XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

havregrynsgröt vid diarre

Diarré tömmer kroppen av värdefulla vatten och näringsämnen. När du är i öknen, är faran multiplicerad med avståndet till vårdinrättningar.

Instruktioner

1 Leta efter följande tecken och symtom: ofta förekommande vattnig avföring kramper i buken, huvudvärk, illamående, kräkningar.

2 Rehydrera den sjuke antingen med vatten eller, företrädesvis, med vätskeersättning (ORS).

3 Var försiktig när du ger mat. Ger endast en mycket liten mängd. Om en episod av diarré resultat, avbryta utfodring.

4 Ge bara intetsägande, stärkelserika livsmedel efter diarré har avslutats: pannkakor, vanligt ris, vanlig havregryn eller vanligt bröd.

5 Undvik följande livsmedel och drycker: mejeriprodukter, fett, alkohol, koffein.

Tips

 • Diarré definieras som en avföring som överensstämmer med formen av det kärl i vilket det ingår. Detta skiljer diarré från enbart "mjuk avföring."
 • Om du inte har kommersiell ORS, använda en sportdryck eller improvisera genom att lösa 8 tsk. socker och 1 tsk. salt i en liter vatten.
 • Att upprätthålla god hygien kommer att minimera risken för diarré (se "Hur man kan förebygga sjukdom i vildmarken").
 • Uttorkning är den primära faran med diarré. Se till att du ger tillräckligt med vätska som den sjuke personens urin är tydlig och rikliga, snarare än gul eller orange.
 • Blod eller slem i avföringen, samt feber, är tecken på en svårare form av diarré. Evakuera omedelbart.
 • Barn kräver vissa speciella överväganden (se "Hur man behandlar barns diarré i vildmarken").
 • Såvida diarré är av allvarligare slag och evakuering är dagar borta, undvika att administrera läkemedel såsom loperamid som stoppar upp mag-tarmkanalen.
 • Om diarré åtföljs av feber och / eller blod eller slem i avföringen, överväga börjar en cykel av antibiotika såsom ciprofloxacin eller ofloxacin. Evakuera omedelbart.
 • Denna information är inte avsedd som en ersättning för professionell medicinsk rådgivning eller behandling.
Hem rättsmedel för Diarré i en åriga

Diarré kan orsakas av matförgiftning, en allergisk reaktion, influensa eller magen känsligheter. När en 1-åriga barn får diarré, kan det vara en viktig orsak till oro. Du kan behöva ta barnet till läkaren, till exempel om det finns blod i avföringen. Dock kan diarré helt enkelt vara en reaktion på ett livsmedel som barnet åt, och något som bara måste passera. Om receptbelagda eller receptfria läkemedel inte behövs för en 1-årig med diarré, finns det några användbara åtgärder du kan använda för att hjälpa barnet att må bättre och minska diarré, även medan hemma.

Ändra Diet

När ett barn får diarré, ändra barns kost. Dr Bill Sears föreslår undanhålla från kosten för en 1-årig med diarré mejeriprodukter som mjölk, liksom juice medan diarré kvarstår, eftersom dessa kan göra det värre. En kvinna kan fortsätta ammar sitt 1-åriga om han har diarré, eftersom bröstmjölk är frisk och full av vätska för att rehydrera barnet samt nödvändiga näringsämnen. Dr Sears rekommenderar att ett-åringar med diarré konsumera livsmedel på BRAT diet - bananer, ris eller ris spannmål, äppelmos och rostat bröd.

ökning Vätskor

Barnet måste dricka mycket vätska för att ersätta vätskan som förloras i diarré. Om ett barn inte dricker tillräckligt med vätska när han har diarré, kan han bli uttorkad, vilket kan göra honom trött och yr. Vätskor kan bidra till att lugna magen och göra diarré mindre allvarliga. Vatten är det bästa alternativet för att ersätta vätska, medan särskilda rehydrering drycker för barn finns också. Dr. Barton D. Schmitt säger att vätskeersättnings drycker kan vara till hjälp för barn med diarré, men de innehåller också en hel del socker. Han rekommenderar vattning dessa typer av drycker ned till ungefär hälften vatten och hälften vätskeersättning, innan du ger dem till barnet. Soppor kan också ges till en-åriga att öka vätskeintaget.

ge Probiotika

Enligt Dr Sears, är probiotika ett naturligt botemedel mot diarré i en 1-årig som kan ges hemma. Probiotika är levande bakterier finns naturligt i människans tarm. De hjälper till att förbättra matsmältningen och möjliggöra regelbundna tarmrörelser. Dr Sears säger att probiotiska kosttillskott, till livsmedelsbutiker, apotek och droghandel, kan bidra till att förkorta diarré och minska svårighetsgraden av diarré för en 1-årig. Dessa är mest effektiva när det tas dagligen, men ger ett barn probiotika vid diarré kan hjälpa.

Diarré avlopp kroppen av värdefulla vatten och näringsämnen. När du är i öknen, är faran multiplicerad med avståndet till vårdinrättningar.

Instruktioner

1 Leta efter följande tecken och symtom: ofta förekommande vattnig avföring kramper i buken, huvudvärk, illamående, kräkningar.

2 Rehydrera det sjuka barnet med vätskeersättning (ORS).

3 Uppmuntra barnet att äta följande livsmedel: bananer, äppelmos, spannmål. Äldre barn bör äta intetsägande, stärkelserika livsmedel såsom torra kex, vanligt havregryn eller vanligt bröd.

4 Undvik följande livsmedel och drycker: mejeriprodukter, fett, alkohol, koffein.

5 Använd inte salttabletter för behandling av diarré eller uttorkning hos barn.

Tips

 • Diarré definieras som en avföring som överensstämmer med formen av det kärl i vilket det ingår. Detta skiljer diarré från enbart "mjuk avföring."
 • Om du inte har kommersiell ORS, använda en sportdryck eller improvisera genom att upplösa en tesked socker och en nypa salt i en liter vatten.
 • Såvida diarré är av allvarligare slag och evakuering är dagar borta, undvika att administrera anti-motilitet läkemedel såsom loperamid som stoppar upp mag-tarmkanalen.
 • Barn blir uttorkad snabbare än vuxna: övervaka dem noga för uttorkning och behandla det aggressivt.
 • Blod eller slem i avföringen, liksom feber, är tecken på en mer allvarlig form av diarré. Evakuera omedelbart.
 • Uttorkning är den primära faran med diarré. Se till att du ger tillräckligt med vätska som det sjuka barnet urin är tydlig och rikliga, snarare än gul eller orange.
 • Denna information är inte avsedd som en ersättning för professionell medicinsk rådgivning eller behandling.

Salmonella orsakar 600 dödsfall varje år i USA. Du kan krympa bakterierna från mjölk och råa ägg, men dåligt tillagat kött och förorenat vatten, frukt och grönsaker kan vara orsaker också. Omkring 40.000 fall rapporteras i USA varje år. Symtom - diarré åtföljs av feber och illamående, buksmärtor och huvudvärk - visas 12 till 72 timmar efter att ha smittats och kan pågå under en vecka. Uttorkning kan uppstå, så att barn och äldre ska träffa en läkare. Svåra fall måste behandlas med antibiotika, så att infektionen inte kommer att sprida sig till blodomloppet.

Instruktioner

1 Drick mycket klara vätskor för att ersätta elektrolyter och vätskor som gått förlorade vid diarré. Val kan vara vatten, Gatorade, eller Pedialyte.

2 Ta ibuprofen eller paracetamol för feber.

3 Följ BRAT diet: bananer, ris, äppelmos och rostat bröd. Undvika mejeriprodukter. Spädbarn bör fortsätta amma.

4 magkramper med hjälp av en värmedyna eller varmvattenflaska.

5 Ta ett antibiotikum som din läkare ordinerat (i förekommande fall). Generellt infektionen kommer att köra sin gång, men svåra fall kan förskrivas antibiotika. Var noga med att ta all din medicin, även om du känner dig bättre.

Tips

 • Undvik att använda mot diarré mediciner eftersom de faktiskt kan förlänga infektion. Kontakta din läkare om du märker blod i avföringen.

Operation för att avlägsna gallblåsan, även kallad kolecystektomi är ofta rekommenderas av läkare för att behandla gallsten eller ta bort en sjuk eller felaktigt fungerande gallblåsan. Patienter som har gallblåsan operation finner ofta befrielse från sina tidigare förhållanden, men en del också uppleva efterföljande matsmältningsproblem. Att veta vad som väntar kan hjälpa dem att förbereda sig för eller återhämta sig från gallblåsan kirurgi bättre hantera dessa symtom och förstå vad livsstilsförändringar kan bidra till att minska deras effekt.

gallblåsan Översikt

Gallblåsan bor strax under levern och spelar en roll i matsmältning. Dess främsta uppgift är att lagra galla att levern skapar. Det ser ut som en liten påse och expanderar till ungefär storleken av ett päron när den är full. Innan du äter, är det vanligtvis full av galla. Efter att ha ätit, pressar gallblåsan in några av den galla, som hjälper kroppen att smälta fett, in i tunntarmen.

Diarré

En vanligaste rapporterade symptomet efter gallblåsan kirurgi är diarré. Med förlusten av gallblåsan, är galla inte längre levereras i små, avdelade doser, men så snart det är skapat av levern rör sig in i tarmen. Galla orsakar tarmen att utsöndra vätskor. Eftersom tarmen får nu större mängder galla än tidigare, kan denna ökade tarmvätska orsaka mat att röra sig snabbt genom tarmen och orsaka diarré. Ofta, uppblåsthet och gas åtfölja diarré.

Illamående och kräkningar

Omedelbart efter operationen, kan vissa patienter uppleva illamående och även kräkningar. Dessa symptom vanligtvis inte visas omedelbart. Istället, när patienten börjar röra sig eller komma upp ur sängen, är illamående vanligt. Sjukhus rekommenderar att patienter som är illamående och kräkningar låta den medicinska personalen vet eftersom det kan störa oral smärtstillande samt orsak fysiskt obehag.

Postcholecystectomy Syndrome

Om symptom på gallblåsan problem fortsätter efter operation eller nya symtom uppträder, kan patienten ha postcholecystectomy syndrom. Enligt en 2007 papper av Dr Eldon A. Shaffer, publicerad i Merck Manuals Online Medicinska biblioteket visas detta tillstånd upp till 40 procent av patienterna. Det ger ett symptom som kallas dyspepsi, vilket är en term för övre buksmärta, uppblåsthet, rapningar, illamående och en känsla av att vara full efter att ha ätit endast en liten mängd mat.

läkemedelsbehandlingar

Kronisk diarré hos patienter som har genomgått gallblåsan avlägsnas kirurgiskt ingrepp har framgångsrikt behandlats med ett läkemedel som kallas kolestyramin (varumärke Questran). Detta läkemedel skapades ursprungligen som behandling för höga kolesterolvärden i blodet. Det fungerar genom att fånga och deaktivera de gallsalter som finns i tarmen, som är en del av galla utsöndras via levern.

Diet

Efter att ha gallblåsan operation, tar diet på en viktig roll. Avlägsnande av gallblåsan har förändrat hur mat bearbetas i tarmen och vissa livsmedel kan förvärra symtomen vid diarré och uppblåsthet. Under återhämtning, patienter uppmanas att konsumera en flytande diet för att undvika överväldigande matsmältningssystemet och minska känslor av illamående. Livsmedel som orsakar gas, såsom broccoli, bör ätas med måtta eller undvikas för att minska uppblåsthet.

Utveckla diarré, som en följd av faktorer såsom en viral eller bakteriell infektion, kan lämna dig känslan olycklig och skakig för ett par dagar. Även din aptit kan alla men försvinner mellan dina frekventa resor till toaletten, äta rätt mat, till exempel en skål med havregryn, kan minska dina symtom och hjälpa till att sätta dig på vägen till återhämtning.

Fokus på vätskor First

Var inte bråttom att förbereda en skål med havregryn så snart din diarré strejker. För den inledande perioden på att utveckla denna gastrointestinal sjuka, bara förbrukar vätskor såsom vatten, mild te, buljong och äppeljuice kan bidra till att lugna ditt system och undvika en försämring av tillståndet. En flytande kost ger också fukt, vilket är värdefullt för att ersätta vätskan du förlorar med diarré. Bygg din kost kring dessa poster för de första 24 timmarna, särskilt om diarré är allvarlig. Kontakta din läkare om diarré inte förbättras i fem dagar eller om du har diarré med feber av 101 grader Fahrenheit.

Gradvis Lägg Oatmeal

Om du kan hantera vätskor i 24 timmar, kan du ofta lägga till några intetsägande typer av livsmedel, inklusive havregryn, till din diet. Brat diet, som representerar bananer, ris, äpplen och toast, är en standardiserad metod för att hantera diarré, men andra relaterade livsmedel, såsom havregryn, Farina eller grädde av vete, är också lämpliga. Sockra havregryn bara något och undvika att lägga mjölk om du har svårt att smälta laktos. Havremjöl är idealisk inte bara på grund av sin intetsägande smak men dess fiberinnehåll. Den lösliga fibrer i havregryn absorberar vatten i mag-tarmkanalen för att lägga fasthet till avföringen.

Återgå till en normal kost

Förutsatt att du har möjlighet att konsumera havregryn utan några negativa effekter, kan du fortsätta att äta denna typ av mat som du börjar att övergå tillbaka mot din vanliga kost. En standardmetod är att lägga till livsmedel som kyckling eller kalkon, kokta grönsaker och ägg till din diet och samtidigt undvika livsmedel som är alltför kryddig eller mycket fett tills du är helt över dina symptom. Begränsa ditt intag av fiberrik mat såsom råa frukter och grönsaker, eftersom de kan hålla avföringen lös.

Hälsofördelar Oatmeal

Förutom att hjälpa lugna ditt system när du har diarré, kan havregryn gynna din hälsa på flera sätt. Havre är en källa till protein och fiber, som kan hjälpa dig att känna full och potentiellt motstå frestelsen att mellanmål mellan måltiderna. Havre är ett lågt glykemiskt mat, vilket innebär att de inte kommer att orsaka en snabb stegring i ditt blodsocker, vilket leder till en eventuell blodsockerfall och hunger. Den fiber i havremjöl hjälper också att hålla dina tarmar fungerar regelbundet.

Vad man ska mata ett barn med diarré

Barnen kan utveckla diarré från en rad olika källor, bland annat barn komplikationer, ett virus, en reaktion på medicin eller ens matförgiftning. De två viktigaste målen vid behandling av barn med diarré är att hjälpa till att få hans magtarmkanalen tillbaka på ett hälsosamt sätt och att se till att han inte blir uttorkad. En särskild kost kan bidra till att göra sitt system friskare, och massor av vatten eller sportdryck kan också hjälpa till att hålla honom hydrerad under vad är - förhoppningsvis - en kortlivad tillstånd.

BRAT Grunderna

Nya föräldrar ofta bekant med BRAT diet genom information från deras barnläkare. BRAT står för bananer, ris, äpple och rostat bröd. Bananer är packade med kalium, som är en viktig elektrolyt som går förlorad i diarré. Dessa poster bör ges i små doser i början tills ett barns aptit kommer tillbaka och hon är redo att äta mer. Dessa livsmedel alla bidra till att härda avföring, men de bör inte ges till spädbarn, om inte annat rekommenderas av ditt barns barnläkare.

elektrolyt Boost

Om ett barn med diarré också kräkningar eller helt enkelt inte äta någon BRAT objekt, ge honom vatten eller sportdryck som ger elektrolyter förlorade på grund av diarré. Bli uttorkad kommer bara att göra ett sjukt barn mår sämre. Försök att ha ditt barn ta en god klunk var 10 minuter eller så. Platt läsk, äppeljuice och buljong eller buljong kan också hjälpa till att hålla barnen hydrerad och lösa sina magar i processen.

Timing är nyckeln

Ge inte BRAT livsmedel till en person som aktivt kräkningar, men du kan ge dem till någon upplever akut diarré, vilket innebär plötsligt har vattnig avföring under en period av några dagar. Kronisk diarré är ett pågående tillstånd och kan behöva behandlas med mediciner, samt en särskild diet. När diarré sätter in, bör BRAT kosten börja dag två. När du har startat intetsägande BRAT kost för ditt barn, kan du börja - på tredje dagen - att mjuka kokt ägg, sorbet, tillagade frukter eller grönsaker och vanlig kyckling eller kalkon.

Livsmedel ska undvikas

De två viktigaste livsmedel för att undvika när mata en barn med diarré är mjölk och relaterade livsmedel mejeri, tillsammans med fet eller feta livsmedel. Vänta åtminstone tre eller fyra dagar, även om tarmrörelser har normaliserats innan återinföra mjölk och mejeriprodukter i ett barns kost. Andra livsmedel som bör undvikas i dagarna omedelbart efter start av diarré inkluderar rå citrusfrukter, råa grönsaker och extremt-kall mat och dryck.

Rådfråga en läkare

En släng av diarré kan vara ett en-dagars reaktion på en gastrointestinal störning, men det kan också signalera uppkomsten av en öroninfektion eller annan sjukdom som kräver medicinsk uppmärksamhet. Om diarré varar mer än en dag, och åtföljs av symtom som kräkningar, hög feber eller smärta i örat eller buken, kontakta ditt barns läkare. Om inga andra symptom presentera sig själva, kontakta din läkare kontor och tala med en sjuksköterska om diarré varar två dagar eller mer.

Rice Diet för diarré

Diarré är ett medicinskt tillstånd som orsakar lös, vattnig och täta tarmrörelser. Det är oftast en indikation på någon annan sjukdom, såsom matförgiftning eller maginfluensa. En av de mest effektiva sätten att behandla diarré är genom att ändra din kost tillfälligt. Enligt National matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer, är ris en vanlig mat rekommenderas under en episod av diarré. Tala med din läkare vid de första tecknen på diarré att identifiera orsaken.

om Diarré

Rice Diet för diarré

Det är vanligt att uppleva diarré i enstaka fall under hela livet, så det borde inte skrämma dig om det: kvarstår i mer än två veckor, genererar blod i avföringen, eller får dig att bli uttorkad. Orsakad av inflammation i tarmen, får diarré upplevas en gång i en stund efter att äta för mycket och kryddstark eller fet mat. Villkoret varar normalt en till två dagar och, i vissa fall, kan ta så lång tid som två veckor innan avtar.

orsaker

Rice Diet för diarré

Vanliga orsaker till diarré inkluderar: maginfluensa, matförgiftning, resor och användning av nya läkemedel, enligt MedlinePlus. Maginfluensa är en virusinfektion i mag-tarmkanalen som orsakar kräkningar, illamående, diarré och magen kramper. Tillståndet behandlas med vila och kostförändringar. Matförgiftning uppstår när du äter eller dricker något som är förorenad med ett virus, bakterier eller parasiter. När du reser, kan du äter vissa parasiter och bakterier som kroppen inte är van vid, som kan orsaka diarré. Vissa läkemedel dödar nyttiga bakterier i tarmen och kan orsaka lös, vattnig avföring.

Ris

Rice Diet för diarré

Ris, bland annat intetsägande livsmedel, rekommenderas av National matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer för att behandla diarré. Vitt ris kan ätas i små mängder under en släng av diarré, eftersom det är lätt att smälta och kommer inte att orsaka mer irritation i tarmen. Riset bör konsumeras slätt utan kryddor, såser eller andra tillsatser. Ät små mängder ris när man dricker mycket vatten. Långsamt öka mängden ris du förbrukar som diarré förbättras. Om diarré förvärras efter att ha ätit ris, avbryta och kontakta din läkare.

överväganden

Rice Diet för diarré

Vissa livsmedel bör undvikas när du har diarré eftersom de kan förvärra tillståndet. Undvika livsmedel som innehåller mycket fiber och fett. Likaså bör kryddstark mat och mejeriprodukter bör undvikas. Det är viktigt att öka mängden vätska du dricker för att förhindra uttorkning. Andra livsmedel som kan vara till hjälp under diarré inkluderar kokt potatis, kokta morötter, bananer och vitt bröd.

Parkinsons sjukdom utvecklas gradvis och symtomen förvärras i allmänhet med tiden. Skakningar, stelhet och förlust av balans är några symptom. Tal, kan gå, och humör också påverkas. Förstoppning är ofta ett problem med Parkinsons sjukdom. Omvänt, ibland diarré kan förekomma, och är oftast ett resultat av vissa mediciner.

Diet

En kost rik på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter är optimalt för patienter med Parkinsons sjukdom. Dessa är rika på fibrer och kan hjälpa till med förstoppning som bekymrar många som har sjukdomen. Ibland fiber tillskott är fördelaktigt.

Stelova

Stelova är en medicin som används ofta i kombination med andra läkemedel såsom Levodopa att behandla Parkinsons sjukdom. En bieffekt kan inkludera diarré.

Exelon Patch

Den Exelon Patch, som godkänts av FDA för behandling av mild demens och Parkinsons, appliceras på huden som ett bandage. Det har varit känt för att orsaka diarré hos vissa patienter.

tolkapon

Tolkapon är ett annat läkemedel som används för att behandla Parkinsons sjukdom. Det är också känt som Tasmar. Diarré har rapporterats som en bieffekt.

gastrointestinal Distress

Många patienter med Parkinsons sjukdom lider av magen och matsmältnings trångmål. Detta kan leda till både förstoppning och diarré. Vissa läkare rekommenderar kosttillskott tillsammans med mediciner.

end Stages

I slutsteg vid Parkinsons sjukdom, när hospicevård förskrivs en patient kan lida med återkommande och konstant diarré. Detta är en signal om kroppens naturliga svar börjar stängas.Neurontin är varumärket av gabapentin, receptbelagt läkemedel förening liknar neurotransmittorn GABA (gamma-aminosmörsyra). Producerad av Parke-Davis, ett dotterbolag till Pfizer, har Neurontin flera användningsområden, bland annat som en off-label behandling av olika ångeststörningar hos patienter vars ångeststörningar vara resistenta mot mer traditionella läkemedel. En off-label användning är en som inte har godkänts av FDA. När FDA godkänner ett läkemedel och dess indikationer reglerar det inte dess användning, så läkare ordinera ofta läkemedel för andra behandlingar som har visat sig säkra och effektiva.

användningar

Neurontin är ett kramplösande godkänd för att styra anfall av epilepsi. Neurontin har därefter godkänts för användning vid behandling av neuropatisk smärta, smärta utlöses av neurologiska funktioner (som fantom syndrom) eller skadade nerver, snarare än genom en direkt skada. Dessutom Neurontin används allt oftare för en off-label ändamål. Dessa inkluderar migrän förebyggande; minska abstinensbesvär som en del av Prometa rehabiliteringsprogram för metamfetamin, kokain och alkohol; behandla restless legs syndrom; och för behandling av bipolära och ångeststörningar.

Ångeststörningar

Neurontin ordineras för att minska symptom i samband med ångest. Sådana symtom är vanligen spänning, kronisk oro, irrationell rädsla, oro, panikattacker, snabba hjärtslag, högt blodtryck, svettning, svaghet, andningssvårigheter och bröstsmärtor. De vanligaste ångest är generaliserat ångestsyndrom, panikångest, tvångssyndrom, social fobi, fobier (särskilt agorafobi), posttraumatiskt stressyndrom och separation ångestsyndrom. Dessutom är Neurontin används för att behandla akatisi, ångest som resulterar från användning av vissa antipsykotiska läkemedel.

effektivitet

Neurontin är föreskriven för ångest när fler standardbehandlingar såsom selektiva serotoninåterupptagshämmare inte fungerar tillräckligt bra. Neurontin har visat sig vara effektiva i dessa fall jämfört med en placebo, i synnerhet när den används tillsammans med mer traditionella behandlingar. Underlaget är starkast för att använda Neurontin att behandla generaliserat ångestsyndrom, panikångest och social fobi.

indikationer

Den initiala dosen av Neurontin är vanligen 300 mg dagligen, vilket gradvis höjs som necessary.Neurontin inte är godkänd för användning hos barn under 12 år Neurontin bör endast tas av gravida kvinnor om läkaren anser att fördelarna överväger de potentiella riskerna. Neurontin kan tas med eller utan mat. Antacida kan hämma upptaget av Neurontin, som kan öka effekten av p-piller. Undvik alkohol medan Neurontin, eftersom det kan leda till frekventa och allvarliga biverkningar. Patienterna måste avvänja av Neurontin, som stannar plötsligt kommer att orsaka abstinenssymtom.

Bieffekter

Biverkningar med Neurontin är vanligen milda, och de flesta patienter inte hitta dem störande nog att sluta använda. De vanligaste biverkningarna är yrsel, trötthet, dåsighet, illamående, förstoppning, diarré, muntorrhet och hyperaktivitet. Allvarligare men sällsynta biverkningar är svullnad i armar och ben, humörsvängningar, depression, självmordstankar, förlust av muskelkoordination och ofrivilliga ögonrörelser.