XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

kortisol spikar

Hur man kan minska kortisol

Kortisol är ett hormon som utsöndras av binjurarna - ". Stresshormonet" ofta kallat Kortisol är viktigt för många kroppsfunktioner, säger Nikki Jackson av Neurogistics.com ", men för mycket sekre på grund av stress kan leda till adrenal utbrändhet, viktökning, obalans blodsocker, låg immunförsvar svar och hormonell obalans." Om dina kortisolnivåer är för höga, det finns saker du kan göra för att minska dem.

Steg 1

Minska din stress - och göra val som är positiva till mindre stress i ditt liv. Balansera arbetsbelastning, hyra hjälp och sätta saker i rätt perspektiv. Välj tankar som är rationella och baserad på förnuftet - höga känslomässiga reaktioner kan utlösa kortisol spikar. Söka stöd av ett liv coach eller rådgivare om behöver vara.

Steg 2

Ta vitamin C; Det är kanske den enklaste lösningen att minska kortisolnivåer. Psykologi Today.com rapporter som i en studie, tyska forskare frågade 120 personer för att utföra ett offentligt tala uppgift i kombination med matematiska problem. Hälften av deltagarna fick 1000 mg C-vitamin, och förhöjda nivåer av kortisol och högt blodtryck var mycket högre hos dem som inte fick vitamintillskott. De som fick C-vitamin rapporterade att de kände sig mindre stressade.

steg 3

Undvika koffein. Kaffe, vissa te och cola har koffein. Bara en kopp kaffe per dag kan höja din kortisolnivåer under 12 till 18 timmar. Vissa individer är mer känsliga för koffein än andra - så noterar ert svar på koffein och undvika det att sänka kortisolnivåer.

steg 4

Träna dagligen. Även motion kan vara stressande, det faktiskt hjälper till att hålla kortisolnivåer i schack tack vare endorfin release. Över motion, men kan leda till trötthet och utbrändhet, så se till att hålla träningspass rimliga - mellan 30 och 45 minuter. Vikt utbildning ökar humant tillväxthormon, som också hjälper till att blockera kortisol.

steg 5

Meditera dagligen under minst 15 minuter. Ju längre du mediterar, desto mer fördelaktigt det är - meditation har visat sig minska kortisolnivåer. Praktiseras dagligen, kan meditation kompensera många av kortisol producerande stress utlöser att livet erbjuder.

steg 6

Få minst åtta timmars sömn. Dr Tsang rapporterar att människor som får mindre än åtta timmars sömn per natt är kandidater för förhöjda kortisolnivåer. Gör sova en prioritet; ställa en sängdags, dämpa belysningen, stänga av TV: n eller datorn eller ta ett bad för att slappna av. En natt rutin som detta kommer att hjälpa kroppen förbereda sig för att sova.

Saker du behöver

  • C-vitamin

Hur kan vi minska kortisolnivåer


Kortisol är ett viktigt hormon som produceras av binjurarna. Det är ansvarig för "kamp eller flykt" svar tillskrivs stressiga situationer, och verkar genom att öka blodsockret. Men, även om användbara i vissa situationer, kroniskt höga kortisolnivåer har många negativa biverkningar, bland annat försvagat immunsvar, sömnlöshet och viktökning. Överskott kortisol produktion är förknippad med hög stress.

Instruktioner

1 Koppla. Det bästa sättet att minska kortisol är också den enklaste. Allt som hjälper dig att slappna av kommer att minska de totala stress och kortisolnivåer. Oavsett om det är meditation, massage, yoga, musik, akupunktur eller sömn, när de används regelbundet, kan dessa avslappningsövningar vända de negativa effekterna av kroniskt hög kortisol.

2 Förbättra näring. Äta livsmedel som innehåller mycket polyfenoler och flavonoider, såsom mörk choklad, rödvin och svart te, kan faktiskt minska kortisol produktion. Ta vitamintillskott, särskilt de som är rika på C-vitamin, B5, B6 och magnesium, kan bidra till att vända skador orsakade av kortisol. Äta regelbundna måltider och modere kolhydrater bidrar till att upprätthålla stabila blodsockernivåer och förhindrar onödiga kortisol spikar.

3 Ta kortisol blockerare. Om att göra livsstilsförändringar är helt enkelt inte möjligt, är det möjligt att öka ditt intag av livsmedel och örter är rika på kemikalier som blockerar kortisol från att agera på kroppen på cellnivå. Fosfatidylserin, till exempel, är rikligt förekommande i makrill, sill, vita bönor, och hjärnan, lever och njurar hos kor, kyckling och grisar. Det används för att minska effekten av kortisol som produceras genom kraftig motion. Ashwaghanda är en ayurvedisk ört i samma familj som tomat, och en erkänd Adaptogen, vilket betyder att det hjälper nervsystemet att reglera sitt svar på stress. Rosenrot, eller gyllene roten, är en annan adaptogenic ört som är lätt tillgängliga från en herbalist eller naturläkare.

4 Minska stimulerande intag. Kortisolproduktion ökas genom användning av stimulantia såsom koffein och nikotin. Således kan sluta röka eller minska kaffedrickande har omedelbara effekter på kortisolnivåer.

5 tugga tuggummi. En brittisk studie visade att gummi tugga dokument under måttlig belastning hade 12 procent lägre salivkortisolnivåer än icke-chewers. Svaret beror på ökat blodflöde och neural aktivitet i vissa områden i hjärnan som orsakas av den tuggrörelse.

Tips

  • En del av vistas avslappnad blir massor av sömn. Engagemang i motion och fysisk aktivitet under dagen är till hjälp för att bibehålla en hälsosam sömncykel och en allmänt positiv inställning totalt.
Varför Isn & # 039; t Min lågt kaloriinnehåll och amp; Hög Motion Diet fungera?

Om du är mycket motiverad att gå ner i vikt du kan kombinera en lågkaloridiet med höga halter av motion. Det verkar som om det skulle göra du släpper pounds, men om den slutar snabbt vara effektiv, kan du göra några vanliga viktminskning misstag.

Det finns finns några skäl till varför en kombination av lågt kaloriinnehåll med hög motion många bakslag och den goda nyheten är att om du motionerar mindre eller äta lite mer, kommer du antagligen byst igenom din platå.

missuppfattningar

Varför Isn & # 039; t Min lågt kaloriinnehåll och amp; Hög Motion Diet fungera?

De flesta människor har en enkel missuppfattning som hamnar bromsa sin viktminskning. Om du äter en kalorifattig diet och utövar en hel del, har du antagligen denna missuppfattning också.

Missuppfattningen är att om en liten bit av något är bra, är bättre en hel del. När det gäller kalorirestriktion och motion, är detta inte sant. Motsatsen till denna missuppfattning är att dämpning i kalorirestriktion och motion är bäst, och det är där du har dina mest konsekventa resultat viktminskning.

Undereating

Varför Isn & # 039; t Min lågt kaloriinnehåll och amp; Hög Motion Diet fungera?

Vad gör ett lågt kaloriinnehåll och hög övning rutin en potentiell misslyckande som en viktminskning verktyg? Det finns några faktorer som samverkar för att göra detta till en tuff viktminskning miljö.

Den första är kroppens reaktion på överskott kalorirestriktion. Vi har alla hört talas om att gå in i svält-läge, och det är precis vad som händer när du kroniskt undereat. Du måste äta färre kalorier per dag än du förbränner gå ner i vikt, men tippar skalan för mycket krafter kroppen att göra val för din räkning att du inte är medveten om. I tider av minskad livsmedelsförsörjning, behöver kroppen för att spara energi och det gör detta genom att sakta ner din ämnesomsättning. Det vet inte du svälter på syfte och att du har ett kylskåp full av mat tillgänglig för dig hela tiden.

För mycket motion

Varför Isn & # 039; t Min lågt kaloriinnehåll och amp; Hög Motion Diet fungera?

Motion motverkar metabolismen nedgången av kalorirestriktion, vilket är anledningen till att öva och måttligt styckning kalorier är vanligtvis en effektiv viktminskning strategi. Tar det för långt är det saboterar din viktminskning mål.

För mycket motion kan vara kontraproduktivt att viktminskning för ett antal skäl. Om du undereating och utövar för mycket, är du nästan säkert inte uppfyller de grundläggande kostbehov av kroppen, som signalerar till kroppen att tiderna är tuffa och behöver energi för att bevaras genom en långsammare ämnesomsättning.

En 9 augusti 2009. täck artikel i "Time" tidningen orsakat uppståndelse genom att hävda att motion är inte en effektiv viktminskning verktyg eftersom de flesta människor överskattar hur många kalorier de använder i motion och sluta äta mer kalorier än de brinner hela loppet av dagen. Till exempel, om du bränt 300 kalorier i en timme motion, kan du tycker att det är okej att belöna dig själv med en 300-kalori behandla efteråt. De flesta människor inser inte att om de hade helt enkelt satt på soffan och tittade på TV, skulle de ha bränt cirka 55 kalorier; så att de verkligen bara skapat en 245-kalori underskott, och slutade äta mer än så!

andra faktorer

Varför Isn & # 039; t Min lågt kaloriinnehåll och amp; Hög Motion Diet fungera?

Den låga kaloriinnehåll och hög motion kombination kan också förhindra viktminskning genom att förändra hormoner i kroppen, enligt nutritionist Dr Joseph Debe. De flesta människor inser inte att motion är en stress för kroppen. Mild stress kan vara hälsosamt för kroppen, men för mycket stress leder till en högre koncentration av ett hormon som kallas kortisol. Överskott kortisol kan vara ansvarig för din avstannade viktminskning, speciellt om du har problem med att förlora fett runt magen.

Lösning

Varför Isn & # 039; t Min lågt kaloriinnehåll och amp; Hög Motion Diet fungera?

Om du har arbetat mycket hårt på att äta en kalorifattig diet under träningen mycket men har slutat banta, det finns en enkel lösning.

Steg ett är att minska din träning till en hälsosam nivå av 30 minuter till en timme om dagen. Variera din träning intensitet från dag till dag för att undvika att utföra alla träna på en hög intensitet, som skapar överskott kortisol spikar dag efter dag. Undvik att ta högintensiva aerobics klasser mer än tre gånger i veckan. Å andra dagar, 45 till 60 minuter enkel måttlig intensitet cardio såsom promenader är lämpligt för viktminskning.

Dessutom, övervaka ditt kaloriintag för att säkerställa att du inte undereating och att du inte överkompenserar för brända kalorier under träning. Se till att du äter näringsrik mat och att du inte litar på svält att släppa pounds, eftersom detta inte kommer att resultera i en hållbar viktminskning och kan bromsa din ämnesomsättning.

Effekterna av kortisol


Kortisol är en naturligt förekommande steroidhormon. Den produceras av binjurebarken, vilken innehåller endokrina körtlar och ligger ovanför varje njure. Hormonet funktioner inkluderar kroppens reaktion på stress ... liksom hur det metabolizes kolhydrater. Även om det finns många viktminskning produkter på marknaden lovande kortisol minskning, är det viktigt att lära sig vad det är, hur det sker i kroppen och naturliga sätt att minska eventuella negativa effekter.

Fungera

Kortisol har många viktiga funktioner. När någon är under stress, producerar kroppen kortisol i reaktion till den naturliga "kamp eller flykt" reaktion. Frigörandet av detta hormon ger personens kropp plötsligt energi uppsving. Det kommer att göra kroppen mer tolerant mot smärta efter trauma, och det kan tillfälligt öka kroppens immunsystemets funktion. När den släpps i hälsosamma mängder, reglerar kortisol blodtryck och insulinnivåer också.

effekter

När kroppen producerar överdriven kortisol, kan hormonet har många negativa effekter på kroppen. I huvudsak kommer det att bryta kroppen ned över tiden. Höga nivåer av kortisol kommer att orsaka friskt ben och muskler för att bli svaga och sköra. Cellförnyelsen retar och kroppens förmåga att läka sig själv och avvärja sjukdom försämras. För mycket kortisol hindrar matsmältning och ämnesomsättning, orsakar magsjukdomar och viktökning särskilt runt midjan. Det kan också orsaka störningar såsom Cushings syndrom och fibromyalgi.

överväganden

Den mest dominerande orsaken till höga kortisolnivåer är stress. När någon är i stort sett konstant stress, inte kroppen inte får chansen att upphöra kortisol produktion och frisättning. Människor med kronisk smärta har ofta höga nivåer av hormonet också, eftersom smärta är en stressfaktor för kroppen. Frekvent brist på tillräcklig sömn ökar kortisol release, och överdriven kortisol kan störa sömnen, skapar benägenheten mot en allt mer ohälsosamt cykel.

missuppfattningar

En missuppfattning är att motion ökar kortisol till ohälsosamma nivåer. Eftersom motion orsakar stress för kroppen - i synnerhet i någon som tidigare var mycket stillasittande - många tror att övningen faktiskt kommer att förvärra effekterna av höga kortisol. Men för någon som försöker att förbättra den allmänna hälsan, inklusive sänka sina kortisolnivåer, är motion viktigt. Det kommer att underblåsa kroppens ämnesomsättning, lindra stress, kan minska smärta nivåer, och kommer att öka personens förmåga att sova hela natten. Dessa resultat gör utöva ett av de mest effektiva sätten att sänka kortisol.

Förebyggande / Lösning

Även om det finns många over-the-counter piller tillgängliga som hävdar att sänka kortisolnivåer, det finns också många hälsosamma, naturliga sätt att uppnå detta. Tillsammans med regelbunden motion, minskning och hantering stress är effektiva lösningar. Guidade bildspråk, meditation, bön, andningstekniker, och terapi är alla positiva sätt att minska stress. En regelbunden sömn schema är också bra att någon försöker att sänka kortisol release. Slutligen, en låg fetthalt, hjälpmedel fiberrik kost kroppen att reglera detta hormon också.

Effekten av kortisol på Erytropoes


Röda blodkroppar är ansvariga för en mängd olika uppgifter i människokroppen, och deras fortsatta produktionen måste ske för att en person för att upprätthålla god hälsa. Hormoner såsom kortisol och aldosteron påverkar denna produktion.

Identifiering

Enligt Gale Encyclopedia of Medicine, är erythropoiesis den term som definierar den fortsatta tillverkningen av röda blodkroppar, som är ansvariga för många funktioner, inklusive rörliga syre och järn i hela kroppen.

Betydelse

Enligt Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, kortisol och aldosteron är hormoner som frisätts av njurarna som svar på stress och andra faktorer. Kortisol bidrar också till att balansera nivåerna av kalium och natrium i kroppen.

Fungera

Enligt professor RL Bijlani stimulerar kortisol produktionen av röda blodkroppar, och American Society of Hematology rapporterar att i en studie på möss, när kortisolnivåerna förhöjda, stress inducerad erythropoiesis var automatiskt. I tillägg till dessa fakta, New Mexico School of Medicine anges att kortisol i plasma - vätskedelen av blodet - påverkar hur hormonet aldosteron distribueras i kroppen.

Hur fungerar Kortisol Work?

Kortisol - ett stresshormon

Kortisol, ett hormon naturligt utsöndras av binjurebarken, fungerar primärt för att reglera och kontrollera kroppens inneboende reaktion på stress. Allmänt känd som "stresshormonet" kortisol utlöser en immunologisk reaktion i kroppen som ökar dess förmåga att uthärda stressiga situationer. Med andra ord, kortisol, även kallad hydrokortison, förbereder våra kroppar för den typiska "kamp eller flykt" reaktioner när vi möter stressiga situationer. Emellertid kan kroppen producerar kortisol något samband med stress.

Den nödvändig funktion av kortisol

Våra kroppar nödvändigt produktionen av kortisol för hållbarhet, för att främja normal frisk cell- och organ funktion. Det tjänar en djup ändamål för stabiliteten i våra liv. Sålunda förblir kortisol nödvändigt för överlevnad. Utan det vi oundvikligen dör. Till exempel, katalyserar kortisol glukosmetabolismen, stabiliserar blodtryck, bibehåller normala blodsockernivåer och fungerar som ett inflammatoriskt svar. Friska kortisolnivåer tenderar att underlätta en snabb explosion av energi för överlevnad skäl förbättra minneskapacitet, stärka immunförsvaret, minska smärtkänslighet och fälla homeostas i kroppen.

Farorna med Överskott kortisolproduktion

Medan vi kräver en viss nivå av kortisol, kan stora mängder utgör negativa konsekvenser. Tyvärr, vår mödosamma modern livsstil, i allmänhet kännetecknas av ständig stress som uppfyller ansvar, utövar en överväldigande skadlig effekt på den mänskliga kroppen. Följaktligen utlöser denna stressig livsstil ofta farligt höga kortisolnivåer i vårt blodomlopp, som därmed undergräver den personliga hälsan. Varför? När överflödiga mängder av kortisol mätta blodet, fria radikaler, virulenta blodburna sprida medel, infiltrera våra kroppar, utnyttja den som en värd, anstiftan cellulär oxidation. När cellulär oxidation inträffar dessa patogener angriper olika organ och vävnader, försämras deras funktioner och därigenom predisponerar dem till väsentlig fysisk nedbrytning, inklusive muskelsmärta, svaghet, övervikt, allvarlig mental trötthet, minskad intellektuell kapacitet, etc. Några negativa biverkningar av hög kortisol nivåer kan inkludera nedsatt kognitiv funktion, undertryckta sköldkörtelfunktion, obalanser blodsocker, minskad bentäthet, en minskning i muskelvävnaden och förhöjt blodtryck. Dessutom, eftersom kronisk stress tenderar att trappas upp våra kroppar på högvarv med tanke på dess samband med extrem kortisolproduktion kan dessa skadliga effekter pågå i dagar eller veckor, oscillerande jämna mellan mellanrum som det cykliska mönstret av en roterande fläkt. Därför att hitta en positiv utlopp för påfrestning bevisar avgörande för långsiktig hälsa.

Kortisol är ett hormon som frisätts från binjurebarken i kroppen. Det är ofta kallas "stresshormonet", som det blir släpps i stora mängder i tider av stress. När kortisol frigörs i rätt mängder det hjälper med substratanvändning. Detta innebär att det hjälper kroppen utnyttja fett, protein och kolhydrater för energi. Men under långa perioder av stress, kan höga mängder av kortisol bygga upp i blodet vilket kan leda till fetma, särskilt i buken. Det är därför det är viktigt att följa några steg för att behandla höga nivåer av kortisol som kan orsaka fetma. Detta kan hjälpa dig att minska stress och som en extra fördel, gå ner i vikt.

Instruktioner

1 Håll kost ren. Undvik mat som är friterad, bearbetas, raffinerade och mycket mättat fett. Också undvika alltför stora mängder alkohol och läsk som de är tomma kalorier. Istället äter livsmedel som är näringsämne tät som frukt, grönsaker, magert kött, magra mejeriprodukter, bönor, frön och nötter.

2 Gör något styrketräning. Styrketräning är ett bra sätt att minska och hantera stress. Det kommer också att lägga till några muskelmassa som kan bidra till att öka ämnesomsättningen och hjälper bränna fler kalorier. Gör övningar som riktar sig mot hela kroppen. Några exempel är bröstet pressar, skuldra pressar, bakre raderna, Triceps extensions, biceps lockar och knäböj.

3 Ta en joggingtur. Aerob aktivitet kan också leda till minskad stress och stöd i viktminskning. Utföra aktiviteter som jogging, cykling, trappa stepping, rodd eller simning. Snabb paced promenader är också en effektiv övning för att minska stress och främja viktminskning.

4 Delta avkoppling klasser. Vissa av dessa klasser innebär mycket andningskontroll och koncentration som kan leda till en minskning av stress. Några exempel på dessa klasser inkluderar yoga, pilates och tai chi.

5 Få tillräckligt med vila. Kortisolnivåer är högre första som på morgonen. Enligt Dr Angela Clow, en psykolog från Westminster University, vakna upp 20 till 30 minuter senare på morgonen kan hjälpa till att hålla kortisol under kontroll.

Tips

  • Utför styrketräning och aerob träning på alternerande dagar. Utföra hjärt för 30 till 45 minuter och göra tre uppsättningar av 12 till 15 reps för varje styrketräning motion. Ett exempel på det hela rutinen är styrketräning på måndag, onsdag, fredag ​​och konditionsträning på tisdag, torsdag och lördag. Styrketräning övningar kan utföras med fria vikter eller vikt maskiner.
  • Innan du deltar i någon fysisk aktivitet, se till att få klartecken från din läkare, särskilt om du inte har fungerat på ett tag.
Vad är en kortisol test?

En kortisol testet, även kallad en kortisol nivå, är ett blodprov som mäter mängden kortisol i systemet. Kortisol är en steroid hormon som är producerade av binjurebarken; kortisol frigörs under stressiga förhållanden som en reaktion på ACTH, ett hormon som produceras av hypofysen. Läkaren utför en kortisol test för att utvärdera hur effektivt din hypofysen och binjurarna arbetar.

Utföra Test

Enligt National Institutes of Health, använder en kortisol blodprov tas från antingen insidan av armbågen eller baksidan av handen. Innan man drar något blod, använder läkaren en antiseptisk torka att rengöra området. Ett elastiskt band kan sättas runt överarmen för att hjälpa mer blod pool i dina ådror. En nål sätts in i en ven och blod samlas i en lufttät flaska. Men enligt den amerikanska Association for Clinical Chemistry, urin och saliv kan användas för att testa överskott kortisolnivåer som ett alternativ till ett blodprov.

interferenser

Vissa mediciner kan resultera i förändrade halter av kortisol. Östrogen och syntetiska glukokortikoider, såsom prednison och prednisolon, kan öka kortisolmätningar. Androgen och fenytoin, å andra sidan, kan sänka kortisolmätningar. Dessutom American Association for Clinical Chemistry säger att graviditet, sjukdom, samt fysisk och emotionell stress kan också öka kortisolnivåer.

Resultat

Enligt National Institutes of Health, är ett normalvärde för en kortisol prov vid 8:00 6mcg att 23mcg per deciliter. Men National Institutes of Health påpekar att normalvärdet kan variera, beroende på vilken laboratorium gjorde analysen. Onormala resultat från en kortisol nivå kan indikera en störning. Högre än normalt kortisolnivåer tyder på en adrenal tumör, Cushings syndrom eller ektopiska ACTH-producerande tumörer. Lägre än normalt kortisolnivåer tyder på Addisons sjukdom eller hypopituitarism.

Vad är symptom på för mycket kortisol i kroppen?

En hög nivå av kortisol i kroppen är ett tillstånd som kallas hyperkortisolism eller Cushings syndrom. Överdriven användning av kortisol eller kortikosteroid medicinering eller kroppens överproduktion av kortisol orsakar hyperkortisolism. Symptomen av hyperkortisolism uppstå när de kortisolnivåer är onormalt höga under en längre tidsperiod. Som kortisol är ett viktigt hormon för kroppens energiutnyttjande och lagring, det finns många symptom som kan hänföras till denna sjukdom.

Viktökning

En av de vanligaste symtomen på hyperkortisolism är viktökning, rapporterar Mayo Clinic. Viktökningen sker typiskt i den centrala överkroppen. Patienter kan ha fettdepåer på deras axlar, bröst och övre delen av ryggen, som kan beskrivas som en "buffelpuckel". Patientens ben och armar visas tunn. Ofta patientens ansikte blir runt och sväng svagt röd. Denna typ av ansikts förändring kallas en "moon face", enligt "The New York Times" Health Guide.

hudsymptom

Hyperkortisolism kan orsaka olika hudförändringar, enligt MedlinePlus.com. Personer som lider av höga nivåer av kortisol kan utveckla akne och täta hudinfektioner. Lila skador som mäter åtminstone en halv tum bred kan hittas på bröst, mage och lår. Patientens hud kan visas tunn och blåmärken. Patienter kan också börja alltmer växa ansikts- och kroppsbehåring.

Muskler och ben Symtom

Höga nivåer av kortisol påverkar också muskler och ben, säger "The New York Times" Health Guide. Patienter kan drabbas av djup smärta som verkar härröra från benet, svaga muskler och en kronisk ryggvärk som förvärras när patienten utför grundläggande aktiviteter. Benen kan också börja tunn och bli spröda. Detta kan leda till en hög risk för benfrakturer, i synnerhet i revbenen och ryggraden.

Könsspecifika ändringar

Cushings syndrom kan påverka kvinnor och män på olika sätt, rapporterar MedlinePlus.com. Kvinnor kan utveckla överdriven hårväxt i ansiktet, bröstkorg och lår. En normal menstruationscykeln kan bli oregelbunden eller fördröjd eller kanske till och med sluta. Män kommer att uppleva en minskning i fertilitet, libido och impotens. Dessa symtom är alla reversibla om patienten får snabb medicinsk vård.

neurologiska symtom

Patienter med kroniskt höga nivåer av kortisol kan ofta utveckla neurologiska tecken på sjukdomen, liksom en ökning av blodtryck, enligt Mayo Clinic. Neurologiska tecken inkluderar depression, irritabilitet och ångest. Patienter kan också utveckla ofta huvudvärk och kronisk trötthet.

Högt blodtryck

Cushings syndrom kan också orsaka högt blodtryck, även kallad högt blodtryck. Blodtryck som är genomgående högre än 120 mmHg över 80 mmHg präglar detta tillstånd. Den viktökning som förknippas med höga nivåer av kortisol orsakar också högt blodtryck.

Information om kortisol


En steroid hormon som produceras av binjurebarken, har kortisol många viktiga funktioner i kroppen. Även välgörande i rätt mängd, höga eller låga kortisolnivåer resulterar i hälsoproblem.

Fungera

En viktig hormon spelar kortisol nyckelroller i att hjälpa immunförsvaret, reglerar blodtryck, vilket möjliggör glukosmetabolism och hämma inflammation i kroppen.

nivåer

Kortisolnivåer stiga och falla under dagen i en 24-timmarscykel. Typiska mönster visar högre nivåer på morgonen och lägre nivåer på kvällarna.

syntetisk kortisol

Används för att behandla inflammatoriska tillstånd, såsom astma, lupus och artrit, syntetisk kortisol --- även känd som kortison eller kortikosteroider --- har många medicinska användningsområden. Emellertid kan fortsatt användning av kortikosteroider leda till riskfyllda biverkningar såsom osteoporos och viktökning.

överväganden

Fysiska och känslomässiga påfrestningar tillfälligt öka kortisolnivåer i kroppen. Kvinnor som tar syntetiska hormoner eller p-piller har också förhöjda nivåer av hormonet.

Betydelse

Medan korta skurar av kortisol gör det möjligt för kroppen att bättre anpassa sig till stress, skapar kronisk hög kortisol många hälsofrågor. Förhöjda nivåer av hormonet på grund av långvarig stress kan leda till blodsocker obalanser, diabetes, depression och försämrat minne. Å andra sidan, låga kortisolnivåer innebär utmaningar i form av lågt blodtryck, trötthet och reproduktiva problem.