XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

linfrö olja

Fördelarna med fiskolja är mycket större än de hos linfröolja. Dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA) är två av de viktiga fettsyrorna som ger positiva resultat för ett antal hälsotillstånd. Båda finns i fiskolja, men inte i linfröolja.

Linfröolja

Linfröolja innehåller alfa-linolemic acid (ALA), en omega-3 fettsyra som också finns i andra oljor, såsom soja och raps, men i mindre mängder. ALA ger inte samma fördelar som DHA och EPA. Tillverkare av linfröolja påstående att ALA konverteras av kroppen till DHA och EPA. Det finns emellertid endast en mycket liten mängd av ALA, mindre än en procent, som kan omvandlas till DHA och EPA, enligt Bella Online. Du skulle behöva konsumera linfröolja av gallon för att få den mängd DHA och EPA i en enda 3-oz servering av lax.

Fisk olja

Fiskolja verkligen innehåller DHA och EPA och några av de fördelar inkluderar reducerad inflammation; lägre risk för Alzheimers sjukdom, hjärtsjukdomar, stroke, prostata- och bröstcancer; lindring av PMS och klimakteriet symtom; förebygga diabetes och ökad hjärnfunktion. För att uppnå fördelarna med fiskolja, är det rekommenderat att du äter fisk som innehåller omega-3-fettsyror, som lax, tonfisk, sardiner och öring.

Kolesterol

Det är väl känt att fiskolja kan hjälpa till att sänka triglycerider. Triglycerider är en typ av fett som lagras av din kropp när du konsumerar för mycket kalorier. Triglyceridnivåer mäts när du har en cholesterolrastrering. Höga triglyceridnivåer kan leda till åderförkalkning (åderförkalkning). Linfröolja har liten eller ingen effekt på triglycerider eller kolesterol. Food and Drug Administration har godkänt ett recept-styrka fiskolja för behandling av högt kolesterol. Nackdelarna är att höga doser av fiskolja kan sätta dig på en högre risk för kraftig blödning på grund av blodförtunnande, och vissa människor har bieffekt av Fishy smak burps.

Hjärtsjukdom

Fiskolja minskar risken för dödsfall för personer som har drabbats av en hjärtattack. Men forskning har visat att risken för hjärtattack själv minskade med 59 procent när höga halter av ALA var intas under en period på sex år. ALA minskar C-reaktivt protein, en inflammationsmarkör som har samband med hjärtsjukdomar. Detta verkar vara den enda framstående nytta av linfröolja.

Linfröolja Biverkningar

Linfröolja kan ha några allvarliga biverkningar inklusive lös avföring, gasbildning, smärtsam inflammation och en ökad risk för prostatacancer. Eftersom sådana stora mängder av linfröolja skulle behöva konsumeras för att uppnå samma resultat som de av fiskolja, det föregående är inte tillrådligt.

Varning

Innan några tillskott av antingen fiskolja eller linfröolja, bör du diskutera det med din läkare på grund av eventuella biverkningar.

Linfröolja är också känd som linfröolja och linolja. Den förbrukas för sina näringsmässiga fördelar, särskilt som en källa till omega 3-fettsyror. Oljan har en nötaktig smak och äts ensam eller med andra livsmedel, och finns även i andra former. De positiva hälsoeffekterna av linfröolja har studerats vetenskapligt med den allmänna slutsatsen att linfröolja är bra för hjärta och kolesterol hälsa.

lin

Linfröolja kommer från frön av lin. Anläggningen är en årlig med ljusblå eller röda blommor, infödda från östra Medelhavet till Indien. Växten odlas kommersiellt för dess frön, som är källan till linolja, och för dess fibrer. Linfröolja är en av de äldsta kommersiellt tillgängliga oljor och har använts i århundraden för oljemålning. Den översta producerande nation kommersiellt linfröolja är Kanada.

Näringsvärde

Linfröolja innehåller höga halter av omega 3-fettsyror, eller "bra fett." En kost rik på Omega 3 oljor är bra för hjärthälsa, kolesterolnivåer, led- och benhälsa, blodsockernivåer, energinivåer och frisk hud, naglar och hår. Det finns obevisade påståenden som linfröolja kan hjälpa till att bekämpa cancer, diabetes och hjärtsjukdomar.

Konsumtion

Linfröolja måste kylas eller kommer det att härsknar. Det säljs som flaska olja, kapslar, pulver och i löslig fiberform. Oljan kan användas för att göra salladsdressingar, blandat med yoghurt, keso eller havregryn, eller blandas i drycker. Linfröolja bör inte användas för matlagning som värme förstör nyttiga näringsämnen och förändrar strukturen av fettsyrorna.

vetenskaplig studie

Vetenskapliga tester har utförts på effekterna av lin oljeförbrukningen på människor och djur. Resultaten visar generellt att linfröolja har många positiva egenskaper, och att människor som har haft en hjärtattack, eller som har högt kolesterolvärde, kan dra nytta av en kost rik på näringsämnen som finns i linfröolja. Det finns påståenden om att linolja hjälper ADHD-symptom och klimakteriet symtom, men studier har varit resultatlösa.

Linfröolja och linfrön

Även linfröolja kommer från linfrön, fröna har olika näringsinnehåll och egenskaper än linfröolja. Fröna innehåller lignaner, kemiska föreningar med antioxiderande egenskaper, men linfröolja inte. Konsumtionen av linfrön kan ha en laxerande effekt, vilket inte sker med konsumtion av linfröolja.

Användning av linfröolja för att behandla bröstcancer

American Cancer Society erkänner att linfröolja har kallats ett näringstillskott med "anti-cancer egenskaper" i årtionden, men det har inte visat sig hjälpa till med bröstcancer. Majoriteten av de begränsade studier som har gjorts som visar en preventions i spridningen av cancer utfördes på djur. Då återstår frågan om linfröolja ska användas för bröstcancerpatienter.

begränsade studier

Enligt Medline Plus, ett gemensamt initiativ från National Institutes of Health och USA National Library of Medicine, är det linfrö --- inte linfröolja --- som visade sig ha anti-östrogen egenskaper som kan vara till nytta för bröst cancerpatienter. Linfröolja innehåller inte lignin eller fiberkomponenter i utsäde och inte verkar ha anti-cancer förmåga frö själv. Det var ännu en studie på djur och American Cancer Society bedömer att betydelsen och säkerhet linfröolja för bröstcancer behöver studeras mer ingående med människor.

Interaktion med behandling

Ta linfröolja i samband med bröstcancerbehandling kan vara farlig om inte ske under ledning av en läkare. Receptbelagda mediciner och kosttillskott kan interagera med linfröolja, vilket får dem att inte absorbera ordentligt. Hormonella läkemedel, såsom Tamoxifen, används för att förhindra återfall av bröstcancer, kan reagera på olika sätt med linfrö. En rapport 2007 visade den ökade cancerstridsförmåga av Tamoxifen, men American Cancer Society varnar att studien gjordes på möss, och effekter på människor är inte väl utforskade. Linfrö kan också interagera med antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen och naproxen som kan ges till bröstcancerpatienter för smärta.

blod~~POS=TRUNC

Medline Plus noterar en relation mellan att ta linfröolja och en ökad risk för blödning, eftersom örten vilket försämrar blodproppar. Detta kan vara särskilt farligt om genomgå ett förfarande bröstcancer --- oavsett om det är ett diagnostiskt nål biopsi, kirurgiskt avlägsnande av en massa eller mastektomi --- eftersom det kan vara svårt att kontrollera blödning. Denna risk skulle öka om du är på blodförtunnande som warfarin, eller trombocythämmande läkemedel som clopidrogel.

Bieffekter

De eventuella biverkningar av linfröolja kan också vara farligt för patienten bröstcancer. Illamående och diarré är redan frågor för någon som genomgår kemoterapi eller strålning och linfröolja ökar möjligheten att dessa gastrointestinala sjukdomar. Allvarlig allergisk reaktion mot linfrö är en möjlighet och kan vara dödligt för en cancerpatient med ett nedsatt immunförsvar. Använd aldrig linfröolja till ett öppet sår. American Cancer Society varnar behandla dig själv med linfröolja utan att involvera en läkare i din vård.

Kokosolja och linfröolja njuta popularitet som kosttillskott viktminskning. Båda oljor kan ge andra hälsofördelar också. Kokosolja är särskilt marknadsförs för friskare hud och hår, och linfrö för att främja hälsosamma kolesterolnivåer. Arbetar dessa tillskott i din kost för viktminskning kräver en viss kunskap och en beslutsamhet att vänja sig till deras smaker.

Instruktioner

1 Leta efter virgin kokosolja på en vitamin butik eller en hälsokostaffär. Du bör hitta flaskor linfröolja med lignaner i den kylda delen av samma butik. Virgin kokosolja är kallpressad, vilket innebär att viktiga näringsämnen inte förstörs. På liknande sätt är den bästa linfröolja kallpressad också. Håll linfröolja kyld hela tiden, och inte använda den i matlagning, för uppvärmning förstör dess välgörande egenskaper. Kokosolja kan lagras i en sval och torr plats.

2 Ta den föreslagna dosen för kokosolja (1 msk. Dagligen), enligt Ingrid Kohlstadt är MD Kokosolja ofta äts direkt från sked för sköldkörtel stöd, upp till 3 msk. dagligen. Men för syften viktminskning, är det bäst att ersätta din vanliga matolja med kokosolja, istället för att lägga ytterligare kokosolja till din diet. Virgin kokosolja behåller den distinkta smaken av kokosnötter, så du kanske vill börja med att sautering mat med smaker som inte krockar, såsom räkor eller kyckling. När du är van vid smaken, prova kokosolja med ägg, nötkött, eller andra livsmedel som inte vanligtvis serveras med kokos smak.

3 Ta den föreslagna användningen för linfröolja (även en msk. Dagligen). Linfröolja är idealiskt konsumeras genom att blanda i yoghurt eller keso. Enligt protokoll från Johanna Budwig, Ph.D., de probiotiska proteiner i yoghurt eller färskost låt oljan bli vattenlösligt, vilket ökar dess aktivering i kroppen. Även de som njuter av nötaktig smak av linfrön kan skjutas upp genom fet konsistens och stark smak av kallpressad olja blandat med keso. Fruktig yoghurt smälter bättre med smak, men texturen inte kan undvikas. Men detta är det mest effektiva sättet att införa linfröolja i kroppen, och hälsofördelar är verkligen värt den distinkta konsistens.

4 Arbeta oljor i din kost gradvis, speciellt om du inte redan konsumerar hälsosamma oljor genom kosten eller tillskott. Antingen arbeta i en olja vid en tidpunkt, eller börja med halv den föreslagna användningen av båda oljorna.

5 Stöd dina ansträngningar viktminskning med motion och hälsosam mat val. Både kokosolja och linfröolja kan öka mättnad, så att du kan naturligtvis känns som att äta mindre. En brasiliansk studie visar att under en 12-veckorsperiod, konsumerar kokosolja förutom hälsosam kost och motionsvanor främjar förlusten av magen fett. Det finns ingen tidsgräns för att förlora vikt med kokos och linfröolja, men som med alla kosttillskott, ge processen lite tid att arbeta --- tre månader, ge eller ta, beroende på din specifika situation.

Tips

  • Linfröolja är känd för att öka mättnadskänslan, så ta detta precis innan din största måltiden på dagen. köp aldrig okylda linfröolja, och inte köpa olja utan lignaner. Om du bara inte kan tolerera smaken av linfröolja, överväga slipning linfrön över keso eller yoghurt.
  • Linfrö är en källa av fytoöstrogener, och kan ha en östrogenliknande effekt på kroppen. För vissa kvinnor, är detta önskvärt, tar fytoöstrogener kan erbjuda stöd för symtom på klimakteriet såsom värmevallningar. Emellertid är säkerheten för sådana tillskott som omdiskuterad som hormonersättningsterapi för kvinnor. Fytoöstrogener och östrogen har båda förknippade med ökade liksom minskade risken för bröstcancer. Om du är under en läkares vård för någon närbesläktad fråga, diskutera med din läkare alla tillägg som du vill ta.

De positiva hälsoeffekterna av linfröolja har varit känd i århundraden, och människor har konsumerat det lika länge. Linfröolja finns i otaliga moderna livsmedel, både med hjälp av vetenskaplig forskning inom hälso- och konsumentefterfrågan. Linfröolja har tre primära ingredienser som ger den dess rykte: omega fettsyror, lignaner och fiber. Men den innehåller många fler ingredienser som ger ytterligare fördelar.

Vad är Flax Oil?

Linfröolja, även känd som linfrö olja (Linum usitatissimum), är ett näringstillskott som har sitt ursprung i västra kanadensiska prärien i form av en blå blomma, särskilt från fröna själva. Ungefär som andra tillägg, såsom den välkända fiskolja, ger det många viktiga ingredienser mot din dagliga intag. Linfröolja innehåller omega-6 och omega-9-fettsyror, magnesium, fibrer, protein, zink, kalium, lecitin och B-vitaminer, och ger också ca 50% mer omega-3 oljor än fiskolja.

hälso Basics

Linfröolja har visat sig gynna många områden och system i kroppen, från immunsystemet, hjärt-kärlsystemet och nervsystemet till det reproduktiva systemet och leder. Några av syrorna oljan innehåller hjälpa till att sänka kolesterolnivåer och förhindra artär proppar. Linfrö oljor hjälper också förkorta läkningstiden för stukningar och blåmärken, ökar ämnesomsättningen och kan även bidra till att förbättra synen och färgseende.

Förebyggande och fördelar

Intag av dessa oljor kan ge många omedelbar hälsofördelar, men också hjälpa till att förebygga vanliga hälsoproblem senare i livet. Till exempel har linfrö olja visat att behandla fall av depression, lindra allergier, lindra vissa symtom på astma, och även stoppar utvecklingen av många former av cancer, framförallt bröstcancer, prostatacancer och tjocktarmscancer. Andra antioxidanter som finns i linfrö olja kan bidra till att förebygga hjärtsjukdomar.

Intag och användningsområden

Den rekommenderade dosen av linfrö olja är cirka 1000 mg, tas mellan en till tre gånger om dagen. Detta kan uppnås antingen genom kapslar (standard oralt intag kapslar), eller frön själva att du kan lägga till dina måltider. Observera att det kan ta upp till ett par veckor att lägga märke till några resultat. Du kan också söka upp olika recept på nätet som innebär linfrön, såsom muffins, brödlimpor och andra livsmedel, som kan ge dig alla samma förmåner utan att oroa dig för att ta kapslarna.

överväganden

Linfröolja har visat sig ge många hälsofördelar för dem som tar det, men kom ihåg att individuella omständigheter måste beaktas. Som med alla tillägg, är det en bra idé att kontakta din läkare innan du börjar något nytt, särskilt när det kan ha en så stor inverkan. De förmåner som nämns kanske inte gäller för alla, och resultaten kommer med största sannolikhet att variera.

När Are Linfröolja, gurkört Oil & amp; Fiskolja användas?

De oljor framställda av linfrön, fisk och gurkört alla innehåller essentiella fettsyror som är nödvändiga för korrekt hälsa. Du kan ta lin, fisk eller gurkörtsolja, eller alla tre kombineras till en enda tillägg, för att behandla eller förebygga en mängd olika hälsoproblem, inklusive högt kolesterol, högt blodtryck och artrit. Dessa tillägg har också flera kontraindikationer, så kontrollera med din läkare innan du tar någon av dem.

beskrivningar

Lin, gurkört och fiskoljor är ofta säljs som naturliga kosttillskott i form av kapslar. Fiskolja innehåller omega-3 fettsyror kända dokosahexaensyra eller "DHA" och eikosapentaensyra eller "EPA", som återfinns i höga koncentrationer i vissa typer av fisk, förklarar University of Michigan Health System. Utvinns ur frön av lin, innehåller linfröolja omega-6 fettsyror och en omega-3 som kallas alfa-linolensyra eller "ALA", konstaterar University of Pittsburgh Medical Center. Gurkörtsolja innehåller gamma-linolensyra eller "GLA", säger Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

användningar

Du kan ta lin, gurkört eller fiskolja för att behandla reumatoid artrit. Gurkörtsolja är också ibland rekommenderas för behandling av hosta och tryck över bröstet, mjölkskorv hos spädbarn, depression och klimakteriebesvär, enligt Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Fisk och linfröolja kan hjälpa till att sänka din triglycerider, kolesterolnivåer och blodtryck, vilket kan minska risken för hjärtsjukdom. Fiskolja har många fler potentiella användningsområden, inklusive behandling menstruationsrubbningar, Crohns sjukdom, astma, ulcerös kolit, psoriasis och andra inflammatoriska tillstånd, liksom lupus och andra autoimmuna sjukdomar eller immunsystemet försämring, säger University of Michigan Health System.

kontraindikationer

Fiskolja är kontraindicerat för användning med blodförtunnande läkemedel såsom heparin och Waran, eftersom tillägget kan öka medicinering effekter och öka din blödning risker, enligt University of Pittsburgh Medical Center. Ta linfröolja och andra kosttillskott som innehåller omega-3 fettsyror kan också öka effekten av blodförtunnande, liksom kolesterolsänkande läkemedel såsom lovastatin och simvastatin, säger University of Maryland Medical Center. Linfrö och fiskoljor kan också öka dina blodsockernivåer, och din läkare kan behöva öka din dos av diabetes läkemedel såsom insulin och metformin. Gurkörtsolja kan vara kontraindicerat för användning med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, eller "NSAID." Med gurkört olja kan också öka risken för krampanfall om du tar det med tricykliska antidepressiva eller fenotiazin-familjen mediciner, varnar Memorial Sloan-Kettering Cancer Centrum. Dessutom kan ta fiskolja öka koncentrationerna av de fettlösliga vitaminerna A och D i kroppen, vilket ökar risken för toxicitet om du tar dessa vitamintillskott.

andra faror

Även fiskolja tillskott har oftast motsatt effekt, kan det öka kolesterolnivåer hos vissa personer, konstaterar University of Michigan Health System. Fiskolja kan också tillfälligt minska din HDL eller "goda kolesterolet" nivåer och öka din kroppsvikt. De aktiva beståndsdelarna som finns i gurkörtsolja kan stimulera tidig förlossning hos gravida kvinnor och orsaka förstoppning, säger Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. ALA i linfröolja kan öka dina risker för makuladegeneration och prostatacancer, säger University of Maryland Medical Center.

överväganden

Du behöver antagligen inte att ta en fiskolja tillägg om du regelbundet konsumerar feta fisksorter och få tillräckliga mängder av DHA och EPA i kosten, konstaterar University of Michigan Health System. Om du har diabetes, schizofreni eller vissa andra medicinska tillstånd, kan din kropp inte kan metabolisera ALA i linfröolja i de användbara fettsyrorna DHA och EPA, så att du är mest troligt bättre att få dessa från att äta fet fisk, råder University of Maryland Medical Center. Dessutom bör du be din läkare innan du tar gurkört, kosttillskott linfrön och fiskolja tillsammans eller i någon kombination, eftersom detta inte skulle vara säkert för vissa människor.

Dåliga effekterna av linfröolja

Linfröolja, eller linfröolja, är tillverkad av linfrön. Linfrön och olja är både traditionella åtgärder för att sänka kolesterol, och kan ha fördelar för personer med hjärtsjukdomar. Linfröolja har också några olika användningsområden än linfrö. Oljan, till exempel, kan hjälpa till att lindra obehagliga symptom på klimakteriet och torra ögon på grund av Sjögrens syndrom. Linfröolja i rekommenderade doser av 1 till 2 msk. per dag är inte förknippat med många dåliga effekter, enligt den Beth Israel Deaconess Medical Center. Ändå bör du kontrollera med din vårdgivare innan du tar linfröolja.

antikoagulationseffekter

Linfröolja kan minska blodproppar, vilket kan öka risken för onormal blödning. National Institutes of Health, på sin Medline Plus webbplats, råder försiktighet vid användning av linfröolja om du har en blödningssjukdom eller om du tar medicin eller tillskott med blodförtunnande effekter. Dessutom kan du behöva sluta ta linfröolja före en kommande kirurgiskt eller dentalt förfarande. Rådgör med din läkare om du tar antikoagulantia såsom warfarin eller heparin, eller trombocythämmande läkemedel såsom klopidogrel, eftersom du kan behöva en dosjustering. Andra ämnen som kan öka blödning inkluderar acetylsalicylsyra, ibuprofen och ginkgo biloba.

Blodsocker Ökningar

Linfröolja innehåller alfa-linolensyra, en omega-3 fettsyra. Omega-3-fettsyror anses fördelaktigt för hjärthälsa, men de kan öka blodsockret, enligt Medline Plus. Detta kan vara ett problem för personer med diabetes, och det kan minska effekterna av läkemedel som tas för diabetes, inklusive insulin och metformin. Medline Plus konstaterar att forskningsresultaten på detta område är motstridiga.

Prostate Cancer Risk

Även om vissa forskning tyder linfröolja kan minska risken att utveckla prostatacancer, har flera studier funnit ett samband mellan alfa-linolensyra tillskott och en ökad risk för prostatacancer, enligt Medline Plus. Myndigheten rekommenderar att män med prostatacancer eller vid förhöjd risk för denna sjukdom inte komplettera med linfröolja eller andra produkter med hög alfa-linolensyra.

förstöring

Fettsyrorna i linfröolja kan förändras genom exponering för värme, ljus och syre, vilket kan göra oljan härsknar, förklarar Beth Israel Deaconess Medical Center. Härskna oljor luktar och smakar obehagligt, och kan ha skadliga hälsoeffekter. Store linfröolja i ett mörkt, svalt och inte laga mat med det. I stället lägger lin olja till sallader och kalla grönsaksrätter.

Linfrö olja & amp; P-piller

Linfröolja är mestadels sannolikt säkert att ta när du är på p-piller, eftersom det inte finns några kända interaktioner mellan de två. Men linfrö sig är en annan historia. Undvik linfrö eller malda linfrön måltid om du tar p-piller, eftersom de lignaner och fiber i linfrön kan interagera med dessa läkemedel. Du bör också undvika linfröolja som innehåller tillsatta lignaner.

Linfröolja Fördelar

Linfröolja är rik på alfa-linolensyra eller ALA, en omega-3 fettsyra. Kroppen omvandlar ALA till de längre omega-3-fettsyror eikosapentaensyra eller EPA och dokosahexaensyra eller DHA, som är de omega-3 fettsyror som finns i fisk. Kroppen är inte särskilt bra på att omvandla ALA till EPA och DHA, så äter fet fisk eller ta fiskolja eller alger olja kosttillskott är ett bättre sätt att få dessa essentiella fetter. Men är linfröolja en utmärkt vegetarisk källa till ALA och ALA kan ha fördelar förutom sin roll som föregångare till EPA och DHA. ALA kan minska risken för hjärtsjukdomar, sänka kolesterolnivåer och att behandla symptomen på Sjögrens syndrom, en autoimmun sjukdom.

lignaner

Hela linfrön innehåller biologiskt aktiva ämnen som är frånvarande från linfröolja. Linfrö har stora mängder av kostfiber, och därmed förhindrar förstoppning och fungerar som en laxerande om de tas i kvantitet. Dess höga fiberinnehåll kan påverka hur kroppen absorberar mediciner, så du bör inte ta linfrömjöl samtidigt som receptbelagda läkemedel eller kosttillskott. Linfrö innehåller också växt östrogener kallas lignaner. Lignaner i linfrön kan förklara dess användbarhet som en behandling för klimakteriebesvär. Linfrö kan störa effekten av hormonförändrande läkemedel, inklusive p-piller, så undvika det helt om inte din läkare råder annorlunda.

Dosering

Den rekommenderade dagliga dosen av linfröolja är en till två matskedar per dag, eller en till två kapslar per dag, enligt University of Maryland Medical Center. Linfröolja är mycket ömtåliga, så alltid förvara den i kylskåpet och kassera flaskor som har löpt ut eller har börjat lukta "off." Vissa linfröolja kosttillskott innehåller tillsatta lignaner; undvika dessa, eftersom de kan interagera med p-piller. Ta piller precis som ordinerats.

överväganden

Innan du använder linfröolja som kosttillskott, kolla med din läkare om du tar blodförtunnande mediciner, smärtstillande, kolesterolsänkande läkemedel eller stämningsstabiliserande. Inte själv behandla ett medicinskt tillstånd med linfröolja utan att rådfråga en vårdgivare först. Innan förskrivning piller, kommer din läkare kontrollera din medicin profil och sjukdomshistoria för att se till att medicineringen är säkert för dig. P-piller interagera med en mängd olika ämnen, så alltid låta din förskrivande läkare om du börjar ta några nya läkemedel eller kosttillskott. Om du tar p-piller och märker ovanliga biverkningar, inklusive allergiska reaktioner, blödning, mag upprörd, huvudvärk, svullnad eller domningar, kontakta din läkare omedelbart.

Både fiskolja och linfröolja innehåller omega 3, men de är inte samma typ av omega 3. Fiskolja innehåller EPA och DHA fettsyror medan linfrö innehåller ALA fettsyror.

Fisk olja

Fiskolja hjälper till att sänka kolesterolhalten samt kampen inflammation i kroppen. Fiskolja kommer i gel kapselform, vätska eller genom att konsumera fisk i dieten. Fiskolja innehåller docasahexaenoic (DHA) och eikosapentaensyra (EPA) syror.

Linfröolja

Linfröolja är också en omega 3 men innehåller alfa-linolensyra (ALA) som fiskolja innehåller inte. Det är fördelaktigt för inflammation och kolesterol. ALA är också bra för hjärtat eftersom det kan bidra till att förebygga hjärtattacker.

Betydelse

Både fiskolja och linfröolja kamp inflammation och är bra för att sänka kolesterolnivåerna. Skillnaden är det sätt på vilket DHA och EPA i fiskolja lägre triglycerider, medan linfröolja minskar den totala onda kolesterolet.

överväganden

För dem som är vegan, kommer linfröolja vara det självklara valet eftersom det är växtbaserad. För alla andra, tillsammans är en kombination av både linfrö och fiskolja är det bästa sättet att dra nytta av båda.

Varning

Fiskolja tillskott tenderar att variera i kvalitet, så det är viktigt att veta vilka arter oljan kom ifrån och hur företaget producerar olja. En del av denna information kan finnas på etiketten på flaskan med fiskolja.

Linfröolja kapslar är vegetarian källa till omega-3 fettsyror. Till skillnad från animaliska källor av detta näringsämne, men innehåller linfröolja en typ omega-3 fettsyror som kallas alfa-linolensyra. Din kropp måste först konvertera ALA till eikosapentaensyra eller EPA och dokosahexaensyra eller DPA. Dessa två omega-3 fettsyror finns naturligt i fiskolja. Även om det inte är känt om linfröolja är lika bra som fiskolja, kan du ändå få en hälsosam dos av omega-3 genom att komplettera din kost med linfröolja kapslar.

Bekvämligheten av kapslar

Linfröolja pressas från linfrön. Den kapselform döljer den oljiga smak och gör det lätt att svälja. Till skillnad från hela linfrön, gör linfröolja kapslar innehåller lösliga fibrer och fytoöstrogener - växtöstrogener. De ger dig en koncentrerad dos av ALA omega-3-fettsyror, dock.

ALA Fördelar

En studie från 2008 publicerades i "American Journal of Clinical Nutrition" rapporterar att konsumera ALA kosttillskott över 12 veckor höjer nivåerna av DHA och EPA i blodet. Den resulterande ökningen av omega-3-fettsyror kan bidra till att minska inflammation och minska risken för kroniska sjukdomar som artrit och hjärtsjukdomar. Men du behöver en mycket större dos av linfröolja för att få samma fördelar av en mindre mängd av fiskolja. Mer nyligen, "Critical Reviews in Food Science och litteratur" noteras att endast minimala mängder av ALA omvandlas till EPA och DHA. Rådgör med din läkare för att avgöra om ALA är den bästa typen av omega-3 fettsyran för dig.