XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

ledinflamation glutenintolerans

Glutenintolerans och njurarna

Normalt immunförsvaret skyddar dig från sjukdom. Men om du har en autoimmun sjukdom, angriper kroppens immunförsvar dina friska organ och vävnader tänker att de är inkräktare. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som påverkar matsmältningsapparaten. Samma immun medlare som orsakar glutenintolerans kan också vara ansvarig för immunglobulin A nefropati, en autoimmun sjukdom som påverkar njurarna.

gluten~~POS=TRUNC

Glutenintolerans är också känd som celiaki. Om du har glutenintolerans och du äter mat som innehåller gluten, reagerar kroppen genom att angripa din tunntarmen, som orsakar inflammation och skador. Skadan påverkar också kroppens förmåga att absorbera näringsämnen, vilket kan leda till undernäring. Glutenintolerans är genetiskt och utlöses ofta av en påfrestning som graviditet, kirurgi, virusinfektion eller svår känslomässig stress. Glutenintolerans är obotlig, men du kan hantera det genom att undvika alla livsmedel som innehåller gluten.

njurar

Förutom att påverka matsmältningskanalen, kan glutenintolerans också orsaka njurproblem. Immunglobulin A nefropati är ett tillstånd där en antikropp som kallas immunoglobulin A, eller IgA, bygger upp i njurarna, vilket hindrar dem från att filtrera avfallsprodukter, elektrolyter och vatten från blodet. Det kan också orsaka din kropp att spilla protein och blod i urinen, höja blodtrycket och orsaka svullnad i armar och ben. Med tiden kan IgA-nefropati eventuellt orsaka njurarna misslyckas. Liksom glutenintolerans, kan IgA nefropati inte botas, men du kan bromsa utvecklingen av skadan med medicinering. Att undvika mat allergener, såsom gluten, hjälper också.

Glutenfri diet

En glutenfri kost kan hjälpa dig att hantera både glutenintolerans och eventuella njurproblem relaterade till dina allergier. På en glutenfri diet du måste undvika alla livsmedel som innehåller gluten, som omfattar produkter tillverkade med eller innehåller vete, råg eller korn. Dessa produkter omfattar de flesta bröd, pasta, flingor och snacks. Du måste också undvika ett antal bearbetade livsmedel, såsom kött lunch, korv, chips, ris blandar, soppor, soja och grönsaker i ost såser. Noggrann etikett läsning kan hjälpa dig att identifiera livsmedel som innehåller gluten, så att du kan eliminera dem från din kost.

Ytterligare kostrekommendationer

Om glutenintolerans har påverkat dina njurar kan du behöva göra ytterligare ändringar i din kost för att hjälpa till att bevara njurfunktionen. Förutom att eliminera gluten, bör du också begränsa ditt intag av natrium. Begränsande salt betyder inte att lägga till det i din mat och begränsa ditt intag av livsmedel som innehåller mycket natrium som snabbmat, soppor, chips och salt kryddor. Du kan också behöva begränsa ditt intag av protein. I vissa fall kan läkare rekommenderar en vegetarisk kost för att behandla IgA nefropati.

Medicinskt granskat av
George Krucik, MD, MBA

Kan glutenintolerans Orsak frekvent urinering?

Glutenintolerans, eller celiaki, är en autoimmun sjukdom passerade genetiskt genom familjer. Symptomen för denna sjukdom varierar från måttlig gastrointestinala besvär till neurologiska problem. Varken MayoClinic.com eller University of Chicago Celiaki Center visar täta urinträngningar som ett vanligt symptom på glutenintolerans. Det finns dock förståelse för celiaki och dess effekter är fortfarande under utveckling, och flera potentiella länkar mellan glutenintolerans och täta urinträngningar, inklusive co förekommande interstitiell cystit, neurogen blåsa och autonoma neuropatier.

Om glutenintolerans

Glutenintolerans är en ärftlig sjukdom där kroppen har en autoimmun reaktion på gluten. Gluten är ett protein som finns i några korn, särskilt råg, korn och vete, eller korsningar av dessa korn. Det autoimmuna svaret inträffar såsom gluten kommer in i tunntarmen, vilket resulterar i symptom som väderspänning, gas, förstoppning och diarré. MayoClinic.com rapporterar att vitaminbrist som "berövar din hjärna, perifera nervsystemet, ben, levern och andra organ av vital näring." (Se referens 1)

interstitiell cystit

Interstitiell cystit är en smärtsam blåsa tillstånd som påverkar slemhinnan i urinblåsan. Ett symptom på interstitiell cystit omfattar nerverna i hjärnan som ansvarar för att berätta när du ska urinera bli förvirrade, vilket resulterar i täta urinträngningar. En teori är att autoimmuna tillstånd orsakar interstitiell cystit, men orsaks teorier fortfarande oprövad. Den Interstitiell cystit Association rapporterar att gluten kan vara ansvarig för försvårande interstitiell cystit, och att patienter som vanligen identifiera med båda villkoren.

neuropati

Autonom neuropati är i allmänhet ett kroniskt tillstånd som utvecklar insidiously över tiden. Neuropati presentationer varierar från person till person, potentiellt påverkar många funktioner i kroppen. Autonom neuropati påverkar njursystemet i vissa fall, vilket leder till ökad urinblåsan brådskande och frekvens, ofullständig blåstömning, urinblåsa inkontinens och nokturi. Orsakerna till autonoma neuropatier är många, inklusive vitaminbrist som orsakas av förhållanden såsom glutenintolerans. Enligt PubMed Health, kan autonoma neuropatier inträffa i så många som 50 procent av vuxna med celiaki och inte svarar på en glutenfri diet.

neurogen blåsa

En neurogen blåsa uppstår när den normala funktionen av urinblåsan avbryts av nervsystemet. Detta kan leda till en oförmåga att helt tömma blåsan eller spastisk blåsa, båda leder till ökad frekvens i urinering. Dina nerver och muskler måste arbeta tillsammans för att främja en korrekt tömning av urinblåsan, och när sjukdom eller sjukdom avbryter denna förmåga, kan neurogen blåsa uppstå. Det finns många orsaker till detta tillstånd, inklusive neuropati, traumatisk skada och sjukdomar såsom multipel skleros eller Parkinsons sjukdom.

Glutenintolerans & amp; Surdegsbröd

Om du är med glutenintolerans, ett protein som finns i vete, råg och korn, vet du hur svårt det är att hitta en bra smak bröd. De flesta glutenfritt bröd är tät, torr och dyr. Men vetebröd kan göra en comeback för glutenintoleranta tack vare ny forskning på surdeg. Det visar sig detta gammaldags bakning teknik kan bidra till att bryta ner gluten i vete. Surdeg är inte bara bra för bakning, men kan också hjälpa till att läka tarmen i de nyligen diagnostiserats med celiaki.

Vad är Surdegs

Surdeg börjar helt enkelt som en blandning av mjöl och vatten. När man blandar de två tillsammans, amylas, ett enzym i mjölet börjar att bryta ner stärkelsemolekylerna till socker. Vild jäst, som finns naturligt i mjöl och jäsningsmedel, och vänliga bakterier från luften börjar att äta upp sockret. Blandningen får sitta och jäsa, vanligtvis cirka en vecka, tills det är bubblig och skummande och luktar som vinäger. Då den är redo för att blandas med mjöl och bakas till bröd.

Surdeg och vetebröd

Lactobacilli, den vänliga bakterier i surdeg matar inte bara av socker från mjöl, men det kan också minska mängden gluten i vetebröd. Forskningen är i sin linda, och forskare experimenterar med olika mängder och typer av bakterier, samt svampar, för att skapa en glutenfri vetebröd för personer med glutenintolerans. Hittills är det enda praktiska användningsområde för dessa experiment för att förhindra korskontaminering med andra glutenfria livsmedel.

Bra för din Gut

När personer med glutenintolerans äter mat som innehåller gluten, svarar deras immunsystem genom att attackera och skada villi i tunntarmen, vilket påverkar upptag av näringsämnen. När du utelämnar gluten ur kosten börjar tarmen att läka, men det tar tid. En studie 2012 publicerades i "European Journal of Nutrition" fann att glutenfritt surdegsbröd kan förstärka läkningsprocessen under de första dagarna av sjukdomen. Forskarna föreslår att glutenfritt surdegsbröd kan vara till hjälp i de tidiga stadierna av återhämtning för nydiagnostiserade.

Gör din egen glutenfri surdeg

Om du gillar att baka, kan du göra din egen glutenfri surdeg. Ris, majs eller glutenfri amaranth mjöl göra bra val för att skapa din surdeg. Som en traditionell vetemjöl starter, blanda dig glutenfritt mjöl med vatten och låt det sitta i en vecka för att jäsa, vilket är viktigt för den helande egenskaper, tills det blir bubblig och skummande. När det är klart, kan du använda den för att baka ditt eget glutenfritt surdegsbröd.

initiala symptom

Att få en glutenintolerans diagnos kan vara svårt, eftersom symtomen av gluten härma flera andra sjukdomar, vilket gör orsaken förbises av många läkare. Skyltar är diarré, trötthet, magen kramper och gas. Utan behandling kan hudutslag och viktminskning också förekomma. Medan liknande symptom förekommer i både vuxna och barn, är det ibland lättare att upptäcka tidiga tecken på ungdomar. Förstoppning inträffar oftast bara hos barn. Ännu viktigare, bör spädbarn, småbarn och barn som inte gå upp i vikt besöka en läkare så snart som möjligt. Detta tillstånd, som kallas ett misslyckande att frodas, indikerar undernäring av något slag. Matintolerans, inklusive gluten, är en trolig orsak i en i övrigt frisk och väl omhändertagna barn.

När man ska ringa en läkare

Om diarré någonsin kvarstår i mer än två veckor eller om du förlorar en märkbar mängd vikt snabbt, bör du besöka en läkare. Du kanske inte har glutenintolerans, men dessa är tecken på att något är fel. Spot ett säkert tecken på glutenintolerans om symptomen försvinner samtidigt på en glutenfri diet, men återkomma när gluten återinförs. Många människor märker dessa tecken under påsken när vete, råg, korn, havre och andra livsmedel ges upp. Det kan ta upp till 16 timmar för symptom uppstå när du börjar lägga gluten tillbaka i din kost. Om du ser en återkomst av tecken, ringa en läkare.

erhålla Diagnos

Antingen ett blodprov eller biopsi diagnoser celiaki, men andra former av intolerans är svårare att avgöra. De flesta läkare ta ett blodprov först efter antikroppar som pekar på celiaki. Om testerna är positiva, kommer en biopsi göras medan du äter gluten. Detta test bekräftar onormal villi eller inflammation i tunntarmen, som är allvarligare tecken på intolerans.

Glutenintolerans & amp; Grönt te

Grönt te, liksom de flesta drycker, är säkert för någon som lider av en glutenintolerans. Men vissa tillverkare utsätta den för gluteninnehållande produkter när du lägger aromer, så alltid kontrollera märkningen innan du dricker det.

Grönt te

Grönt te är en typ av te gjort av bladen från Camellia sinensis anläggningen. Enligt Purdue University, skiljer det sig från svart och oolong te eftersom det innehåller ojäst blad som har ångade och torkade. När bryggt, grönt te är en bra källa till antioxidanter som kallas polyfenoler, samt antioxidantfamilje karotener, riboflavin och pantotensyra. Antioxidanter i grönt te hjälpa dina celler bekämpa de skadliga effekterna av fria radikaler. Grönt te innehåller också en del koffein.

gluten~~POS=TRUNC

Enligt National matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer, en glutenintolerans eller celiaki, är en sjukdom där immunförsvaret reagerar mot proteinet gluten genom att attackera din tunntarmen är foder. Detta skadar din villi, eller utväxter i tunntarmen, som hjälper kroppen absorbera näringsämnen. Detta leder till symptom som magont, gas, trötthet och diarré. Glutenintolerans är kronisk, men dess symptom kan hanteras av en diet som är noggrant eliminerar gluten.

Gluten

Enligt Mayo Clinic, är gluten som finns i utvalda kärnor, i första hand vete, korn och råg. Många korn, som majs, ris och bovete, inte innehåller några gluten. Rent grönt te är inte ett korn, och bör inte innehålla protein gluten. Grönt te som de flesta stora märken, som Celestial Season och Lipton, är glutenfri. Bigelow, en populär te tillverkare, tillför gluten produkter som innehåller några av deras tesorter. Men deras gröna teer är glutenfri.

matar

Förutom te, vin och sprit, cider, och vissa kaffe är naturligt glutenfri. Andra naturligt glutenfria livsmedel är kött och fjäderfä, frukt och grönsaker, de flesta mejeriprodukter och fisk. Glutenfria spannmål och stärkelse inkluderar amaranth, arrowrot, majsmjöl, ris, quinoa och tapioka. Du behöver för att undvika vete, korn, råg, bulgur och gryn. Du bör också bara äta särskilt märkta glutenfria produkter om produkten är normalt med vete. Dessa kan bestå av öl, bröd, kakor och pasta.

Glutenintolerans Efter tyngdförlustläkarmottagning

Glutenintolerans, mer allmänt kallas celiaki, kännetecknas av intolerans mot proteinet gluten. Gluten är vanligt förekommande i vete, råg och korn. Ibland kan havre innehåller gluten, liksom. Vissa människor kan födas med celiaki, medan andra förvärva tillstånd senare i livet.

Fysiologi

Tunntarmen är kantad med små fingerliknande utsprång som kallas tarmludd. Villi hjälp att ta upp näring från den mat du äter och öka ytan av tunntarmen. När någon med celiaki förbrukar gluten, det skadar villi i tunntarmen. Skadade villi kan inte ta upp näring och i stället är viktiga näringsämnen elimineras i avföringen.

Celiac och kirurgi

Vissa människor utvecklar celiaki när de genomgår en operation, såsom viktminskning kirurgi. Enligt MayoClinic.com, är orsaken till uppkomsten av sjukdomen oklar. En teori är att trauma i samband med en operation kan ge upphov till att börja för att utlösa ett onormalt immunsvar till förbrukningen av gluten.

symptom

Symtom på celiaki uppstår efter intag av livsmedel som innehåller gluten. Gastrointestinala symtom är diarré, buksmärtor, uppblåsthet och gas. Eftersom sjukdomen innebär en utbredd immunsystemet, påverkar det också kroppens system än matsmältningskanalen. Omfattande symptom på celiaki inkluderar irritabilitet, depression, anemi, ledvärk, muskelkramper, hudutslag, munsår, tandsjukdomar och stickningar i benen och fötterna, enligt MayoClinic.com.

Behandling

Den tål gluten i samband med celiaki kan inte botas. Det enda sättet att undvika symptom är att undvika att konsumera livsmedel som innehåller gluten. De flesta livsmedel som framställts av korn, såsom bröd, flingor, kex och pasta, innehåller gluten. Gluten är också en ingrediens i vissa läkemedel och vitamintillskott, så det är viktigt att ägna stor uppmärksamhet åt ingrediensförteckningar. Det kan vara fördelaktigt att arbeta med en dietist för att skapa en hälsosam måltid plan som kommer att ge alla de näringsämnen utan gluten.

komplikationer

Om du fortsätter att konsumera gluten när du har celiaki, kan det orsaka permanenta skador på tarmarna som resulterar i näringsupptag. Om näringsämnen som inte kan absorberas ordentligt, kommer det att leda till undernäring, oavsett hur mycket du äter. Det är viktigt att spela stor uppmärksamhet åt vad du äter, speciellt efter viktminskning kirurgi. Okontrollerad celiaki kan också leda till förlust av kalcium, som kan utvecklas till osteoporos. Celiac sjukdom har också förknippats med neurologiska störningar, såsom kramper och nervskador, enligt MayoClinic.com.

Glutenintolerans & amp; vindruvor

Om du får diarré eller buksmärtor efter att ha ätit livsmedel som framställts med vissa korn, kan du lider av glutenintolerans, även känd som celiaki. Även druvor inte innehåller någon gluten, kan vissa produkter som framställts av druvor, såsom vin, vara förorenade med gluten under tillverkningen. Tala med din läkare om du är orolig glutenintolerans eller andra matsmältningsproblem.

gluten~~POS=TRUNC

Gluten är ett protein som finns i råg, korn och vete. Personer med celiaki måste avstå från att äta mat med gluten, som kan skada deras tunntarmen. Hos barn kan detta tillstånd orsaka illamående, kräkningar och diarré. Vuxna kan också ha dessa symptom, men dessutom kan de utveckla trötthet, en allmän känsla av dålig hälsa, ben / ledsmärta och irritabilitet, konstaterar FamilyDoctor.org. Andra tecken är ångest, depression och missade menstruationer hos kvinnor.

Druvor och Gluten

Eftersom druvor inte säd, innehåller de inte gluten och bör inte orsaka problem för personer med glutenintolerans. Men vissa viner kan orsaka problem för personer med celiaki, som tunnorna används för att jäsa vinet kan innehålla mjöl pasta. Om du är orolig att du har glutenintolerans, tala med din läkare, eftersom detta kan vara ett allvarligt medicinskt tillstånd.

Är glutenintolerans & amp; Laktosintolerans Linked?

Celiac sjukdom kännetecknas av glutenintolerans vilket resulterar i inflammatorisk skada på tunn-tarmslemhinnan. Om du är glutenintolerant, kan du utveckla laktosintolerans om cellerna i kroppen som bryter ner laktos är skadade. Den laktosintolerans är typiskt tillfälligt när skador på tarm läker, enligt en artikel publicerad i "American Journal of Clinical Nutrition." Du bör konsultera en läkare för specifik medicinsk rådgivning angående ditt tillstånd.

gluten~~POS=TRUNC

Är glutenintolerans & amp; Laktosintolerans Linked?

Celiac är en ärftlig sjukdom där en person upplever irritation i kroppen när gluten förbrukas. Det kallas ibland med termen "glutenkänslig enteropati." När man har celiaki och äta gluten, inducerar kroppen en kronisk inflammatorisk respons vid stället för skada, vilket är den lilla-intenstinal slemhinnan. Du kan ha svårt att absorbera många näringsämnen, inklusive fettlösliga vitaminer som K, D, A och E. Du kan också vara bristfällig i järn, folsyra och kalcium.

Laktosintolerant

Är glutenintolerans & amp; Laktosintolerans Linked?

Personer med laktosintolerans erfarenhet svårt att smälta mjölksocker laktos. Att bryta ner laktos, behöver du enzymet laktas. Om du inte har tillräckligt laktas för matsmältningen, kan du känna sjuk efter att ha ätit produkter som innehåller mjölk. En individ med laktosintolerans kan få sin kalcium från alternativa källor, däribland konserverad lax, gröna bladgrönsaker, apelsiner, mandel, sojamjölk, tofu och kalcium-berikade produkter som apelsinjuice. Tala med din läkare om olika sätt att få tillräckligt med kalcium i kosten.

Förbindelse

När du har celiaki och äter gluten, kan villi längs tunntarmen väggar skadas genom inflammation. Villi är finger projektioner som arbetar i tunntarmen för att öka organets yta. Spetsen på villi ha på dem laktas, ett enzym som bryter ner laktos, enligt dietist Shelley Case. Som en följd av skador på villi utlöses genom intag av gluten, kan tarmen inte klarar av att bryta ner laktos.

symptom

Celiaki inte har typiska symptom, enligt Mayo Clinic. Vissa klagomål som du kan ha diarré, buksmärtor och uppblåsthet. Andra mindre uppenbara tecken som kan uppstå är depression, irritabilitet, en orolig mage, ledvärk, muskelkramper, munsår, hudutslag, bensjukdomar och stickningar i ben och fötter. Den malabsorption av näringsämnen kan leda till viktminskning, svaghet och trötthet, gråaktiga illaluktande avföring, hämmad tillväxt hos barn och benskörhet. Tecken du är laktosintolerant är diarré, kramper eller smärta i buken, gas och illamående.

Glutenintolerans hos kvinnor

Glutenintolerans - även känd som celiaki - var en gång betraktades ett sällsynt tillstånd, upplevde mestadels av barn. Men det blir allt vanligare, med en i varje 250 personer slåss tillståndet, enligt en studie som publicerades i december 2002 frågan om "American Family Physician." Kvinnor löper större risk att utveckla glutenintolerans än män, med dubbelt så många kvinnor som diagnostiseras som män. Men med rätt kur kan du enkelt föra ett normalt liv.

Celiaki

Gluten finns i många av kornen du äter såsom vete, korn och råg. Om du har en glutenintolerans eller celiaki, immunförsvaret skadar villi av dina tarmar när du äter gluten. Dessa villi är en viktig del av matsmältningen och hjälpa transportera vad du äter från en punkt till nästa. Celiaki är en autoimmun sjukdom är resultatet av en kombination av gener och en utlösare, såsom ofta förekommande virusinfektioner.

symptom

Om du har glutenintolerans, kan du uppleva trötthet, depression, kramper, domningar i armar och ben, ledvärk, kräfta sår och kliande hudutslag kallas dermatitis herpetiformis. Celiac sjukdom kan också orsaka järnbristanemi och benförlust. Men män och kvinnor upplever ofta olika symtom. Kvinnor är mer benägna att uppleva järnbristanemi, och män är mer benägna att ha låg vikt, dyspepsi och dermatitis herpetiformis.

Celiac och graviditet

Kvinnor med celiaki som är oupptäckta vid tiden av graviditeten var mer benägna än normalbefolkningen att ha låg födelsevikt barn, prematura födslar och nyfödda med kejsarsnitt. Kvinnor med celiaki kan löpa ökad risk för infertilitet och spontana aborter, även om mer forskning behövs. Om du har upplevt fertilitet eller graviditet problem, bör du överväga att testas för celiaki, så många kvinnor visar inga tecken alls.

Behandling

En glutenfri kost är den enda behandling som finns tillgänglig för kvinnor med glutenintolerans. Detta betyder att du måste eliminera vete, korn, råg och rågvete från din diet. Dessa källor av gluten kan visas på oväntade platser, såsom pommes frites och buljongtärningar. Därför bör du läsa all mat etiketten tills du hittar en grupp av varumärken och livsmedel som fungerar för dig. En konsultation med en dietist kommer att vara till stor hjälp för att göra dessa förändringar.

Leaky Gut vs. glutenintolerans

Gluten är en typ av protein i spannmål som vete, råg, korn, havre, spelt, kamut och bulgur. Spannmål, pasta, bröd, kex och bakverk kan innehålla gluten om den är gjord med ett av dessa korn. Äta gluten kan göra dig sjuk om du har en glutenintolerans. Gluten i kosten kan också orsaka matsmältningsproblem som kallas läckande tarm syndrom. Detta villkor kan påverka dig på samma sätt som en glutenintolerans, men de två villkor är mycket olika.

Orsak

En onormal immunsystemet kännetecknar en glutenintolerans. Svaret kan bero på en genetisk disposition eller förvärvad efter tarmvävnadsskada. Immunsystemet släpper vävnadsantigener när du äter gluten. Dessa antigener är samma som bekämpar infektioner. Antigener kan orsaka tarminflammation. Tarminflammation är orsaken till läckande tarm syndrom. Detta vanlig sjukdom förekommer hos personer med tarm foder som är mer poröst än normalt. Fodret kan giftiga ämnen att passera genom tarmväggen in i blodomloppet. Gluten, mediciner och andra livsmedel kan bidra till inflammationen i läckande tarm syndrom.

symptom

Symptomen på läckande tarm syndrom och en glutenintolerans överlappning, men de är inte identiska. Förstoppning, diarré, gas, uppblåsthet, trötthet, irritabilitet och huvudvärk är symtom på båda villkoren. Ytterligare symptom kan skilja mellan de två tillstånden. Glutenintolerans kan också orsaka munsår, ledvärk, fet avföring, kräkningar, tillväxtfördröjning i barn, oförklarlig viktminskning och hudproblem. Emellertid kan läckande tarm syndromet orsaka dålig koncentration, minnesförlust och ansiktssvullnad i närvaro av starka lukter.

Behandling

Avstå från att äta gluten kan vara fördelaktigt om du har en glutenintolerans eller läckande tarm syndrom. Skär gluten ur kosten är det enda sättet att behandla en glutenintolerans. Gluten livsmedel irritera ditt system om du inte tål även om du inte får symtom varje gång. Eliminera triggers från din kost som orsakar inflammation också hjälper läckande tarm syndrom. Att anta en glutenfri kost tillsammans med undvikande av att ta medicin som aspirin, dricka alkohol och äta livsmedel med tillsats av socker och raffinerade stärkelse kan gynna läckande tarm syndrom eftersom att göra detta kan stärka din tarmväggen.

komplikationer

Glutenintolerans kan leda till ytterligare komplikationer om de lämnas obehandlade. Oförmågan att absorbera näringsämnen fullt på grund av tarmskada kan orsaka undernäring, som sedan kan leda till ytterligare problem. Glutenintolerans är kopplad till osteoporos, tarmcancer, kramper, nervskador och dermatit herpetiformis, som är en klåda, blåsbildning och brännande utslag. Läckande tarm syndrom kan också orsaka undernäring, men det ofta uppvisar andra sjukdomar i stället för att orsaka dem. Läckande tarm syndrom är förknippat med vissa typer av artrit, inflammatoriska och infektiösa tarmsjukdomar, akne, pankreas sjukdom och kronisk leversjukdom.