XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

mangan livsmedel

Livsmedel som innehåller zink och mangan

Du vet säkert att din kropp behöver vitaminer och mineraler för att fungera korrekt. Dessa inkluderar zink och mangan, två mineraler som är kritiska för många cellulära processer, inklusive aktivering och funktion av enzymer som stöder cellulär metabolism och riktig sårläkning. Zink är också viktigt för celldelning, medan mangan stöder starka ben. Varje dag män och kvinnor behöver 11 och 8 milligram zink och 2,3 och 1,8 milligram av mangan, respektive. Enligt Dietary Guidelines för amerikaner 2010, näringsämnen bäst erhållas från mat, så att identifiera goda kostkällor av dessa mineraler kan vara avgörande för din hälsa.

vissa nötter

Många olika livsmedel är rika på zink, inklusive vissa vegetabiliska livsmedel, som också kan innehålla måttliga till höga halter av mangan. Många nötter passar i denna kategori. Till exempel kan en 1-ounce servering av pekannötter ger 1,3 milligram av både zink och mangan. Jordnötter är också ganska rikt på både mineraler, med 0,55 milligram mangan och 1,3 milligram zink per 1-ounce servering. Dessutom, mandel är en bra källa till mangan, med 0,7 milligram per ounce, samtidigt som de ger ca 1 milligram zink per 1-ounce servering.

friska grönsaker

Vissa typer av grönsaker är särskilt bra källor av både mangan och zink. Flera baljväxter passar denna beskrivning, inklusive vissa bönor. Till exempel, svarta bönor är extra rika på zink, med 7 milligram per 1-kopp servering, och de ger också 2 milligram av mangan i en lika stor mängd. Adzukibönor är ett annat bra exempel, med nästan 10 milligram zink och 3,4 milligram mangan per kopp. Vissa bladgrönsaker är också bra källor till både mineraler, med en kopp kokt spenat innehåller cirka 1 milligram zink och 1,1 milligram av mangan. Andra bra vegetabiliska källor för zink och mangan inkluderar sparris, rödbetor och grönkål.

andra källor

Andra livsmedel som ger måttliga till höga halter av både zink och mangan inkluderar vissa bakverk, såsom hel-vete bagels, med omkring 1 milligram zink och 1,4 milligram mangan per bagel. En ett-uns bit av hela korn bröd ger ca 0,5 milligram både zink och mangan. Många frukostflingor är också rikt på både mineraler. Till exempel kan en 1-kopp servering av hemmagjorda granola innehålla så mycket som fem milligram både zink och mangan, medan de flesta kommersiellt beredd spannmål är berikade med en betydande del av varje dag krav på både mineraler

brister

Om din kost är bristfällig i antingen zink eller mangan, kan detta leda till potentiellt allvarliga hälsoproblem. En kost med lågt zink eller mangan kan orsaka dålig tillväxt hos spädbarn och barn, och reproduktiva problem hos både män och kvinnor. Inte få tillräckligt med zink kan orsaka långsam läkning av skärsår och andra sår, viktminskning och dålig energinivåer, medan låg manganintag kan orsaka ben avvikelser och problem metaboliserar kolhydrater och fetter. Om du har frågor om zink och mangan innehållet i din kost, diskutera dem med en dietist eller läkare.

Vilka livsmedel Hjälp stress


Om du känner dig stressad på jobbet, kan det vara något du drack. Enligt stress Handbook, kan koffein hjälpa till att öka produktionen av ett stressframkallande hormon som kallas kortisol. Dessutom kan alkohol vara en depressiv om de konsumeras i stora mängder, och socker kan lämna dig känslan dräneras efter en initial hög. För att bekämpa dessa effekter, äta mat som lindra stress såsom gröna grönsaker, bär, kyckling, kalkon och fullkornsprodukter.

Grönsaker

Gröna grönsaker som spenat, broccoli, grönkål, grönkål, romansallad, brysselkål, grön paprika, ärtor och gröna bönor innehåller kalium och B-komplex vitaminer. Dessa är viktiga för att skapa serotonin, en stämning höjande kemikalie. I en intervju med tränare och nutritionist Bob Greene, Dr. Rovenia Brock identifierar kikärter och röd, orange och gult paprika som stressreducerande livsmedel som innehåller vitamin A, C-vitamin och folat. Dessa bidra till att förbättra energi och vitalisera celler som skadats av stress.

bär

Blåbär innehåller en hög koncentration av C-vitamin, E-vitamin, mangan och fiber. De innehåller också antioxidanter som hjälper din kropp rena sig från föroreningar, och bidrar till att minska kolesterol. Fiberhalten i blåbär hjälper också främja hälsosamma tarmrörelser. Jordgubbar är en bra källa till folat, kalium fiber, vitamin C och mangan. De har också näringsämnen som kallas fenoler som är anti-inflammatoriska och hjälpa till att bekämpa cancer. Björnbär har en fiber som kallas pektin - som också finns i äpplen - som kan hjälpa till att sänka kolesterolet.

Kyckling och Turkiet

Kyckling och kalkon kan hjälpa till att lindra stress eftersom båda innehåller tryptofan, en essentiell aminosyra som reglerar funktioner nervsystemet såsom vila, sömn och avkoppling. Tryptofan hjälper också reglera aptiten och höja humöret. Även tryptofan finns också i rött kött, nötter, frön och tonfisk, har det en högre koncentration i kyckling och kalkon och är källan till den sömniga, innehåll känner vissa människor får efter en Thanksgiving måltid.

Fullkorn

Fullkorn har fått en hel del uppmärksamhet på grund av ett antal hälsofördelar. Enligt rådet fullkorn, fullkorn minskar risken för stroke och hjärtsjukdomar, förbättra viktkontroll och hjälpa kroppen att upprätthålla friskare blodtryck. Några vanliga hela korn är brunt ris, havregryn, hela havre och korn. Brunt ris är ett bra exempel på en fullkorn som kan bidra till att minska stress på grund till skillnad från vitt ris, inte ökar blodsocker och orsaka svängningar som kan bidra till högre stressnivåer.

Livsmedel som hjälper till med låg järn


En person med låga järnnivåer eller anemi ofta känner trött, lider av huvudvärk och yrsel och kan ha en snabb hjärtrytm. Enligt Husläkare kan en person öka sina järnnivåer och lindra dessa symptom genom att konsumera livsmedel som har höga halter av mineralet. Innan en hög järn diet, konsultera din läkare eftersom konsumerar en stor mängd järn kan vara giftiga.

Kycklinglever

Enligt mammor som tror, ​​en 3,5-ounce servering av kokt kyckling lever innehåller 12,8 milligram (mg) av järn. Enligt Nutrition Data, är kycklinglever låg natrium och en källa för koppar, mangan, zink, tiamin och protein. Den innehåller även vitamin A, C, B6 och B12 samt riboflavin, niacin och folsyra. Medan kycklinglever är packad med vitaminer och mineraler, är det också mycket kolesterol. En 3,5-ounce servering av kyckling lever innehåller 553 mg kolesterol.

ostron

En 25-grams ostron innehåller 2,3 mg järn. Tillsammans med att vara en källa för järn, ostron är också en källa till mangan, vitamin B12, selen och koppar, enligt Nutrition Data. Men liksom kycklinglever, ostron, som är en del av blötdjur familjen, är högt kolesterol. En 25-grams ostron innehåller också 25 mg kolesterol.

Nötkött

En mager 261 gram bit av tri-tip botten ytterfilé innehåller 4 mg järn. Nötkött, enligt Nutrition Data, har låg natriumhalt och är en källa till protein, selen, niacin, vitamin B6, zink, fosfor och zink. Så länge du väljer magert nötkött, kommer en 261-grams portion kött innehåller 112 mg kolesterol.

tofu

En del av tofu som väger 84 gram innehåller 0,9 mg järn. Gjord av sojabönor, är tofu låg kolesterolhalt.

Kelp

Kelp är också en källa för järn. Bara två matskedar, eller en 1/8 kopp av kelp innehåller endast fyra kalorier och 0,3 mg järn, enligt Nutrition Data. Dessutom är låg kolesterolhalt kelp, är en källa av kostfiber och innehåller vitamin C och K. Kelp innehåller också zink, koppar, pantotensyra, riboflavin, folsyra, mangan, magnesium och kalcium. Även kelp kan verka som en super mat, är det viktigt att hålla i minnet att det är hög i natrium - 23 mg i två matskedar.

Livsmedel som hjälper PMDD


PMDD, eller Premenstruell Dysforisk Störning, är ett tillstånd som många kvinnor upplever veckan innan deras perioder. Mayo Clinic rapporterar att denna sjukdom kännetecknas av utmattning, depression, ångest, ömmande muskler och influensaliknande symtom. Även om 10 procent av menstruerande kvinnor upplever PMDD, är orsaken okänd. Emellertid är vissa livsmedel tros lindra dessa försvagande symptom.

Choklad

Suget efter choklad innan mensen är sannolikt på grund av behovet av mineraler som magnesium, järn och koppar. Diana Dell och Carol Svec, författare av boken, "The PMDD Phenomenon" tillstånd att kvinnor kan lindra PMDD symptomen genom att äta choklad. De förklarar att mörk choklad är rik på antioxidanter, mineraler och kan öka serotoninnivåerna. Välj mörk choklad för att minimera socker och fettintag. Helst väljer ett varumärke med minst 85 procent kakao och äter bara två rutor per dag.

valnötter

Valnötter är en rik källa till omega-fettsyror, som ökar hjärnkapacitet och förbättra humöret. Eftersom dessa fetter inte kan produceras naturligt i kroppen, måste du få dem genom kosten. I sin bok, "Kvinnors Encyclopedia of Natural Medicine," Tori Hudson rekommenderar att kvinnor konsumerar dessa fettsyror för att bekämpa PMDD. Eftersom fetter kan denatureras vid höga temperaturer, väljer råa valnötter över rostade dem att få den optimala mängden av fettsyror.

Vatten

Vatten har ett dåligt rykte bland menstruerande kvinnor på grund av tron ​​att vistas hydrerad under denna tid leder till ökad vätskeretention och vatten vikt. Men enligt registrerad dietist Susan Eberle, kan uttorkning göra PMS symptomen värre. Natrium och koffeinhaltiga drycker kan också bidra till PMS-symptom. Drick ett stort glas vatten innan måltider för att hjälpa till med matsmältningen och för att minska överätande. Om vanligt vatten är oattraktiv, tillsätt citronsaft eller en skvätt tranbärs eller äppeljuice för att förbättra smaken.

bladgrönsaker

Bladgrönsaker är fulla av näringsämnen som mot PMDD, såsom kalcium, B-vitaminer och järn. Om du inte är vana vid att smaken av greener, börja med milda gröna som roman och spenat, gradvis utvecklas till de bittra sådana, såsom mangold och ruccola. Undvik isbergssallad; medan det är hög i vatten, innehåller det lite näringsämnen. Ju mörkare gröna, desto bättre.

Sesamfrön

Sesamfrön är höga i koppar, mangan, magnesium, järn och andra näringsämnen din kropp behöver när det förlorar blod. Dessutom, frön är också rik på omega fettsyror. Även om de är höga i kalorier och fett, kan närings avvägningen gör detta till en värdig mellanmål. Strö dessa frön på sallader eller smörgåsar, eller äta dem vanligt. För att undvika överdriven natrium, väljer råa eller osaltade sesamfrön.

Mangan är ett spårämne som behövs i kroppen i mycket små mängder. Spädbarn behöver 0,003 mg per dag. De flesta vuxna behöver 1,8-2,3 mg per dag, medan amning och gravida kvinnor behöver upp till 2,6 mg varje dag. Mangan är viktigt för ämnesomsättningen, ben utveckling och läkning av sår. Medan en kost med lågt mangan är sällsynt, har man i samband med flera kroniska sjukdomar, såsom osteoporos, diabetes och epilepsi. Om du äter en varierad kost, bör du inte ha några problem att uppfylla din mangan kvot för dagen.

Ananas

Ananas är potenta källor till mangan. I sin råa form, en halv kopp ananas innehåller 0,91 mg, medan 4 uns av juice innehåller 0,63 mg. Äta ananas är en välsmakande sätt att få din dagliga dos av denna värdefulla mineral. Försök lägga ananas till fruktsallader eller smoothies. Ät skivor för en förmiddagen mellanmål. Ananas är också extremt låg i kalorier och fett.

Nötter

Nötter ger en uppsjö av näringsämnen utöver mangan. De erbjuder E-vitamin, fibrer, kalium och enkelomättade fetter. Ett uns av pekannötter innehåller 1,28 mg av mangan, mandel 0,72 mg och jordnötter 0,55 mg. Nötter är också en stapelvara i medelhavsdieten, som har kopplats till en minskad risk för hjärtsjukdomar och stroke. Medan de erbjuder många livsbejakande fördelar, hålla din konsumtion till några nävar per dag för att undvika alltför många kalorier.

Flingor

En kopp Raisin Bran spannmål ger en vuxen kvinna med hennes fullständiga mangan krav för dagen på 1,88 mg. Om Raisin Bran är inte dina flingor val, ett paket av omedelbar havregryn erbjuder nästan lika mycket mangan med 1,68 mg. Detta är helt enkelt mer bevis på att äta frukost varje dag ger dig en möjlighet att konsumera mer vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kroppens grundläggande funktioner.

bönor

Bönor bör inte förpassas till baksidan hyllan i skafferiet. På grund av sin höga fiberinnehåll, de är en frisk, lågt glykemiskt mat. De erbjuder även riklig mängder mangan i förhållande till sina tjänstgör storlekar. En halv kopp pinto bönor (0,39 mg), limabönor (0,49) eller marinblå bönor (0,48 mg) kan vara ett bra komplement till din dagliga kost. En annan stor källa är garbanzo bönor. Om du inte gillar att äta råa bönor, mosa dem att lägga till lasagne eller en hemmagjord hummus dip.

Grönsaker

En halv kopp kokt spenat rymmer en jättestor 0,84 mg mangan, medan en kokt sötpotatis av en motsvarande portion erbjuder en riklig 0,5 mg. Både spenat och sötpotatis skryta många hälsosamma fördelar. De innehåller folsyra, B-vitaminer och fibrer. De är komplexa kolhydrater, vilket innebär att de tar lång tid att brytas ned, vilket ger dig en kontinuerlig mängd energi även efter att du har lämnat middagsbordet.

Te

Även te är inte nödvändigtvis ett livsmedel, är det ett fordon för att få mangan i ditt system. En 8-ounce kopp grönt te erbjuder upp till 1,6 mg mangan och samma mängd svart te ger nästan 0,77 mg.

Livsmedel för att bota mensvärk


När du lägger veckorna - månad efter månad, år efter år - att den genomsnittliga kvinnan har sin menstruation, uppgår det till fem åren av sitt liv. Fem år är en lång tid att lida igenom det obehag som menstruationen orsaker. Trötthet, uppsvälldhet och kramper behöver inte begränsa en kvinnas liv längre, dock. Forskarna tror nu vissa livsmedel faktiskt kan bota mensvärk.

Orsaker till Kramper

Det finns två klassificeringar av mensvärk: spastisk och kronisk. Honor med spastisk kramper har ett överskott av serie 2 prostaglandiner, som orsakar sammandragning av den glatta muskulaturen, inklusive livmodern. Den ökade produktionen av prostaglandiner nära slutet av en kvinnas cykel resulterar i kramper, illamående, förstoppning eller diarré. Även svår hos tonåringar och kvinnor i 20-årsåldern, krampaktig kramp smärta förbättrar vanligtvis efter förlossningen och med åldern.

Kronisk kramper är förknippade med uppblåsthet, vätskeretention, huvudvärk och bröstsmärtor. Äta vissa livsmedel, såsom vete, hela mjölkprodukter, margarin, salt och koffeinhaltiga och alkoholhaltiga drycker kan förvärra tillståndet. Enligt Dr Susan M. Lark, chef för PMS och klimakteriet Självhjälp Center i Los Altos, Kalifornien, kan närings förändringar lindra kvinnans livskvalitet under menstruationen.

Kalcium

En hög kalcium diet har visat sig ge dramatiska befrielse från mensvärk. James G. Penland, Ph.D., en psykolog med US Department of Agriculture fann att 1,340 milligram dagligen av kalcium minskar kramper och vätskeansamlingar samt förbättra koncentration och humörsvängningar. Även frukt och grönsaker är bra, kommer en kopp fettsnål yoghurt eller lättmjölk leverera 300 till 400 milligram kalcium.

Mangan

Mer forskning behövs, men åtminstone fyra studier har visat att en kost med 2 mg dagligen av mangan kan minska menstruation och kramper. Konserverad ananas juice, frön, nötter, kakao, skaldjur och te är bra källor till mangan.

vitamin B6

Vitamin B6 hjälper till med produktionen av serie 1 prostaglandiner, de "goda" prostaglandiner som håller menstruations kramper under kontroll. Håll den dagliga dosen till maximalt 100 milligram med livsmedel såsom bananer, avokado, kyckling, brunt ris, soja, jordnötter och valnötter.

niacin

Lark av PMS och klimakteriet Självhjälp Center rapporterar att studier visar att niacin är 90 procent effektivt för att lindra mensvärk. Hon föreslår ett dagligt intag av 25 till 100 milligram av niacin genom livsmedel inklusive kycklingbröst, kalvkött och berikade spannmål.

Järnfria livsmedel


De flesta människor inte har problem med att äta livsmedel som innehåller järn. Järn behövs för att göra syrebärande proteiner såsom hemoglobin och myoglobin. Däremot kan ett tillstånd som kallas hemokromatos störa kroppens förmåga att reglera mängden järn absorberas och resultaten inkluderar för mycket järn i kroppens organ. Som kan orsaka järnförgiftning leder till trötthet, anorexi, yrsel, illamående, andnöd, och andra effekter. För att undvika järnöverskott, måste patienter med hemokromatos ändra sin kost genom att antingen konsumera livsmedel med ingen eller liten järn, eller genom att äta mat som hindrar upptaget av järn.

Låg järn Foods

Det finns två typer av järn: heme järn, som finns främst i kött, och icke-heme järn, som finns i växter och kosttillskott. Heme järn absorberas lätt, medan icke-heme järn inte är det. Av detta följer att undvika rött kött och livsmedel rika på järn som nötkött, lamm, gris, skaldjur, lax, tonfisk, järn-berikade spannmål och torkade baljväxter är lämpligt för dem som lider av hemokromatos. Istället väljer livsmedel som innehåller ingen järn eller låg järn, såsom mejeriprodukter. Mejeriprodukter innehåller också kalcium, som hjälper till att blockera hem och icke-heme järn absorptionen. Exempel innefattar mjölk, yoghurt, ost och eggwhites. Tofu, sardiner, lax och mandel är också rik på kalcium.

Frukt och grönsaker

Vissa frukter och grönsaker innehåller oxalater, föreningar härledda från oxalsyra som hindrar upptaget av icke-heme järn. Som exempel kan nämnas spenat, grönkål, rabarber, rödbetor och jordgubbar, och örter som oregano, basilika och persilja. Inte nog med att de innehåller icke-heme järn, som inte absorberas, de är höga i fiber, en annan komponent som försämrar upptaget av järn.

Livsmedel med tanniner

Tanniner är växtpolyfenoler som fungerar som astringents. De är inte förenliga med järn, och de fungerar som inhibitorer till upptaget av järn. Tanniner finns i svart te, kaffe, vin, kakao, kryddor och valnötter och i frukter såsom äpplen, björnbär, hallon och blåbär. Enligt järn Disorders Institute, vissa te och svenska kakao uppvisar stark anti-upptaget av järn, i vissa fall upp till 90 procent. Dessa livsmedel kan utöva sina upptaget av järn-hämmande kapacitet för upp till två timmar efter konsumtion.

Livsmedel med Fytater

Fullkorn, baljväxter, nötter och frön innehåller fytater eller fytinsyror. Dessa antioxidanter kan binda till vissa kost mineraler såsom järn, zink, mangan och kalcium och därigenom hindra upptaget av järn. Fytater kan minska upptaget av järn med 50 procent till 65 procent, enligt Iron Disorders Institute. Livsmedel med fytater inkluderar sojabönor, valnötter, mandlar, linser, ärtor, spannmål och fullkornsprodukter.

8 hälsosamma livsmedel att äta varje dag

Översikt

Många faddieter fokuserar på vilken mat du bör undanröja från din dagliga matvanor. I stället för att ta bort "dåliga" livsmedel, fokusera på bland annat hälsosamma livsmedel som bör vara en del av en balanserad kost. De mest hälsosamma livsmedel minimalt bearbetade, näringsrik, innehåller inget tillsatt socker och är ofta en källa till fytonäringsämnen. Förenta staternas Department of Agriculture - USDA - konstaterar att konsumera livsmedel med fytonäringsämnen är effektivt för att minska cancer och hjärtsjukdomar risk. Att äta en mängd olika hälsosamma livsmedel som innehåller mycket fiber gör att du kan säkerställa adekvat näringsintag och undvika att äta för mycket liksom.

Spenat

8 hälsosamma livsmedel att äta varje dag

Extremt låg i kalorier, är spenat en av de mest näringsrika livsmedel du kan äta. En kopp kokt spenat innehåller endast 41 kalorier, men det är en stor källa till över 13 vitaminer och mineraler - inklusive vitamin A, C, E och K, folsyra, och mangan. Spenat innehåller också flavonoider, som är ämnen från växter som kan bidra till att förebygga cancer.

Broccoli

8 hälsosamma livsmedel att äta varje dag

Liksom spenat, broccoli högt i fiber och låg i kalorier. Full av cancer-fighting fytonäringsämnen, är broccoli en mångsidig grönsak som lägger stora portioner av vitamin C och K till din diet. Äta broccoli rå eller kokt. Enligt en färsk studie i Journal of Zhejiang University, ångande broccoli är det bästa sättet att behålla näringsämnen vid matlagning.

tomater

8 hälsosamma livsmedel att äta varje dag

Tomater är en primär källa av lykopen, en kraftfull antioxidant. När du köper tomatprodukter, undvika ketchup och pastasåser med tillsats av socker och majssirap.

blåbär

8 hälsosamma livsmedel att äta varje dag

Blåbär innehåller höga halter av antioxidanter, föreningar som motverkar skadliga fria radikaler i kroppen. Blåbär är också en bra källa till fiber och är lägre i socker än många andra frukter. Andra friska bär inkluderar jordgubbar, hallon och björnbär.

quinoa

8 hälsosamma livsmedel att äta varje dag

Inte vanligt förekommande i USA, är quinoa en sydamerikansk växt hög i fiber och komplett protein. Som en källa av hela korn, är quinoa högre i många näringsämnen - inklusive mangan och magnesium - än liknande korn som ris och havregryn. Använd som en frukost substitut med frukt eller som en sida skålen på middag i stället för pasta eller ris.

bönor

8 hälsosamma livsmedel att äta varje dag

Del av baljväxter familjen, bönor är en av de bästa vegetariska källor till komplett protein. Bönor är höga i fiber och också full av järn och B-vitaminer, som spelar en nyckelroll i energiomsättningen.

Nötter

8 hälsosamma livsmedel att äta varje dag

Högre i kalorier än andra hälsosamma livsmedel, nötter är en viktig källa till hälsosamma enkelomättade och fleromättat fett. Vissa nötter som mandlar ger också en extra fiber uppsving.

Linfrön

8 hälsosamma livsmedel att äta varje dag

Lång används av idrottsmän, är linfrön blir mer erkänd som en frisk planta källa till omega 3-fettsyror. En vegetarisk alternativ till fiskolja, hela linfrön ger också protein och fiber.

Livsmedel för vuxna som ger energi


Som vuxna ålder, deras energinivåer börja minska. Detta kan skada livskvaliteten och kan leda till sjukdomar och sjukdomar i kroppen. Men vissa livsmedel kan ge vuxna energikick som de behöver för att kunna njuta av en fullständig och aktiv livsstil.

Spenat

Spenat är rik på järn, vitamin K och vitamin A. Det kan ätas råa och tillagade.

blåbär

Blåbär betraktas som en "superfood" - hög i vitamin C, vitamin E och mangan. De är mest potenta när äts råa.

mango

Mango är en tropisk frukt som är extremt höga i B-vitaminer. Du kan äta dem torkad eller färsk att få största möjliga nytta.

bananer

Bananer är hög i kalium, vitamin B6 och vitamin C. Bananer är den perfekta "pick-me-up" mat när äts råa.

morötter

Morötter är extremt höga i beta-karoten och vitamin A. De är mest fördelaktigt när äts råa.

Är det möjligt att överdosera på mangan & amp; Zink Bara från mat källor?

Din kropp använder mineral mangan för nerv- och hjärnans funktion, att hålla blodsockernivåerna normala, kalciumupptag, förvandlar din mat till energi, blodproppar och skapa könshormoner, bindväv och ben. Mineralet zink spelar en roll i immunförsvaret, tillväxt och utveckling, sårläkning, de lukt och smak, celldelning och skapande av DNA och protein. Emellertid är dessa mineraler behövs endast i små mängder. För mycket av antingen zink eller mangan kan vara giftiga.

rekommenderade intaget

Adekvat intag nivån för mangan för vuxna är 2,3 mg per dag för män, 1,8 mg per dag för kvinnor, 2 mg per dag för gravida kvinnor och 2,6 mg per dag för ammande kvinnor. Den rekommenderade kosten ersättning för zink är 11 mg per dag för män, 8 mg per dag för kvinnor, 11 mg per dag för gravida kvinnor och 12 mg per dag för ammande kvinnor. Försök att möta dessa rekommendationer genom mat snarare än genom kosttillskott.

mangan Toxicitet

Det finns inga rapporter om mangan toxicitet bara från matkällor, enligt Linus Pauling Institute. De flesta fall av mangan toxicitet beror på inandning mangan, höga halter av mangan i de lösningar som används för total parenteral nutrition, eller matningssonden, förorenat vatten eller höga intag av kosttillskott. Ät mer än övre gräns för intag av mangan, eller 11 mg per dag, från tillägg.

zink Toxicitet

Ät mer än den tillåtna övre intag av zink, vilket är 40 mg per dag för vuxna, om du är under överinseende av en läkare. De flesta människor som lider av zinkförgiftning har förbrukat höga halter av zink genom kosttillskott eller förorenad mat, inte från att äta livsmedel som naturligt innehåller zink, konstaterar Linus Pauling Institute. Höga halter av zink förbrukning över en längre tid kan orsaka kopparbrist.

överväganden

Möt rekommendationer för vitaminer och mineraler genom att följa en hälsosam kost för att begränsa risken för toxicitet från något näringsämne. Det är osannolikt att du kommer att få toxiska mängder av näringsämnen från mat ensam, och livsmedel innehåller flera näringsämnen samt kalorier för att ge dig energi. Om du är orolig för ditt intag av vissa vitaminer och mineraler, hålla sig till en multivitamin som inte ger mer än 100 procent av det rekommenderade dagliga intaget för alla näringsämnen snarare än att ta tillskott av enskilda näringsämnen.