XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

lutein livsmedel

Livsmedel som innehåller mycket lutein och zeaxantin


Din förmåga att tydligt se små detaljer beror på ett område i mitten av ögat som kallas gula fläcken. Lutein och zeaxantin är viktiga komponenter i gula fläcken, där de fungerar som antioxidanter och absorbera blått ljus innan det kan orsaka skada. Den enda naturliga källor till lutein och zeaxanthin är växter. För att öka ditt intag, måste du inkludera mörkgröna bladgrönsaker, gul majs, broccoli och några andra livsmedel i kosten.

Gröna bladgrönsaker

Mörkgröna bladgrönsaker är de bästa källorna till lutein och zeaxanthin, men för att få mest nytta, måste du koka dem. Till exempel, en kopp kokt spenat ger 20,354 mikrogram lutein och zeaxanthin, jämfört med 3,659 mikrogram i en kopp obehandlad spenat. Detta resulterar i första hand av det faktum att 10 koppar obehandlad spenat minska ner till en kopp kokt spenat. Olika greener producerar varierande utbyten, men alla vissnar betydligt under tillagningen. Den översta källor inkluderar spenat och grönkål, följt av rovor, collards och senap greener.

Andra vegetabiliska källor

Du kan äta en kopp kokt ärtor eller sommar squash och få ca 4000 mikrogram lutein och zeaxantin. Andra bra grönsaker att välja bland annat kokt gul majs, brysselkål och broccoli. För en sallad, gå med färsk roman eller grön-blad sallad. En 1-kopp servering av dessa grönsaker innehåller ungefär en fjärdedel till hälften av lutein och zeaxantin som du får från ärtor och squash.

Några frukt val

Mycket få frukter innehåller mängden lutein och zeaxantin du får från grönsaker. Okokt torkade persikor kommer närmast. De har 894 mikrogram i en en-kopp servering. De näst bästa källorna inkluderar mandariner, avokado, apelsinjuice och frysta hallon, som ger mellan 269 och 459 mikrogram lutein och zeaxantin i en en-kopp servering.

Tips för att förbättra Absorption

Lutein och zeaxantin hör till familjen av karotenoider, en grupp av näringsämnen som endast löser sig i fett. Du kan öka mängden som absorberas under matsmältningen genom att konsumera en liten mängd frisk omättat fett tillsammans med livsmedel som innehåller lutein och zeaxantin. Försök wokning grönsaker i olivolja eller med hjälp av en salladsdressing som innehåller vegetabilisk olja. Du kan också absorbera mer om du hacka grönsaker, eftersom det bidrar till frigör lutein och zeaxantin från anläggningens styva cellväggar.

Livsmedel som innehåller mycket Lutein

Att äta en lutein-rik kost kan minska risken att utveckla kroniska ögonsjukdomar makuladegeneration och grå starr, enligt den amerikanska Optometric Association. Lutein och zeaxantin, två typer av antioxidanter som kallas karotenoider, finns normalt i samma matkällor. De båda hjälper till att skydda dina ögon från skadliga ljusvåglängder och neutralisera skadliga fria radikaler i näthinnan i ögonen. Studier tyder på att konsumera minst 10 milligram lutein per dag ger syn skyddande fördelar. Frukt och grönsaker ger mest lutein per portion.

bladgrönsaker

Livsmedel som innehåller mycket Lutein

Några av de högsta lutein som innehåller livsmedel är gröna bladgrönsaker, enligt den amerikanska makuladegeneration Foundation. Rå grönkål ger den mest lutein per portion. Spenat, rovor och grönkål ger dig också en bra källa till lutein. Om du föredrar en sallad, romansallad leveranser små mängder av lutein liksom. Överväga att äta en rå sallad gjord av några av dessa greener för lunch eller tjäna lätt ångad gröna som en sida skålen med middag. Matlagning grönkål eller turnipgreens med brunt ris eller quinoa gör också en rejäl lutein-rika sidan.

Cruciferious grönsaker

Livsmedel som innehåller mycket Lutein

Korsblommiga grönsaker är en annan kategori av grönsaker som innehåller mycket lutein. Denna grupp omfattar broccoli, brysselkål och kål. Att äta en halv kopp kokt broccoli, brysselkål, kål eller blomkål hjälper dig det rekommenderade dagliga lutein intag. För att öka ditt intag av dessa grönsaker, lägg dem att röra frites eller grönsaksrätter. Brysselkål rostade med en liten mängd av svartpeppar, salt och citron gör en näringsrik komplement till varje måltid.

stärkelserika grönsaker

Livsmedel som innehåller mycket Lutein

Vissa stärkelserika grönsaker ger också lutein. En kopp kokt majs, en halv kopp kokta ärtor eller en kopp råa gröna bönor innehåller alla lutein. Squash, såsom isbergssallad, också ge en liten mängd lutein. Squash är bra för att göra tjocka soppor. Lägg majs och ärtor till chili, grönsakssoppor och grytor för extra lutein. Servera ångad gröna bönor som en sida skålen eller äta dem råa som sallad toppning. Alla dessa lutein som innehåller livsmedel är också lätt att växa i ett hem köksträdgård.

frukt

Livsmedel som innehåller mycket Lutein

Du får också en liten mängd lutein från att äta färsk frukt. Apelsiner, meloner, persikor, grapefrukt, kiwi och vindruvor alla försörjnings lutein. Även om koncentrationen av lutein är inte lika hög i frukt, äta de rekommenderade 2 koppar frukt per dag hjälper dig att öka din lutein intag. Överväg att använda dessa frukter som ett mellanmål eller använda en mängd för att göra en uppfriskande fruktsallad. Fruktjuice innehåller även lutein, men för att undvika onödiga socker, leta efter alla naturliga, inget socker tillsatt fruktjuice.

ägg

Livsmedel som innehåller mycket Lutein

Du får också en liten mängd lutein från att äta färsk frukt. Apelsiner, meloner, persikor, grapefrukt, kiwi och vindruvor alla försörjnings lutein. Även om koncentrationen av lutein är inte lika hög i frukt, äta de rekommenderade 2 koppar frukt per dag hjälper dig att öka din lutein intag. Överväg att använda dessa frukter som ett mellanmål eller använda en mängd för att göra en uppfriskande fruktsallad. Fruktjuice innehåller även lutein, men för att undvika onödiga socker, leta efter alla naturliga, inget socker tillsatt fruktjuice.

Livsmedel som innehåller Lutein & zeaxantin


Lutein och zeaxantin är två av de mest förekommande karotenoider som finns i Nordamerika. Enligt American Heritage Dictionary, karotenoider är någon form av gula till röda pigment som finns framför allt i frukt och grönsaker. En daglig dos av lutein och zeaxantin har inte fastställts. Lutein är den dominerande komponent som finns i näthinnan i ögat.

Hälsofördelar

Enligt den amerikanska Optometric Association, både lutein och zeaxantin är av stor nytta för ögat hälsa. Tillsammans med att hjälpa till att förhindra åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), kan de också förbättra synen i de som redan drabbade av denna sjukdom; de minskar risken att smittas grå starr också, eftersom båda dessa karotenoider skydda och bevara friska celler i ögat. Andra hälsofördelar är skydd av ditt hjärta och hjärna, och de hjälper kroppen att bekämpa artrit också. Båda näringsämnen finns även i tillägg form.

kolhydrater

Det finns en mängd kolhydrater som finns där man kan få en hel del lutein och zeaxantin. Spannmål som görs med majs är höga i lutein och zeaxantin. Pasta som görs från spenat, majs och äggula (som har den högsta halten av lutein) är rika på lutein och zeaxantin. Corn tortillas och läckra majsbröd är också goda favoriter.

Grönsaker

Grönsaker är den i särklass största källan till lutein och zeaxantin. Bladgrönsaker såsom Romaine, spenat, mangold, rovor, grönkål, grönkål, vattenkrasse och persilja topp innehållslistan. Den amerikanska makuladegeneration Foundation rekommenderar att alla dessa grönsaker beredas och äts råa eller lätt kokt utan salt. Andra grönsaker som är rika på dessa två tillskott är paprika, tomater, morötter, sötpotatis, majs, bönor, ärtor och okra.

Frukt

Det finns många frukter som är rika på lutein och zeaxantin. Meloner, med cantaloupemelon i spetsen, persikor, mandariner, apelsiner, papaya, aprikoser och mango är bland de högsta i innehållet. Ha en skål med dessa frukter skära upp och redo i kylskåpet för snabb småätande. Dessa frukter, även är bäst konsumeras rå för maximalt värde.

Snacks och kryddor

Du kan enkelt lagra många tilltugg i ditt kylskåp och skafferi. Tortillachips med salsa gjord av lök, tomater, paprika och koriander är en stor favorit. Majschips är ett hälsosamt mellanmål mat rik på lutein och zeaxantin. Den mycket älskade och lågt kaloriinnehåll popcorn är ett bra mellanmål rik på lutein och zeaxantin. Några populära kryddor som innehåller dessa två tillskott är basilika, mejram, oregano och timjan.

Liksom alla andra delar av kroppen, ögonen behöver särskilda näringsämnen för att vara frisk och stark. De viktigaste livsmedel för starka ögon är de som är rika på betakaroten (vitamin A), vitamin C och E-vitamin, enligt National Center på fysisk aktivitet och funktionshinder. Alla tre spelar en viktig roll för att förebygga makuladegeneration och kataraktbildning. Andra viktiga näringsämnen för friska ögon inkluderar lutein, zeaxanthin, zink och selen. I allmänhet kommer äta sex till 10 dagliga portioner av mångfärgade färska frukter och grönsaker ger optimal näring för starka ögon, konstaterar EyeAdvisory.com. Dessutom, även om vattnet inte är typiskt anses ett livsmedel, är det mest enda viktigt näringsämne för friska ögon. Drick minst sex glas filtrerat vatten en dag och minimera läsk, kaffe och te, som uttorkande.

Betakaroten-rika livsmedel

Bra källor till betakaroten (vitamin A) inkluderar morötter och morotsjuice, sötpotatis, squash, apelsiner och apelsinjuice, cantaloupemelon, mango, meloner, aprikoser, grönkål, spenat, röd paprika, brysselkål och fiskleverolja.

Vitamin C-rika livsmedel

Några av de bästa källorna till vitamin C inkluderar citrusfrukter och juice, papaya, Acerola körsbär, hallon, jordgubbar, blåbär, gojibär, kiwi, broccoli, gröna och röda paprika, blomkål och grönkål.

Vitamin E-rika livsmedel

Vetegroddar är en av de rikaste livsmedel källor till vitamin E. Du kan strö marken vetegroddar på spannmål eller andra livsmedel för komplettering. Andra bra källor till vitamin E inkluderar mandel och mandel smör, jordnötter och jordnötssmör, solrosfrön, linfrön, avokado och ägg.

Lutein- och zeaxantin-rika livsmedel

Mörkgröna bladgrönsaker är utmärkta källor till lutein och zeaxantin. Grönkål, spenat, mangold, vattenkrasse och rovor är särskilt rik på dessa näringsämnen. Andra bra källor är gröna ärtor, majs, romansallad, broccoli, zucchini, morötter, brysselkål och Persimoner.

Zink- och selen-rika livsmedel

Livsmedel rika på zink och selen är viktiga eftersom zink hjälper kroppen att absorbera vitamin A och selen hjälper kroppen absorbera vitamin E. En näringskälla som är rik på både zink och selen är ostron. Andra bra källor till dessa näringsämnen inkluderar paranötter, pumpafrön, kikärtor, jäst och andra skaldjur.

Blåbär och Lutein

Lutein är en typ av karotenoid, en naturligt förekommande pigment i frukt och grönsaker. Vaccinium myrtillus, känd som blåbär, är en fruktbärande växt nära besläktad med blåbär. Flera naturliga kosttillskott kombinera dessa två ämnen för ögat hälsa. Vissa studier stödjer denna användning, enligt University of Michigan Health System, eller UMHS, men studier med människor är begränsad. Rådgör med en kvalificerad vårdgivare innan någon växtbaserade behandling.

Blåbär

Blåbär traditionella läkemedel användningsområden innefattar behandling av olika ögonsjukdomar, inklusive ansträngda ögon, mörkerseende svårigheter och närsynthet, medicinskt kallas närsynthet. Flera studier med människor tyder på att blåbär kan förbättra synen och förhindra diabetesretinopati, enligt Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, eller MSKCC. Preliminär forskning tyder också på att blåbär kan förhindra grå starr och kan hjälpa till att behandla lindriga fall av retinopati på grund av diabetes eller högt blodtryck, och lindriga fall av macular degeneration, enligt UMHS. Blåbär kan också minska risken för att utveckla glaukom.

lutein

Lutein ackumuleras i ögats lins och näthinna, och människor som äter mer mat som innehåller lutein verkar ha en lägre risk för makuladegeneration. Den UMHS citerar en studie där vuxna med de högsta kostnivåer lutein hade nästan en 60 procent lägre risk för macular degeneraton än vuxna med lägst konsumtion av detta ämne. Den UMHS noterar en liknande koppling mellan lutein och minskade katarakt risk. För att få lutein från mat, äta grönsaker och frukter, inklusive kål, gröna bönor, grönkål, purjolök, ärtor, romansallad, spenat, vinter squash, mango, apelsiner, papaya och persikor. Äggula är också en bra källa till lutein, enligt den UMHS.

fördelaktiga egenskaper

Vissa egenskaper hos blåbär och lutein står för sin välgörande verksamhet. Lutein har antioxiderande egenskaper, vilket eliminerar skadliga restprodukter som kallas fria radikaler. Det kan skydda näthinnan från oxidativ skada som kan bli följden av dessa fria radikaler. Blåbär innehåller antocyaniner som har antiinflammatoriska, antioxidanter och skyddande effekter på blodkärlen. Detta antocyanin innehåll visas för att göra blåbär hjälp mot makuladegeneration, glaukom och grå starr, enligt MSKCC.

tillskott

Ta lutein tillskott med fetthaltiga livsmedel för att förbättra absorption, råder UMHS. Blåbär örtextrakt finns i flytande form och i kapslar eller tabletter, och bör standardiseras för 25 procent anthocyanidins eller antocyanosider. Vissa produkter kombinera de två för bättre effekter. Tillskott är också tillgängliga, inklusive blåbär, lutein och carotenid zeaxantin, som också är kopplad till minskad risk för grå starr och makuladegeneration.

Bieffekter

Inga negativa effekter från lutein tillskott har rapporterats, enligt UMHS. Blåbär tillskott är i allmänhet säkra i rekommenderade doser eftersom de flesta människor kan äta blåbär som mat utan problem, som noterats av MedlinePlus. Stora doser kan leda till en ökad risk för blödning eller magbesvär. Att äta färsk frukt kan ha en laxerande effekt.

5 hälsosamma livsmedel i världen


Även om det inte finns någon mat som erbjuder den perfekta kombinationen av fett, vitaminer, proteiner, mineraler, kolhydrater, fibrer och antioxidanter - vissa livsmedel inte erbjuda mer näring än andra. Äta ett brett utbud av färska, obearbetade hela livsmedel är ett bra sätt att se till att dina näringsbehov uppfylls. Rådgör med din läkare eller dietist för att se till att du äter den optimala kosten för din livsstil och personliga kostbehov.

ägg

Enligt University of Michigan Health System, ägg innehåller några av de högsta kvalitet protein jämfört med någon annan mat. Med undantag för C-vitamin, ägg innehåller alla viktiga vitaminer och mineraler som människor behöver. För att få bästa näring från ett ägg, äta både gulor och vitor. Medan den vita av ägget innehåller högkvalitativt protein, äggulorna är där du hittar de vitaminer. Om du har särskilda kostvanor oro som högt kolesterol, kan du äta ett ägg varje dag för att dra nytta av dess överlägsna protein, vitaminer och mineraler.

avokado

Äta avokado kan hålla ditt hjärta friskt och ditt blodsocker stabil. Detta beror på att de innehåller stora mängder av enkelomättade (bra) fetter och innehåller mycket fibrer. Äta enkelomättade fetter kan minska inflammation i kroppen. Enligt en studie som utförts vid Massachusetts Institute of Technology, kan det finnas en direkt korrelation mellan inflammation i kroppen och sjukdomar som cancer och åderförkalkning, eller blockerade artärer.

Förutom hälsosamma fetter, avokado innehåller höga halter av fiber samt antioxidant lutein, som, enligt Dr Andrew Weil, kan hjälpa till att skydda ögonen mot sådana sjukdomar som makuladegeneration och grå starr.

Vitlök

Vitlök främjar ett friskt hjärta och har studerats som en möjlig cancer förebyggande mat av National Cancer Institute. Vitlök har också visat sig stärka immunförsvaret hos personer med förkylningar och andra virus, enligt Amy Paturel, MS, MPH Det kan ätas rå, rostade eller läggas till recept. Att äta två till tre vitlöksklyftor en dag kommer att ge dig maximal nytta av denna friska och smakrik mat.

vild lax

Den mänskliga kroppen kan inte göra sina egna omega-3-fettsyror, men behöver dem för att slåss mot hjärtsjukdomar, högt blodtryck och inflammation i kroppen. Omega-3 bidrar också till friska hjärnans utveckling. Vild lax är en utmärkt källa till omega-3. Enligt Dr Andrew Weil, odlad lax innehåller lägre halter av protein och omega-3 och högre halt av mättat fett än deras vildfångade motsvarigheter. Om du väljer att äta lax, söka vildfångad istället för odlad även om det kommer sannolikt att bli dyrare.

Linfrö

Liksom avokado, erbjuder linfrö en stor källa till hälsosamma fetter samt protein och fiber. Om du är ny på linfrö, prova slipning upp och lägga till dem i havregryn eller pannkakssmet. Många människor tycker om att lägga marken lin till salladsdressingar och smoothies, men det kan ta lite experimenterande för att se vilken väg bäst passar din palett.

Kolesterol är en vaxartad fettliknande material, som finns i varje cell i kroppen. Små mängder av kolesterol är nödvändig för nervcellsfunktionen, könshormonproduktion och omvandla solljus till vitamin D. Människor naturligt producerar kolesterol i kroppen utan att behöva komplettera kolesterol från födointag. Ett överskott av kolesterol ansamlas i blodet, vilket ökar en persons risk för kranskärlssjukdom. Kolesterol är i alla livsmedel som kommer från ett djur källa. Kolesterolfria livsmedel lägre kolesterol, och några av dessa livsmedel bekämpa kolesterol uppbyggnad.

soja

Soja är en kolesterol-fri mat som används som substitut kött och ost. Soja är tillgänglig som tofu, soja nötter, sojamjöl, sojamjölk och köttfria livsmedel. Den innehåller nyttiga ämnen som kallas isoflavoner som reducerar det onda kolesterolet i kroppen.

bönor

Bönor är en fiberrik näringskälla som innehåller kolesterolsänkande lösliga fibrer. Fibern binder kolesterol och bär den ut ur kroppen. Lägg bönor till sallader, soppor, chili och dips. Grind upp bönor för att producera bredbara pålägg. Skölj konserverade bönor innan du använder dem för att minska natriumhalten.

Avokado

Avokado innehåller hjärtvänlig enkelomättat fett. De innehåller också beta-sitosterol, som är en växtbaserad fett. Detta fett minskar mängden kolesterol som absorberas från maten. Använd avokado i stället för gräddfil eller andra kryddor med ett högt kaloriräkning. Även avokado inte innehåller kolesterol, de är en fettrik mat.

Vitlök

Vitlök hindrar kolesterol molekyler fastnar på kärlväggarna. Tillsätt vitlök till livsmedel som du laga för att ge smak. Vitlök sänker leverns produktion av naturligt kolesterol. Vitlök finns i malet form i burkar för matlagning bekvämlighet.

Spenat

Spenat är en djup gröna grönsaker innehåller lutein som skyddar kroppen från åldersrelaterad makuladegeneration. Bara en halv kopp spenat om dagen hjälper kärlväggarna skjul kolesterol uppbyggnad och förhindra igensättning av artärer.

Nötter

Nötter som valnötter, cashewnötter och mandlar innehåller hälsosamma enkelomättat fett. Personer som äter nötter regelbundet tenderar att ha mindre hjärtsjukdom. Fördelen med denna kolesterol-fri mat erhålls genom att inkludera en handfull nötter som mellanmål tre eller fyra gånger i veckan i din kost.

De 10 hälsosamma livsmedel i världen


Den mat du äter spelar en viktig roll i din hälsa, fitness och livslängd. Förenta staternas Department of Agriculture (USDA) definierar en hälsosam diet som en som är låg i socker, salt och mättat fett. USDA rekommenderar också konsumerar fullkorn, frukt, grönsaker och magra mejeriprodukter, och minimera ditt intag av rött kött. Det finns många hälsosamma livsmedel som ger ett överflöd av vitaminer, antioxidanter och mineraler. Inkludera dessa super livsmedel i kosten för att avvärja sjukdom och förbättra din livslängd.

Broccoli

Broccoli är en korsblommiga grönsaker som ger en hälsosam dos av karotenoider, folsyra och vitamin C. Enligt Centers for Disease Control and Prevention, att de bästa sätten koka broccoli är att ånga, stek eller mikrovågsugn det tills det är fortfarande skarp . Kokpunkt är inte föredraget, eftersom en del av de näringsämnen förloras under tillagningsprocessen.

Linfrön

Dessa små frön från lin är laddade med fibrer och är bra källor till essentiella omega-3-fettsyror. För att säkerställa regelbunden konsumtion, kan du lägga till marken linfrön i livsmedel som bröd, soppor och spannmål.

lök

Lök, schalottenlök och vitlök tillhör samma växtfamilj och har flera positiva hälsoeffekter. De har antimikrobiella egenskaper, kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och kan också förhindra vissa cancerformer.

Korn

Denna spannmål är en bra källa till selen, tiamin, niacin, antioxidanter och fytokemikalier som kan minska risken för cancer och hjärtsjukdomar. Korn ger också kostfiber.

bär

Jordgubbar, blåbär och björnbär är laddade med antioxidanter och är mycket låg i kalorier. De innehåller också fibrer och många näringsämnen som bidrar till att förbättra minnet och minska risken för sjukdomen.

Sötpotatis

Dessa grönsaker är höga i C-vitamin och kalium. De är också fulla av fiber och smakar bra i en mängd olika recept.

ägg

Ägg är utmärkta källor av protein och är låga i kalorier. De innehåller antioxidanter som lutein och zeaxantin, som är bra för ögonen. De innehåller även vitamin kolin, som förbättrar hjärnans funktion och minne.

bönor

Bönor är en källa till protein och fiber. De innehåller också viktiga mineraler såsom magnesium, zink och järn. Du kan använda dem i en mängd olika recept.

vild lax

Vild lax är rik på omega-3 fettsyror och är en bra källa till antioxidanter och protein. Det är en bättre mat val än odlad lax, som har mer föroreningar.

Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt är en tjockare version av vanlig yoghurt. Det är lägre i laktos och kolhydrater än vanlig yoghurt. Det är också högre i protein och har nyttiga bakterier som gör yoghurt så frisk.

Livsmedel för att förhindra grå starr

En grå starr är grumling av ögats naturliga lins, vilket leder till förlust av synen. Åldersrelaterade grå starr är en vanlig orsak till blindhet. Den exakta orsaken till en grå starr är oklart, men experter menar oxidation som orsakas av fria radikaler skadar proteiner och enzymer i ögats lins. Kirurgi är den konventionella behandlingen för grå starr. Regelbundet inklusive vissa livsmedel i din kost kan bidra till att minska risken för grå starr eller bromsa deras progression, säger All About Vision.

C-vitamin

Antioxidanter skyddar cellerna från fria radikaler, instabila molekyler som skadar friska celler. Det finns vissa bevis högre intag av antioxidanten vitamin C minskar risken för grå starr, saktar deras progression och minskar behovet av kataraktkirurgi. Konsumera minst 250 mg C-vitamin dagligen kan vara till nytta för ögat hälsa, rapporterar den amerikanska Optometric Association. Fem portioner av väl valda frukter och grönsaker kan ge 100 mg eller mer vitamin C. Bra källor till vitamin C är apelsiner, grapefrukt, papaya, cantaloupemelon, paprika, tomater, jordgubbar och broccoli.

vitamin E

Vitamin E är en antioxidant som kan bidra till att minska risken för grå starr. Bra källor till vitamin E inkluderar vetegroddsolja, mandlar, solrosfrön, solrosolja, tistelolja, hasselnötter och jordnötter. Vitamin E finns också i gröna bladgrönsaker som spenat och broccoli. Den rekommenderade kosten ersättning av naturligt sourced vitamin E är 15 mg, säger Office of Kosttillskott. Två portioner av nötter och frön dagligen kan ge 8 till 14 mg av vitamin E, enligt den amerikanska Optometric Association.

Lutein och zeaxantin

Lutein och zeaxantin är antioxidant föreningar som kallas xantofyller, som är gula pigment som finns i växter. Pigmenten finns också på koncentrerade nivåer i linserna i ögonen. Lutein och zeaxantin kan bidra till att förebygga grå starr och minska behovet av kataraktkirurgi, men det är oklart hur mycket som krävs varje dag för att skydda ögat hälsa. De bästa källorna till lutein och zeaxantin inkluderar gröna bladväxter såsom grönkål, spenat, collards och turnipgreens. Lutein och zeaxantin finns också i gröna ärtor, majs, broccoli, romansallad, morötter, gröna bönor och ägg. Människor bör sträva efter fem till nio portioner grönsaker och frukt dagligen, enligt All About Vision. Fem portioner av väl valda frukter och grönsaker kan ge 5 till 6 mg lutein och zeaxantin. Konsumerar 6 mg lutein och zeaxantin dagligen i samband med hälsofördelar, säger den amerikanska Optometric Association.

Kan vissa livsmedel förebygga livmoderhalscancer?

Enligt en översiktsartikel publicerad i "Nutrition Journal" i oktober 2004, mellan 30 och 40 procent av alla cancerfall kan förebyggas med diet och livsstilsförändringar. Även bevis är preliminär och ingen särskild mat kommer att förhindra livmoderhalscancer, inklusive vissa livsmedel kan minska risken något, särskilt om du också undvika livsmedel och livsstilsaktiviteter med potential att öka cancerrisk.

Potentiellt positiva Foods

Frukt och grönsaker kan vara fördelaktigt för att minska cervical cancerrisk, enligt en översiktsartikel som publicerades i "Journal of forskarutbildning medicin" 2003. "Nutrition Journal" artikeln oktober 2004 konstaterade att korsblommiga och allium grönsaker, såsom broccoli, vitlök och lök, kan vara särskilt användbart för att sänka den totala cancerrisken. Inte alla studier överens, men som en studie som publicerades i juli 2011 i "International Journal of Cancer" fann signifikanta samband bara för en ökning av fruktintag, inte grönsaksintag, men konstaterar att större studier behövs för att bekräfta denna effekt. Grönt te kan också vara till nytta för att sänka cervical cancerrisk, enligt en studie publicerad i "Asian Pacific Journal of Cancer Prevention" 2012.

Mikronäringsämnen och livmoderhalscancer

En studie som publicerades i "Nutrition and Cancer" 2008 fann att människor som hade dieter högsta i folat, lutein, alfa karoten, betakaroten, vitamin C, vitamin E, vitamin A och kostfiber hade en 40 till 60 minskning av livmoderhalscancer procent risk jämfört med personer som hade dieter lägst i dessa näringsämnen. En översiktsartikel som publicerades i "International Journal of Cancer", konstaterade att kryptoxantin, lutein, zeaxantin, lykopen och folat också kan vara till nytta för att minska cervical cancerrisk, även om större studier rekommenderas att verifiera dessa resultat.

Livsmedel att begränsa eller undvika

Den "Nutrition Journal" artikel 2004 rekommenderar att begränsa livsmedel som innehåller mycket socker eller göras med raffinerat mjöl, liksom rött kött. Det noterar också att få alltför många omega-6 fetter och inte tillräckligt med omega-3 fetter kan öka risken för cancer. Omega-6 fetter finns i de flesta vegetabiliska oljor, och omega-3 fetter kommer från livsmedel inklusive fet fisk och linfrön. Eftersom fetma är också en riskfaktor för vissa typer av cancer, vilket begränsar fettrik mat kan också vara till hjälp för att minska cancerrisken.

motstridiga resultat

Inte alla studier har visat en effekt av diet på livmoderhalscancer. Till exempel, en studie publicerad i "Indian Journal of Medical och pediatriska Oncology" 2009 fann inga signifikanta skillnader, med undantag för C-vitamin intag, mellan dieterna av studiedeltagarna med och utan cervical cancer.