XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

kakao njurarna

Effekter av Cacao på njurarna

Cacao sprit, vilket är en huvudingrediens i choklad och kakao, innehåller hjärtvänlig antioxidativa polyfenoler. Men om du är benägna att njursten kanske du vill undvika kakao och tillägg gjorda av det eftersom det har potential att förvärra ditt tillstånd. Alltid rådfråga en läkare innan du använder ett tillägg eller göra kostförändringar.

Betydelse

Kakao, och därmed choklad innehåller oxalater. Om du äter för mycket oxalat från livsmedel, risken för kalciumoxalat njursten ökar dramatically.That s eftersom konsumera livsmedel med hög oxalater kan orsaka en ökning av urin oxalsyra i urinen. Detta i sin tur ökar risken för stenbildning.

överväganden

Om du är benägna att njursten, kan du behöva undvika mat som kakao innehållande choklad för att minska urin oxalat. Men bara omkring 20 procent av människor som bildar kalciumoxalat stenar har hög oxalat i urinen. Om du är bland det 20 procent, kommer du dra nytta av att undvika hög oxalat livsmedel. Om du är bland de 80 procent med kalciumoxalat stenar med normala urin oxalat nivåer, kommer du inte dra nytta av en begränsning av hög oxalat livsmedel såsom choklad, enligt experterna vid University of Wisconsin-Madison.

Ämnesomsättning

De antioxidativa polyfenoler i kakao inkluderar flavonoider kallas proanthocyanidin oligomerer, som brukar kallas OPC. OPC består huvudsakligen av föreningar som kallas catechin och epikatekin. Njurarna bearbeta metaboliter från epikatekin, som utsöndras i urinen, enligt en November studie 2001 publicerades i "Journal of Nutrition." Metaboliter är ämnen kvar efter ett ämne bryts ner av kroppen under matsmältningen och andra kemiska processer. Detta sker snabbt efter att du konsumerar kakao, enligt en November 2000 studie publicerad i "Free Radical Research." Urin utsöndring av epikatekin metaboliter mäts för att bestämma biotillgänglighet OPCs, vilket innebär att kroppens förmåga att absorbera och utnyttja OPC.

Säkerhet

OPCs härrör från kakao samt tallbark, te, rött vin, druvkärnor och andra källor marknadsförs för ett antal ändamål såsom att förebygga hjärtsjukdom, sänka blodtrycket, förebygga cancer och behandling av erektil dysfunktion och åderbråck. Emellertid har högsta säkra doser för OPCs för personer med allvarlig njursjukdom inte fastställts, enligt Beth Israel Deaconess Medical Center, så konsultera en läkare innan du dricker stora mängder Cacoa eller ta en OPC tillägg härrör från det. Dessutom, medan vissa vetenskapliga bevis pekar på fördelarna med OPCs, all användning förblir teoretisk 2011, notera experterna i centrum.

Vad Protein livsmedel är minst skadliga för njurarna?

Njurarna fungerar för att avlägsna överskott av gifter från systemet efter maten rötas, passerar genom tarmen och näringsrikt blod filtreras genom levern. Njurarna arbete att balansera halter av näringsämnen i blodet, ta bort oanvända kalium och fosfor, balansera natrium och processprotein biprodukter såsom urinsyra. Om du har en njursjukdom, är deras funktion minskas och ibland äventyras ännu mer genom att äta stora mängder protein. Byte av livsmedel som innehåller mycket protein med dem som har mindre protein kan bromsa njurdegeneration och hålla dig friskare.

njure Filtrering

Njurarna använder miljontals små filter som kallas glomeruli att avlägsna slaggprodukter från blodet och utsöndra dem från kroppen via urinen. Glomeruli fungerar också som en barriär för att hålla proteiner i blodet från att passera in i urinen. Hos personer med njursjukdom, de skadade delarna av glomerlui är oförmögna att förhindra att detta händer och låta avfall från hög proteinhalt livsmedel i urinen, orsakar proteinuri eller protein i urinen. Tillsammans med att förlora protein, enzymer och sjukdomsbekämpande immunoglobuliner också förlorade. Individer som förlorar mer än 3 gram protein under en 24-timmarsperiod kallas nefrotiskt. Ju mer protein som finns i maten du äter, desto mer protein förlust du uppleva och desto större är risken för att flytta in i ett neurotiskt tillstånd.

Hög proteinskada

Proteinmolekyler är större i storlek än andra molekyler som passerar genom njurarna. Som ett resultat, kan de skada de glomeruli. Livsmedel som innehåller mycket protein påskynda graden av njursjukdom genom att orsaka onödigt slitage på glomeruli. National Kidney Foundation rekommenderar att personer med kronisk njursjukdom och diabetes konsumera livsmedel låg i proteiner för att bromsa utvecklingen av sjukdomen.

reducerande Protein

National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer rapporterar att människor som har möjlighet att sänka sitt proteinintag till 0,2 gram per varje kilo kroppsvikt under perioden av ett år visat sig ha det övergripande friskare halter av fosfor, bikarbonat och urea i sin blod. Hastigheten för njurdegeneration hos dessa patienter har minskat avsevärt.

Hög protein kontra låg proteinhalt livsmedel

Alla kött inklusive nötkött, kyckling, lamm, gris, bison, rådjur och annat vilt innehåller mycket protein. Andra hög proteinrika livsmedel inkluderar de flesta fiskar, särskilt lax, tonfisk, hälleflundra och haj. Också på listan över proteinrika livsmedel är mejeriprodukter och ägg.

Lägre proteinrika livsmedel alternativ inkluderar imitation krabbkött, tofu och andra sojabaserade livsmedel, räkor, ägg substitut, alfalfagroddar, baljväxter, nötter smör, seitan och grönsaker. Råa eller ångkokta grönsaker är hälsosamma, eftersom de behåller de flesta av sina näringsämnen. Nyligen Juiced grönsaksjuicer är också en välsmakande komplement till en låg-protein diet. Grönsaker som sparris, blomkål, broccoli, brysselkål, vattenkrasse, majs, gurka, gröna bönor, persilja, selleri, och Jerusalem eller regelbundna kronärtskockor är bra låg-protein livsmedel.

Vilket gör Low Protein Välsmakande

För människor är vana vid att äta en kost rik på kött, ost, mejeriprodukter och ägg, flytta till en låg-protein diet kan inte känna tillfredsställande i början. Några knep kan hjälpa dig att känna mer nöjd med din nya diet. Äta smörgåsar med massor av grönsaker staplade högt på tjocka skivor, hela korn bröd. Välj bröd med smak såsom råg eller surdeg. Använd tunt skivat kött och sprida ut dem så att du fortfarande har smak men inte kvantiteten. Tillsätt ris och pasta till hemlagade grönsakssoppor att lägga huvuddelen. Välj mjölkersättning som är låg i protein, såsom sojamjölk när du gör grädde soppor och såser.

Varning

Trots låg-protein diet kan bromsa graden av njursjukdom, bör en individ aldrig börja äta en låg-protein diet på egen hand utan att först rådfråga sin läkare. Det kanske inte är rätt tillvägagångssätt för vissa njurpatienter. Till exempel är de på dialys som visar muskel wasting ofta rekommenderas av nephrologists att äta hög proteinhalt livsmedel. Läkaren är den bästa personen att ge dig råd om vilken diet är bäst för dig.

Flera olika faktorer kan orsaka ärrbildning i njurvävnaden. Njure ärrbildning är också känd som glomeruloskleros, som hänvisar till glomeruli, de kluster av minimala blodkärl inne i njuren som filtrerar avfall från blodet för utsöndring i urinen. De faktorer som kan leda till njur ärrbildning inkluderar högt blodtryck, diabetes, droganvändning, njurinfektion och flera sjukdomar såsom lupus, en autoimmun sjukdom som resulterar i härdning av kroppens vävnader. Oavsett orsaken, njure ärrbildning resultat i flera effekter som kan kräva läkarvård.

proteinuri

Njure ärrbildning resulterar ofta i stora mängder protein i urinen, ett tillstånd som kallas proteinuri. Eftersom blodkärlen i njurarna skadas från ärrbildning, väggarna i blodkärlen börjar läcka protein från blodet till urinen. Överskottet protein kan orsaka urin att ta på en skummande eller skummande utseende. Proteinuri är en av de första tecknen på njure ärrbildning, och många tester för njur ärrbildning innebär testning för höga nivåer av protein i urinen.

hypoproteinemi

Som mycket protein läcker från blodet till urinen, kan proteinnivåer i blodet sjunka till låga nivåer, som är känd som hypoproteinemi. Dessa låga nivåer av protein kan orsaka ytterligare komplikationer.

hematuri

En annan effekt av njure ärrbildning är närvaron av blod i urinen, även kallad hematuri. Liknande den effekt av protein, eftersom väggarna i blodkärlen i njurarna härda, kan röda blodkroppar läcka in i urinen. Detta blod i urinen kan orsaka urin visas rosa eller ljusbrun färg. Om endast ett litet antal röda blodkroppar läcker in i urinen, kan färgen vara opåverkad, så hematuri endast kan upptäckas genom medicinska tester.

Progressiv njursvikt

Njure ärrbildning reducerar förmågan hos njurarna att filtrera avfall från blodet, vilket resulterar i progressiv njursvikt. Om njure ärrbildning lämnas obehandlad, kan njursvikt utvecklas till total njursvikt, en livshotande sjukdom. Om njurarna helt misslyckas, är det nödvändigt njurtransplantation eller njurdialys, en komplicerad procedur som använder en maskin för att filtrera blod, i syfte för en patient att överleva.

Svullnad

Som njurfunktion reduceras, är en vanlig effekt vätskeretention som leder till svullnad, även känd som ödem. Svullnad är vanligast i händer, fötter och vrister i slutet av dagen. Svullnad kan också förekomma kring ögonen, vilket leder till svullna ögon, på morgonen. Fluid kan också ackumuleras och orsaka svullnad i buken.

Högt blodtryck

Njurfunktion är nära kopplad till blodtryck. Som ett resultat, kan njur ärrbildning orsaka högt blodtryck. Detta högt blodtryck kan sedan förvärra skador på njurar och öka njure ärrbildning.

Rollen av njurarna i kalciummetabolism

Njurarna är två organ i närheten av den övre delen av urinvägarna. Njurar spelar en viktig roll i att ta bort slaggprodukter från kroppen. Njurarna filtrerar överflödiga mineraler, inklusive kalcium, ur blodet och sätta dem i din urin. Även kalcium är viktigt för din hälsa, kan för mycket kalcium i blodet ökar risken för njursten.

Kalcium

Även om alla viktiga mineraler är nödvändiga för optimal hälsa, är kalcium den vanligast förekommande mineral i människokroppen. Dina ben och tänder står för nästan 99 procent av kalcium i kroppen. Kalcium bidrar till bildandet och hälsan hos dina ben, samt hjälper till att reglera hormoner och hjälper dina muskler att dra ihop sig och slappna av. Naturliga källor av kalcium inkluderar mest mejeriprodukter, liksom många gröna bladgrönsaker, såsom turnipgreens, collards och grönkål. Kalcium krav varierar, beroende på sidan. Kvinnor och män mellan 19 och 50 års ålder kräver ca 1000 mg kalcium varje dag, men detta belopp ökar till 1200 mg per dag för vuxna ålder 51 år och äldre.

njurfunktion

Njurarna är ansvariga för att balansera nivåerna av salter och mineraler i blodet. Dessa organ filtrerar cirka 200 liter vätska varje dag. De tar bort överskjutande belopp av vätska och elektrolyter från kroppen genom att bilda urin som färdas ner urinledarna till urinblåsan. Filtreringsprocessen börjar i nefroner, enheter som innehåller små blodkärl och tubuli. Eftersom partiklarna och vätskor passerar genom dessa enheter, njurarna lägga till och ta bort vatten och kemikalier. Förutom att filtrera bort stora mängder av kalcium från blodet, njurarna producerar hormoner som hjälper till att kontrollera kalciummetabolism.

Njursten

Njursten kan bildas för en rad olika skäl, men många gånger det inte finns någon uppenbar orsak. Kalcium är den vanligaste ämnet i njursten. Kalcium och andra mineraler kan bilda kristaller som bygger i njursten. Medicinska tillstånd, såsom diabetes och högt blodtryck, kan hindra njurfunktion och kan öka risken för njursten.

försiktighetsåtgärder

Även ärftlighet kan spela en roll i hur njurarna utför kan kostfaktorer bidrar till bildandet av kalcium stenar i njurarna. För mycket protein kan begränsa kroppens förmåga att förhindra stenbildning, medan man äter för mycket salt kan leda till ett överskott av kalcium i urinen, vilket ökar risken för njursten. Om du har en historia av njursten, kan ta kalciumtillskott orsaka njursten bildas. Som med alla vitamin eller mineraltillskott, prata med din läkare innan du tar kalcium piller, särskilt om du lider av en kronisk hälsotillstånd eller om njursten körs i din familj.

Hur fungerar kreatin påverka njurarna?

Kreatin är ett kosttillskott som ofta används för att förbättra prestationsförmågan. Överdriven användning av kreatin kan anstränga njurarna och orsaka njurskador. Man bör följa rätt doseringsrekommendationer för kreatin och konsultera en läkare innan de tar kosttillskott. Individer som för närvarande tar kreatin och har njurproblem bör sluta använda kreatin för att förhindra ytterligare njurskada.

kreatin

Kreatin är en aminosyra som syntetiseras i njurarna och levern och stödjer muskeltillväxt och kontraktion, enligt Peace hälsa. Kreatin är naturligtvis finns i fisk och kött och marknadsförs även till idrottare som prestationshöjande tillägg. Enligt Mayo Clinic, är den mest populära kreatin kreatinmonohydrat. Långvarig användning eller höga doser av kreatin kan bidra till njurskador.

Njurar och kreatinin

Njurar bort avfall från kroppen, hjälpa bilda röda blodkroppar och hjälper till att reglera blodtrycket. Kreatinin är en kemisk avfallsprodukt av kreatin. Det är vanligtvis filtreras bort genom njurarna och utsöndras i urinen. Höga nivåer av kreatinin i blodet kan orsakas av höga doser av kreatin och kan vara ett tecken på njurskada och oförmågan för njurarna att filtrera bort kreatinin.

MedlinePlus säger njurproblem som är förknippade med höga kreatininnivåer inkluderar akut tubulär nekros, diabetesnefropati, glomerulonefrit eller pyelonefrit, som alla kan leda till kronisk njursjukdom (CKD) eller njursvikt. CKD och njursvikt kan leda till kramper, koma och slutligen död. Individer med antingen tillstånd kan behöva dialys, en vanlig behandling som rengör blodet, eller en njurtransplantation.

Lab-värden

Enligt Mayo Clinic, är normalt blodkreatinin 0,6-1,2 mg / dl. Män har oftast högre kreatininnivåer än kvinnor eftersom kreatinin ökar med muskelmassa. Hög kreatinin kan orsakas av uttorkning, vissa mediciner och kreatintillskott.

dosering

University of Maryland Medical Center säger risken för njurskador är större när höga doser av kreatin tas. Mayo Clinic inte råda med mer kreatin än vad som rekommenderas av tillverkarna. En normal laddningsdosen för en idrottare före en atletisk händelse är 5g, fyra gånger per dag i en vecka. En underhållsdos för idrottare är 2 till 5 g per dag.

Varningar och överväganden

Enligt MedlinePlus, eventuella biverkningar av kreatintillskott inkluderar magbesvär, aptitlöshet, diarré, illamående, muskelkramper, värme intolerans, feber, uttorkning, minskad blodvolym, elektrolytobalans, ökad törst, huvudvärk, ångest, irritabilitet, aggressivitet, nervositet, sömnighet, depression, onormal hjärtrytm, svimning eller yrsel, blodproppar i benen, beslag och svullna ben.

Kreatin tillskott är inte regleras av Food and Drug Administration. Många av de hälso- och prestandakrav för kreatin har inte vetenskapligt underbyggda. Peace hälsa råder att kreatin endast bör tas efter samråd med en läkare eller farmaceut. Kreatin kanske inte är lämplig för gravida eller ammande kvinnor och barn. Det bör inte tas av personer med njur- eller leversjukdomar på grund av risken för ytterligare skador njure och förändrad leverfunktion.

Har osötat kakao Spike Blood Sugar?

Diabetiker har olika blodsocker mål för perioden före och efter en måltid. American Diabetes Association rekommenderar att blodsockret inte stiger över 180 mg / dl 2 timmar efter en måltid. Vissa livsmedel kan göra ditt blodsocker spik inom en till två timmar efter att ha ätit, medan andra livsmedel hjälper dig att hålla dina blodsockernivåer mer stabil. Spikar blodsocker kan orsaka skador på ömtåliga blodkärl i ditt hjärta, hjärna, njurar, ögon och fötter. Osötat kakaopulver, en brun och bitter pulver som används för att göra varm choklad, inte kommer att göra ditt blodsocker spik ska ätas på egen hand.

Näringsinnehåll

Osötat kakaopulver innehåller 12 kalorier, 1 g protein, 0,7 g fett, 3,2 g kolhydrater, 0,1 g socker och 1,6 g kostfiber per matsked. Om du använder en större mängd, i ett recept till exempel, ger en kopp 189 kalorier, 15,6 g protein, 11,3 g fett, 50,1 g kolhydrater, 1,5 g socker och 25,6 g kostfiber. Om du förbereda varm choklad genom att blanda 1-2 msk. osötad kakaopulver med varmt vatten utan att tillsätta någon socker, kommer näringsvärdet i din varma dryck vara densamma som den mängd osötad kakaopulver du använde.

Totala kolhydrater Vs. nätcarbs

Osötat kakaopulver är mycket låg sockerhalt och ungefär hälften av den totala kolhydrater den innehåller är i form av fiber. Endast icke-fibrösa delen av kolhydraterna - även kallade nätcarbs - har potential att höja ditt blodsocker. Beräkna nätcarbs genom att dra fibern från den totala kolhydrater. Till exempel, varm choklad beredd med 1 msk. osötad kakaopulver utan tillsats av mjölk eller socker innehåller 3,2 g av den totala kolhydrater och 1,6 g kostfiber, eller motsvarande 1,6 g netto kolhydrater.

Blodsocker Spikes

Mängden nätcarbs från osötad kakao eller andra carb innehåller livsmedel som kan orsaka ditt blodsocker att spika beror på din personliga tolerans mot kolhydrater. Friska människor kan äta stora mängder kolhydrater utan att inducera spikar blodsocker. Å andra sidan, personer med nedsatt insulinsekretion eller en defekt i hur deras insulin fungerar - ett tillstånd som kallas insulinresistens - kan se deras blodsocker spike med relativt små mängder av kolhydrater. Om du misstänker att du inte tål kolhydrater mycket väl, om du har prediabetes, diabetes eller det metabola syndromet, använda en blodsockermätare för att kontrollera ditt blodsocker 1 till 2 timmar efter att ha ätit och bestämma mängden kolhydrater som gör ditt blod socker spikar. Styr din carb intag tills du hittar rätt mängd som håller ditt blodsocker mer stabil efter en måltid.

Blodsocker-Friendly Behandlar

Om du njuta av smaken av choklad men vill inte skämma bort om det äventyrar ditt blodsocker, är osötat kakaopulver ett bra alternativ. Med endast 1,6 g nätcarbs per matsked, kan det tillfreds choklad cravings utan att göra ditt blodsocker spik, om du äter det med andra höga kolhydrater livsmedel, såsom mjölk, socker eller spannmål. För en blodsockervänlig behandling, förbereda en varm kakao genom att blanda osötat varm kakaopulver med varmt vatten. Söta med konstgjorda sötningsmedel om så önskas. Du kan också blanda osötat kakaopulver med stuga eller ricotta ost för en hög proteinhalt choklad mellanmål. Om du lägger till osötat kakaopulver till en smoothie eller din havremjöl, överväga hur mycket kolhydrater som tillskrivs dessa ytterligare ingredienser.

Glutenintolerans och njurarna

Normalt immunförsvaret skyddar dig från sjukdom. Men om du har en autoimmun sjukdom, angriper kroppens immunförsvar dina friska organ och vävnader tänker att de är inkräktare. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som påverkar matsmältningsapparaten. Samma immun medlare som orsakar glutenintolerans kan också vara ansvarig för immunglobulin A nefropati, en autoimmun sjukdom som påverkar njurarna.

gluten~~POS=TRUNC

Glutenintolerans är också känd som celiaki. Om du har glutenintolerans och du äter mat som innehåller gluten, reagerar kroppen genom att angripa din tunntarmen, som orsakar inflammation och skador. Skadan påverkar också kroppens förmåga att absorbera näringsämnen, vilket kan leda till undernäring. Glutenintolerans är genetiskt och utlöses ofta av en påfrestning som graviditet, kirurgi, virusinfektion eller svår känslomässig stress. Glutenintolerans är obotlig, men du kan hantera det genom att undvika alla livsmedel som innehåller gluten.

njurar

Förutom att påverka matsmältningskanalen, kan glutenintolerans också orsaka njurproblem. Immunglobulin A nefropati är ett tillstånd där en antikropp som kallas immunoglobulin A, eller IgA, bygger upp i njurarna, vilket hindrar dem från att filtrera avfallsprodukter, elektrolyter och vatten från blodet. Det kan också orsaka din kropp att spilla protein och blod i urinen, höja blodtrycket och orsaka svullnad i armar och ben. Med tiden kan IgA-nefropati eventuellt orsaka njurarna misslyckas. Liksom glutenintolerans, kan IgA nefropati inte botas, men du kan bromsa utvecklingen av skadan med medicinering. Att undvika mat allergener, såsom gluten, hjälper också.

Glutenfri diet

En glutenfri kost kan hjälpa dig att hantera både glutenintolerans och eventuella njurproblem relaterade till dina allergier. På en glutenfri diet du måste undvika alla livsmedel som innehåller gluten, som omfattar produkter tillverkade med eller innehåller vete, råg eller korn. Dessa produkter omfattar de flesta bröd, pasta, flingor och snacks. Du måste också undvika ett antal bearbetade livsmedel, såsom kött lunch, korv, chips, ris blandar, soppor, soja och grönsaker i ost såser. Noggrann etikett läsning kan hjälpa dig att identifiera livsmedel som innehåller gluten, så att du kan eliminera dem från din kost.

Ytterligare kostrekommendationer

Om glutenintolerans har påverkat dina njurar kan du behöva göra ytterligare ändringar i din kost för att hjälpa till att bevara njurfunktionen. Förutom att eliminera gluten, bör du också begränsa ditt intag av natrium. Begränsande salt betyder inte att lägga till det i din mat och begränsa ditt intag av livsmedel som innehåller mycket natrium som snabbmat, soppor, chips och salt kryddor. Du kan också behöva begränsa ditt intag av protein. I vissa fall kan läkare rekommenderar en vegetarisk kost för att behandla IgA nefropati.

Var och en av dina två njurar innehåller nefroner - specialiserade filterstrukturer som stödjer din njurfunktion. Celler inom varje nefronet bildar en fysisk barriär som behåller näringsämnen i blodet, samtidigt låta toxiner och metaboliska biprodukter ange ditt urin. Under din livstid, kan exponering för onormalt höga halter av näringsämnen i blodet leda till njur stam, så småningom öka risken för njurproblem. Vissa vitaminer kan ha en effekt på hälsan hos dina njurar. Du bör alltid rådgöra med din läkare innan du använder någon typ av tillägg.

Vitamin D

Tar för mycket D-vitamin kan ha en negativ effekt på hälsan hos dina njurar. Vitamin D toxicitet orsakar ett tillstånd som kallas hyperkalcemi - förhöjda blodkalciumnivåer. Njurarna måste bearbeta den extra kalcium i blodet för att eliminera överskott på kalcium, vilket ökar arbetsbördan. Om du tar för mycket D-vitamin under långa tidsperioder, kan detta i slutändan leda till njur stammen och orsaka njursten.

niacin

Tar för mycket niacin kan också potentiellt skada njurarna i vissa fall. Måttlig niacin visar sig fördelaktigt, eftersom det hjälper till att stödja din ämnesomsättning. Dock kan detta vitamin interagera med ett antal läkemedel - och denna interaktion kan skada dina njurar. Speciellt med nikotinsyra - en typ av niacin tillägg - i kombination med vissa kolesterolsänkande mediciner kan ibland leda till njursvikt, enligt Linus Pauling Institute. Om du tar medicin för att styra din kolesterolhalten i blodet, tala med din läkare om säkerheten av niacin.

C-vitamin

För mycket C-vitamin kan också påverka dina njurar negativt. Överskott C-vitamin konsumtion uppmuntrar bildandet av njursten, eftersom detta vitamin ökar dina nivåer av oxalsyra, en del av kalciumoxalat njursten. Bara ta höga doser av vitamin C på uppmaning av en läkare, och upprätthålla god hydrering under dagen för att förhindra njursten.

Andra näringsfaktorer och njursjukdomar

Förutom specifika vitaminer som kan orsaka njurtoxicitet, kan andra kostfaktorer har en effekt på njurarna. För mycket protein, till exempel, kan öka risken för att utveckla oxalatinnehållande njursten och för mycket magnesium kan orsaka njurtoxicitet. Om du lider av njursjukdomar, bör du konsultera en läkare för att fastställa en lämplig kost för att undvika försämring ditt tillstånd.

NSAID, eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, är en klass av läkemedel som används för att kontrollera smärta och minska feber. I högre doser, är de också förmedla inflammation och svullnad. (Se referenser 1) NSAID verkar typiskt genom att hämma syntesen av prostaglandiner och har en direkt antagonistisk effekt på dess receptorer. NSAID är "nefrotoxiska" till njuren och har kopplats till akut försämring av njurfunktionen, enligt American Academy of Family Physicians. (Se referenser 4)

renal Syndrome

NSAID utgör någon risk för patienter med intakt njurfunktion om de har redan existerande riskfaktorer, såsom uttorkning, för en akut hemodynamiska effekt. Men uttalas NSAID orsaka nedgångar i njurfunktionen inom några timmar i den stressade njuren genom att minska njurplasmaflöde och glomerulär filtrationshastighet, enligt National Center for Biotechnology Information. (Se referenser 2) Dessutom långvarig användning av NSAID öka risken för permanent njurskada hos patienter med redan nedsatt njurfunktion, tillägger National Center for Biotechnology Information (Se referenser 2)

Akut interstitiell nefrit

Akut interstitiell nefrit är akut inflammation i njuren. De negativa effekterna av vissa läkemedel, särskilt NSAID, kan orsaka akut interstitiell nefrit, en vanlig orsak till akut njurskada. Det är oftast ett resultat av läkemedelsöverkänslighetsreaktion, allmänt känd som allergi, men kan även orsakas av andra faktorer, inklusive infektion, degenerativ process och kärlsjukdom. (Se referenser 4) Njursvikt är ofta reversibel efter kallas av den felande läkemedel eller behandling av den underliggande sjukdomen, enligt American Academy of Family Physicians. (Se referenser 4)

Akut njursvikt

NSAID orsaka akut njursvikt genom att minska lumen, eller håligheter, i blodkärlen i njurarna, som kallas vasokonstriktion, och blockera syntesen av prostaglandiner från arakidonsyra, föregångaren till prostaglandiner, enligt National Center for Biotechnology Information. (Se referenser 3) NSAID-preparat är mest förknippade med akuta njur misslyckanden, men det finns fall där patienter kan presentera med kronisk njursvikt. (Se referenser 3)

Vilka effekter får röka har på njurarna?


Effekterna av rökning på lungorna och hjärt-kärlsystemet är väl kända. Mindre publicitet förblir de effekter som rökning har på njurarna. Rökare har en ökad risk för njursjukdomar och cancer, enligt National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer (NKUDIC).

Njursjukdom

Rökning ökar risken för att utveckla kronisk njursjukdom, och ökar risken för död i stroke och hjärtinfarkt hos personer som redan har njursjukdom, enligt NKUDIC.

Minskning av MAO-B

Rökning minskar monoaminoxidas B, ett enzym som främjar hälsan i hela kroppen. I en studie från Brookhaven National Laboratory i New York, nivåer av MAO-B i njurarna i genomsnitt mellan 33 och 46 procent lägre bland rökare.

cancer

Tobaksbruk ökar också risken för njurcellscancer, även känd som njurcancer, enligt National Cancer Institute.

orsaker

När lungorna absorbera cancerframkallande ämnen i tobaksrök i blodet, dessa kemikalier blir koncentrerade i njurarna när de försöker filtrera blodet.

sluta

Att sluta röka minskar kraftigt risken att utveckla njurproblem. Men det kan ta år för kroppen att återgå till sin före rökning hälsa.