XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

färgmatcha gelcoat

Återställa Boat Gelcoat


Det släta, glasartad belägga en ny glasfiber båt bär när nya kommer att pågå ett tag, men när vatten och solljus har sitt sätt kommer att lysa börjar se gammal, tråkig och trött. Förstå att gelcoat är verkligen en tunn polyesterharts med bara lite uthållighet inte att det ser bättre. Du kan återställa utseendet på båtens gelcoat med några vanliga hushållsprodukter och några objekt från bilvärlden.

Instruktioner

1 Blanda fem liter vatten med fem koppar flytande tvättmedel i en ren fem-liters plasthink. Tvätta båten med denna blandning och en svamp. Tillåt båten lufttorka.

2 Torka gelcoaten ytan ned med en ren trasa indränkt i aceton och viks till en kvadrat. Vrid rag som behövs för att använda så rena en del av trasan som möjligt. Tillåta någon aceton finns kvar på ytan för att avdunsta.

3 Applicera polermedel till gelcoaten med en ren trasa, som arbetar i ett litet område i taget. Gnid polska tills ytan uppvisar ett glasaktigt.

4 Applicera fordons pasta vax med en ren trasa i en cirkulär rörelse. Låt vaxet torka till en dimmig finish och polera diset bort med en elektrisk buffert.

Tips

 • Akrylfordonspolermarknadsförs som "bra för att återställa gamla finish" inte håller sig väl när de doppas i vatten. Det finns några "gelcoat återställande" kit på marknaden.
 • Bär kraftiga gummihandskar och en personlig andningsskydd när du arbetar med aceton.

Hur man gelcoat Paint


Gelcoat är ett polyesterharts baserad färg som är pigmenterad med färg och infunderas med olika tillsatser för extra styrka och skydd. Gelbeläggning kräver en katalysator som är metyletylketonperoxid, eller MEKP, för att härda. Gelcoat kan appliceras tre olika sätt: borstas på, rullade på eller sprutas på. Applicering av gelen pälsen med en pensel eller en rulle kan ha motgångar såsom linjer eller penseldrag i eftersmaken. För att få en jämn professionell finish som du ser på nya glasfiberbåtar, är sprutning det enda sättet att gå.

Instruktioner

1 Förbered ytan som du kommer att gelbeläggning genom slipning det helt slät med hjälp av 300 sandpapper. För att gelcoat att binda ordentligt hela ytan måste noggrant scuffed.

2 Blås bort dammet på ytan och torka av hela ytan ner med en trasa fuktad med aceton. Låt ytan torka helt.

3 Sätt på ett par gummihandskar och fylla en liten hink med gelcoat. Tillsätt en till två procent katalysator och grundligt rör om med hjälp av en färg uppståndelse. Ju mer du lägger till snabbare gelcoat hårdnar. Generellt efter gelcoaten katalyseras det kommer att börja gela upp efter 20 till 30 minuter.

4 Måla ytan genom att doppa din rulle eller pensel in i gelcoaten och tillämpa gelbeläggningen till ytan. Gelcoat är relativt tjock och bör omfatta en till två skikt. Rengör penslar och rullar med aceton när du är klar att applicera gelcoat.

5 Fyll sprutpistolen med den katalyserade gelcoat och applicera den första beläggningen i en tung dimma. Låt det första skiktet börjar Jell upp och tillämpa en andra tyngre rock. tillämpas om det behövs en tredje tjockt lager för att helt täcka ytan. Låt gelcoaten hårdnar.

Tips

 • Alltid skydda huden från katalysator för att undvika frätskador.

Hur man borstar på Gelcoat på en båt


Utan gelcoat skulle fukt och UV-strålar snabbt skada trä och glasfiber delar av en båt, att äventyra dess struktur och säkerhet. Gelcoat är en lamineringsmaterial som ger skydd liksom glans. För stora jobb är gelcoat vanligtvis sprutas på, men gelcoat kan också borstas över reparerade områden och på små delar och nya tillägg.

Instruktioner

1 Prime nya, oavslutade glasfiber beläggs med gel-coat primer. Använd en pensel för att applicera primern. Låt primern torka enligt tillverkarens instruktioner. Sand den grundade ytan med 150-grit sandpapper innan applicering av gelcoat.

2 Lägga härdaren till gelcoaten att säkerställa att gelcoaten härdar ordentligt. Härdaren kommer med gelcoaten, i ett separat rör. Följ tillverkarens instruktioner för hur mycket härdningskatalysator för att lägga till (typiskt 2 till 4 oz. Används per gallon gelcoat).

3 Applicera en konsekvent, tjockt lager gelcoat med en hög densitet marina skum borste. Med hjälp av en marin borste kommer att säkerställa att skummet inte löser sig i marina behandlingsprodukter. Med en skumborste kommer också att minska uppkomsten av strimmor i den slutliga finish som en borste skulle orsaka. Applicera gelcoat med stroke kommer i alla åt samma håll. Tillåt gelcoaten härda under den tid som anges i den tillverkarens instruktioner på burken. Denna första skiktet kommer att torka klibbiga.

4 Applicera ett andra, tjockt lager gelcoat. Applicera andra skikt med streck som går i motsatt riktning av det första skiktet. Tillåt gelcoaten att torka under 2 till 3 timmar - till den punkt där det är bara i början för att härda.

5 Borsta på ett skikt av PVA formsläpp. PVA formsläpp kommer att säkerställa att det sista skiktet av gel coat blir hård och glänsande, snarare än torkning klibbig. Låt formsläpp sitta på ytan i 3 till 4 timmar. Använda en trädgårdsslang för att skölja formsläpp bort med vatten. Tillåt gelcoaten att avsluta härdning i enlighet med tillverkarens instruktioner.

Tips

 • Arbeta i måttliga temperaturer - från 55 till 65 grader F - för att säkerställa att gelcoat härdar på ett konsekvent takt.
 • Ge extra skydd genom vaxning de nyligen belagda ytor.
 • Applicera inte gelcoat mot metall eller målade ytor, eftersom det så småningom kommer att spricka eller skala bort.

Gelcoat är den glansiga utsidan av produkter gjorda av glasfiber eller glasfiberarmerad plast (GRP). Även tuff och tålig, kan denna tunna beläggning blåsor, spricka och oxidera.

Börja med Finish

Glasfiberbåtar tillverkas i formar som har försiktigt formade. Insidan av en båt formen är belagd med ett släppmedel, då gelcoaten sprutas på och tillåts härda innan den strukturella rovingen och mattan tillämpas.

fabrikationsfel

Tillämpa gelcoat på rätt sätt är en konst. Enligt båt expert Bob Pone, kan brister orsakas av luftbubblor, föroreningar i hartsblandningen, felaktiga proportioner av ingredienser, fukt eller ojämn tillämpning. Även temperaturen och fuktigheten i båten fabriken kan resultera i en ofullkomlig yta.

gelcoat Tjocklek

Typiska gelcoat skikten är 0,25 mm till 1 mm (0,010 tum till 0,040 tum) tjock. Även efter år av användning kan detta tunna skikt mätas noggrant med hjälp av ultraljud testutrustning. En ojämn skiktet är benägna att misslyckas.

blåsor

Skador orsakade av vatteninträngning genom gelcoat visar oftast upp som "blåsor." Vattnet reagerar med kemikalier under ytan av gelcoat, skapar syror som försvagar beläggningen och utbrott i ytan märken.

krackelering

Spindel-vävliknande sprickor i yta är ibland kallad "krackelering". Dessa märken orsakas av böjning, ofta resultatet av otillräcklig strukturellt stöd eller skada effekt.

Hur man reparerar Gelcoat repor


De flesta synliga repor och chips på gelcoat resultat från direkta effekter eller skrapa kontakt. Gelcoat ytor på båtar kan vara känsliga för sådana kontakter, antingen genom att slå föremål pågår eller genom kontakt med andra föremål som ankare, kedjor eller av misstag effekter verktygs. Vissa gelcoat sprickor ursprung runt bärande delar som dubbar eller stolpar. Rester och repor kan vara en relativt enkel fix om ägaren förbereder för projektet med några verktyg och steg i åtanke.

Instruktioner

Reparera Gelcoat Sratches

1 Tvätta området för repan med tvål och vatten och sedan grundligt torka området. Vid oxidation, använd gnugga förening att gnugga ut hazed, missfärgade områden. Använd en burköppnare att trycka ut några repor som har trängt djupt in i ytan att gnugga föreningen inte kommer att ta bort. Att öppna upp en bredare kanal i dessa djupare repor gör gelen pastan att hålla sig till en större yta.

2 Maskera ytan av med målartejp. Sand området noggrant med våta 220-grit sandpapper. Använd en trasa och aceton för att torka av området efter slipning (använd handskar för känsliga händer). Använd en partikel mask eller se till att du har tillräcklig ventilation. Använd en liten spets sandpapper att slipa inuti sprickan området.

3 Se anvisningarna som följde med gelcoat reparationssats för blandning formeln. Du kommer att vilja matcha färgen på din gelcoat skugga på skrovet. Börja med att använda den vita eller neutrala gelcoat pasta. Blanda flera små prov partier av pastan med färgämne (pigment), tillämpa dem på en skrot av papp. Tillsätt härdare medlet till denna blandning och låt den torka. Plocka ut nyans som bäst representerar din befintliga gelcoat färg. Blanda en större parti av önskad nyans med samma förhållande.

4 Använd en spackel för att släta över sprickan med gelcoaten formel du har blandat. Använd lite hård press för att tvinga ut eventuella luftbubblor eller hål. Överfyll området med pastan ovanför höjden av skrovytan. Härdnings pastan börjar krympa ner och in i sprickan området. Applicera ett ark av vax papper över lappområdet och tejpa alla sidor stängda. Gelcoaten pastan kommer inte att bota eller ställa upp ordentligt om de utsätts för frisk luft, så se till att försegla den helt.

5 Vänta tills gelcoat plåstret har torkat, enligt instruktionerna. Ta bort vax papper täcker. Börja med 220-grit sandpapper, med en liten träbit till sand området ner. Inte sand lappområdet i jämnhöjd med 220-slippapper, men ta det nära ytan, vilket innebär att endast en ytlig utsprång. Du kan sedan avsluta slipning med en finare sandpapper, liksom 400-grit. Avsluta slipning spola till skrovet med 400-grit för en mjuk, glasartad yta. Använd en premie kvalitet marina polish för att lägga till en klar lyster coat till slut.

Tips

 • Var försiktig när du använder aceton. Undvik inandning det och låta det komma i direkt kontakt med huden.Förberedelser inför båtens vinterförvaring går utöver att se till att motorn är redo för sin långa vintern tupplur. Du måste se till att båten är ren och alla snacks och drycker tas bort för att förhindra mögel och mjöldagg. Du måste kontrollera platser för revor och nedskärningar. Och du vill fixa det ding på din glasfiber - det mejseln där du stötte en docka eller slå en sten. Du kan fixa små stötar i gelcoat samma sätt som en pro gör, till en mycket lägre kostnad.

Instruktioner

1 Jigg lite mer av fabriken gelcoat från din båt genom att köra i hörnet av ett stämjärn klinga genom mejseln.

2 Blanda gel coat med nyans innan du blandar bas och härdare tillsammans, sedan blanda bas och härdare, och använda en spackel för att slather det i mejseln du bara förstoras. Låt gelcoat patch bygga upp över toppen av skölpen eftersom gelcoat krymper när den härdar, och du vill ha en bit kvar på toppen för att sand slät.

3 Sand gelcoaten lappa ner, med hjälp av 120- sedan 220-grit sandpapper. Slutligen, när ytan är nivå, använder 400-grit sandpapper att polera ytan. Applicera lite karnaubavax bil med en ren trasa.

Tips

 • Du kan använda en vanlig skruvmejsel i stället för en stämjärn, men mejseln ger en bättre "gripande" yta för plåstret.
 • Karnaubavax är också känd som "Brasilien vax."

Hur man rengör en Gelcoat


När ny, den skyddande harts yttre beläggning som kallas "gelcoat" ger en attraktiv, glänsande avslutning på de flesta moderna glasfiber båtar, flygplan, RV komponenter och andra produkter. Det är också tätningar och skyddar glasfibern från elementen. Med tiden, dock börjar yta att oxidera och blir slö och kalkhaltig om inte rengöras och vaxad regelbundet. Du kan rengöra en gelcoat genom att följa dessa steg.

Instruktioner

1 Använda en svamp eller skurdyna för att applicera rengöringslösningen med hjälp av små cirkulära rörelser. Du kan använda en elektrisk buffert för detta steg så länge du inte placera den på ett ställe för länge. Fortsätt gnugga på en plats tills du ser lite färg på svamp eller skurdyna. Detta tyder på att du har tagit bort alla oxidation och är nere på gelcoaten. Flytta till en angränsande plats och upprepa tills du har rengjort hela ytan.

2 Skölj rengöringslösningen från gelcoaten med rent vatten.

3 Inspektera gelcoat för djupa repor, blåsor eller skador. Dessa kommer att behöva repareras innan du fortsätter eller ytterligare skador kan uppstå.

4 Använda en elektrisk buffert på en långsam hastighet inställning och en polermedel avsedd för gelcoat ytskikt för att noggrant polera gelcoat, som arbetar på ett litet område i taget.

5 Skölj polska från gelcoat ytan med rent vatten. Inspektera för alla områden som kan ha missat och gå tillbaka över dem.

6 Applicera en gelcoat vax för att skydda den från väder effekterna av ultravioletta strålar och elementen. Applicera vaxet med hjälp av små cirkulära rörelser. Låt torka, sedan polera den med en ren, torr trasa eller en polerdyna på den elektriska bufferten.

Tips

 • Det är frestande att vaxa gelcoat efter det första reningssteget men eftersom det finns mikroskopiska gropar oxidation i ytan, kommer din glans bara varar en kort stund. Ta bort dessa områden av oxidation från gelcoat polering kommer att kraftigt öka den tid glans varar.
 • Använd inte en borrmaskin för poleringssteg. De snabbare varv kan orsaka djupa repor i ytan.
 • Låt inte den elektriska bufferten på ett ställe för länge eller gelcoat kan skadas.

Den blanka ytan på en ny båt lyser eftersom det har en polyester päls över glasfiber, reflekterar detta ljus på samma sätt som ett skikt av polish gör. Eftersom det är den första beläggningen sprutas in i båten formen under skrovet tillverkningsprocessen är gelcoat det yttre lagret av båtens finish, helt utsatt för väder och vind och stötar och stötar i livet på vattnet. Det är förvånansvärt bräcklig, lätt skadas och kommer inte att bota helt så länge som det utsätts för luft.

Instruktioner

1 Blanda pigmenten i gelcoaten reparationssatsen för att matcha färgen på din båt. Ingen blandning krävs för att matcha vita båtskrov.

2 Dra i hörnet på en skruvmejsel bladet genom grunden för att grovt upp kanterna på grunden. Om det skadade området är större än en skrapa, sand området med 80 slippapper.

3 Torka bort med en ren trasa doppad i aceton slipdammet. Låt ytan torka helt innan du fortsätter. Torka av området med en andra ren trasa doppad i styren, för att mjuka upp det befintliga gelcoat på området.

4 Blanda fyra droppar av kemiska härdare från gelcoat reparationssatsen i ett uns. harts. Rör blandningen noggrant med en färg omrörare av typen färgbutiker ge bort.

5 Applicera gelcoaten pastan med plastspridaren. Täck gelcoat med plastfilm, tejpa kanterna ner med silvertejp.

6 Avlägsna plast efter 24 timmar. Sand gelcoat med 150-grit sandpapper tills den är i jämnhöjd med ytan. När gelcoaten är i jämnhöjd med ytan, växla till 220-grit våt-torr sandpapper och fortsätta slipning när du använder en trädgårdsslang för att köra en tunn ström av vatten över området.

7 Slipas kanterna hos den nya gelcoat in i den gamla gelcoat. Växla till 600-grit sandpapper och polera reparationen. Applicera ett lager bil pasta vax och polera med en elektrisk buffert.

Hur man använder Bleach på Gelcoat


Gelcoat ger en iögonfallande glans till båtar, flygplan, badkar och duschar. Tekniskt sett är en hartsbeläggning som täcker glasfiber. Utan den ytan skulle se grov och tråkig. Eftersom den ger skydd för de glasfiber, är det mycket viktigt att underhålla gelcoaten ordentligt. Blekmedel används ofta för att eliminera mögel, men starka kemikalier och skurtekniker ska aldrig användas när man arbetar med denna beläggning. Repor leda till sprickor, som så småningom kan äventyra hela glasfiberstrukturen. Ordentlig rengöring tar en timme eller mindre och resulterar i varaktigt skydd och skönhet.

Instruktioner

1 Blanda en kopp flytande diskmedel och en kopp klorblekmedel med en liter varmt vatten i en hink. Rör om lösningen väl med handskar på händerna.

2 Skrubba gelcoaten ytan med användning av en svamp. Skölj med rent vatten. Handduk torka eller låta ytan lufttorka.

3 Applicera en automatisk pasta vax till gelcoaten och låt den torka till en dimmig finish. Polera ytan med mjuka handdukar.

Tips

 • Vaxa en gelcoat yta en gång var tre eller fyra månader för att behålla en glänsande glans.
 • Skyddsglasögon och handskar när du arbetar med blekmedel.
 • Använd inte slipande rengöringsmedel eller borstar vid rengöring gelcoat ytor.

Hur man Wet-Sand Gelcoat


Oavsett hur mycket vård du tar med ditt barn, ett båtskrov repor oundvikligen från att träffa vinschhandtag, vikter och andra hårda föremål du kan ha svårt att se under vattenytan. För att korrekt fixa sprickor i gelcoat, måste du använda en gelcoat pasta och våt sand den reparerade området tills det är slätt. Denna process kan vara tidskrävande, beroende på hur länge du går mellan reparationer.

Instruktioner

1 Blanda två matskedar flytande diskmedel med två liter varmt vatten för att skapa en rengöringslösning. Tvätta det drabbade området av din båtskrov att ta bort skräp. Låt sedan området lufttorka.

2 Markera gränser reparationsområdet med maskeringstejp, så att du inte sand ut ur området.

3 Kör en skruvmejsel ner i mitten av sprickor att vidga dem. Detta säkerställer att gelcoaten klistra bindningar till skrovet för en ordentlig reparation.

4 Blanda din gelcoat klistra med färgpigment för att matcha skuggan av båtens skrov. Att få en exakt färgmatchning är utmanande även för proffs. Börja med den vita gelcoat pasta, och alla måla lite i taget. Färgen ändras när gelcoaten hårdnar, så diagnostisera din färgmatchning från en härdad gelcoat färgtest, inte våt.

5 Täck gelcoat pasta med plastfolie - det inte torka ordentligt om de utsätts för luft - och göra det möjligt att ställa upp. Fyll markerna i skrovet med gelcoat pasta. Tillåt gelcoaten pastan att ställa upp, följande tillverkarens rekommenderade väntetiden.

6 Fyll en skål med kallt vatten. Placera en 220-grit ark av våt sandpapper i hinken.

7 Dra av plastfolie. Ta sedan bort 220-grit våt sandpapper från din hink med vatten och linda den runt ett litet block av trä. Rita sandpapper över skrovet från sida till sida. Arbetet i långa, magra stroke. Doppa sandpapper tillbaka i vattnet för att ta bort gelcoat klistra chips och hålla den våt.

8 Arbetet med 220-slippapper tills du inte kan upptäcka förändringar i ytnivån med fingret, så gelcoaten verkar smidig. Byt sedan till 400-grit våt sandpapper och sand med samma teknik. Använd 400-grit tills den reparerade området ser även i konsistens, byt sedan till 600-grit för en ännu finare finish.

9 Doppa en putstrasa i en balja med marin vax, sedan täcka det reparerade området med vax. Applicera lagom vax för att belägga, arbetar polska i båtskrovet med cirkulära rörelser. Ta bort maskeringstejp för att avsluta jobbet.