiceras i tidskriften "Nutrition and Research Practice" i september 2008.

Hjälp för diabetiker njurkomplikationer

Nefropati är en vanlig komplikation vid diabetes som uppstår när njur strukturer som kallas nephrons skadas. Personer med diabetes uppvisar ofta nephrons som tjocknar och blir ärrad över tiden. I ett djurförsök, upptäckte forskare soja konsumtion hjälper till med njur ärrbildning och funktion. I en artikel som publicerades i december 2010 års upplaga av "evidensbaserad komplementär och alternativ medicin," forskarna postulerade att äta sojabönor för att förbättra glukoskontroll kan förhindra komplikationer såsom nefropati.

Fermenterad vs. Nonfermented

Sojabönor har ett lågt glykemiskt index och är rika på fibrer, vilket gör dem ett bra komplement till din kost om du har typ 2-diabetes. Den portion för bönor, sojabönor, är halv kopp kokta. Om du är intresserad av att lägga sojabönor till din diet, jästa sojabönor verkar mer fördelaktigt för typ 2-diabetes än nonfermented sorter, enligt en översikt publicerad i "Nutrition Research" i januari 2010.

Om du letar efter en näringsrik, bekväm mellanmål att prova som ett alternativ till mindre hälsosamma snacks, kan rostade sojabönor vara värt att överväga. De är färdiga att äta och rika källor av protein och andra viktiga näringsämnen. Rostade sojabönor är höga i kalorier, och de är hälsosamma när du äter dem med måtta som en del av en övergripande balanserad kost.

Protein

Varje kopp rostade sojabönor ger 68 g protein, eller 136 procent av det dagliga värdet för protein. Proteinet från soja är en komplett protein, vilket innebär att den innehåller alla de essentiella aminosyror som du behöver för att få från din kost. Protein hjälper till att hålla dig mättnadskänsla eftersom det fördröjer hastigheten med vilken mat tömmer från magen, så att du är mindre hungrig för nästa måltid.

Fett

Varje kopp rostade sojabönor har 44 g totalt fett, med endast 6 g kolesterol höjande mättat fett. Du kan sänka kolesterolnivåer och risk för hjärtsjukdomar om du väljer omättade fetter i stället för mättade fetter i kosten, och rostade sojabönor har nästan 25 g fleromättat fett och 10 g enkelomättat fett. Essentiella fettsyror i sojabönor innefattar linolsyra, en omega-6 fett, och alfa-linolensyra, en omega-3-fett. Liksom alla vegetabiliska livsmedel, rostade sojabönor är kolesterolfritt.

Kalorier och kolhydrater

Varje kopp rostade sojabönor väger 172 g och har 810 kalorier. Sojabönor har 58 g av den totala kolhydrater, och endast 7 g socker. Kostfiber kommer från de delar av vegetabiliska livsmedel som kroppen inte kan smälta, och en kopp sojabönor har 30 g kostfiber, eller 120 procent av det dagliga värdet. Fiber hjälper lägre nivåer av kolesterol i blodet, och det har en laxerande effekt för att minska risken för förstoppning.

Mineraler och vitaminer

Rostade sojabönor har 237 mg kalcium, eller mer än 20 procent av det dagliga värdet för kalcium, per kopp. De har också 7 mg järn, eller mer än en tredjedel av det dagliga värdet. De har bara 7 mg natrium, men rostade sojabönor med salt har 280 mg natrium per kopp. De har 2,528 mg kalium, eller mer än hälften av dagliga värdet. Sojabönor har mer än 10 procent av det dagliga värdet för magnesium, och mer än 80 procent av det dagliga värdet av folat, vilket är en viktig vitamin för att förhindra neuralrörsdefekter.

Nutrition i Rostad sojabönor


Inte bara är sojabönor oerhört mångsidig, men de är näringsmässiga kraftpaket samt. De innehåller komplett protein, kolhydrater och fett samt vitaminer och mineraler, allt som krävs för god näring.

Aminosyror

Proteinet i sojabönor har alla viktiga aminosyror som behövs av människor. Dessa aminosyror är jämförbara med dem som finns i kött, ägg och mjölkproteiner.

fiber~~POS=TRUNC

Sojabönor är en viktig källa till fiber, som innehåller både lösliga och olösliga typer. Fiber hjälper till att sänka kolesterolet och blodsockerkontroll samt att främja matsmältningen.

vitaminer

Rostade sojabönor innehåller höga halter av vitamin K, folsyra och riboflavin samt några vitamin C, tiamin, vitamin B6, niacin och pantotensyra.

mineraler

Mineraler i rostade sojabönor innefattar magnesium, fosfor, kalium, koppar, mangan, zink, selen, kalcium och järn.

Omega fettsyror

Sojabönor har lite fett, men det är oftast bra omättade typ. De är också en mycket bra källa till omega-3 och omega-6 fettsyror.

Kan du äter för många Sojabönor?

Sojabönor, en stapelvara i den japanska och asiatiska diet för mer än 5000 år, innehåller mycket protein och lite fett, vilket gör dem en hälsosam tillägg till din diet. De kan också bidra till att förebygga vissa kroniska sjukdomar, såsom högt kolesterol, och de kan skydda mot vissa cancerformer, liksom. Men sojabönor innehåller kemikalier som kallas fytoöstrogener, som är föreningar från växter som beter sig som det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen. På grund av detta kan äta alltför många sojabönor öka din risk för vissa villkor.

soja~~POS=TRUNC Foods

Soja verkar som en ingrediens i många förädlade livsmedel, såsom soja och produkter som innehåller sojaolja. Men dessa inte utgör stora källor till soja protein i kosten. Sojabönolja, i synnerhet inte innehåller något protein. När du är ute efter att lägga till soja till din diet, du normalt vända sig till produkter som tofu, tempeh, sojamjölk och sojaprotein pulver. Några andra förädlade livsmedel, såsom kakor och barer protein, inkluderar sojaprotein. Dessutom kan du köpa frysta sojabönor i form av edamame och äta dem i sin naturliga form.

proteinmängder

Sojaprotein pulver, i synnerhet, innehåller massor av fytoöstrogener och kan ha dåliga effekter på kroppen. I en studie från 2007 publicerad av den medicinska tidskriften "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention," 12 friska män konsumerade två skopor - 56 g - sojaprotein pulver en dag i 28 dagar. Under studien för män nivå av det manliga hormonet testosteron minskade med nästan 20 procent, medan deras nivåer av en viss kvinnliga hormonet steg. Forskarna drog slutsatsen att soja effekt på hormoner kräver mer studie.

cancer

Fytoöstrogener i sojabönor kan ha anti-bröstcancer effekter, och japanska kvinnor - som konsumerar många sojaprodukter - har lägre bröstcancerhastigheter än amerikanska kvinnor. Om du äter soja genom uppväxten i vuxen ålder, kan du dramatiskt minska risken för pre-menopausala bröstcancer. Men det är inte klart om att lägga sojaprodukter i din kost efter puberteten kan hjälpa dig att undvika cancer. I själva verket finns det vissa belägg för att lägga soja - åtminstone i form av koncentrerat sojaprotein pulver - kan möjligen främja bröstcancercelltillväxt. Återigen, har forskarna inte svarat på alla frågor som rör sojabönor "effekter på din cancerrisk.

överväganden

Juryn är fortfarande ute på huruvida soja arbetar för att skydda dig från sjukdom eller inte. Till exempel konsumerar stora mängder sojaprotein - mer än 90 mg per dag - kan också försvaga dina ben, och studier som ser soja roll i att skydda mot prostatacancer har inte gett några säkra svar. Om du vill lägga till soja till din diet, överväga stickning med edamame, mager tofu eller tempeh och begränsa sig till två till fyra portioner per vecka. Du är osannolikt att dra hälsofördelar från att äta mer soja än att varje vecka, och konsumerar stora mängder soja fytoöstrogener kan faktiskt skada din hälsa.

Proteinhalten i sojabönor

Sojabönor är baljväxter som är rika på näringsämnen och hög halt av protein. De har mycket lite mättat fett och inget kolesterol, vilket gör dem till ett bra val för en hjärt-hälsosam kost. Enligt den FN Soybean styrelsens 2010 nationella rapport, 86 procent av människor är oroade över näringsinnehållet i maten och fler konsumenter känner igen sojabönor som en hälsosam mat.

gröna Sojabönor

Gröna sojabönor är en speciell sort som skördas samtidigt fortfarande gröna i baljor. De kallas ibland söta bönor eller edamame. Du kan köpa dem fortfarande i kapseln eller som skalade gröna bönor. De ser ut som stora ärtor i baljan. De är ofta kokas under tre till fem minuter och serveras med salt som förrätt eller grönsak. En 1-kopp servering har ca 22 g protein och 254 kalorier.

rostade sojabönor

Rostade sojabönor också kallas soja nötter. Dessa är sojabönor som har skördats när mogna, indränkt i vatten och sedan bakade att bli rostat och krispigt. Används främst som en snackprodukt, de är också ett bra komplement till spannmål och sallader. Ibland är smaksatt med salt och kryddor. En halv kopp servering av dessa sojabönor innehåller cirka 34 g protein och 388 kalorier.

sojabönor Foods

Sojabönor används för att göra en mängd olika livsmedel. Sojamjölk är tillverkad av krossade sojabönor och vatten. Vissa sorter har tillsatt socker eller sockerersättning och smakämnen, såsom vanilj eller choklad. En kopp sojamjölk har 7 g protein och 80 kalorier. Tofu är gjord av sojabönor och kallas ibland sojaostmassa. Den är tillverkad av filmjölk sojamjölk och kommer i mjuka, medelstora och fasta sorter. En kopp fast tofu har 52 g protein eller ca 8 g protein per 100 g tofu. Ett annat soja livsmedel är miso, som används för att göra en traditionell japansk soppa. Miso är en jäst soja pasta som innehåller ca 11 g protein per 100 g miso. Tempeh är en jäst soja mat som är gjord av pressning av hela sojabönor i en kakliknande form. Denna process för jäsning och med hela sojabönor gör tempeh högre i protein än tofu. Tempeh har ca 18 g protein per 100 g tempeh.

överväganden

Vissa människor har allergier mot sojabönor och sojaprodukter. Kontrollera alltid med din läkare eller sjuksköterska innan du gör ändringar i din kost.

Hur Cook Sojabönor i en Slow Cooker

Dietister kallar ofta sojabönor en naturlig superfood, och inte undra på - en enda kopp servering av sojabönor innehåller 29 g komplett protein, 10 g fiber och betydande mängder av viktiga vitaminer och mineraler som järn, folat, kalcium, riboflavin och magnesium. Även om du kan köpa sojaprotein i en svindlande mängd former, från sojamjölk till sojaost, matlagning torkade sojabönor i en långsam spis är det enklaste och billigaste sättet att göra soja en regelbunden del av din kost.

Steg 1

Placera sojabönor i durkslag eller sil och skölj noga under kallt vatten. Ta bort eventuella skadade eller missfärgade bönor, skräp och små stenar. Sätta sojabönorna i den långsamma spis och fyll med tillräckligt med vatten för att täcka bönorna med minst 2 inches. Täck den långsamma spis och låta bönorna i blöt i 6 till 12 timmar.

Steg 2

Dränera sojabönor, utplåna den långsamma spis och vända den till sin högsta inställningen. Återgå bönorna till den långsamma spis och täck med 4 koppar kallt vatten. Tillsätt 1 tsk. salt och 1 tsk. vegetabilisk olja, sätta locket på plats och laga mat på hög inställning för sex till åtta timmar.

steg 3

Kontrollera ömhet i sojabönor med hjälp av en sked för att försiktigt trycka flera mot sidan av den långsamma spis. När sojabönor är tillräckligt kokta, tömma dem, reservera en del av kokvattnet. Svalna helt och förvara i kylskåp i en lufttät behållare tillsammans med några av de reserverade vatten eller använda direkt i soppor, grytor eller bönor huvudrätter.

tips

  • Om du ont om tid, kan du hoppa över det första steget av blötläggning sojabönor. Sojabönor kommer att ta en timme eller så längre tid att tillaga och du måste lägga till en till två koppar mer vatten för att se bönorna hålla täcks under hela tillagningstiden.
  • Sojabönor kan långsamma kokta med en mängd olika kryddor, såser och grönsaker. För en långsam-kokta sojabönor som liknar traditionella bakade bönor, tillsätt hälften av en skivad lök, 1/4 kopp farinsocker, 1/4 kopp melass, 1/2 tsk. torrt senapspulver och 2 msk. rostat sesamolja, efter att ha placerat de sojabönor och vatten i den långsamma spis. Cook som beskrivits ovan.

Saker du behöver

  • Medelstora eller stora långsam spis
  • Durkslag eller sil
  • 1 kopp torkade sojabönor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vegetabilisk olja