XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

follikulit hårbotten

Läkarna stön ofta när en patient kommer att klaga för hudirritation. Fastställande av orsaken till utslag kan vara svårt, och behandla dem är ofta en fråga om trial and error. Follikulit kan vara särskilt svårt eftersom det kan misstas för en födoämnesallergi. Follikulit är en infektion i hårsäckarna. Varje del av kroppen med håret är mottagliga för follikulit - hårbotten, armar, bröst, haka, you name it. När follikeln blir igensatt det kan skapa en kliande, brännande utslag som kan pågå i veckor. Det kan börja fläckvis, en kliande fläck på armen, sedan några rodnad på låret. Ett utbrott av follikulit kan se ut spridda poison ivy eller en sever utbrott av akne. Hårsäcken kan bli så irriterad att den blir fylld med pus. Fråga dig själv följande frågor. Om du säger "ja" på någon av dem, kanske du har follikulit.

Instruktioner

1 Har du tillbringat tid i en badtunna eller spa nyligen? Tyvärr kan badtunnor vara en varm bädd av bakteriell aktivitet. När badvattnet inte är korrekt klorerade, kan stafylokocker infektera porerna. Rött, pus fyllt gupp kan visas runt håret axlar.

2 Har du slitna åtsittande kläder? När huden inte kan andas och naturligtvis rena sig, kan svett och kroppsoljor bygga upp i hårsäcken. När porerna är igensatt kan det vara svårt att rensa ut. En obekväm utslag kan utvecklas, speciellt på låren och ljumskarna.

3 Gör du bära smink eller arbete i en avgasfyllda miljö? Follikulit i ansiktet kan inträffa när porerna är tilltäppta från make up. Även yrken som kräver arbetar i en rökig, dammig eller fet fyllt område är mycket mer benägna att uppleva follikulit symptom.

4 Har du ett försvagat immunsystem? Svamp kan attackera människor med undertryckta immunsystem orsakar en follikulit utbrott.

Tips

  • Follikulit kan behandlas med utvärtes antibiotika och krämer. För djupare infektioner, kan läkare ordinera perorala antibiotika. Om dessa behandlingar inte fungerar, kan laser hårborttagning vara svaret. Laserbehandling dämpar follikeln så att den inte längre kan bli infekterade.

Acne av någon form kan vara irriterande, men hårbotten akne - benämningen hårbotten follikulit - kan vara direkt irriterande. Om du utvecklar en infektion i hårbotten hårsäckar, kan du göra ett antal saker att behandla det, med fokus på att hålla ditt hår och hårbotten ren, och styrning av fett hår innan det spårar ur.

Hårlaserbehandling

Tvätta alltid håret i antingen ljummet eller kallt vatten som vatten användning resultat varmt i överproduktion av talg och hårbotten blir fet i ett par timmar. För att undvika att röra om talg körtlar, inte massera eller skrubba din hårbotten medan tvätta håret; Detsamma gäller för att borsta eller kamma håret; aldrig gräva kammen i hårbotten.

Tvätta håret så ofta som krävs för att hantera ditt nuvarande tillstånd, hålla den fettfria och förhindra återkommande fall. Se till att du använder ett schampo som är gjord för fett hår (innehållande zink), eftersom detta kommer att sänka ditt hår talg nivåer (om du vill villkor håret, också använda en fett hår vänlig produkt).

För hela din hårbotten follikulit, kan du använda ett schampo som innehåller salicylsyra. När ditt tillstånd har försvunnit, kan du använda en vanlig schampo. Du kan också hitta bra användning av anti-mjäll schampo innehåller svampmedel såsom ketokonazol eller ciklopirox.

Använd ett antibakteriellt och svampdödande medel som innehåller tea tree olja för att rengöra huden längs hårfästet och hålla det som oljefri som möjligt. För att avlägsna överskott bakterier och olja, använd en antibakteriell rengöringsprodukt som innehåller te träd extrakt.

Oavsett typ av behandling du använder, kan håret förlora några värdefulla mikronäringsämnen och vitaminer i processen. En gång i veckan, ungefär en timme innan du tvättar håret, använda en naturlig och djup konditione hårinpackning gjord av kokosmjölk, äggula, färsk tomatjuice och honung. Med sina fettsyror, viktiga vitaminer och aminosyror och surhet för att minska din hårbotten är talg nivåer, hjälper denna kombination fylla förlorade näringsämnen.

andra rättsmedel

Du vill se till att du behandlar din sjukdom snabbt innan den har en chans att förvärras. En allvarlig orsak till hårbotten follikulit kan kan leda till acne necrotica miliaris och perifolliculitis capitis, vilket skulle kräva ett besök till läkaren, och orsaka håravfall eller ärrbildning och även kan kräva behandling som omfattar antibiotika, läkemedel mot svamp eller kortikosteroider.

Salicylsyra formel är en bra hemma botemedel. Om du använder syran till det drabbade området med en bomullstuss, syran exfolierar torr, flagnande hud och bidrar till att minska whiteheads. Som ett resultat kommer din hårbotten hålla sig borta från att bygga upp och har minskat skov.

Om salicylsyra inte kontrollerar ditt tillstånd, kan du behöva använda aktuella antibiotika såsom klindamycin lösning, erytromycin lösning och fusidinsyra gel, mild aktuella steroider lotioner eller krämer (för behandling av inflammation) och orala antihistaminer.

Även om det är en effektiv behandling för akne, använd aldrig bensoylperoxid. Om den används i hårbotten, utför den i likhet med väteperoxid och kan skada eller lätta ditt hår.

Vilka är de behandlingar för follikulit i hårbotten?

University of Maryland Medical Center beskriver follikulit som inflammation i en eller flera hårsäckar som orsakas av irritation, rakning av huvudet, eller blockering. Skadade hårsäckar är känsliga för infektion, och i de flesta fall av follikulit, den skadade folliklar blir infekterade med bakterien Staphylococcus. Vit, kliande pustler eller finnar bildar runt hårsäckarna i hårbotten och så småningom skorpa över. I djup follikulit, kokar eller carbuncles kan bryta ut. Även follikulit svarar på behandling, kan det återkommer.

antibiotika

Att behandla bakteriell infektion, kan en aktuell antibiotika såsom mupirocin eller ett antibiotikum såsom dikloxacillin, penicillin, meticillin eller vankomycin förskrivas. Enligt MayoClinic.com, Staphylococcus bakterier är mycket anpassningsbar till antibiotika, ofta kräver starkare och mer toxiska läkemedel. Testning är viktigt att identifiera de bakterier som orsakar infektionen för att på bästa välja det antibiotikum som kommer att vara mest effektiva.

Huskurer

MayoClinic.com föreslår att man använder en antibakteriell tvål eller schampo för follikulit i hårbotten. En varm kompress eller tvättlapp över det drabbade området kommer att bidra till att lugna, lindra smärtan och tömma pustler. En over-the-counter antibiotisk salva kan appliceras på infekterad hud. Att lindra kliande hårbotten, använda en over-the-counter hydrokortison kräm eller en havremjöl-baserade lotion. MayoClinic.com föreslår också en kompress av en vit vinäger lösning av 1 1/3 koppar varmt vatten och en msk. vit vinäger.

livsstilsrättsmedel

Håll kammar och borstar bör rengöras efter varje användning och bör inte delas. Om rakning är ett måste, föreslår MayoClinic.com med hjälp av en elektrisk rakapparat att raka hårbotten istället för ett blad, och tillämpa en lugnande lotion efteråt. Det är viktigt att inte dela handdukar eller facecloths, och att tvätta väl efter varje användning. Hattar och halsdukar bör rengöras efter varje bär.

dränering

Om en hårsäck blir allvarligt smittade, kokar eller carbuncles kan bilda. En koka är en smärtsam, svullen röd bula, fylld med pus. Ett kluster av kokar är en smaragd och orsakar en ännu djupare infektion. Att dränera, gör läkaren ett litet snitt i koka eller karbunkel och tillåter de pus att tömma. En steril gasbinda lock tillåter dränering för att fortsätta.

Kan en matallergi Orsak hårbotten follikulit?

Födoämnesallergier är allmänt missförstås. Cirka 25 procent av de vuxna tror att de har födoämnesallergier, medan det i verkligheten bara två procent av de vuxna har faktiskt professionellt diagnostiserad födoämnesallergier, enligt University of Maryland Medical Center. Mellan 4 procent och 8 procent av barnen har dem också. Födoämnesallergier kan orsaka många smärtsamma och skrämmande reaktioner hos de människor som har dem, men hårbotten folliculitus är inte en av dem.

Födoämnesallergi Fakta

De flesta födoämnesallergier orsakas av samma livsmedel, inklusive mandel, paranötter, cashewnötter, citrusfrukter, majs, krabba, komjölk, ägg, fisk, hasselnötter, hummer, ostron, jordnötter, pekannötter, räkor, valnötter och vete. När du är allergisk mot en viss mat, reagerar kroppen som om något ämne i livsmedlet är skadligt för dig och släpper histaminer för att bekämpa den. Detta är en mer allvarlig reaktion än de som orsakas av ett livsmedel intolerans och kan vara dödlig om den inte behandlas omedelbart.

scalp Folliculitus

Alla hårstrån på kroppen växa ur por liknande hål kallade folliklar. Folliculitus är en inflammation i follikeln. Detta kan orsakas av friktion, liknande från en hatt eller hatband, eller från att bryta håret av under huden när vaxning eller rakning. Hårbotten folliculitus sker på din hårbotten. När follikeln är inflammerad, ofta blir infekterade --by bakterier eller av en svamp.

missuppfattningar

Födoämnesallergier kan förvärra eksem, som kan visas var som helst på kroppen. Om du har allergier och eksem på dig hårbotten, kan du lätt tro att det hårbotten folliculitus. Det bästa sättet att vara säker är att se din vårdgivare. Att få en professionell diagnos också ser till att du väljer det säkraste och mest effektiva behandlingen.

behandlingar

Den mest effektiva behandlingen för födoämnesallergier är att undvika den mat som du är allergisk mot. Detta kan vara svårt, speciellt med en vete eller majs allergi, eftersom så många beredda livsmedel innehåller vete, majs eller båda. Läsa etiketter och förbereda så många måltider som möjligt från början kan hjälpa dig att undvika just dina allergener. Hårbotten folliculitus är i allmänhet behandlas med varma kompresser. När din läkare bedömer att du har en infektion, och om det är bakteriell eller svamp, kan hon ordinera en muntlig eller utvärtes antibiotika eller svampdödande behandling.

Om din hårbotten är klåda, kan det bero på smutsigt hår som behöver tvättas. Fett hår, i synnerhet, kan orsaka hudcellerna för att bygga upp i hårbotten som resulterar i mjäll och klåda. Det finns dock ett antal andra förhållanden som kan orsaka hårbotten klåda som inte är så gynnsam som helt enkelt har smutsiga, fett hår.

överväganden

Det finns ett tillstånd som kallas tinea capitis (hårbotten ringorm), som är en svampinfektion. Detta svampinfektion drabbar vanligen barn, men vuxna kan få det också. Ibland dermatofyter, som är svampar som normalt lever på huden, kan växa över, och detta orsakar klåda i hårbotten samt håravfall, skalning, gula skorpor, tjocka, grov inflammerade områden i hårbotten och utveckling av svarta fläckar, som är delar av den brutna hår i hårbotten huden. Detta tillstånd är smittsam, så inte dela en borste eller kam om en familjemedlem har det. En läkare kommer att förskriva perorala antisvamp att klara upp detta tillstånd, enligt Healthyhype.com (se referens 1).

En annan möjlighet

Mjäll är ibland orsakas av en svamp som kallas Malassezia furfur. Denna svamp lever i hårbotten och kan växa över, som orsakar irritation, fjällning och klåda. Mjäll kan vara relaterat till seborroiskt eksem, som är ett tillstånd som orsakar olja körtlar att producera för mycket olja, vilket gör hårbotten inflammerad och rött.

Håll dig borta från solen

Om du får din hårbotten solbränd, vara beredd att klia. Tillämpa vinäger till hårbotten kan minska smärtan och brännande. Du kan också sätta solskydd på din hårbotten i efterhand, men nästa gång, satte den på innan du vågar ut. Om bränningen är svår, kan orala kortikosteroider krävas.

Bakterier och Infektioner

Om du är smittad av Staphylococcus aureus, som är en bakterie, kan detta leda till follikulit, vilket resulterar i varfylld röda knölar i hårbotten som kliar. Over-the-counter antibakteriella schampo bör hjälpa, men om de inte kan du behöva ta orala antibiotika. Ibland en hudinflammation kallas lichen planopilaris påverkar hårbotten och orsakar klåda. Det kan också resultera i partiell håravfall och permanent ärrbildning. Detta tillstånd behandlas med steroider.

Psoriasis

Du kan få psoriasis på din hårbotten, och detta orsakar klåda. Psoriasis kommer att manifestera i tjocka, stora gula fläckar på hårbotten, som blir röd. Använd ett mjällschampo eller kokosnötolja salva som har salicylsyra, svavel och stenkolstjära för att behandla psoriasis.

Dermatit Kan vara den skyldige

Om du använder ett schampo eller andra hårprodukter som du är allergisk mot, kan detta leda till kontaktdermatit eller allergisk dermatit. När du upplever kontaktdermatit, kommer din hud klia och röda papler eller blåsor visas på hårbotten. Om du upplever allergisk dermatit från hårfärgningsmedel, till exempel, kommer din hårbotten blir röd, svullen och kliande.

Löss och torr hårbotten

Löss definitivt orsaka huvud klåda och är mycket smittsam, enligt Skinsight.com (se referens 3).

Torr hårbotten ensam kan orsaka klåda. Om du inte har ett tillräckligt lager av skyddande olja i hårbotten, kan detta leda till irritation och göra din hårbotten känsliga för infektioner. Mjäll kan resultera. Överväg att använda fuktgivande hårprodukter.

Om kliande hårbotten


En kliande hårbotten kan vara en irriterande tillstånd. Orsaken är oftast en av två saker: torr hårbotten eller en hudåkomma som psoriasis. Fall kan vara mild till mer allvarlig, vilket är varför det är viktigt att se en hudläkare så att de kan fastställa orsaken och behandling. En kliande hårbotten är vanligare hos vuxna än barn. Vissa lösningar är enkla och kan göras med vanliga hårprodukter, medan andra måste förskrivas av läkare.

typer

När du har kliande hårbotten, är det viktigt att avgöra vad orsaken till det är. Kanske är det bara torr hud eller det kan vara en allvarligare hudsjukdom. Den vanligaste orsaken till kliande hårbotten är mjäll eller seborroiskt eksem, som påverkar hela hårbotten. Det kan också vara en annan vanlig sjukdom som kallas psoriasis, som vanligtvis återfinns på baksidan av hårbotten. Mjäll och psoriasis har liknande symptom som rodnad, fläckar av torr hud och klåda, så det är bäst att söka en hudläkare kompetens.

Identifiering

När identifiera orsaken till kliande hårbotten, dermatologer leta efter inflammation eller en bakteriell infektion nära hårsäcken. Även mjäll och psoriasis är vanliga orsaker till torr hårbotten, det finns andra. När inflammation i hårsäckarna är närvarande, kan det vara follikulit. Detta är vanligtvis ett resultat av rakning eller gnugga huden. Huvudlöss kan också orsaka kliande hårbotten, och barn är mer benägna att uppleva detta under de tidiga skolåren.

Tidsram

Kliande hårbotten kan vara tillfälliga och orsakas av miljöförhållanden. Du kan uppleva denna hudåkomma på vintern när det är kallare, eftersom luften är torr och värmen slås ut. Om du har en ärftlig hudsjukdom som psoriasis, kommer du att uppleva symptom för hela ditt liv. Men det finns produkter och recept tillgängliga som gör symptomen på mjäll, eller psoriasis avta inom några dagar.

Förebyggande / Lösning

Innan du ser en hudläkare, kan du använda vissa OTC-produkter hemma för att lindra symtomen. Om kliande hårbotten är ett resultat av mjäll, använd en gång i veckan schampo för att avlägsna överskott tvål från ditt hår. Du kan också använda ett balsam gjorda speciellt för mjäll samt en fuktgivande schampo. Även om det är svårt, bör du undvika att skrapa hårbotten. Ett annat tips är att stänga ner din värme, så att du inte torkar ut huden. Om dessa lösningar inte fungerar, se en hudläkare så att de kan ordinera en aktuell steroid kräm eller schampo.

Varning

Du kan allvarligt skada huden om du låter det gå. Om du fortsätter att klia hårbotten, kan du utveckla öppna skärsår och skrubbsår, som får ont och kan potentiellt bli infekterade. När det gäller psoriasis, kan det sprida sig till andra delar av kroppen om du inte behandla det på rätt sätt. Det är också viktigt att söka en hudläkare råd, eftersom orsaken till din kliande hårbotten kan vara något ohälsosamt för din kropp som huvudlöss eller ringorm.

Hur man använder kokosolja för din hårbotten

Kokosolja är inte bara för matlagning - det är fylld med fördelar för din hårbotten och hår. Många färdigköpta hårprodukter innehåller kokosolja, men de kan också fyllas med ingredienser du inte vill ha eller behöver. Några klickar av ren kokosolja kommer att lugna hårbotten för bara ören per behandling.

Fördelar för hår och hårbotten

Om du har en torr, kliande hårbotten, kan kokosolja hjälpa. Oljan återfuktar huden och kan hjälpa korrekt rodnad och irritation. Kokosolja lugnar hårbotten villkor, inklusive mjäll och mjölkskorv, en fråga som allmänt sett i spädbarn. Sina antibakteriella egenskaper kan avvärja follikulit, en infektion i hårsäckarna. Kokosolja kan också bekämpa svampinfektioner, såsom ringorm i hårbotten. Daglig tvätt remsor hår sin talg, vilket kan leda till torra, burrigt lås. Kokosolja fungerar som en skyddande barriär mellan tvättar så håret förblir mjuk och silkeslen.

Gör en kokosnöt-Oil Treatment

För att göra din egen hårbotten behandling, satte tre till fem matskedar kokosolja i en liten skål. Mängden olja som används beror på längden på ditt hår. Mikrovågsugn oljan under 30 sekunder. Rör om väl, sedan värma några sekunder mer tills oljan har smält helt. Låt oljan svalna lite, sedan massera in det i hårbotten och rötter håret. Använd en plast kam att arbeta oljan genom håret. Wrap dina flätor i en handduk eller duschmössa, låt oljan blöt i två timmar. Avsluta genom schamponering som vanligt.

tips

  • Du kan köpa kokosolja en hälsokostbutiker och asiatiska stormarknader.
  • Kokosolja hårdnar när det är kallt. För att avhjälpa detta, dränka kokosnötoljeflaskan i en stor skål fylld med hett vatten i 30 minuter för att smälta oljan. Inte mikrovågsugn kokosolja, kan kokosolja rök när de utsätts för hög värme.
Vad är orsakerna till inflammerad hårbotten?

En inflammerad hårbotten kan vara ett tecken på infektion eller irritation. Det kan också förekomma från en reaktion på allergener i hårbotten. Villkoret tenderar att lokalisera till vissa delar av hårbotten, men det kan orsaka omfattande finnar. Typiskt, en inflammerad hårbotten former med andra tecken och symtom såsom torr hud, fjällning, utslag och klåda. En vårdgivare kan hjälpa till att diagnostisera och behandla enskilda orsakerna till en inflammerad hårbotten.

psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar produktion och utsöndring snabb hudcell. Tillståndet sker från en onormal immunreaktion som producerar nya hudceller i dagar snarare än veckor. Den accelererade omsättning hudcell orsakar inflammerad och kliande hud, röda fläckar, fjällning, torrhet och varfyllda blåsor i svåra fall. Psoriasis kan påverka någon del av huden, men det oftast drabbar hårbotten, knän, armbågar och nedre delen av ryggen. Minst hälften av alla människor som har psoriasis har det på deras hårbotten, enligt National Psoriasis Foundation. När psoriasis påverkar hårbotten, kan det orsaka milda skalning eller allvarliga utbrott som sträcker sig utanför hårbotten.

seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem är en kronisk hudsjukdom som tenderar att påverka områden där olja körtlar är mest framträdande. Den förekommer oftast i hårbotten, bakom öronen, hörselgångar och ögonbryn. Experter tror att seborroiskt eksem manifesterar från överproduktion av hudfett, hormoner och irritationer från en jästsvamp som kallas malessizia. American Academy of Dermatology rapporterar att tillståndet drabbar 3-5 procent av befolkningen. Seborroiskt eksem börjar vanligen gradvis, vilket avflagning och skalning av hårbotten. Eftersom villkoret fortskrider kan det orsaka rodnad, utslag, gulaktig skalning och klåda. Inget botemedel mot seborroiskt eksem finns för närvarande, men receptbelagda läkemedlen och livsstilsförändringar kan hjälpa till att kontrollera symtomen.

follikulit

Follikulit uppstår när bakterier, virus eller svampar infekterar hårsäckarna. Hårsäcken är en öppning i huden som innehåller hårrötterna .. Vanliga orsaker till follikulit inkluderar skador på huden, friktion från rakning, inflammatoriska hudsjukdomar, överdriven svettning och eventuella skador till hårsäcken. Tillståndet uppstår oftast vid hårbotten, ansikte, och lår, men den kan bildas på någon del av kroppen där håret växer. Symtom på follikulit inkluderar inflammation, irriterade och röda hårsäckar, hudutslag, klåda, finnar och pus i hårsäcken. Allvarliga former av follikulit kan ge ärrbildning, cellulit och förstörelse av hårsäckarna som leder till permanent håravfall, konstaterar MayoClinic.com.

Hur man kan förebygga follikulit


Som sommarmånaderna tillvägagångssätt, finns det ofta bråttom att få våra kroppar i topp varmt väder. Vi är snabba att köpa solskyddsmedel, solglasögon och raklödder. Vi vill att våra kroppar att vara tempel skönhet som vi kan visa upp när vi promenera över stranden. I vår iver att ha slät hud, kan vi stöta på en vanlig infektion om vi inte vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Follikulit är en infektion i hårsäckarna. Den kan förekomma i ansiktet, armhålor, ben, armar, eller hårbotten. Lindriga fall tenderar att orsaka klåda medan svåra fall kan leda till djup ärrbildning. Folliculitis orsakas av bakterier som kommer in i huden genom den lilla öppningen i hårsäcken. Det verkar som röda lesioner som är fyllda med gulaktiga pus. Troligtvis inte det utseende du hoppades att uppnå så du njuta av den varma solen. Här är tips som kan hjälpa till att förhindra detta hudinfektion.

Instruktioner

1 Använd en anti-bakteriell tvål. Innan du rakar, se till att rengöra huden av skadliga bakterier genom att använda denna typ av tvål.

2 Använd en elektrisk rakapparat. Var noga med att inte skära eller nick själv eftersom nedskärningar kan vara inbjudningar till denna infektion.

3 Använd en ny rakhyvel varje gång du rakar. En tråkig rakkniv kan lätt gå sönder huden.

4 Bär löst sittande kläder. Låt din hud andas när du rakar. Detta kommer att minimera friktion som kan skada hårsäckarna. Detta är ett måste om du har känslig hud. Försök att förhindra skav eftersom det sliter på huden och kan även skapa denna infektion.

5 Undvik att repa. Denna infektion kan vara kliande eller ont. repa aldrig blåsor eftersom detta kan orsaka bakterier att resa till naglarna och sprida infektionen till andra områden av huden.

6 Använd olika metoder för hårborttagning. Om du är benägna att follikulit, överväga andra sätt att ta bort andra än rakning hår. Detta inkluderar vaxning, hårborttagningsprodukter krämer, eller permanent laser hårborttagning.

7 badtunnor bör alltid rengöras och desinficeras regelbundet. Var försiktig när innan du använder en offentlig barrel eftersom bakterier kan lurar i vattnet.

Tips

  • Schampo hår dagligen för att förhindra follikulit i hårbotten.
  • rakning aldrig när du har denna infektion. Detta kommer bara att bidra till att sprida den.
  • Aldrig använda personliga föremål såsom handdukar, sängkläder, eller hårborstar av någon som har denna infektion eftersom det är mycket smittsam.

Follikulit, ett irriterande och smärtsam infektion i huden, kan ofta visa sig vara både obehagligt och pinsamt. Lyckligtvis är rätt behandling från en hudläkare vanligtvis effektiv i att eliminera sjukdomen.

Definition

Follikulit definieras som inflammation och infektion i hårsäckarna. Infektionen orsakar pus att bildas inuti porerna i det drabbade området. Detta tillstånd kan presentera sig på någon del av kroppen, inklusive ansiktet och hårbotten, och ofta visar ett utseende som liknar akne. I själva verket är många gånger follikulit gärningsmannen i svår akne utbrott.

symptom

Symtom på follikulit inkluderar de karakteristiska akne-typ sår, tillsammans med rodnad, smärta i det drabbade området och allmänt obehag. Medan follikulit förhindrar ibland hårväxt, pustler har vanligen en enda hår växer ut ur varje infekterad por. Patienter kan uppleva sipprar beroende på hur allvarlig infektionen. Även follikulit inte brukar leda till komplikationer, kan svåra fall leda till ärrbildning och oförmåga för håret att växa tillbaka.

orsaker

Follikulit kan orsakas av bakterier, jäst eller svampar. Även om detta tillstånd kan visas utan uppenbar orsak, är det ofta väckt den av en av en mängd olika miljömässiga orsaker. Till exempel är follikulit vanligtvis minskade från badtunnor som inte behandlas med rätt kemikalier. Det kan också vara resultatet av irritation orsakad av rakning, plockning, vaxning eller andra hårbehandlingar. Bebisar ibland utveckla follikulit från att bära en blöja.

Befolkning

Medan ingen är immun mot follikulit, är villkoret vanligast bland patienter med immunsystem som redan är nedsatt. Personer som är överviktiga eller bor i varma, fuktiga områden är också mer benägna att kontraktet sjukdomen. Ibland kan patienter som genomgår långtidsbehandling med antibiotika också utveckla follikulit.

Behandling

De flesta fall av follikulit kräver diagnos och behandling av en hudläkare. Läkaren kommer sannolikt att svabba det smittade området för att bestämma hur tillståndet orsakades och vad den bästa behandlingen kommer att bli. Om utbrottet orsakas av bakterier, orala antibiotika ordineras vanligen. Om det är svamprelaterade, kommer läkaren att ordinera en aktuell grädde för att stoppa svampen. När infektionen har producerat kokar under huden, kan det vara nödvändigt för hudläkare att göra ett snitt och dränera sår. I alla former av follikulit, bör patienter vara noga med att inte raka, vax eller plocka håret i det smittade området tills symtomen är borta.