XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

ldl kolesterol tonfisk i olja

En diet för att sänka LDL-kolesterol

Högt blodtryck low-density lipoprotein eller LDL, kolesterolnivåer är en stor riskfaktor för att utveckla hjärtsjukdom, en ledande dödsorsaken i USA. Även tar vissa mediciner kan hjälpa till att sänka LDL-kolesterol och totalt kolesterol, gör kostförändringar kan hjälpa dig att sänka dina LDL-nivåer utan behov av dyra läkemedel.

Begränsa vissa fetter

Det finns tre huvudsakliga typer av näringsämnen som kan orsaka dina LDL nivåer öka till ohälsosamma nivåer. Dessa näringsämnen inkluderar mättade fetter, transfetter och kolesterol. Mättat fett ökar blodet LDL-kolesterol mest och bör begränsas till mindre än 7 procent av din totala dagliga kalorier vilket motsvarar mindre än 15,5 g mättat fett per dag när man följer en 2000-kaloriintag, enligt US Department of Health and Human Services.

lösliga fibrer

Lösliga fibrer är en typ av kostfiber som kan hjälpa till att sänka LDL-kolesterolnivåerna. Enligt US Department of Health och Human Services, kan du hjälpa till att sänka LDL-nivåer med cirka 5 procent genom att öka din intaget lösliga fibrer med 5 till 10 g per dag. Havrekli, havregryn, korn, baljväxter, päron, citrusfrukter och katrinplommon är alla bra källor i kosten lösliga fibrer.

Växtsteroler / stanoler

Tidskrävande dietary växtsteroler och stanoler kan också hjälpa till att sänka LDL-kolesterolnivåerna. Enligt Joslin Diabetes Center, växtsteroler och stanoler hjälpa till att blockera upptaget av kolesterol i kroppen och kan hjälpa till att sänka LDL-nivåer med 6 till 14 procent på bara fyra veckor. Växtsteroler och stanoler förekommer i livsmedel såsom vete, vegetabiliska oljor, nötter, frön, brysselkål och livsmedel berikade med steroler eller stanoler, som kan inkludera några vegetabilisk olja uppslag, mjölk, yoghurt, majonnäs, juice eller spannmål.

Omega-6-fettsyror

Omega-6-fettsyror är en typ av väsentlig kosten fettsyra som finns i vissa typer av vegetabiliska oljor inklusive safflorolja och sojabönor oljor. Enligt Harvard School of Public Health, konsumerar omega-6-fettsyror i kosten kan hjälpa till att sänka LDL-kolesterolnivåerna, minskar inflammation och hjälper till att skydda dig mot hjärtsjukdomar.

Kostförändringar är det viktigaste sättet att sänka LDL (low-density lipoprotein) kolesterol, även känd som din onda kolesterolet. När LDL-kolesterol är för hög, kan den bilda plack i dina artärer som gör det svårt för blodet att cirkulera. Om avlagringarna blir alltför svår, kan en hjärtattack eller stroke vara resultatet. Men genom att göra ändringar i din kost, kan du sänka din LDL-kolesterol nivå.

Livsmedel med lösliga fibrer

Lösliga fibrer sänker upptaget av kolesterol i tarmen, och det finns i havregryn, bönor, äpplen och bananer. Äta 10 gram per dag kommer att sänka kolesterolvärdet.

Fleromättade fettsyror

Valnötter och mandel är fulla av fleromättade fettsyror, som hjälper till att hålla blodkärlen friska. Eftersom valnötter och mandel innehåller mycket kalorier, äter bara en handfull i taget.

Omega-3 fettsyror

Livsmedel såsom fisk som är rika med omega-3 fettsyror är bra för hjärtat, eftersom de sänker blodtryck och kolesterol. Fisk som sardiner, tonfisk och lax har en hel del omega-3-fettsyror, och läkare rekommenderar två portioner fisk per vecka.

Olivolja

Olivolja är rik på antioxidanter som sänker din LDL-kolesterol. Forskning har visat extra jungfruolja att bli ännu effektivare, och läkare rekommenderar 2 msk. per dag.

växtsteroler

Mat som berikats med växtsteroler, såsom margarin, juicer och yoghurt, hjälpa till att blockera upptaget av kolesterol.

Mat att äta till sänka LDL-kolesterol


Liksom många kost överväganden, är det ofta viktigare vilka matar undviker man än vilken mat han äter. Kolesterolnivåer är inget undantag. En kost låg halt av mättat och transfetter är den första försvar mot högt kolesterolvärde. Men vissa livsmedel fungerar betydligt väl - med en hälsosam rutin av motion och kost återhållsamhet - till lägre low density lipoprotein kolesterol.

Kolesterol

Kolesterol i blodet arbetar för att hjälpa cellbildning, hormonproduktion och andra kroppsfunktioner. High-density lipoprotein (HDL) kolesterol anses "goda" kolesterolet eftersom det renar low-density lipoprotein (LDL) eller "dålig" kolesterol från blodsystemet och bryter ner plack bildas i artärerna. Med för mycket LDL-kolesterol kan orsaka en ackumulering av det i kärlväggarna och leda till ateroskleros, hjärtsjukdomar och stroke. Rätt nivå kolesterol är över 40 mg / dL för HDL och under 160 mg / dL för LDL.

omega Threes

Omega-3 fettsyror - som är nödvändiga för mänsklig tillväxt, utveckling och hjärnfunktion - arbete för att sänka högt kolesterol. De kan hittas i fisk som hälleflundra, sill, makrill, lax och tonfisk, eller för en vegetarisk kost i sjögräs och mörkt gröna bladgrönsaker.

Havre

Äta dagligen havregryn arbetar för att sänka kolesterolhalten. Havregryn, havre spannmål och bröd är ett enkelt och näringsrik tillsats till en låg kolesterolhalt kost. Den lösliga fibrer som verkar göra susen också finns i frukt såsom äpplen, päron och plommon.

Nötter

Valnötter är en utmärkt källa av fleromättade fetter. Andra nötter som har en mindre men fortfarande bra roll i att sänka kolesterol är mandlar, hasselnötter, jordnötter, pekannötter och pistaschnötter. Eftersom korrekt vikt underhåll är en så viktig ingrediens i sänkt kolesterol, nötter och deras höga kaloriinnehållet måste konsumeras med måtta för att vara effektiv.

Olivolja

Det finns en hel del bevis för sambandet mellan Medelhavsdieten och livslängd. Även kosten är mer om en hälsosam livsstil kost, motion och återhållsamhet, är en vanlig ingrediens i kosten hos de som bor runt Medelhavet olivolja. Extra jungfruolja sänker LDL utan att negativt påverka HDL och innehåller kraftfulla antioxidanter.

Linfrö

Eftersom vegetarianer i synnerhet kan ha färre kolesterol-fighting ingredienser i sin kost, lägga linfrö är ett enkelt och effektivt sätt att sänka kolesterolhalten. Omrörning marken linfrö i yoghurt, strö det på sallader och spannmål, lägga till det i smeten eller strö hela linfrön ovanpå grytor är alla enkla sätt att inkludera hälsosam lösliga fibrer som finns i linfrö till kosten.

Diet för att minska LDL-kolesterol


Det finns flera livsmedel som hjälper till att sänka det onda kolesterolet (LDL). En skål med havregryn om dagen, medan hjälpsam, är helt enkelt inte tillräckligt. Hur mycket av ett livsmedel du skulle behöva konsumera för att få den effekt du vill - och hur många kalorier som bidrar - spelar en stor roll i hur effektivt det kan vara att sänka din LDL-kolesterol.

Kraft Foods för att sänka LDL

Sänka din LDL-kolesterol behöver inte vara en svår eller obehaglig sak. Att göra några enkla förändringar i ditt kök och lite tillskott kan ge resultat. Du kommer att tycka att lägga omega-3 och lösliga fibrer är nyckeln till att sänka LDL.

Fiber

En fiberrik kost är ett måste för att sänka LDL. Det finns många sätt att lägga fiber till din diet. Den goda nyheten är att fiber inte tillför kalorier, så att du kan äta så mycket du vill. Det finns två typer av fibrer: lösliga och olösliga. Varken absorberas och både ren tarmarna och kolon när de passerar genom och hjälper till att avlägsna gifter. Fiber finns i frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Det är beta glukan, som är den lösliga fiberkomponenten i kli i havre, som är fördelaktigt för att sänka LDL-kolesterol. Kom ihåg att du vill ha fullkorn, inte bearbetas eller raffinerat spannmål, och hela färska frukter och grönsaker. Lösliga fibrer är den typ som kommer att hjälpa till att sänka LDL-kolesterol, men du behöver fortfarande olösliga fibrer samt för tarm hälsa. Titta på bönor, skinn, massa, kli, frön och nötter som goda källor till lösliga fibrer. Du bör få 30 g kostfiber per dag i din kost.

Använda Fiber Lower LDL

Fiber minskar produktionen av kolesterol i levern och binder till dietary cholesterol i tarmen och flyttar den ut som avfall. Har fiber till varje måltid och mellanmål och du kommer att vara på väg att sänka LDL. Lägg fiber till soppor, grytor, kött, sallader och spannmål med TVP (Textur vegetabiliskt protein) av soja, äpple pektin eller en fibertillsatsblandning. Skivade äpplen och valnötter göra en läcker topping för varma eller kalla spannmål, sallader och även tillagade rätter.

Omega 3

Alla livsmedel rika på omega-3 oljor öka det goda kolesterolet (HDL) och minska det onda kolesterolet (LDL). Det finns tre typer av omega-3-oljor: syra alfalinolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). ALA är föregångaren till EPA och DHA, vilket betyder att våra kroppar konvertera ALA till EPA och DHA. Vegetabiliska källor till omega-3 innehåller ALA. Källor till ALA inkluderar valnötter, linfrön, olivolja, sojaolja och rapsolja. Du kan få ALA från omega-3 ägg som produceras av ALA säd matad kycklingar.

Fisk är en utmärkt källa till omega-3. Det ger EPA och DHA, så fisken formen är mer direkt effekt och är också mycket mer koncentrerad. Fisk rik på omega-3 inkluderar lax, tonfisk, makrill, öring, sill och sardiner. En fiskolja tillägg är ett enkelt sätt att få kraftfulla LDL-sänkande EPA och DHA omega-3 varje dag.
Det är bäst att få omega-3 varje dag från olika källor på alla måltider.

Slutsats

De nyckeln till en LDL-sänkande diet är kostfiber och omega-3. Det är bäst att använda en mängd olika kolesterolsänkande och fiberrik mat varje dag. Ta en kosttillskott med fiskolja så att du får nytta av EFA och DHA dagligen och en fiber tillägg. Lägga marken linfrö till din mat lägger fiber och omega-3. Apple pektin är en läcker fibertillsatsmedel för kött, grönsaker och frukt rätter, som är nötter. Glöm inte de färska råa frukter och grönsaker. De gör stora snacks och desserter.

Hur man kan sänka LDL-kolesterol med diet


LDL-kolesterol, mer känd som "onda kolesterolet" kan orsaka många hälsoproblem om åtgärder inte vidtas för att minska det. Bland några av dessa problem är åderförkalkning, vilket kan leda till hjärtattack och stroke. Även om det finns ett antal läkemedel som hjälper sänka nivån av LDL, ibland helt enkelt anpassa din kost är allt som behövs för att föra dina nivåer inom ett sunt spann.

Instruktioner

1 Öka lösliga fibrer. Äta din beskärda del av lösliga fibrer varje dag kan sänka din LDL; den har förmågan att minska mängden av kolesterol som absorberas i tarmen. Detta kan hittas i livsmedel såsom kokta havregryn, bönor, äpplen och korn. För att vara effektiv, rekommenderar läkarna att äta minst 10 gram livsmedel som innehåller denna fiber varje dag. Detta kan åstadkommas genom att konsumera 1 1/2 dl kokt havregrynsgröt varje dag, tillsammans med en bit av frukt.

2 Ta några nötter. Vissa nötter, såsom valnötter, hasselnötter och pekannötter, är fulla av fleromättade fetter. Dessa typer av fettsyror hjälper till att hålla blodkärlen friska och elastisk. FDA har rekommenderat att äta en handfull nötter varje dag, vilket är tillräcklig på grund av deras höga kaloriinnehåll. De gör också en stor topper för sallader, jämfört med ost och kött som är högre i fett.

3 Ät fisk. Äta fisk som makrill, öring och lax kan bidra till att minska LDL-nivåer på grund av de höga nivåer av omega-3 fettsyror som finns i dem. För att uppnå största möjliga nytta fisk, är det bättre att baka eller grilla den, och njuta av två portioner av det per vecka. Om du inte är en fisk älskare, ta en omega-3 tillskott i stället - men du kommer att gå miste om några av de fördelar som fisk erbjuder.

4 Cook med olivolja. Inte all olja är dåligt för hälsan - i själva verket, matlagning med olivolja faktiskt hjälper lägre LDL-nivåer på grund av de antioxidanter dess lastade med. Det finns många goda sätt att njuta av denna olja; saute grönsaker i det, tråckla kött med det innan tillagning, eller använda den i kombination med vinäger som en salladsdressing. För att uppnå ännu större fördelar, använder extra virgin olivolja; det har behandlats mindre, vilket innebär att det finns ännu fler antioxidanter för att kämpa mot det onda kolesterolet.

5 Hitta växtsteroler. Växtsteroler är ämnen som finns i växter som hjälper blockera upptaget av kolesterol i blodomloppet. De finns i många olika typer av livsmedel, bland vilka är apelsinjuice och yoghurt drycker. Enligt American Heart Association, bör livsmedel berikade med växtsteroler konsumeras av dem vars LDL nivåer är 160 eller högre. Dricka två 8-ounce glas apelsinjuice per dag med dessa steroler anses tillräcklig för att se resultat.

Tips

  • Även lägga till dessa livsmedel till din diet kan hjälpa till att sänka LDL-nivåerna, bör du också skära ner på livsmedel med hög transfetter. Dessa är normalt återfinns i höga fett kött och kakor, kex och kakor som finns i butiken.
Huskurer för att sänka LDL-kolesterol

Höga nivåer av low-density lipoprotein eller LDL-kolesterol ökar risken för medicinska tillstånd såsom kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt och stroke, enligt American Heart Association. Din kropp producerar alla LDL eller "onda" kolesterolet den behöver, men nivåerna kan öka när du regelbundet äter en kost rik på mättade och transfetter. Några dietary och livsstilsförändringar du kan göra hemma hjälper till att hålla det onda kolesterolet i schack.

Träna regelbundet

Tillsammans med att hålla din vikt ner och förbättra kardiovaskulär hälsa, regelbunden motion också sänker kolesterolhalten i blodet. Enligt "Recept för Drug alternativ," motion som promenader kommer att sänka LDL-kolesterol och öka high-density lipoprotein eller LDL-kolesterol, även känd som "goda" kolesterolet. Om du inte kan slutföra 30 minuters motion i en session, dela upp den i två 15 minuters sessioner eller tre 10 minuters anfall.

Minska stress

Stress påverkar kroppen på flera sätt, bland annat eventuellt höja dina kolesterolnivåer. Om du svarar mer mental eller känslomässig stress, din LDL och totala kolesterolnivåer är mer benägna att påverkas, enligt en undersökning från 2005 publicerades i tidskriften "Health Psychology." Motion rymmer en one-two punch när det gäller att minimera stress och kolesterolsänkande --- så få flytta. Djupa andningsövningar, bättre hantering tid och be om hjälp på jobbet eller hemma är också effektiva stressreduceringstekniker.

Gå ner i vikt

Om du är överviktiga eller feta, kan en viktminskningsprogram hjälpa till att sänka det onda kolesterolet, enligt National Heart, Lung and Blood Institute. De har tillagt att det är ännu mer kritisk om du har riskfaktorer för höga triglyceridnivåer eller lägre HDL-nivåer, eller båda. Kombinerat med stora midjemått, alla dessa faktorer innebära en risk för metabolt syndrom, vilket ökar risken för hjärtsjukdom. Din läkare kan ge dig råd om hälsosamma sätt att gå ner i vikt.

Byt till vegetabiliska oljor

Som mättade och transfetter är ledande orsakerna till ökad LDL-kolesterol, bör du byta till växtbaserad olja istället. Till exempel, kock, baka eller steka använder olivolja eller rapsolja --- eller sprida margarin på din toast istället för smör. Vegetabiliska oljor, såsom olivolja och vissa margariner innehåller också växtsteroler eller stanoler som kan minska kolesterolnivåer.

Vatten Packad tonfisk Vs. Tonfisk i olja


När du köper konserverad tonfisk, en del människor undrar alltid om det är bättre att köpa tonfisk packade i olja eller i vatten. Det korta svaret är att det beror på dina personliga preferenser.

Kalori Fråga

En av fördelarna med att ha konserverad tonfisk som är förpackade i vatten är att det är lägre i kalorier än tonfisk. Men studier har visat att om oljan dräneras bort och tonfisk blandat med en matsked majonnäs, har resultatet färre kalorier än tonfisk packade i vatten blandat med två matskedar majonnäs.

Hälsofördelar och oro

När man jämför de positiva hälsoeffekterna av tonfisk i olja och tonfisk i vatten, tonfisk i olja har mer protein, mer totalt fett och mindre omega-3-fettsyror. Tonfisk i vatten har mer vitamin A, mer kalcium och mer kolesterol. Hälso distinktioner tonfisk packade i olja eller vatten är marginella.

Taste Factor

När det kommer till smaken faktor, är detta en individuell preferens. Anekdotiska bevis tyder på att många individer föredrar smak och konsistens av tonfisk när den är förpackad i olja.

Vad ska äta för att sänka LDL-kolesterol Snabbt

LDL, eller low-density lipoprotein, är det bästa måttet på risken för hjärtinfarkt och stroke, ännu mer så än totalkolesterol, enligt American Heart Association. En optimal LDL-kolesterol nivån är under 100 milligram per deciliter. Begränsande riskfaktorer, som rökning, och efter en hälsosam kost och utövar regelbundet kan hjälpa dig att uppnå sunda LDL-nivåer. Dessutom finns det ett antal specifika livsmedel och kosttillskott som kan hjälpa dig att snabbt minska din LDL-kolesterol.

Stöta upp Fiber

Vad ska äta för att sänka LDL-kolesterol Snabbt

Lösliga fibrer kan vara en av de mest effektiva verktyg för att minska LDL-kolesterol. Det beror på att det binder med kolesterol och effektivt tar bort det från matsmältningssystemet innan den kan cirkulera i kroppen. Bönor är särskilt rik på lösliga fibrer. Andra livsmedel som innehåller lösliga fibrer inkluderar havre, korn och andra fullkornsprodukter. Vissa frukter innehåller en annan typ av lösliga fibrer, pektin, vilket också sänker LDL. Dessa inkluderar äpplen, citrusfrukter, jordgubbar och druvor.

Nötter och oljor

Vad ska äta för att sänka LDL-kolesterol Snabbt

Nötter och oljor innehåller viktiga fetter som kan motverka uppbyggnaden av LDL-kolesterol. En studie publicerad i 2005 i "Nutrition, Metabolism och hjärt-kärlsjukdomar" konstaterade att den kolesterolsänkande effekten i samband med nötter är främst på grund av deras fettsyraprofil. Forskare jämförde kolesterolsänkande effekten av nötter till en spannmål som innehöll rapsolja. De drog slutsatsen att både en 30-grams portion av muttrar och spannmål med canolaolja har kunnat minska den totala och LDL-kolesterol. Livsmedel med fettsyra-profiler liknande nötter, såsom oljor, kommer att ha liknande effekter. Enligt Linus Pauling Institute, en 1-ounce servering av nötter, åtminstone fem gånger i veckan, är förknippad med en signifikant lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. ChooseMyPlate.org konstaterar att dagtraktamentet för oljor, som finns i nötter, fisk, matolja och salladsdressing, är mellan 5 och 7 teskedar för vuxna.

Psylliumskal

Vad ska äta för att sänka LDL-kolesterol Snabbt

För ett enkelt sätt att få en hög dos av lösliga fibrer i ett enda sammanträde, anser fiber tillskott. I synnerhet, har psylliumfröskal tillskott visat sig vara mycket effektiva för att sänka LDL-kolesterolnivåerna. En studie som publicerades i 2008 i "Phytomedicine" fann att psylliumfröskal minskade LDL-kolesterol efter tre veckors tillskott. Forskarna drog slutsatsen att psylliumfröskal är ett lämpligt behandlingsalternativ för att sänka kolesterol hos personer med mild till måttligt förhöjda kolesterolvärden.

Fet fisk och vitlök

Vad ska äta för att sänka LDL-kolesterol Snabbt

Fet fisk kan sänka LDL-kolesterol och triglycerider när konsumeras två till tre gånger i veckan i stället för kött. Smarta alternativ inkluderar lax, långfenad tonfisk, makrill, sardiner och sill. Dessutom kan de omega-3 fetter i fisk att skydda ditt hjärta. Vitlök är unikt genom att det kan bidra till att förhindra oxidation av LDL-kolesterol. En artikel publicerad i "The Journal of Nutrition" i 2001 konstaterar att endast oxiderat LDL, inte nativt LDL, främjar vaskulär dysfunktion. Enligt artikeln, kan vitlök tillskott i människor hjälpa till att förhindra åderförkalkning, eller åderförkalkning orsakas av uppbyggnad av plack, genom ett ökat motstånd mot LDL-oxidation.

Enligt American Heart Association, uppskattningsvis 98,6 miljoner amerikaner har serumkolesterol över 200 mg / dl, den diagnostiska tröskeln för att ha hyperkolesterolemi. Medan kroppen producerar alla kolesterol den behöver för vanlig cell underhåll, vätskeretention och hormonproduktionen, är vanligtvis höga nivåer av kolesterol ses i amerikaner resultatet av att äta för mycket mättat fett och transfetter. Den goda nyheten är att det är lätt att göra måttliga förändringar i din kost för att sänka kolesterolvärdet.

Steg 1

Lägg en och en halv av gammaldags havregryn till frukost kopp och ersätter ägg, korv och stekt potatis. Havremjöl är ett utsökt sätt att minska ditt intag av mättat fett och kolesterol, och det ökar ditt intag av lösliga fibrer. Lösliga fibrer fäster LDL-kolesterol, så att det kan utsöndras innan de deponeras på slemhinnan i dina artärer.

Steg 2

Ät en och en halv av valnötter, mandlar, cashewnötter, macadademias och pekannötter uns och. Många typer av nötter är bra källor till vitamin E och flavonoider, två kraftfulla antioxidanter som minskar LDL-nivåer i blodet. De är också bra källor till olösliga fibrer som stöd i matsmältningen och bidra till att minska förekomsten av vissa typer av koloncancer.

steg 3

Tillsätt en vitlöksklyfta hela din dagliga kost. Vitlök hindrar leverns förmåga att göra kolesterol, sänka dina LDL nivåer. Det är också ett bra sätt att ge smak till många av dina rätter utan att lägga fettrik, hög kolesterol kryddor.

steg 4

Välj färsk frukt, grönsaker, nötter och frön som innehåller växtsteroler och stanoler. Forskare har upptäckt att steroler och stanoler är strukturellt liknar kolesterol, så när de kommer in i tarmen för att brytas ned, de komplett med kolesterol. Som ett resultat, är de steroler och stanoler digere och LDL-kolesterol utsöndras. Bra källor till växtsteroler och stanoler (med sina sterol kvantiteter) är sesamfrön (714 g), olivolja (221 g), jordnötter (220 g), bananer (16 g) och morötter (12 g).

steg 5

Ät fisk minst två gånger i veckan. Vissa typer av kallt vatten fisk som lax, sardiner, öring och makrill är rika källor till omega-3 fettsyror. Omega-3-fettsyror anses essentiella fettsyror, vilket innebär att kroppen inte kan tillverka dem själv. I stället måste det titta mot utomstående kostkällor. Det finns tre huvudsakliga typer av omega-3-fettsyror: alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Två av de fettsyror, EPA och DHA, har rapporterats att minska LDL-kolesterol och triglycerider.

varningar

  • Undvik faddieter som rekommenderade eliminera hela livsmedelsgrupper.
  • Följ alltid läkarens anvisningar om under medicinsk vård.

tips

  • Börja långsamt genom att göra gradvisa förändringar i kosten.
  • Leta efter kreativa sätt att lägga till nötter och vegetabiliska källor till din nuvarande kost.

Saker du behöver

  • Färska frukter och grönsaker
  • Gröt
  • Färsk fisk eller fiskolja tillskott
Behandling för små täta LDL-kolesterol

Eftersom kunskapen om hälsoeffekter av kolesterol expanderar, har ny information belysa denna perenn hälsofråga. Mindre partiklar av low-density lipoprotein eller LDL, kolesterol nu tros vara mer benägna att orsaka aterogenes --- plakett insättningar i foder i artärerna --- än större LDL-partiklar. Behandling för små täta LDL-partiklar kan variera och innefatta en kombination av medicinering och livsstil förändringar.

statiner

Statiner är kanske inte den mest lämplig behandling för att minska små, täta LDL-kolesterol, enligt en studie publicerad i 2010 "Texas Heart Institute Journal." Deltagarna i studien, med en medelålder på 61, tog statiner och visade en minskning i total kolesterol, LDL-kolesterol och apolipoprotein B --- huvudproteinkomponenten av LDL-kolesterol --- jämfört med en kontrollgrupp som inte fick statiner . Men var nivåerna av små, täta LDL cirka 4 procent högre i statingruppen; och andelen flytande LDL --- tros vara mindre benägna att orsaka aterosklerotiska plack --- var cirka 7 procent lägre. Genom att höja nivåerna av de mer farliga små LDL-partiklar och sänka nivåerna av de större, mindre farliga LDL-partiklar, forskarna slutsatsen att statiner kan öka risken för åderförkalkning.

Viktminskning & metabola syndromet

Viktminskning minskar nivåerna av små, tätt low-density lipoprotein i vissa män, men inte andra, säger forskare i en studie som publicerades i januari 2011 "Fetma" tidskrift. I studien var överviktiga män med antingen små, täta LDL eller större LDL-kolesterol sätta på viktreducerande dieter för nio veckor. Några av mäns kolesterolnivåer i små, täta LDL grupp omvandlas till en större andel större LDL-kolesterolpartiklar. Men deras andnings kvoter --- ett mått på effektiviteten i energianvändningen --- ökat, vilket tyder på en bevarande av energi och mindre fettförbränningen. Forskarna drog slutsatsen att viktminskning kan minska nivåerna av små, täta LDL men ökar andra riskfaktorer, såsom en försämrad förmåga att metabolisera fett.

Typiska förhållanden för dem med överskott magen fett, metabola syndromet och fettlever kan också öka risken för högre nivåer av små, täta LDL-partiklar, enligt en studie som publicerades i mars 2010 "diabetologi och metabolt syndrom." I studien, andelen små, täta LDL-partiklar hos män med metabola syndromet var högre än de utan det och lägre än de som hade både metabola syndromet och fettlever. Deltagare med både metabola syndromet och fettlever visade också högre av ateroskleros än i de andra grupperna.

Behandling

Behandling av dessa tillstånd kan kräva en förändrad livsstil och läkemedel, beroende på de specifika behoven hos varje person. American Heart Association rekommenderar att förlora vikt, ökad fysisk aktivitet och minska intaget av transfetter, mättade fetter och kolesterol för att vända det metabola syndromet och tillhörande förhöjda kolesterolnivåer. The Cleveland Clinic beskriver en 12-veckors program av terapeutiska livsstilsförändringar, varefter kolesterolsänkande medicin kan tillsättas efter behov, för att få kolesterolnivåer inom acceptabla parametrar.

antioxidanter

Antioxidant superoxiddismutas kan vara till hjälp vid behandling av små och täta LDL-partiklar, säger författarna till en studie som publicerades i oktober 2009 "Revista Medico-chirurgicala en Societii de Medici si Naturalisti DIN Iasi" tidskrift. I vävnadskultur studien, forskare lagt superoxiddismutas till artärer med höga halter av små, täta LDL-partiklar i en timme och observeras betydligt förbättrad vasodilation och minskad dysfunktion i foder i artärerna. Forskarna drog slutsatsen att superoxiddismutas skyddade artärer från farliga former av kolesterol, inklusive små och täta LDL-partiklar.