XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

omeprazol leverskada

Läkemedel som orsakar leverskada

Introduktion

Mediciner har blivit en viktig del av livet för många människor över hela världen. Om behandling av sjukdomar, döda infektioner eller förhindra livshotande hälsosituationen; recept har bidragit till att hålla dig frisk. Tyvärr kan vissa mediciner också ha allvarliga biverkningar. En vanlig biverkning är potential att orsaka skador på levern. Dessa läkemedel anses hepatoxic. Det är viktigt att komma ihåg att även om ett läkemedel har potential att orsaka leverskador, inte garanterar det att leverskador uppstår. Även i många fall fördelarna med medicinering uppväger eventuella lever faror. Följande läkemedel kan orsaka skador på levern om de tas under en lång tid, eller på ett sätt som inte ordinerats av din läkare.

acetaminofen

Acetaminofen är en av de vanligaste läkemedel som kan, över tiden, blir toxiska för levern och orsaka skada. Paracetamol är en OTC-medicinering och kan återfinnas i produkter såsom Tylenol, Tactinal och Vitapap. Paracetamol används främst för behandling av smärta och minska feber.

fluoxetin

Fluoxetin är en annan vanlig medicin som kan bli giftiga för levern efter lång tids användning. Fluoxetin vanligen säljs i Prozac eller Serafem, och används främst för behandling av neurologiska störningar såsom depression och ångest. Några andra antidepressiva läkemedel som sertralin (Zoloft) kan också orsaka skador på levern efter långvarig användning.

NSAID

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, eller NSAID, kan också orsaka skador på lever under långa perioder av användning. NSAID används främst för att behandla inflammation och som en smärtstillande smärtstillande medel. NSAID har också förmågan att sänka feber. NSAID inkluderar naproxen, acetylsalicylsyra och ibuprofen.

omeprazol

Den utökade användningen av Omeprazol kan också orsaka leverskador. Omeprazol används främst för halsbränna lättnad och behandling, och säljs under namnet Prilosec.

statiner

Statiner är en annan medicin som kan orsaka leverskada över tiden. Statiner används främst för att sänka kolesterolnivåerna i människor som är i riskzonen för att utveckla hjärt-kärlsjukdom. Statin läkemedel inkluderar Lipitor, Lipostat, Zocor och Crestor.

tetracykliner

Tetracykliner utgör också en risk för leverskada när de används under en längre tidsperiod. Tetracykliner är serie av antibiotika som används för att bekämpa bakterieinfektioner. Vanliga tetracykliner inkluderar doxycyklin, Demeclocycline och metacyklin.

Vitamin Piller & amp; Leverskada

Vissa vitaminer kan ha olika effekter på din lever. Ibland om du får för mycket av en viss vitamin, kan du skada levern. Tar vissa vitaminer kan också vara giftiga om du har en leversjukdom såsom cirros eller icke-fettlever. Ta inte vitamintillskott utan läkarkontroll, speciellt om du har kända problem med levern.

vitamin A

Du behöver vitamin A att hjälpa till med synen --- särskilt ser i mörkret --- och att bidra till att minska komplikationer av vissa sjukdomar såsom malaria, HIV och A-vitaminbrist, enligt MedlinePlus. Män använder ibland vitamin A för att öka spermier medan kvinnor använder vitamin A för att hjälpa med premenstruellt syndrom, kraftiga menstruationsblödningar och vissa hudåkommor. Medan kroppen förlitar sig på vitamin A för en mängd olika uppgifter och funktioner, behöver du bara 10.000 enheter eller mindre beroende på ålder. Om du får mer än den rekommenderade dosen, kan vitamin A göra leversjukdom värre. Ta inte vitamin A om du har leversjukdom, såvida inte din läkare instruerar dig att göra det.

niacin

Niacin, eller vitamin B-3, som krävs för att göra kön och stressrelaterade hormoner i binjurarna, liksom andra delar av kroppen. Det är också effektivt när det gäller att minska kolesterol och förbättrar blodcirkulationen, enligt University of Maryland Medical Center. Medan niacin kan bidra till att förbättra kolesterol, är långvarig användning av detta vitamin i samband med leverskada. Det finns också en ökad risk för leverskada i samband med att ta niacin tillskott. Du behöver bara mellan 14 och 16 mg niacin dagligen. Om du är orolig för att du inte får tillräckligt med niacin, be din läkare för att testa dina nivåer.

Vitamin B-komplex

Vitamin B-komplex är en blandning av alla B-vitaminer. De är avgörande för celltillväxt och funktioner samt att bryta ner mat under matsmältningen och hjälper kroppen att producera energi. Så länge du inkluderar en mängd olika livsmedel i kosten, bör du inte behöver en vitamin B-komplex komplettera. Om du tar vitamin B-komplex kosttillskott, kan överdosering orsaka hjärt- och leverproblem. För mycket vitamin B-komplexet kan också förvärra magsår och skymmer sikten.

Vitamin D

D-vitamin är viktigt för starka friska ben och tänder. Din kropp gör D-vitamin när du har varit i solljuset, men vissa livsmedel, såsom mejeriprodukter och spannmål, formuleras med vitamin D. Om du inte gå utanför regelbundet eller äta många livsmedel som är berikade med vitamin D, du kan utveckla en D-vitaminbrist. Tar för mycket D-vitamin kan orsaka vitamin D toxicitet, även om D-vitamin toxicitet är sällsynt. Om du redan lider av leverskador, risken för ökad toxicitet vitamin D, enligt dietist Katherine Zeratsky av MayoClinic.com.

Omeprazol är en receptbelagd medicin som används för att behandla halsbränna och refluxsjukdom. Även om det inte finns några skadliga effekter på kroppen från att använda Omeprazol över längre perioder, kan biverkningar vara långsiktig, som varar i timmar, veckor, eller så länge som du fortsätter att använda drogen. Om du upplever negativa långsiktiga biverkningar som ett resultat av att ta Omeprazol, bör du informera din läkare, eftersom han kommer att behöva justera dosen.

Dosering

Ta Omeprazol precis som det ordinerats till dig; inte ändra din dos. Om du har glömt att ta din dos, ta missade dosen så snart du kommer ihåg. dubbla aldrig upp på Omeprazol, eftersom det kan leda till överdosering. Omeprazol överdos kan vara dödlig. Symtomen omfattar suddig syn, hjärtklappning, huvudvärk, dimsyn, förvirring, dåsighet, illamående, kräkningar eller svettning. Ring Giftinformationscentralen (800-222-1222) om du upplever en Omeprazol överdos.

Bieffekter

Biverkningar av Omeprazol kan vara kort eller lång sikt, beroende på din reaktion mot läkemedlet. Patienter som rapporterar långsiktiga biverkningar av Omeprazol brukar uppleva huvudvärk eller diarré. Var noga med att prata med din läkare om du upplever några negativa reaktioner, eftersom han kan behöva justera dosen eller möjligen ordinera en annan medicin för att behandla din biverkningar.

Allvarliga biverkningar

Vissa biverkningar av Omeprazol kan betraktas som allvarliga och kan vara långvarig eller livshotande. Om du upplever en allvarlig biverkning av omeprazol, få akut medicinsk hjälp direkt. Allvarliga biverkningar av Omeprazol inkluderar nässelfeber; svårt att andas; bröstet åtdragning; svullnad av mun eller läppar, liksom tungan; bröstsmärtor; mörk urin; influensaliknande symtom som feber eller frossa; hjärtrusning eller bultande; blåsor hud; svullnad i händer, vrister eller fötter; synförändringar eller en gulfärgning av hud.

medicinska Interaktioner

Vissa villkor och läkemedel kan orsaka en interaktion med Omeprazol, som kan orsaka biverkningar pågå under längre tidsperioder. Tala om för din läkare om alla mediciner du använder för närvarande, inklusive over-the-counter läkemedel. Ta inte Omeprazol om du tar Voriconazol utan att tala med din läkare först. Andra läkemedel som orsakar ytterligare interaktion med Omeprazol inkluderar Warfarin, Clopidogrel, Cilostazol, Diazepam och digoxin.

Saker att undvika

Kör inte motorfordon eller utföra komplicerade uppgifter innan du förstår hur detta läkemedel kan påverka dig. Omeprazol kan orsaka dåsighet. Använd inte Omeprazol om du tar en HIV-proteasinhibitor. Använd inte Omeprazol om du är gravid eller planerar att bli gravid. Använd inte Omeprazol om du ammar om du får din läkares godkännande.

Vassleprotein & amp; Leverskada

Vassleprotein är ett kosttillskott som är härledd från mjölk under osten beslutsprocessen. Förutom att ge protein, kan vassle kompletterar också ha särskilda fördelar för personer med leverskada. Om du har hepatit eller andra leversjukdomar, kontakta din läkare innan du tar vassleprotein eller något annat tillägg.

Fungera

Vassle innehåller stora mängder av aminosyran kallas cystein och grenade aminosyror, enligt University of Pittsburgh Medical Center. Vassleprotein är lätt att smälta, vilket gör det en rik kompletterande proteinkälla. Din kropp använder cystein finns i vassleprotein för att göra glutation, en kraftfull naturlig antioxidant. Glutation spelar en viktig roll i kroppens "antioxidant försvarssystem" centrum tillägger arbetar främst i levern för att skydda kroppen från fria radikaler, skadlig oxidation och gifter.

Betydelse

Personer med leversjukdom eller leverskada på grund av hepatit tenderar att ha under-normala nivåer av glutation, University of Pittsburgh Medical Center förklarar. Ta vassleprotein kan öka glutation nivåer hos personer med nedsatt leverfunktion. Specifikt kan vassleprotein hjälpa vid behandling av viral hepatit, tillägger University of Michigan Health System. Ingen avgörande medicinsk forskning stöder användning av vassleprotein för dessa ändamål, dock.

effekter

Förutom att öka glutation nivåer och hjälper till att behandla leversjukdomar, kan vassleprotein även förbättra fysisk uthållighet och prestanda, stärka immunsystemet funktion och främja viktminskning hos överviktiga individer, University of Michigan Health System rapporter. Vassleprotein är ibland rekommenderas också för att hjälpa till att behandla osteoporos och stress. Som ett näringstillskott, kan vassleprotein gynna människor som följer en vegetarisk eller vegansk kost, liksom cancerpatienter och HIV / AIDS, tillägger University of Pittsburgh Medical Center. Andra potentiella medicinskt bruk för vassleprotein innefattar behandling av diabetes och grå starr. Ta inte vassleproteintillskott för att förhindra eller behandla några hälsoproblem utan att först rådfråga din läkare.

överväganden

Även ta vassleprotein kan bidra till några sätt att behandla leverskador på grund av hepatit och leversjukdomar, kommer tillägget inte nödvändigtvis bota sjukdomen eller bakåt skadan, University of Pittsburgh Medical Center råder. I själva verket är det enda syftet att ta vassleprotein för lever förutsättningar för att öka din glutation nivåer. Även om du tar vassleprotein, kommer du förmodligen fortfarande att behöva genomgå andra konventionella behandlingar eller ta vissa mediciner för din leverskada.

Varning

Sluta inte ta några andra läkemedel som förskrivs eller terapier för leverskada när du använder vassleprotein. Du bör ta vassleproteinpulver endast om din läkare rekommenderar att du gör det för din lever. Vassleproteintillskott i allmänhet anses säkra, eftersom vassle är en naturlig del av mejeriprodukter, University of Pittsburgh Medical Center förklarar. Om du är allergisk mot mjölk eller mjölkprodukter, kommer du förmodligen att ha en allergisk reaktion mot vassleprotein. Dessutom tar stora mängder - typiskt mer än 1,2 gram vassleprotein för varje 2,2 pounds av din kroppsvikt - kan leda till diabetes hos barn, osteoporos eller njurproblem, varnar University of Michigan Health System.

Kopplingen mellan Niacin, leverskada och amp; Alkohol

Personer som missbrukar alkohol kan utveckla niacin brister. Alkoholism är den vanligaste orsaken till niacin brist i USA, enligt University of Maryland Medical Center. Små mängder av niacin tillskott kan vända brister. Men om du tar niacin i stora doser för att behandla tillstånd som högt kolesterol eller artrit, möter du risken för leverskada. Och alkohol i sig kan orsaka leverskador. Om du dricker stora mängder alkohol, inte ta niacin utan läkares godkännande och övervakning.

niacin Deficiency

Om alkohol gör det svårt för kroppen att bearbeta niacin, kan du uppleva biverkningar som trötthet, kräfta sår, matsmältningsbesvär och depression. Om niacin brist vänder svår - ett tillstånd som kallas pellagra - din hud kan vända fjällig eller spricka och din kan lida av diarré eller demens. Andra symptom på niacin brist inkluderar en svullen, röd tunga och brännande i munnen. De flesta människor får tillräckligt med niacin - ca 14 mg till 16 mg per dag - i sin kost, från källor som nötter, nötkött, kyckling, rödbetor och jäst.

niacin Kosttillskott

Du kan behandla alkoholrelaterade niacin brist med kosttillskott. För mild brist, är den vanliga dosen 50 mg till 100 mg per dag. Personer med pellagra kan ta 300 mg till 500 mg per dag. Om du tar mer än 50 mg av niacin per dag, kan du uppleva hud tömningar - ditt ansikte blir röd, kliar, pirrar och brännskador. Om du dricker alkohol när du tar niacin kosttillskott, du öka dina chanser att drabbas av huden vallningar, en ofarlig men obehaglig bieffekt. Inga-flush och tids frisättning formler niacin kan förhindra eller lindra rodnad, men också öka risken för leverskada.

Nytta och risker

Du kan köpa niacin utan recept. Over-the-counter niacin kan behandla niacin brist och typ 1-diabetes och kan eventuellt behandla depression och grå starr. Regelbunden niacin i receptbelagda styrka formler kan sänka triglycerider och low-density lipoprotein - två typer av lipider i blodet - och höja skydds high-density lipoprotein kolesterol samt förbättra åderförkalkning. Båda typerna av niacin kan orsaka allvarliga biverkningar, inklusive förlust av syn, magsår, oregelbundna hjärtslag och leverskador.

överväganden

Alkoholism kan öka ditt behov av zink. Om du tar zinktillskott gör din kropp extra niacin. Om du tar både zink och niacin kosttillskott, kan du uppleva hud vallningar och andra biverkningar. Niacin har använts för att behandla alkoholberoende, men bevis om dess effektivitet för detta ändamål är fortfarande otillräcklig. Det kan lindra ångest och depression återhämta alkoholister. Om du tar niacin kosttillskott, får levern kontrolleras regelbundet för skador. Om alkohol har skadat din lever, inte självmedicinera med niacin.

Omeprazol och vitamin B-12 brist

Om du tar omeprazol att kontrollera sura uppstötningar, bör du vara medveten om att läkemedlet stör kroppens förmåga att absorbera vitamin B-12. Ju högre dos av omeprazol, desto mindre vitamin B-12 kan du absorbera. Även kroppen fortfarande kan absorbera tillräckligt med vitamin B-12 för att möta dina behov, vissa grupper löper risk för vitamin B-12 brist.

Omeprazol och B-12 Absorption

Omeprazol tillhör en klass av läkemedel som kallas protonpumpshämmare. Det minskar symtom på sura uppstötningar genom att göra envirmonment i magen mindre surt. Det krävs dock en sur miljö för optimal absorption av vitamin B-12, eftersom din magsyra aktiverar intrinsic factor, ett enzym som hjälper i absorptionen av vitamin B-12.

Vissa patientgrupper är i riskzonen

Hos unga, friska vuxna finns det inga bevis för att långsiktigt omeprazol användning leder till vitamin B-12 brist. Vissa människor är dock löper större risk. Om höga doser av omeprazol ges för långa tidsperioder, exempelvis för personer med Zollinger-Ellis sjukdom, finns det en risk för att utveckla vitamin B-12 brist. De äldre - även friska äldre människor - tenderar också att vara i riskzonen, eftersom magsyra och vitamin B-12 absorption både normalt minskar med åldern.

Brist sker långsamt

Vitamin B-12 är den enda vattenlösligt vitamin lagras i kroppen. Eftersom det lagras, gör kroppen för minskade nivåer genom att utnyttja sina egna reserver. Det innebär brist kan ta ett tag att utveckla, och därför symtom kan ta lång tid att visas.

En svårighet i att diagnostisera B12-brist är att symtomen är ofta vaga och kan orsakas av många andra villkor - du kan uppleva trötthet, svaghet, hjärtklappning, blek hud, blåmärken och GI upprörd. Mer allvarliga fall av brist är resultatet av nervskada, och dessa kan innefatta domningar och stickningar, förändringar i humör, eller till och med minnesproblem. Om du har några frågor, tala med din läkare.

Behandling

Din läkare kan rekommendera att ta over-the-counter vitamin B-12 tillskott för att förhindra brist eller fylla B-12 butiker. I svåra fall av brist, kan intramuskulära injektioner förskrivas av din läkare.

Omeprazol är en medicin tillgänglig genom endast recept. Det ges i tablettform för oral konsumtion, vanligtvis i gång per dag doser av 20 mg. Omeprazol används för att behandla villkoren i magen, inklusive halsbränna och GERD (Gastrointestinal Reflux Disease).

omeprazol 20 mg

Omeprazol (som säljer under varumärket Prilosec) föreskrivs i doser på 10 mg, 20 mg eller 40 mg. Den 20mg formen är den vanliga dosen för detta läkemedel. Omeprazol är ofta föreskrivs för oralt intag en gång per dag för att bekämpa de obehagliga villkor för halsbränna och gastrointestinal refluxsjukdom.

Dosering

Ta omeprazol precis som det fördelades till dig. Byt aldrig din dos. Om du har glömt att ta din omeprazol dos, ta den missade dosen så snart du kommer ihåg. dubbla aldrig upp på denna medicin eftersom det kan resultera i en överdos, ett potentiellt livshotande tillstånd. Symtom på överdosering inkluderar dimsyn, hjärtklappning, huvudvärk, förvirring, dåsighet, känner illamående, kräkningar och svettning. Var noga med att ringa giftcentralen (800) 222-1222) om du känner att du upplever en överdos av omeprazol.

reaktioner

Några reaktioner av omeprazol anses lindriga till måttliga och huvudvärk och diarré. Tala med din läkare om du har märkt några negativa symptom efter att ha tagit omeprazol. Om reaktionerna är långlivade, kan din läkare behöva justera dosen eller ge en medicin som kommer att behandla dina biverkningar.

interaktioner

Vissa medicinska tillstånd eller mediciner kan interagera med omeprazol och få den att bli mindre effektiv. Informera din läkare om din sjukdomshistoria och droger du tar, inklusive eventuella over-the-counter läkemedel. tar aldrig omeprazol om du använder vorikonazol om du få tillstånd från din läkare. Vissa läkemedel som ytterligare kan interagera med omeprazol inkluderar digoxin, cilostazol, warfarin och diazepam. Använd inte omeprazol om du använder en HIV-proteasinhibitor medicinering.

Varning

Omeprazol kan orsaka dåsighet. Tills du har möjlighet att förstå hur omeprazol kommer att påverka ditt system, inte driva ett motorfordon eller utföra komplicerade uppgifter. Använd inte omeprazol om du är gravid eftersom effekterna av hur detta läkemedel kommer att påverka ett ofött barn är okänd. Använd inte omeprazol utan läkarens tillstånd om du ammar.

Hepatit C leverskada Symptom

De Centers for Disease Control and Prevention rapporterar en förväntad 3,2 miljoner amerikaner lever med kronisk hepatit C-infektion. Medan sjukdomen varierar i svårighetsgrad från person till person, uppger amerikanska Gastroenterological Association 20 procent till 30 procent av personer med kronisk hepatit C utveckla skrumplever. Före utvecklingen av skrumplever, de flesta människor med hepatit C har få om några symptom. Men utvecklingen av skrumplever inleder typiskt i en mängd olika symptom, som tenderar att utvecklas över tiden.

Buk och Tissue svullnad

Hepatit C-inducerad levercirros kan orsaka vätskeansamling i buken, ett tillstånd som kallas ascites. Dessutom har en allvarligt skadad lever ofta inte kan göra tillräckliga blodproteiner. Låga blodproteinnivåer orsaka vätskeläckage i vävnaderna med tillhörande svullnad. Fötter och ben är vanligt påverkas.

Man Sexuella Ändringar

Svår hepatit C relaterade leverskador kan påverka manligt könshormon balans. Möjliga symtom på en sådan obalans inkluderar bröstförstoring, krympning av testiklarna, minskat intresse för sexuell aktivitet och impotens.

Kvinna Sexuella Ändringar

Kvinnor med omfattande hepatit C-relaterad leverskada upplever också könshormon obalanser. Möjliga symtom är minskad menstruationsfrekvens, avsaknad av menstruation och minskat intresse för sexuell aktivitet.

kräkningar blod

Avancerad cirros orsakar typiskt ökat tryck i venerna i hela buken. Eftersom vener är strukturellt unequipped att tolerera högt tryck, kan de ballong utåt. Dessa ballooned områden kallas varicer; de är benägna att brista. Kräkningar stora mängder av färskt blod ofta indikerar bristning av matstrupen eller magen varicer. Denna situation är en medicinsk nödsituation. Om du upplever dessa symtom ringa 911 för att få hjälp.

Onormalt avföring

Cirros kan leda till svart- eller lera-färgad avföring. Intestinal blödning från varicer eller på grund av leverrelaterad koagulationssvårigheter orsakar svart avföring. Avvikelser i lever produktionen av galla och dess flöde i tarmen kan orsaka bleka, lera-färgad avföring.

Illamående och minskad aptit

Illamående och minskad aptit är vanliga symptom på omfattande hepatit C relaterade leverskador. Oavsiktlig viktminskning följer ofta dessa symptom. Förlust av muskelmassa kan orsaka extremiteter och ansikte visas tunn och bortkastade.

Klåda och gulsot

När kronisk hepatit C-infektion omfattande skadar levern, kemikalier som kallas bilirubin och gallsalter bygga upp i blodet och ansamlas i huden. Deras hud närvaro kan orsaka intensiv klåda. Dessutom bilirubin fläckar huden en gulaktig färg. Denna gula gjuten på huden kallas gulsot.

Lätt blåmärken och blödningar

Levern producerar av en grupp av proteiner som kallas koagulationsfaktorer, som arbetar tillsammans för att bilda blodproppar som hindrar blödning. När levern är allvarligt skadad av kronisk hepatit C-infektion, kan det vara oförmögen att göra tillräckliga kvantiteter av koagulationsfaktorerna. Dessutom kan nivåer blodplättar vara låg med svår leversjukdom. Blodplättarna arbetar med de koagulationsfaktorer för att bilda blodproppar. Kombinationen av minskade koagulationsfaktorer och ett lågt antal blod nivå orsakar ofta blåmärken och blödningar.

Översikt

Mer än 100 over-the-counter läkemedel för vuxna och barn innehåller paracetamol, rapporterar "The Merck Manual för sjukvårdspersonal." Många kombination receptbelagda läkemedel innehåller också paracetamol. Även paracetamol visar typiskt säker när det tas i rekommenderade doser, kan en överdos orsaka allvarliga, potentiellt dödliga leverskador. Erkänner symtom på acetaminofenöverdos och söka omedelbar medicinsk behandling kan begränsa leverskada.

Tidigt Illamående och kräkningar

Under de första 24 timmarna efter en acetaminofenöverdos, illamående och kräkningar är de dominerande symptomen. Personer som av misstag har överdoserat eller föräldrar till barn som har ätit för mycket paracetamol ofta inte identifiera dessa symptom relaterad till en medicinering överdos ofta leder till en fördröjning i behandling.

överdriven svettning

Vuxna och barn kan uppvisa kraftig svettning i de tidiga skedena efter en acetaminofenöverdos. Föräldrar kan misidentify detta symptom som tecken på feber och ge ett barn som lider av okänd paracetamol förgiftning ytterligare doser av läkemedlet.

Höger övre delen av buken

Cirka 24 timmar efter intag av en acetaminofenöverdos, illamående och kräkningar gradvis avtar och högra övre delen av buken utvecklar. Denna smärta uppstår från levern som giftiga biprodukter av paracetamol ansamlas i organ och orsaka vävnadsskada. Den övre högra delen av buken visar anbud för tryck. Blodprov avslöjar vanligtvis betydligt förhöjda leverenzymnivåer, vilket tyder på levercellskada.

Återkommande Illamående och kräkningar

På ungefär den tredje till den femte dagen efter en acetaminofenöverdos, illamående och kräkningar åter som leversvikt utvecklas. Personer som lider av en överdos är djupt sjuk i detta skede av paracetamol förgiftning, vanligtvis kräver behandling i en intensivvårdsavdelning.

Gul missfärgning av huden

Som leversvikt utvecklas, människor med paracetamol förgiftning utvecklar ofta gul missfärgning av huden kallas gulsot. Levern innehåller normalt den gula kemiska bilirubin i gallan. Med leversvikt, men bygger bilirubin i blodet och orsakar gula färgning av hud och ögonvitor.

mörk urin

Överskott bilirubin i blodet i samband med acetaminofen inducerad leversvikt spiller i urinen, vilket orsakar en djup gul till brun utseende. Hos vissa personer utvecklar njursvikt tillsammans med leversvikt. I dessa fall kan en kraftig minskning av urinproduktion uppstår.

Konfusion, dåsighet och koma

Svår paracetamol-inducerad leversvikt kan leda till en ackumulering av flera giftiga kemikalier i blodet, vilket ofta påverka hjärnans funktion. Vanliga symtom är förvirring, dåsighet, minskad vakenhet och svårigheter att väcka ett svar från patienten. Svårighetsgraden av en persons hjärnrelaterade symptom avspeglar typiskt graden av leversvikt. Detta tillstånd, som kallas hepatisk encefalopati, kan utvecklas till koma hos personer med djup leversvikt.

Omeprazol, som är klassificerat som en protonpumpshämmare används för att minska produktionen av syra i magen. Omeprazol hindrar verksamheten i magen enzymer som producerar magsyra. Långsiktig dämpning av magsyra genom omeprazol kan orsaka biverkningar.

pankreatit

Långvarig användning av omeprazol kan orsaka pankreatit, enligt Drugs.com. Pankreatit är en inflammation i bukspottkörteln, ett organ som producerar matsmältningsenzymer som är viktiga för nedbrytning av fett och kolhydrater. Bukspottkörteln producerar också insulin, ett hormon som viktigt i kontrollen av blodglukosnivåer. Tecken och symtom på pankreatit är illamående och kräkningar, feber, frossa, smärta i övre delen av buken, fet avföring, snabb hjärtfrekvens, svettningar och snabb andning.

interstitiell nefrit

Kronisk användning av omeprazol kan orsaka interstitiell neprhritis, inflammation i utrymmena mellan njurtubuli. Interstitiell nefrit minskar njurarnas förmåga att avlägsna slaggprodukter från kroppen och kan så småningom leda till njursvikt. Tecken och symtom på interstitiell nefrit inkluderar minskade urinering, plötslig viktökning, förvirring och förändringar i mental status, blod i urinen, illamående och kräkningar.

frakturer

Den amerikanska Food and Drug Administration varnar för att långvarigt bruk av höga doser av omeprazol och andra protonpumpshämmare kan leda till ökad risk för frakturer i höft, rygg och handleder. Patienter med skelettproblem såsom osteoporos bör undvika omeprazol. FDA råder konsumenterna att inte ta mer än tre 14-dagarskurser av omeprazol i ett år.