XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

god personlig hygien

God personlig hygien & amp; förfaranden

Översikt

Att ta hand om din kropp genom god personlig hygien inte bara hjälper du presentera en utåt tränas utseende, det är också bra för din hälsa. Över hela världen, hygien har en direkt korrelation till sjukdom och överlevnad, rapporterar Centers for Disease Control and Prevention. Under dagen kommer din kropp i kontakt med smuts och bakterier. Införliva hygien som håller kroppen frisk och ren.

Handtvättande

God personlig hygien & amp; förfaranden

Tvätta händerna och hålla dem rena är ditt första försvarslinje för att skydda dig mot sjukdomar som sprids av andra människor genom personlig kontakt eller förorenade ytor. Tvätta händerna ofta, bland annat efter att ha använt toaletten, när han ringer eller äta mat, och efter att du tryckt en egen näsa eller mun. Tvätta händerna genom att väta dem, sedan soaping fingrarna, ryggen på händerna, runt naglar och handflatorna. CDC rekommenderar att tvätta händerna i 20 sekunder. I en offentlig toalett, stänga av kranen med en handduk eller armbågen. Om du inte kan tvätta med tvål och vatten, använd en 60 procent alkoholbaserat desinfektionsmedel.

hår Cleansing

God personlig hygien & amp; förfaranden

Oavsett om ditt hår är lång eller kort, hålla den ren gör det lysa och hjälper dig att se frisk och välvårdad. Vara ute i vinden, solen och regn skadar håret och får den att torka ut. Tvätta håret med ett schampo avsedd för din hårtyp, om torr, fin, grov eller normal. Tvätta håret varje dag om det tenderar att vara fet, och mer sällan om du har torrt hår. Blöt håret ordentligt, häll en fjärdedel till en halv dollar storlek klick schampo i handflatan och arbeta schampo i håret. Massera försiktigt hårbotten. Skölj noga och tillämpa en lätt balsam.

Tandvård

God personlig hygien & amp; förfaranden

Med friska tänder hjälper dig att undvika dyr tandvård, håligheter, tandköttsproblem såsom gingivit, tandlossning och dålig andedräkt. National Institutes of Health rapporterar att andra problem såsom tidig förlossning och hjärtsjukdomar kan förvärras av ohälsosamma tänder. Borsta minst två gånger om dagen med hjälp av en fluortandkräm och en mjuk borste tandborste för att undvika att skada tandköttet. tandtråd försiktigt tänderna en gång om dagen, med hjälp av den teknik som rekommenderas av din tandläkare. Borsta tungan bidrar till att avlägsna bakterier och fräschar andan.

kropp hygien

God personlig hygien & amp; förfaranden

Att hålla kroppen ren och lukta fräscht genom att tvätta bort synlig och mikroskopiska smuts och bakterier. Huden täcker kroppen och skyddar dina organ från skada. Tvätta hela kroppen, från pannan till tårna, med tvål. Använd tvål och vatten för din kropp och en mild ansikts tvål för ansiktet och halsen. Använd en ren tvättlapp för att fördela tvål jämnt över hela kroppen och skölj med rent vatten. Dusch dagligen, eller oftare om du utsätts för kemikalier eller smuts. Tvätta under armarna och skrubba fötterna. Applicera deodorant under armarna när du torka av.

Bidrar till att upprätthålla den personliga hygienen i en äldre person i din vård inte bara främjar individens fysiska hälsa, men kan också förbättra sin emotionella välbefinnande. God hygien bidrar till en individs självkänsla, eftersom det inte går att exploatera som vanligt kan orsaka henne att känna sig frustrerad och deprimerad. Enligt en artikel publicerad i September 1998 frågan om ämnen i Geriatric Rehabilitation, kommer en åldrande befolkning att se en ökning av antalet äldre som kommer att kräva någon hjälp med den dagliga verksamheten att leva. Men bistå äldre personer att hantera sin personliga hygien kan hjälpa dem att må bättre om sig själva.

Instruktioner

1 Tvätta dina egna händer innan bistå en annan individ med personlig hygien. Detta är ett av de bästa sätten att skydda sig själv och den person som du har ansvar mot sjukdom och infektioner.

2 Låt den äldre personen vet vad som väntar, så att han kan slappna av. Det är inte alltid lätt att lita på någon annan att göra dessa typer av saker för dig. Hans självrespekt och värdighet måste tas på allvar. Även om ett badrum eller dusch kanske inte behövs varje dag, oftare perineal eller peri, omsorg kan behövas om personen är inkontinent.

3 Var hänsynsfull. Uppmuntra personen att göra så mycket för sig själv som möjligt. Ditt mål är att ge stöd ändå främja självständighet. Inte göra henne helt beroende av dig. Vilket gav henne att göra vad hon kan för sig själv kan också bidra till att öka motorik och användning av armarna.

4 Justera vattentemperaturen innan bad. Bada endast en del av kroppen vid en tid, särskilt om personen är blygsam. Tvätta ansiktet och övre bål först, sedan armarna och benen. Torka och gnugga på lotion för att återfukta huden.

5 Leta efter eventuella förändringar i personens hud när du badar honom. Rapportera eventuella klumpar, blåmärken eller andra fysiska förändringar kan leda till tidig diagnos av sjukdom eller infektion.

6 Shampoo hår. Detta kan vara en svår uppgift om personen är sängliggande. Det finns dock speciella uppblåsbara shamponeringsstation och hår-tvätt brickor tillgängliga för stöd människor som har problem med rörlighet och måste förbli i sängen eller de som använder rullstol.

7 Använd en mjuk tandborste för att borsta personens tänder. Om han person har proteser, bidra till att undanröja dem och sedan rena genom skrubbning med tandkräm och sköljning. Uppmuntra en viss nivå av självständighet, även om han utför en del av dessa uppgifter långsamt.

8 Skär personens fingernaglar och tånaglar rutinmässigt. Långa naglar kan vara obehagligt, särskilt om de är tjocka och spröda. Försummade naglar kan också bli infekterade och kan leda till fotsår. klippa alltid tånaglar rakt över och sedan filen jämna några ojämna kanter.

God personlig hygien Tips


Det tar inte mycket för att uppnå god hygien, även om vissa människor inte tycks kunna hantera det. Bad, borsta tänderna, använder deodorant och i allmänhet, att ta hand om din kropp på en regelbunden basis och inte i en hit-and-miss sätt kommer att försäkra att du är ren och hälsosam - inte full av bakterier och bakterier - och luktar inte.

ren Hår

Tvätta håret regelbundet. Håret ska vara rent och rade rutinmässigt så att det förblir starka och friska. Du behöver inte ryckas och tvätta håret dagligen, men inte gå för lång tid med smutsigt hår, eftersom det kommer att bli fet och illaluktande. Tänk att få håret trimmas varje par månader. Trimma håret bort torrt hår som är sprött och burrigt.

Munhygien

Borsta och använd tandtråd tänderna regelbundet. Det är viktigt att du har god munhygien; annars kommer ni att ha dålig andedräkt och håligheter och en mängd andra problem, bland annat parodontal (tuggummi) sjukdom, vilket kan resultera i förlust av dina tänder. Plack och tandsten på tänderna och orsakar sönderfall av tänderna om du inte rutinmässigt borsta och tandtråd tänderna. Se en tandläkare minst en gång per år.

Bad- och handtvätt

Bada regelbundet och använda en antiperspirant eller deodorant under armarna för att förhindra kroppslukt. Kom ihåg att tvätta ansiktet för att ta bort alla föroreningar som har samlats på det hela dagen. Detta kommer att bidra till att förebygga finnar och akne. När smuts kommer in i porerna i huden, porerna bli igensatta och detta resulterar i finnar. Amerikanska kvinnor rakar i allmänhet sina ben och armhålor, även om vissa kulturer inte följer denna standard. Rakning håller din underarmar renare, vilket gör det mindre troligt att bakterier växer i detta område. Vissa män rakar deras ansikten, vissa inte. När en man inte rakar regelbundet ansiktet, huden i ansiktet förblir renare, konstaterar Immunesystemsremedy.com.

Tvätta händerna innan du äter och när du använder toaletten. Använd varmt vatten och tvål när du tvättar händerna, och detta kommer att döda eventuella bakterier som förekommer. En bra tumregel är att tvätta händerna efter att ha fysisk kontakt med någon som är sjuk och efter att ha kommit i kontakt med djur eller soptunnor. Tvätta händerna efter att du har gått på toaletten, före och efter det att du fixa mat, och helst att du har kommit i kontakt med kroppsutsöndringar. Om du tar hand om en liten baby, tvätta händerna efter att ha bytt hans blöja. Det är lämpligt att tvätta händerna innan du ändrar dina linser. Om du arbetar i en restaurang eller en läkare, alltid tvätta du händerna före och efter det att du har kört dina arbetsuppgifter.

Trimma naglarna och tånaglar regelbundet. Detta förhindrar hangnails, inåtväxande tånaglar, och infekterade nagelsängar.

Enligt hygienutbildning webbplats har ett antal utvecklingar förde erkännande till vikten av hygien. En sådan utveckling redovisas är ökningen i fall av tarminfektion, som ofta orsakas av dålig hygien vid hantering av livsmedelsprodukter. Att förebygga ohälsa och sjukdomar som ofta orsakas av dålig hygien, är det nödvändigt för individer att ta tid att öva ordentlig rengöring tekniker i och utanför hemmet.

Handtvättande

De Centers for Disease Control and Prevention har utfärdat en enkel steg-för-steg hur man korrekt tvätta händerna. Våta händer med varmt vatten, applicera en generös mängd tvål och lödder för cirka 20 sekunder, och se till att skrubba under naglarna och mellan fingrarna. Skölj händerna med varmt vatten och torka med en engångspappershandduk. Genom att använda denna samma pappershandduk, stänga av kranen och öppna dörren innan korrekt bortskaffande av det i en papperskorg. Handwashing tar ungefär en minut av din tid och har varit en viktig faktor för att förebygga influensa och säsongs förkylningar.

Sjukdom

Om du kommer ner med en sjukdom, är det mycket viktigt att du omedelbart se en läkare och distansera dig från människor. Du behöver en ordentlig tid att läka, och att vara runt andra kommer bara sprida sjukdomen till dem. Om du måste vara i närvaro av andra människor, bär en mask, och täcka munnen när du hostar eller nyser.

Tandhygien

För att förhindra sjukdomar i tandköttet och karies, vilket kan resultera i förlust av tänder, är det viktigt att man borstar tänderna minst tre gånger om dagen, och tandtråd minst en gång per dag. Se din tandläkare en gång var sjätte månad bidrar till djup rengöra tänderna på ett sätt som daglig tandborstning och tandtråd kan inte. Att äta mat som innehåller mycket sockerhalt, såsom godis, kan också leda till karies. Om du gillar att äta dessa livsmedel, är det rekommenderat att du borsta tänderna direkt efter konsumtion.

Saker att undvika

Även om du tvättar händerna benhårt, kan bakterier fortfarande fäster dem, så undvik att röra vid ögon, näsa och mun när det är möjligt, eftersom bakterier från din hand kan skapa en infektion. Har aldrig dela redskap, mat, kontorsmaterial, etc. med vem som helst, även om de verkar friska.

Hem

Rengör ditt badrum och kök så ofta som möjligt, eftersom dessa är de två platserna i ditt hem som är mest benägna att bära bakterier. Hålla alla dina möbler dammas, damm bär också bakterier som kan sprida sjukdomar.

Personlig hygien hos kvinnor

De flesta aspekter av personlig hygien är gemensamma för båda könen, men kvinnor har också några speciella överväganden. Dessa är relaterade till hur deras kroppar är byggda samt gemensamma livsstilsaktiviteter. Honorna måste ägna särskild uppmärksamhet åt dessa områden, samt övergripande renlighet, som en del av en grundlig personlig hygien rutin.

Definition

Allmänt personlig hygien definieras som ren för att undvika att bli kränkande för andra och för att skydda dig själv och andra från sjukdom. Den australiska regeringens Better Health Channel säger att det handlar om aktiviteter som bad regelbundet och använda deodorant för att förhindra kroppslukt och borsta tänderna ofta för att hålla munnen frisk och undvika dålig andedräkt. God personlig hygien ingår även täcker munnen när du hostar eller nyser och tvätta händerna ofta för att undvika sändnings bakterier.

särskilda överväganden

Kvinnor har några speciella områden att tänka på för personlig hygien. De som är i reproduktiv ålder har en månatliga menstruationscykeln, vilket kräver mer uppmärksamhet åt renlighet. Skydd måste bytas flera gånger om dagen, och duscha eller bada bli ännu viktigare för renlighet och luktkontroll.

De flesta kvinnor bär smink regelbundet, vilket kräver särskild uppmärksamhet när rengöring av ansiktet, enligt Jennifer Nelson, en författare på din totala hälsa. Kvinnor i många länder, däribland USA, också hålla sina armhålor och ben SLÄTRAKAD, vilket kräver regelbunden hårborttagning med en rakkniv, grädde eller vax.

Många kvinnor bär också långt hår, som bör hållas rena. Men säger Nelson att den inte behöver tvättas dagligen för maximal hygien eftersom naturliga oljor bidra till friskt hår. Hon rekommenderar att tvätta håret varannan dag.

Geografi

Geografin spelar en roll i vad som anses vara lämplig personlig hygien för kvinnor. Den Bättre hälsa Channel förklarar att vissa länder och kulturer har andra normer. Till exempel, kvinnor i vissa områden inte använda deodorant, eftersom kroppslukt inte anses stötande och kvinnor i vissa europeiska kulturer inte rakar sina armhålor eller ben.

fördelar

God personlig hygien är till nytta för andra människor eftersom det förhindrar spridning av bakterier, men det också gynnar individen på många sätt. Kvinnor som inte utövar god hygien kan bli sjuk eller få infektioner. Till exempel, förklarar Bättre hälsa Channel som inte upprätthåller en ren livet eller inte ändra underkläder dagligen kan leda till urinvägsinfektioner och andra vaginala problem. Nelson varnar för att inte korrekt rengöring smink från ansiktet kan orsaka ögoninfektion. Dessa och andra problem förebyggs genom att stanna ren.

Renlighet gör också ett gott intryck på andra i en kvinnas personliga och professionella relationer.

Utbildning

Unga flickor lär i allmänhet om god personlig hygien från sina mödrar eller andra kvinnliga familjemedlemmar. De kanske inte får utförlig information om de växer upp i en familj som shies bort från att tala om vissa ämnen. De flesta skolor har hälso klasser som omfattar hygien relaterad information så skolåldern flickor i allmänhet lära sig grunderna. Då deras kunskap kommer att expandera när de interagerar med sina kamrater.

Hur man undervisar personlig hygien till ungdoms

God personlig hygien håller barnen må bra från topp till tå. God hygien kan bidra till ett barns självkänsla och förhindra utfrysning av sina kamrater. Att hålla rent kan också förhindra infektionssjukdomar och hålla huden fri från besvärliga fläckar. Hygien utvecklas som barnets kropp utvecklas och nya grooming utmaningar uppstår. När undervisningen personlig hygien till barn, använda åldersanpassade villkor för kroppsdelar, visa dem rätt teknik för bad och ge dem de hygienartiklar de behöver.

Steg 1

Förklara för barnen varför de bör öva god hygien. Barn är mer benägna att underkasta sig en viss grooming regim om de förstår anledningen till att de måste göra det. Förklarar bakterier, lukt och bakterier till barn kommer att hjälpa dem att förstå varför de ska tvätta sina kroppar och håret regelbundet.

Steg 2

Ta barn shopping för hygienartiklar. Föräldrar kan välja produkter gjorda speciellt för barn, eller låta barnen välja sin egen. Låta barnen plocka sina egna objekt kan ge dem en känsla av ägarskap över sin hygien. Barnsäkra produkter bör vara skonsam mot barnets hud och hår.

steg 3

Uppmuntra handtvätt. Plain tvål och varmt vatten är bäst när du tar bort skadliga bakterier, enligt föräldra webbplats. Handtvätt före och efter att ha ätit, spelar utanför, använda badrummet, hantering och spela med djur och nysningar eller blåsning näsor kan hålla bakterier från att sprida sig.

steg 4

Upprätta en bad rutin, och göra det roligt. Barnen kanske vill prioritera spela eller ogillar bada på grund av en rädsla för vatten. Upprätta en regelbunden bad schema hjälper barnen vet vad som väntar. Lägga badkar leksaker kan bidra till att göra betungande bad tid till en date med Rubber Ducky. Äldre barn och tonåringar kan behöva duscha oftare, och kan njuta av att ha sina egna ansiktsprodukter och dukar tvätt.

steg 5

Visa barnen hur man bada. Under bad tid, kan föräldrar hjälpa barn tvätta sina ansikten, hår, armhålor och fötter. Detta är också en bra tid att klippa ett litet barns finger och tånaglar, rengör öronen och rengör livet och botten, enligt föräldrar. När barn är gamla nog att bada på egen hand, kan föräldrar bara behöver påminna dem att tvätta dessa områden. Föräldrar kan förklara för barnen att en daglig bad regimen håller kroppar friska och bakteriefritt.

steg 6

Lär barnen att borsta tänderna regelbundet. Förklara riskerna med håligheter, gingivit och dålig andedräkt kan vara bra incitament för att behålla en vanlig tandborstning regim. American Dental Association rekommenderar att barn borsta tänderna två gånger om dagen med en mjuk borste tandborste. När barnen är yngre än två, kan föräldrar bara borsta tänderna med vatten. I åldrarna 2 och 6, är lämpligt en ärtstora mängd av fluortandkräm. Äldre barn kan behöva påminnelser att borsta tänderna, och lära sig att använda tandtråd dagligen. Regelbundna tandläkarbesök se föräldrar att deras barns tänder är friska och att de borstar och tandtråd ordentligt.

steg 7

Förklara användningen av olika produkter, och vilka etiketter betyder. Föräldrar kan välja att diskutera skillnaderna mellan deodorant och antiperspirant produkter och hjälpa sina barn välja den produkt som bäst passar hans behov. Läsa etiketter är en viktig del av att välja en mild hudvårdsprodukt för förtonåringar eller tonåringar med känslig eller fet hud. Termerna "noncomedogenic" eller "nonacnegenic" indikerar att produkterna inte kommer att orsaka huden att bryta ut, enligt Kids Health.

steg 8

Erbjuda stöd och råd. Växande barn kan vara känsliga om de förändringar deras kroppar går igenom, och de kan ha frågor. Flickor i synnerhet kan ha frågor om deras menstruationscykeln, och kartlägga en månatlig schema, enligt Scholastic.

varningar

 • Undvika produkter med tillsats av dofter, eftersom dessa kan irritera barn med allergier.
 • Barn bör inte dela personliga hygienprodukter, eftersom detta kan leda till överföring av löss eller skadliga bakterier.

tips

 • Uppmuntra användningen av bomullsplagg och bomullsstrumpor, som andas lätt och avskräcka lukter. Ändra dessa objekt på en daglig basis kommer att förhindra uppbyggnaden av illaluktande bakterier och svamp. För sommaren komfort kan bakpulver baserade pulver förhindra skav och utslag som orsakas av svett när de appliceras på barnets underliv och botten. Aktiv, atletisk barn som tillbringar mycket tid utomhus kan kräva frekvent bad.

Saker du behöver

 • Barnvänliga tvål och schampo
 • Tub leksaker
 • Mjuk pensel tandborste
 • Unge tandkräm
 • Tandtråd
 • tvättlapp
 • Bakning soda baserad kroppspuder
 • deodorant eller antiperspirant (oparfymerad)
Varför är personlig hygien så viktigt?

Personlig hygien hänvisar till omfattande rengöring och skötsel av din kropp. Upprätthålla god personlig hygien ingår bad, tvätta händerna, borsta tänderna och bära rena kläder. Den innehåller även göra säkra och hälsosamma beslut när de interagerar med andra. Implementera god personlig hygien har både hälsa och sociala förmåner.

Hälsofördelar

Att hålla kroppen ren är avgörande för att bekämpa och förebygga sjukdom - både för dig själv och för dem omkring dig. Tvätta händerna kan förhindra spridning av bakterier från en person till en annan eller från en del av kroppen till en annan. Tandtråd och borstar tänderna kan minska sannolikheten för orala och andra sjukdomar.

Sociala fördelar

I många kulturer är dålig personlig hygien anses stötande eller ett tecken på sjukdom. Ta hand om din kropp regelbundet kan minska kroppslukt och förbättra din personliga utseende, därefter förbättra andras uppfattning om dig. Detta är särskilt viktigt i situationer där korrekt etikett förväntas eller krävs, såsom på jobbet eller i skolan. God personlig hygien är också till hjälp för att förbättra din egen självbild.

Betydelsen av personlig hygien

Med god personlig hygien innebär att ta hand om dig själv och leda en hälsosam livsstil. Personliga hygienvanor och tekniker bör ingjutit av föräldrar till sina barn på en mycket ung ålder. Personlig hygien inkluderar städning alla delar av kroppen på en daglig eller regelbunden basis för att förhindra lukt och hålla jämna steg med ditt utseende. Personlig hygien är mer än bara vistas ren - det kan påverka din självkänsla och hur andra ser och närma dig.

Betydelse

Kroppen arbetar hårt varje minut av dagen, rengöring och spolning toxiner. Detta görs genom svett, hud avlösning, tårar, urin, saliv, öronvax, avföring och kroppsoljor. Som gifter frigörs och kroppen fortsätter att ålder, kan en del av dessa funktioner visa sig vara illaluktande och ful, särskilt svettas. Girls Health hemsida förklarar att även genom svett kan ofta gånger gå oupptäckt, om inte tvättas bort på rätt sätt, kan det leda till kroppslukt. Även om dessa kroppsfunktioner är naturliga, kan de bidra till dåliga hygienpraxis om den inte beaktas dagligen.

typer

Vissa platser på kroppen producerar mer svett och sekret och kan leda till lukt om de inte rengörs regelbundet. Dessa områden inkluderar fötter, armhålor, tänder och ljumskarna. En kvinna kan ha lukt under hennes menstruationscykel om hon inte ändrar sina kuddar och tamponger regelbundet. Män eller kvinnor som svettas eller har en kropp urladdning i ljumskarna på grund av infektion eller sjukdom kan också utveckla lukt som är obehagligt eller fult. Web Health Center konstaterar att hålla håret rent på en daglig basis kommer att bidra till att bekämpa mjäll och minska risken för kontakt med huvudlöss. Håll naglar och hår klippta att förbättra hygienen och utseende.

fördelar

Att ha en ren och uppfriskande utseende visar andra att du verkligen tar hand om dig själv. Detta kan observeras av hur ren du verkar, hur du luktar och hur kläderna ser ut. Besöker din läkare regelbundet och få en hälso checkup kommer att förhindra och behandla sjukdomar. De Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar att kontrollera din vikt kommer att hjälpa dig att må bättre och bekämpa fetma. Fetma kan påverka hygien genom att orsaka dig att svettas mer och ändra ditt utseende.

Förebyggande

Det är viktigt att duscha minst en gång dagligen för att förhindra lukt från att uppstå eller bli märkbar. Snarare än att undvika stressiga situationer som kan bidra till stress och svettningar, klädd i en deodorant kommer att förhindra lukt från att utvecklas om kroppen temperaturen börjar stiga. Håll din hårbotten ren genom schamponering dagligen. Undvika dålig andedräkt genom att borsta efter varje måltid.

effekter

Personlig hygien är en direkt syn på sig själv, förklarar barn, ungdomar och kvinnor Health Service. Om du tränar regelbundet, god hygien, du öka din självkänsla och hur andra ser dig. Du bör också hålla din omgivning ren så att det är lättare att upprätthålla god hygien. Detta innebär att tvätta och bära rena kläder och äta och sova i en säker och ren miljö. Håll dig ren och genomdriva dina barn och familj att också leva efter samma normer så att alla kan leda en ren och trevlig livsstil.

Personlig hygien Grunderna

Personlig hygien är en process för att hålla kroppen ren. När du slutar att ta hand om dig själv och låta din nivå av personlig hygien att falla, du ökar risken för att bli sjuk - eller utfrysning av andra. Det är lätt att följa personliga grunderna hygien, även utan dyra personliga hygienprodukter.

Steg 1

Personlig hygien Grunderna

Tvätta händerna flera gånger varje dag för att minska risken för att utveckla infektioner och spridning av sjukdomar. De Centers for Disease Control and Prevention uppmuntrar handtvätt före beredning och måltider mat; efter att ha bytt blöjor; efter hosta, nysningar eller blåser näsan i en vävnad; efter att ha använt toaletten, och efter att vidröra djur. Använd varmt vatten och tvål varje gång du tvättar händerna. Skapa en tvål lödder och gnugga händerna i 15 till 20 sekunder.

Steg 2

Personlig hygien Grunderna

Borsta och använd tandtråd tänderna minst två gånger om dagen för att ta bort bakterier som kan orsaka dålig andedräkt och tandköttsproblem. Eftersom din tandborste inte kan nå till alla trånga utrymmen mellan tänderna, använda tandtråd för att avlägsna eventuella kvarvarande matrester som kan leda till bakterier utveckling. Rätt tandvård hjälper till att hålla ditt leende vit och minskar sannolikheten för hålrum och ohälsosamma tandkött.

steg 3

Personlig hygien Grunderna

Tvätta ansiktet två gånger dagligen. När du når puberteten, producerar kroppen mer hormoner som skapar hudförändringar. Körtlar i huden börja producera mer av en oljig utsöndring kallas talg. Talg kan bygga upp och täppa till porerna, vilket resulterar i acne. Genom att tvätta ansiktet på morgonen och innan sängen, kan du hjälpa till att förhindra tilltäppta porer och minska risken för acne.

steg 4

Personlig hygien Grunderna

Duscha eller bada på en regelbunden basis. Huden är kroppens största organ och det går genom en ständig process att kasta döda hudceller och ersätta dem med nya. Du måste tvätta hela kroppen med tvål och vatten för att avlägsna döda hudceller, smuts och olja. Ungdomar och vuxna svettas också och kan utveckla kroppslukt. Aktiva individer behöver vanligtvis ett bad eller dusch en gång om dagen för att känna sig fräsch och kontrollera kroppslukt.

steg 5

Personlig hygien Grunderna

Schamponera håret regelbundet. Som huden, talgkörtlar vid basen av hårfollikeln producera talg. Ditt hår behöver lite talg för att hålla håret och hårbotten från uttorkning. Talg produktionsförändringar under din livstid, med tonåren har det högsta beloppet. Tvätta håret hjälper till att kontrollera oljan och hålla håret känns ren och hanterbar.

varningar

 • Även med god personlig hygien, kan du utveckla hudproblem såsom akne, eksem, fotsvamp, eller utslag. Se en hudläkare som kan rekommendera behandling eller medicin för att hjälpa.

tips

 • Om du eller någon du känner är inte intresserad av att följa de grundläggande principerna för god personlig hygien, kan de lida av psykisk ohälsa. Det är klokt att tala med en läkare som kan avgöra om det finns en bakomliggande orsak till bristande intresse för personlig hygien.

Saker du behöver

 • Tvål
 • Tandborste
 • Tandkräm
 • Tandtråd
 • Schampo

Personlig hygien Effekter


Personlig hygien är det praxis att ta hand om din kropp i små men viktiga sätt som bad, tandborstning och tvätta händerna regelbundet. Hygien innebär enkla åtgärder som har stora effekter när de följs ordentligt. God hygien kan vara en nyckel till god hälsa, livsmedelssäkerhet och social och yrkesmässig framgång.

Regelbunden handtvätt - särskilt under förkylning och influensa säsongen - är ett av de viktigaste sätten att minska spridningen av virus. Tvätta händerna kan hindra dig från att fånga en förkylning eller influensa, samt hindra dig från att sprida en sjukdom till andra om du redan har det.

Hälsa

Tandborstning och tandtråd tänderna på en daglig basis är en viktig faktor för att hålla dem starka och friska under hela ditt liv. Att hålla tänderna rena förhindrar karies (hål) och förluster till följd av överdriven röta eller tandköttsinflammation (tandköttsinflammation). Förutom tandborstning och tandtråd, äta mat med låg socker och syra - som båda kan skapa en miljövänlig att förfalla bakterier - och regelbundna besök hos tandläkaren kommer bidra till att upprätthålla tandhälsa.

Livsmedelssäkerhet

Även om du inte arbetar inom livsmedelsindustrin, lagar mat i ett hem kök kräver noggrann personlig hygien. Bakterier kan överföras från din kropp, dina kläder och även dina smycken till mat och gör dig och andra sjuka.

Tvätta alltid händerna noggrant innan matlagning. Kontrollera också att din arbetsplats är ren och det finns inga husdjur i området. Ta bort alla smycken som ringar, armband och klockor som kan komma i kontakt med maten när du förbereder det. En ren förkläde kommer inte bara att skydda dina kläder från livsmedels mässar men kommer att hålla dina kläder från att sprida bakterier till den mat du förbereder.

personliga Framgång

En ren, välskrivet organet får inte vara något som de flesta lägger märke till hos varandra, men när någon kropp är synligt smutsiga eller bär en obehaglig lukt, de flesta människor märker. Grundläggande personlig hygien kommer att förhindra det sociala stigma fäst vid en obehaglig personligt utseende eller lukt.

professionell framgång

Om du arbetar inom livsmedelsindustrin eller med små barn, kommer god personlig hygien vara avgörande för din dag till dag arbetsuppgifter. Men på alla jobb, är god hygien är ett måste.

Från det första intrycket du gör på en anställningsintervju på hur du får tillsammans med medarbetare, kunder eller klienter, är god hygien nyckeln.