XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

fullkornsvete typ av fiber

Många människor inte får den rekommenderade 25-35 gram fibrer per dag behövs för att hålla regelbundet. Fiber tillskott är ett bekvämt sätt att få extra fiber i din kost utan att behöva äta extra fiberrika livsmedel.

Fungera

Fiber tillskott arbeta för att mjuka upp avföringen och underlätta matsmältningen. Eftersom fiber absorberar vatten, måste du dricka mycket vätska när du tar en fiber tillägg för att förhindra kramper.

Tidsram

Fiber tillskott kan tas dagligen, men mängderna kan variera beroende på vilken produkt som används. Följ alltid anvisningarna på förpackningen eller från din läkare. Det finns inga bevis för att långvarig användning av fibertillskott kan leda till problem, men det är i allmänhet bättre att få så mycket fiber som möjligt från mat i stället för kosttillskott.

typer

Fiber tillskott kan ta på olika former och olika människor kanske föredrar olika typer av kosttillskott. Vissa är piller som kan sväljas som en medicin. Några kommer i form av en cookie, rån eller smaksatt tablett som kan ätas som mellanmål. Och det är den mer traditionella pulver tillägg, som kan blandas i en drink eller i vatten.

överväganden

Det finns tre grundläggande typer av fiber tillskott: psyllium, metylcellulosa och polykarbofil. Även fibertillskott gjorda av psylliumhusks är bland de vanligaste, kan vissa människor tycker att de får gas eller uppblåsthet när du tar den. Du kan behöva prova flera olika typer av fiber tillskott innan du hittar en som är rätt för dig.

fördelar

Fiber tillskott hjälpa till att förebygga förstoppning och lindra tarmrörelser för personer som lider av hemorrojder. De kan också hjälpa till att sänka risken för matsmältningsproblem. Fiber tillskott kan också hjälpa människor som slåss kroniska tarm tillstånd såsom Crohns sjukdom och colon irritabile.

varningar

Kontrollera alltid med en läkare när man startar ett tillägg regim. Fiber tillskott kan interagera med eller minska absorptionen av läkemedel såsom acetylsalicylsyra, antikoagulantia warfarin och karbamazepin, ett läkemedel som vanligen används för att behandla epilepsi och humörstörningar. Diabetiker bör också notera att fiber-tillskott kan förändra blodsockernivåer.

Det faktum att fiber är bra för dig är allmänt känt, men inte alla vet var att få vår fiber från, eller att det kommer in mer än en form. Medan nästan alla fiber tillskott fungerar som naturliga, milda laxermedel och erbjuda universella fördelar för intestinal hälsa, vilka typer av fiber tillskott varierar.

källor

Du äter fiber naturligt i frukter, grönsaker och livsmedel som framställts av korn inklusive bröd och spannmål. För dem som inte gillar att äta naturliga kostkällor av fiber eller som har fått i uppdrag att ta ytterligare fiber är fiber även i tillägg form. Du kan köpa den i form av piller, som pulver blandas in med vatten eller ens tuggtabletter.

Lösliga och olösliga fibrer

Vattenlösliga fiber kommer från ämnen som pektin och gummi som finns i bönor, havrefiber och frukter och grönsaker. Vattenolösliga fibrer, inklusive cellulosa, hemicellulosa och lignin, finns i överflöd i vetekli och fullkornsprodukter, samt i grönsaker och bönor. Vatten-olösliga fibrer absorberar och binder vatten inom mag-tarmkanalen. Alla dessa typer av fibrer kan extraheras, ofta från de fasta biprodukter från livsmedelsproduktionen som att trycka äpplen för äppeljuice, och marknadsförs som kosttillskott.

fördelar

Fiber tillskott är till hjälp för många tarmstörningar, inklusive förstoppning, tarmfickor och hemorrojder. Fiber kan också bidra till att minska kolesterolhalten i blodet. Vattenlösliga fibrer bromsar mat genom tarmen, hjälper till med näringsupptaget, medan olösliga fibrer binder vatten i avföringen vilket gör dem skrymmande och mjukare, utlöser peristaltiken att passera dem och hjälpa undvika irritation under eliminering. Det finns ogrundade påståenden att fiber bidrar till lägre förekomst av tjocktarmscancer, och på grund av "full" känsla som den producerar, kan fiber också vara till nytta för dem som försöker gå ner i vikt eller tygla sin aptit.

Psylliumskal

Psylliumfröskal, den mest populära och allmänt tillgänglig typ av fiber som säljs som kosttillskott, är fröskalet eller skalet av Plantago psyllium anläggningen. Psyllium är närvarande i sådana vanliga fiberprodukter som Metamucil. Psyllium är vanligtvis säljs helhet (en hel skalet är inte mycket större än ett knappnålshuvud), jord i ett pulver som blandas med vatten, eller som kapslar

Pektin

Pektin är ett förtjockningsmedel finns inuti och mellan cellerna i frukter såsom äpplen, plommon och päron. Det är ofta säljs som kosttillskott i pulverform, som sedan blandas in med vatten och konsumeras, men du kan vara mer bekant med det som en ingrediens för förtjockning sylt och gelé. Eftersom pektin binder naturligt eller geler ämnen tillsammans, det är också vanligt förekommande i läkemedel, hosta och kosmetika applikationer. Om du försöker att konsumera pektin naturligt genom att äta frukt, se till att frukt du äter är fast och skarp; som pektin minskar över tiden, blir frukten mjuk och mosig.

havre~~POS=TRUNC

Havrefiber sägs vara den mest gynnsamma av fibrer för hjärthälsa. Det är också ett av de enklare fibrer att konsumera i form av havrekli hittades i spannmål eller helt eller havregryn. Eftersom havrefiber eller kli kommer från den yttre ytan eller skrov av havregryn, kan skalad havre innehåller mindre fibrer än unhulled eller hela havregryn.

Vilken typ av fiber bidrar till lägre kolesterolhalten i blodet?

Om du är bekymrad över dina kolesterolnivåer, anser en liten förändring i kosten för att få dem där de behöver vara. Kostfiber kommer från växter, och kroppen är oförmögen att bryta ned eller smälta den. Fiber kategoriseras som lösliga eller olösliga baserat på huruvida eller inte det löser sig i vatten. Båda har olika hälsofördelar och fiber löslighet är vad som skiljer dessa förmåner. Ät mer lösliga fibrer för att hantera kolesterolnivåer och förebygga hjärtsjukdomar.

särskiljande Kolesterol

Kolesterol är en vaxartad substans din kropp gör, men du också få det från mat. Det finns goda kolesterolet och det onda kolesterolet. Low-density lipoprotein, eller det onda kolesterolet, träskor dina artärer och sätter dig i riskzonen för hjärtsjukdomar. High-density lipoprotein, eller det goda kolesterolet, stannar uppbyggnaden av LDL-kolesterol och skyddar ditt hjärta. Få ditt kolesterol till en hälsosam nivå genom att utöva, minska din intag av mättat fett och öka din lösliga fiberintag.

Hur Fiber hjälper

Den exakta mekanismen för hur fiber sänker kolesterolet är okänd, men forskarna har en teori. Lösliga fibrer absorberar kolesterol innehållande gallsalter i tunntarmen och sedan utsöndrar salter och kolesterol. Detta förhindrar också kolesterol från att återvända till levern och orsakar levern att ta LDL-kolesterol ur blodet för att göra nya gallsyror. Om du inte har extra kolesterol coursing genom blodet, det kommer inte att ansamlas i dina artärer och innebära en risk för hjärtsjukdomar och stroke.

Lösliga fibrer Behov

Din totala fiberintag bör vara 25 till 38 gram per dag. Det finns ingen officiell riktlinje på hur mycket lösliga fibrer du bör äta, men University of California San Francisco Medical Center rekommenderar sex till åtta gram per dag. Havremjöl är en av de bästa källorna för lösliga fibrer. Andra alternativ är nötter och frön, frukter, torkade bönor och ärtor. Top havregryn med skivade päron till frukost, ta en handfull mandlar för ett mellanmål eller njuta av en hälsosam maträtt av linser och ris för middag för att öka din lösliga fibrer och minska dina kolesterolnivåer.

Andra fördelar

Fiber är inte bara bra för dina kolesterolnivåer; Det har en mängd andra fördelar också. Lösliga fibrer minskar fett i blodet och sänker blodtrycket, vilka båda minskar risken för hjärtsjukdom. Lösliga fibrer saktar också socker absorption, vilket hjälper till att reglera blodsockernivån. Detta förhindrar diabetes och hjälper typ 2-diabetiker hålla sina blodsockernivåer stadig.

Vilken mat är hög i fiber?


Att få rätt mängd fiber i din kost är viktigt. Det hjälper matsmältningssystemet och kan minska risken för diabetes och hjärtsjukdomar. Endast vegetabiliska livsmedel innehåller fibrer. Den dagliga rekommenderade mängden för kvinnor löper mellan 21 och 25 g. Män bör normalt förbrukar 30 till 38g per dag. Ett livsmedel med 5 eller fler gram per portion anses vara högt i fiber.

typer

Fiber kommer i form av lösliga och olösliga. Lösliga fibrer bromsar passagen av föda i tarmen. Olösliga fibrer påskyndar passagen av föda i mag-tarmkanalen och ökar fekal bulk. Båda förekommer i livsmedel som innehåller fiber.

frukt

Hallon rankas på toppen av frukten listan med 8g kostfiber per kopp. Andra fiberrik frukter innehåller päron, björnbär, äpplen och plommon. Tänk på när man äter färsk frukt som att ta bort peeling, frön och skrov minskar fiberinnehållet.

Korn och pasta

En kopp fullkornsvete spagetti ger dig 6,3 g av fiber. Du hittar också större mängder av fiber i knappt, havrekli, vetekli och havremjöl. Kli spannmål är en populär källa till fiber samt, med vissa märken så hög som 8,8 g kostfiber per halv kopp.

Baljväxter, nötter och frön

Baljväxter har de högsta fiber räknas. Ärter kommer att ge 16,3 g av fiber per kopp. Linser är en god tvåa med 15,6 g kostfiber per kopp. Du hittar också svarta bönor, limabönor, och bakade bönor en bra källa fiber. Även om du kan få fiber från nötter och frön, de är på den nedre änden av skalan och det kommer att ta större mängder för att nå nivåerna av fiber du får från baljväxter.

Grönsaker

Ett medium kronärtskocka storlek kommer att ge dig 10,3 g av fiber. Ärter är en annan bra källa, kommer in på 8,8 g per kopp. Broccoli, rovor och vinter squash ge alla över 5 g fiber per kopp servering samt. Grönsaker som ger fiber i något mindre mängder är brysselkål, majs, potatis och sötpotatis.

varningar

Plötsliga ökningar av fibrer i kosten kan orsaka obehag, gas och diarré. Gradvis lägga fiber till din diet, och dricka mycket vatten, kommer att göra övergången mer bekväm och bör lindra dessa frågor. Det är också viktigt att komma ihåg att överdriven fiber i kosten kan orsaka problem med utnyttjandet med kalcium, järn, koppar, zink och magnesium, vilket kan leda till brister. Receptbelagda läkemedel kan också påverkas av fiber. Om du har några frågor om dessa frågor bör du kontakta din läkare.

Måltider som innehåller mycket fiber bearbetas långsamt genom kroppen, vilket ger en känsla av fullkomlighet som kan bidra till viktminskning. Human Nutrition Research Center på Aging vid Tufts University i Boston rapporterade att eftersom fiberrika livsmedel kräver mer tuggning, kan de ta längre tid att äta. De är också i allmänhet lägre i kalorier än andra livsmedel. Dessa faktorer tros bidra till kontrollen av den totala kroppsvikten.

Vad är fiber?

Även känd som grovfoder är svårsmälta, eller svårt att smälta fiber, en del av vegetabiliska livsmedel som när de passerar genom matsmältningssystemet, absorberar vatten och underlättar tarmrörelser och minskar magen uppblåsthet. Det finns två typer av fiber - olösliga och lösliga. Lösliga fibrer löser sig i vatten, medan olösliga inte.

Olösliga fiber livsmedel

Det finns hundratals fiberrika livsmedel. De är ett fördelaktigt tillägg till någon diet. Fibrer livsmedel är nästan alltid hälsosamt, låg fetthalt och innehåller lite eller inget kolesterol. Livsmedel som vetekli, frukt skinn, fullkornsvete, havregryn, nötter, linfrön, hela korn, lök, vissa frukter, vitlök och purjolök samt berikade livsmedel och drycker innehåller de största mängderna av olösliga fibrer.

Lösliga fiber livsmedel

Låg fetthalt källor av lösliga fibrer inkluderar bär, apelsiner, äpplen, päron, plommon, broccoli, sparris, kål, grönkål, spenat, blomkål, morötter, zucchini och gröna bönor.

Varför välja hög fiber?

När du konsumerar en kost rik på fibrer, kan du äta mindre mat och konsumera färre kalorier än någon som inte följer en kost rik på fiber. Till exempel kommer någon som väljer att äta en smörgås med vitt bröd i stället för fullkornsbröd inte vara fyllda så länge som den person som valde fullkornsbröd. Detta beror på att vitt bröd är alltför bearbetade och inte innehåller så mycket fiber.

USDA riktlinjer

Riktlinjer rekommenderas fiberintag som anges av US Department of Agriculture är 25 gram för kvinnor och 38 gram för män dagligen. Det rekommenderas också att du dricker minst åtta glas vatten om dagen för att hålla fiber rör sig genom systemet.

diet exempel

Här är ett exempel på en fettsnål, fiberrik måltider för en dag:
Frukost:
Havregryn med 1 msk. linfrö, 1/2 kopp blåbär och lättmjölk eller sojamjölk.
Mellanmål 1:
Morotsstavar och gurka segment med hummus.

Lunch:
Svarta bönor veggie burgare på en fullkorn rulle med romansallad, tomat, lök och avokado segment.
Apple eller päron

Mellanmål 2:
Fiber En bar
Middag:
Grillad kyckling med smält låg fetthalt mozzarella, serveras över hela korn linguine med tomatsås.
Sidan av spenat sauteed med vitlök och cashewnötter.
Mellanmål 3:
Luft poppade popcorn

Fiber tillskott som gör dig att känna full

Fiber är en osmältbar typ av kolhydrat som inte bryts ned som andra kolhydrater. Istället reser det genom matsmältningskanalen, relativt intakt, medhjälp i matsmältningen och hålla dig full. Du bör få tillräckligt med fibrer i kosten genom frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, men har otillräckligt intag kan kräva en fiber tillägg. Om du tar en fiber komplettera, informera din läkare som en försiktighetsåtgärd.

Löslig vs olösliga fibrer

Du behöver 25-38 g lösliga och olösliga fibrer per dag, rapporterar Mayo Clinic. I allmänhet drar lösliga fibrer vatten från tarmen, vilket skapar en gel ämne som saktar matsmältningen, vilket gör att näringsämnen att fullt ut utnyttja. Eftersom denna typ av fiber saktar matsmältningen, kan det hjälpa till att hålla dig full timmar efter att du äter. Olösliga fibrer snabbar upp matsmältningen, lindra förstoppning och hålla dig regelbundet. De flesta over-the-counter fiber tillskott ge någon typ av lösliga fibrer, eftersom det maler till ett fint pulver, vilket gör det lätt att tugga eller blanda med en dryck. Olösliga fibrer, inklusive havrekli och vetekli, kommer i ett formulär som du kan strö på spannmål eller lägga till din bakverk recept. Eftersom olösliga fibrer har en tuff, styv struktur, är det inte vanligtvis används i fiber tillskott.

psyllium

Psyllium är en typ av lösliga fibrer som kommer från de skal av psyllium frön. Denna typ av fiber tillägg fungerar genom att absorbera vatten i tarmen och svullnad. Det hjälper bildar en mjuk skrymmande avföring som är lätt för dig att passera. En studie utförd av forskare vid Policlinico di Monza sjukhus i Italien och publicerades i "Journal of Clinical Gastroenterology" under 2010 utvärderat effekterna av psyllium fiber på mättnad och viktnedgång. Forskarna noterade att lösliga fibrer, psyllium i synnerhet förbättrar mättnad, hålla dig full, vilket gynnar dina ansträngningar viktminskning. Dessutom kan det bidra till att stabilisera blodsockernivåer och lägre kolesterolhalten i blodet.

metylcellulosa

Metylcellulosa är en syntetisk form av lösliga fibrer som fungerar på ett liknande sätt som psyllium, absorberar vatten och expanderar i tarmarna, förbättra mättnad. Metylcellulosa främjar förflyttning av tarmarna, så intag av stora mängder på en gång kan ha negativa effekter, såsom diarré och magkramper. Denna typ av fiber tillägg är ofta tillgänglig som en finkornig substans du kan lägga till vatten, juice eller kaffe.

Inulin och Oligofruktos

Inulin är en naturlig typ av lösliga fibrer som finns i icke-stärkelsehaltiga rotfrukter, såsom cikoriarot, vitlök och lök. Den har en söt smak, så att du kan se det som en ingrediens i frukostflingor eller fiber bar. En forskningsöversikt publiceras i "Critical Reviews in Food Science and Nutrition" i 2001 utvärderat effekterna av inulin och oligofruktos som fiber tillskott. Dessa är liknande ämnen, båda är fruktaner som kommer från cikoriarot och har nästan identiska effekter i tarmen. När inulin och oligofruktos når kolon, de jäsa, öka nyttiga bakterier, samt skapa bulk. Eftersom dessa typer av fibrer sakta ner ditt system, kan de hjälpa till att hålla dig full när du inkludera dem i din kost.

Vad är skillnaden mellan Grovfoder & amp; Fiber?

Fiber och grovfoder används ofta omväxlande, och i viss mån, det är OK. Grovfoder är fiber, den del av vegetabiliska livsmedel som färdas genom matsmältningssystemet oförändrad, främja regelbundenhet och hålla matsmältningssystemet friskt. Men det finns två typer av fiber, lösliga och olösliga, och grovfoder hänvisar särskilt till olösliga fibrer.

Löslig vs olösliga fibrer

Lösliga fibrer kommer främst från havrekli, bönor, ärtor, linser, frön, nötter och vissa typer av frukt och grönsaker. Under digestion, binder lösliga fibrer med vatten och bildar en gel-liknande substans. Grovfoder är dock fortfarande mestadels intakt under matsmältningen, lägga bulk till avföring för att snabba sin passage. Du hittar grovfoder i grönsaker, fullkorn och vetekli.

Olika namn, olika förmåner

Grovfoder är till stor del ansvarig för att upprätthålla regelbundenhet och tarm hälsa. Dess skrymmande hjälper rensa ut i tjocktarmen och förhindra avfall från att bli instängd och orsakar inflammation i tarmen, som kallas divertikelsjukdom. Den förhindrar också förstoppning. Den gelliknande lösliga fibrer, å andra sidan, är mest känd för sin roll i att kontrollera dåliga kolesterolvärden genom att störa absorptionen av kolesterol under matsmältningen.

Vad är lösligt fiber?

Även kroppen absorberar mycket få näringsämnen från lösliga fibrer, ger denna växtbaserat material väsentliga hälsofördelar. Den lösliga fibrer i citrusfrukter, äpplen och havre inte bryts ned helt när du äter dessa livsmedel. Istället vätskorna i magtarmkanalen vända denna form av fiber i en geléliknande substans som hämmar din absorption av näringsämnen i den mat du äter. Äta mat rik på lösliga fibrer kan hjälpa till att reglera tarm mönster, hantera ditt blodsocker och minska kolesterolvärdet.

Definition

Ordet "löslig" syftar på det sätt denna form av fiber reagerar när den kombineras med vatten. Till skillnad från olösliga fibrer eller grovfoder, som inte löser sig i vatten, löser lösliga fibrer delvis i en trögflytande massa, Harvard School of Public Health, eller HSPH, anteckningar. Hel-vete bröd och spannmål, selleri, morötter, tomater, brunt ris och frön innehåller olösliga fibrer - grov eller trådiga växtmaterial som ger bulk till mag avfall och hjälpa dem passera lättare genom systemet. Havregryn, avokado, nötter, torkade bönor och ärtor, linser, äpplen, päron och bär innehåller mycket lösliga fibrer. Många korn, grönsaker, frukt och grönsaker innehåller både lösliga och olösliga fibrer, men proportionerna av varje typ av fiber i varje livsmedel varierar.

tarm~~POS=TRUNC Patterns

Även lösliga fibrer är inte lika skrymmande som olösliga fibrer, kan lösliga fibrer reglera tarmfunktionen genom att öka vikten av avföring och stimulera muskelaktivitet i din kolon. Om matsmältningssystemet inte kan tolerera stora mängder grovfoder, kan lösliga fibrer vara en mildare alternativ för att korrigera förstoppning. Kosttillskott såsom psylliumfröskal använda laxerande effekt av lösliga fibrer för att främja regelbundna tarmrörelser. Paradoxalt nog, bananer, havre och andra livsmedel som är rika på lösliga fibrer kan också hjälpa till att lindra diarré genom att skapa bildade fasta avföring.

Blodsocker

När du äter mat som är rik på lösliga fibrer, det gelatinöst material som bildas under matsmältningen saktar absorptionen av näringsämnen från dessa livsmedel. Livsmedel som är hög i både lösliga fibrer och kolhydrater, såsom äpplen, plommon, bönor eller havregryn, bryta ner långsammare på grund av deras fiberinnehåll, vilket förlänger omvandlingen av kolhydrater till glukos, en viktig energikälla för hjärnan och muskler. En långsammare frisättning av glukos resulterar i en fördröjd frisättning av energi och en mindre signifikant ökning av blodsockret. Att äta livsmedel som innehåller lösliga fibrer hjälper dig att hålla blodsockret stabilt, vilket kan minska risken för typ 2-diabetes, enligt HSPH.

Blood Cholesterol

Livsmedel som innehåller mycket lösliga fibrer, särskilt havre, torkade ärtor, bönor och linser, kan bidra till att minska mängden low-density lipoprotein, eller "onda" kolesterolet i blodet, enligt Linus Pauling Institute. Genom att minska kolesterolhalten förhindrar lösliga fibrer ansamling av feta plack på kärlväggarna och sänker din risk för kranskärlssjukdom. Att dra nytta av de förebyggande egenskaper fiber, Institute of Medicine rekommenderar att kvinnor i åldern 19 till 50 äter åtminstone 25 g kostfiber per dag, och män i denna åldersgrupp äta åtminstone 38 g kostfiber per dag. Äta ett brett utbud av fiberrik kost i kombination med en kost med lågt kolesterol och mättat fett kan förbättra din kardiovaskulär hälsa.

Kolhydrater och fiber i lök

Med mer än 500 sorter, lök är bland de 10 köksväxter i världen. Färg är bara en av de egenskaper som skiljer olika sorter av lök, som är grupperade i stort sett i nya och lagrings kategorier. Alla lök sorter innehåller liknande koncentrationer av kolhydrater, inklusive socker och fiber. Smaken av olika lök beror på svavelhalten, socker och vatten.

Olika typer av kolhydrater

Alla kolhydrater består av socker, eller sackarid, molekyler i olika strukturella formationer. Enkla eller parade sackarid molekyler har den gemensamma beteckningen av "socker." Glukos, fruktos och laktos är exempel på sockerarter. Stärkelse är långa kedjor av glukosmolekyler som bryter ner till socker i dina tarmar. Fiber är en tredje typ av carb som skiljer sig avsevärt från de andra två, eftersom kroppen inte kan smälta fiber i sina beståndsdelar sockermolekyler. Fiber passerar genom matsmältningssystemet intakt. Lök innehåller kolhydrater i form av socker och fiber; de inte innehåller stärkelse.

Socker i lök

Lök innehåller sockerarterna glukos, fruktos och sackaros. Förekomsten av dessa sockerarter är därför lök caramelize när du koka dem långsamt på låg värme. Eftersom socker ackumuleras som lök mogna, grön lök, även känd som salladslök, innehåller mindre socker än mogna lök. Gul, röd och vit lök som du hittar på marknaden är mogna lök. En kopp hackad, grön lök innehåller ca 2,3 g socker, jämfört med en kopp hackad, mogna lök, med 6,8 ​​g socker. Liksom andra nonstarchy grönsaker kommer lök inte orsaka en plötslig ökning av blodsockernivåerna eftersom fiberinnehållet saktar socker matsmältning och absorption.

Fiber i lök

Lök är en bra källa till kostfiber, speciellt lösliga fibrer. Denna typ av fiber reagerar med vatten och bildar en gel, som absorberar kolesterol i tarmen. Den fiberkolesterolkomplex utsöndras i avföringen, vilket sänker blodkolesterolnivån. En kopp hackad grön eller mogna lök innehåller cirka 2,7 g fiber.

söta lök

Söt lök sorter, såsom Walla Walla, Vidalia och Maui, har en mildare, sötare smak än andra lökar, men att de inte innehåller betydligt fler kolhydrater. Svavelhaltiga kemikalier ger lök med sin skarp, varm smak. Söt lök innehåller en lägre koncentration av dessa kemikalier och har mer vatten än andra lök sorter, vilket resulterar i en mer mild smak. Den tunna huden på söt lök skiljer dem också från gult, vitt och rött lagring lök. Till skillnad från dessa gemensamma lök, som kan lagras vid rumstemperatur, är söt lök bäst bevarade i ditt kylskåp.

Har vitt bröd har fiber?

Den milda smak och mjuk konsistens av vitt bröd gör den idealisk för smörgåsar och toast, samt särskilt tilltalande för barn. Smak, färg och konsistens av det brödet kommer till en kostnad dock. Raffineringsprocessen som gör vetemjöl vitare och sötare tar också bort många av vete s nyttiga näringsämnen och fiber. Vitt bröd innehåller några fibrer, men det är inte en idealisk fiberkälla.

fiber~~POS=TRUNC

Vitt bröd är en låg-fiber livsmedel; en medelstor skiva innehåller 0,6 g fiber. Män i åldern 19 till 50 behöver 38 g Iber dagligen, och kvinnor i denna åldersgrupp behöver 25 g dagligen, enligt experter från US National Academy of Sciences Research Council. Fyra skivor vitt bröd leverans omkring 6 procent av din fiber krav dagligen om du är en man i denna åldersgrupp och cirka 10 procent om du är en kvinna.

olösliga fibrer

Mest av fibern i vitt bröd är olösliga fibrer, som föreligger i säd, bönor och grönsaker. Till skillnad från lösliga fibrer, inte olösliga fibrer inte lösas upp i mag-tarmkanalen. I stället läggs bulk till avfallsmaterialet i magtarmkanalen, vilket gör det mjukare och hjälpa det gå igenom lättare. Denna typ av fiber bidrar också till en känsla av fullkomlighet, som kan vara till hjälp om du försöker att äta mindre för att gå ner i vikt.

Högre Fiber val

En bit av fullkornsbröd ger cirka 1,9 g kostfiber, vilket är betydligt mer än det belopp i vitt bröd. Fullkornsbröd är också rikare på näringsämnen som vitamin E och B-komplex vitaminer. Dessa faktorer gör hela vete och andra fullkorn bröd övergripande hälsosammare val än vitt bröd. Om du ogillar brun fullkornsbröd, fullkornsbröd göras med vitt vete ger ett alternativ, konstaterar dietist Heather Hawkes i en artikel för Aetna InteliHealth. Vitt vete kräver inte raffinering för att skapa färg och smak av typisk vitt bröd, så mer av kornets näringsinnehållet förblir intakt. Vitt vete bröd är mer förädlade än fullkorn bröd och kan innehålla flera tillsatser, så fullkornsprodukter är fortfarande hälsosammare alternativ.

Få mer Fiber

Om du föredrar raffinerat vitt bröd till fullkorn bröd men behöver mer fibrer i kosten, lägga till grönsaker till dina smörgåsar är ett sätt att nå ditt mål. Isbergssallad innehåller 0,7 g fiber per kopp, medan en kopp romansallad innehåller 1,2 g, vilket gör roman ett bättre val för smörgåsar. Skivad selleri, strimlad vitkål, riven morötter eller rödbetor och hackad broccoli eller blomkål också lägga fiber och näringsämnen till vitt bröd smörgåsar.