XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

didgeridoo sömnapne

Hals övningar för sömnapné

Du kan bekämpa snarkning, fitfulness och sömnlöshet av sömnapné med flera enkla hals övningar. En studie som publicerades i en maj 2009 frågan om "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine" funnit effektiva övningar som hjälper bekämpa apné, inklusive dem som använder din hals. En annan studie fann ännu en hals övning som fungerar, en som innebär ett musikinstrument.

Säg "Ah"

Upprepade gånger uttala en muntlig vokal, såsom "ah" ljud du kan använda på läkarmottagningen, är en hals övning som används i maj 2009 studien. Först uttala vokalen med hjälp av en serie korta skurar och sedan upprepa använder längre toner. Denna övning fungerar tungan, uvula och olika musklerna i gommen som du trycker ljudet genom halsen. Gör övning för tre minuter varje dag.

Andas och Blow

Andningsövningar med hjälp av ljud och en ballong var också effektiv. Andas djupt in genom näsan och sedan andas genom munnen när du gör ett vokalljud. Sitta kvar under denna övning. Greppa en tom ballong för den andra övningen. Återigen, andas in genom näsan och andas genom munnen när du blåsa i ballongen. Låt ballongen i munnen och upprepa andningsövning tills du har utandad totalt fem andetag in i ballongen.

Tugga och svälja

Förändra ditt sätt att svälja och tugga kan också hjälpa, avslutade studien. Utför övningen varje gång du äter tills det blir en vana. Tugga maten jämnt på båda sidor av munnen. När maten tuggas, svälja medan du håller dina tänder stängda och tungan mot toppen av din mun. Inte kontrakt dina ansiktsmuskler.

Spela Didgeridoo

Ingen sa sömnapné halsen övningar måste vara vardagliga, ett faktum framgår av en studie som publicerades i februari 2009 frågan om "British Medical Journal." Ta dig en didgeridoo och praxis för 25-minuters sessioner åtminstone fem dagar per vecka. Instrumentet, en överdimensionerad tub som tvingar dig att andas djupt och blåser kraftigt, bidragit till att lindra snarkning och efterföljande sömnlöshet relaterade till måttlig obstruktiv sömnapné.

Sömnapné är ett vanligt andningsproblem där patienten tillfälligt slutar andas under sömnen. Trots att sjukdomen är lätt att behandla, majoriteten av patienterna drabbas av sömnapné går odiagnostiserade på grund av en bristande medvetenhet om sömnapné av offentliga och vårdpersonal. Patienter som lider av sömnapné uppleva en mängd olika symptom, bland dem sömnlöshet, högt blodtryck och en ökad risk för fordonstrafik olyckor och stroke. Även om forskarna inte är säker, verkar det som sömnapné är genetisk, eftersom det är vanligt att medlemmar av samma familj att lida av sömnapné.

Funktioner

Tre typer av sömnapné förekommer: central apné (förekommer hos 0,4 procent av patienterna), blandad apné (drabbar 15 procent) och obstruktiv apné, den vanligaste formen av apné, drabbar cirka 85 procent av sömnapné patienter. Även om var och en av de tre typerna av sömnapné orsakas av något annat, alla tre former göra så att patienten upprepade gånger sluta andas, ofta hundratals gånger under natten som de sover. Den vanligaste formen av sömnapné, obstruktiv sömnapné (OSA), orsakas när luftvägarna är blockerade. I allmänhet sker detta när mjukdelar i den bakre delen av halsen kollapsar eller stänger som patienten sover. Central sömnapné uppstår när luftvägarna är unclogged men hjärnan underlåter att anmäla omgivande muskler att inleda rörelser som är nödvändiga för att andas. Som namnet antyder, innebär blandad apné en kombination av obstruktiv och central sömnapné.

symptom

Patienter som lider av sömnapné har ofta svårt att sova. Detta beror på att efter ögonblick utan luft, skickar hjärnan en kort signal för att väcka den sovande kropp vaken. Det medvetna Patienten kan då snabbt ta ett andetag. Ofta finns massor av dessa signaler skickas per natt, och det lilla resten patienten får är ofta fragmenterad och av dålig kvalitet. Dessutom patienter som lider av sömnapné ofta snarkar högt och oftare än de som inte gör det. Även sömnapné inte direkt kan leda till dödsfall, kan biverkningar och symptom på sömnapné leda till dödsfall. Forskare rapporterar att varje år, nästan 1400 dödsfall i trafiken uppstå på grund av sömnapné (JournalSleep.org). Generellt föraren inblandade lider av en brist på sömn, och därför kan bli distraherad eller dåsig medan bakom ratten. Dessutom kan sömnapné utlösa större hälsoproblem om de lämnas obehandlade, inklusive högt blodtryck, minnesproblem, viktökning, hjärt-kärlsjukdom, impotens och huvudvärk, vilka alla ökar risken för dödsfall hos patienten.

Möjligheten till genetisk predisposition

Enligt National Center på Sömnstörningar forskning, kan patienter som lider av sömnapné förse en genetisk disposition för sjukdomen till någon avkomma, eftersom det inte är ovanligt att medlemmar av samma familj att drabbas av samma form av sömnapné. Även om forskarna har nyligen börjat forska detta fenomen, har flera vetenskapliga hypoteser har erbjudits. Den första, och mest accepterade hypotesen, hävdar en koppling mellan fetma och sömnapné. Patienter som lider av fetma är mer benägna att drabbas av sömnapné, och eftersom fetma ofta orsakas av miljöfaktorer, är det förståeligt att medlemmar av samma familj är mer benägna att vara överviktiga och därmed lider av sömnapné. Dessutom, aktuell forskning hävdar att nästan hälften av den genetiska variationen i sömnapné hyperpnea index, ett index som förklarar orsaken och sannolikheten för sömnapné, delas med fenotyper av fetma. Vidare påverkar ofta fetma funktionen av övre luftvägsmusklerna, ventilator kontroll och förhållanden av sömn hos patienter, så det är möjligt att övervikt predisponerar en patient att sömnapné.

Behandling

Sömnapné är vanligast behandlas med ett kontinuerligt positivt luftvägstryck enhet, eller CPAP. Många läkare tror CPAPs att vara det mest effektiva och pålitliga verktyg för att lindra patienter sömnapné. I huvudsak fungerar anordningen som en mask över patientens ansikte, pumpa en konstant flöde av trycksatt luft in i halsen, vilket således tvingar luftvägarna öppna. Medan CPAPs hjälpa endast i inandning, förlita sig på patienten att andas ut, en så kallad maskin en BiPAP hjälper patienten andas in och andas ut. BiPAPS är i allmänhet en sista utväg behandling, används endast i de mest allvarliga fallen av sömnapné. Dessutom kan tandläkare som är specialiserade på sömnstörningar ordinera en behandling som kallas Oral Appliance Therapy, eller OAT. OAT är en relativt ny behandling i USA, men det har uppnått stor uppmärksamhet i Europa. OAT används vanligen för patienter med mild eller måttlig obstruktiv sömnapné. Denna anordning innefattar en skräddarsydd munstycket som tvingar den undre käken framåt, följaktligen öppnande av luftvägen. För patienter som inte svarar på OAT, CPAP- eller BiPAP, kirurgi som förändrar luftvägarna är möjligt, även om det används i endast de mest svåra fall av sömnapné.

Expertråd

Enligt National Institute of Health, är sömnapné lika vanligt som vuxendiabetes, som drabbar mer än 12 miljoner amerikaner. Manlig, de som är överviktiga och personer över 40 års ålder har en ökad risk att utveckla sömnapné; Däremot kan sjukdomen drabba vem som helst, inklusive barn. Enligt en studie av British Medical Journal 2005, patienter som lär och praktiserar didgeridoo, en rörliknande musikinstrument, ofta upplever minskad snarkning, sömnighet under dagtid och även sömnapné. Forskarna tror didgeridoo stärker de övre luftvägsmusklerna därmed reducera tendensen i luftvägarna att kollapsa under sömnen. På grekiska, översätter ordet "apnea" direkt till "utan andetag."

Om du har fått diagnosen sömnapné, bestämma vilken behandling som är bäst. Om du har obstruktiv sömnapné, kommer behandlingen beror på strukturen på dina luftvägar och sjukdomshistoria. Det finns hemlagad sömnapné enheter som hjälper, när du vet vad som fungerar för dig. Dessa produkter är avsedda att vidga luftvägarna att andas när du sover kontinuerlig. Om du har central sömnapné, glömmer din hjärna att berätta för dig att andas. Detta kräver en annan typ av behandling.

Rulla inte

Knyt en tennisboll i en strumpa och knyta den över midjan så att när du rullar över den kommer att tvinga dig inte att sova på rygg. Du kommer att byta plats ofta under natten. Sömnapné händer oftare när du sover på rygg, så tennisboll hindrar dig från att ligga på rygg och tvingar dig att gå tillbaka till din sida. Detta kan minska antalet apnéer du har i en natt.

Håll tyst

Använd enkla band som håller munnen stängd. Det håller underkäken upprätt vilket ökar luftvägs utrymme. Använda remmar minskar antalet apnéer du har i natten och kan eliminera snarkning. Det kommer att sänka blodtrycket och möjliggöra mer syre i blodet.

Do not Lie Flat

Om du är förhöjda från midjan och uppåt, kan luftvägarna inte kollapsar så ofta, vilket minskar apnéer. Du måste använda något hårt, som en skum kil, inte mjuka kuddar som kan förvärra apné genom att hakan att röra sig mot bröstet. Också höja sängens huvudända fyra till sex inches för att stoppa snarkning. Högljudda snarkningar är ett tecken på sömnapné eller kan orsaka den, och behandling av den snarkning kan sluta sömnapné.

didgeridoo

Spela didgeridoo, långa ihåliga bitar av lövträd (eukalyptus, bambu) som kan köpas på nätet. British Medical Journal rapporterar att den dagliga verksamheten på den australiska blåsinstrument minskar sömnapné, vilket i sin tur minskar sömnighet under dagtid samt snarkning på natten.


Sömnapné är en sjukdom där du har grunda andetag när du sover eller en eller flera andningsuppehåll som kan vara allt från några sekunder till några minuter, enligt National Heart Lung and Blood Institute. En behandlingsmetod är en sömnapné mask eller continuous positive airway pressure (CPAP), som bärs över näsan på natten, leverera lufttryck för att hålla luftvägarna öppna, förhindra snarkning och apné. Masker kan orsaka obehag, nästäppa och huvudvärk som är varför folk söker sig till alternativ.

livsstils~~POS=TRUNC

Om du är överviktig, kan bara en liten mängd viktminskning förbättra apné symptom. Mayo Clinic säger att fettdepåer runt din övre luftvägarna kan hindra dina luftvägar passage orsakar apnea. Undvika alkohol och läkemedel som gör dig sömnig, orsakar din hals att slappna av, vilket gör det svårare att hålla öppet medan sömn kan hjälpa till med sömnapné. Sova på din sida i stället för ryggen kan hålla halsen öppen, hjälpa till med sömnapné.

orala Appliances

Muntlig apparater är lättare att använda än sömnapné masker och görs för att hålla halsen öppna under sömnen genom att käken framåt, vilket är till hjälp för att stoppa snarkning och lindring av mild sömnapné. Din tandläkare kan passa dig med en oral anordning för dina behov och ompröva du med jämna mellanrum för att kontrollera att enheten fungerar, enligt Mayo Clinic.

Homeopati

University of Maryland Medical Center säger att professionella homeopater kan behandla sömnapné med sådana åtgärder som Arsenicum album, Lachesis, Sambucus, Spongia och svavel. Arsenicum album används för personer vars apné symtom förvärras på natten, med symtom på agitation, rädsla, rastlöshet, svaghet och utmattning. Sambucus är bra för personer som har svårt att andas på natten på grund av astma eller nästäppa. En homeopat kommer att bedöma dig att bestämma vilken behandling som är bäst för din speciella tillstånd.

Medicin

Mediciner kan behandla sömnapné. Acetazolamid och klomipramin är läkemedel som används för behandling av central sömnapné och medroxiprogesteron, protriptylin eller modafinil behandla obstruktiv sömnapné enligt University of Maryland Medical Center. Vissa av dessa läkemedel har biverkningar och används vanligen i kombination med CPAP sömnapné mask.

Kirurgi

Om sömnapné enheter misslyckas och droger inte fungerar, kan din läkare rekommendera operation som en behandling för sömnapné. Kirurgi bort överflödig vävnad från näsa och svalg. Denna vävnad vibrerar och orsakar snarkning eller block din övre luftvägarna, enligt Mayo Clinic. Uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) innebär att ta bort vävnad från bakre delen av munnen, toppen av halsen och avlägsnande av tonsiller och polyper som stoppar vibrationer som orsakar snarkning. Vävnader från baksidan av halsen kan också tas bort med laser eller radiofrekvens ablation för att behandla snarkning också.

Sömnapné & Women


Även sömnapné förekommer hos kvinnor mindre ofta än i män (som upplever sömnapné dubbelt så mycket som kvinnor), är det fortfarande ett problem att kvinnor ta itu med på en regelbunden basis. Förutom att uppleva sömnapné mindre ofta än män, kvinnor tenderar också att uppleva en mildare version av sömnstörning. Kvinnor som löper störst risk är över 40 år, övervikt och har genetiska anlag.

Definition

Sömnapné är en relativt vanlig sömnstörning. De som lider av sjukdomen erfarenhet andningsuppehåll medan de sover den sista någonstans från 10 sekunder till en minut. Oftare än inte, kvinnor med sömnapné inte inser att de har sömnproblem tills de börjar visa symptom på dålig sömn, symptom som ofta går ignoreras för år och även decennier. Sömnapné diagnostiseras när person som lider av sjukdomen genomgår en övernattning sovar testet kallas en polysomnogram (sömn studie).

symptom

Symptomen på sömnapné är ibland olika för kvinnor jämfört med sömnapné symtom som män erfarenhet. Kvinnor har ofta mer problem när somna och ofta visar fler tecken på narkolepsi än män. Dessutom kvinnor rapporterar mer störd sömn än sina manliga motsvarigheter. Alla som lider av sömnapné i allmänhet erfarenhet dagtrötthet, depression / irritabilitet, sexuell dysfunktion (en brist på sexuell lust hos kvinnor), flämtar eller kvävning under sömnen (ofta upptäcks av någon annan än den sjuke), morgonhuvudvärk och letargi. De flesta av dessa symptom är ett direkt resultat av dålig sömnkvalitet.

orsaker

Orsakerna till sömnapné hos kvinnor innebär ofta fysiska egenskaper som den sjuke har någon kontroll över. Dessa fysikaliska egenskaper är stora tonsiller, alltför avslappnad hals och tunga muskler, avvikit septum, formen på huvudet och / eller halsen och en vikande haka. Utöver dessa fysiska orsaker till sömnapné, kvinnor som är överviktiga, rök och konsumerar stora kvaliteter alkohol eller lugnande medel är också hög risk.

Behandling

När diagnosen är sömnapné hos kvinnor lätt att behandla. Ofta innehåller en förändring i diet, viktminskning, ändra sovställning, sluta röka, en minskning av alkoholkonsumtionen och ibland föreskriven medicin. Vid svårare fall kan din läkare kan också ordinera en nasal dilator eller ventilationssystem som hjälper minskar brister i andningen som uppstår med sömnapné.

farorna

Eftersom det är nästan omöjligt för en person att inse att hon har sömnapné, går sjukdomen ofta obehandlade. Om du misstänker att sömnapné eftersom du är dåsig eller upplever något av ovanstående symtom, kontakta din läkare omedelbart. Sömnapné som går obehandlad kan sätta lidande enligt en betydande mängd risk som påverkar hennes allmänna välbefinnandet och lycka. Dessa faror är ofta en direkt följd låg sömnkvalitet och inkluderar: depression, crankiness, slöhet och en dåligt fungerande kropp och själ. Den syrebrist orsakad av sömnapné ökar också en persons risk för hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

1. Vad är obstruktiv sömnapné?
Obstruktiv sömnapné (OSA) är ett tillstånd då det är en tillfällig fysiska avbrott i andas in de övre luftvägarna (svalg) under sömnen. Tillfälligt upphörande av andning kan få allvarliga konsekvenser för hälsan, såsom högt blodtryck, och kan öka risken för stroke och hjärtinfarkt. Det är förknippat med fetma hos vuxna, en smal övre luftvägarna, eller stora tonsiller. Det uppskattas att 18 miljoner amerikaner har sömnapné och 2 till 4 procent är odiagnostiserade.

2. Vilka är symptomen på obstruktiv sömnapné?
De vanligaste symtomen på obstruktiv sömnapné är snarkning och sömnighet under dagen, men andra förekommer också. Andra symtom är sömnlöshet eller sömnsvårigheter, minnesförlust eller problem att koncentrera sig, morgonhuvudvärk eller halsont, emotionella problem, ofta uppvaknande inklusive kippar efter andan eller kvävning, irritabilitet, humörsvängningar, ångest, depression, och somna under körning eller under annan otillbörlig gånger.

3. Hur är obstruktiv sömnapné diagnosen?
Obstruktiv sömnapné måste diagnostiseras i ett sömnlaboratorium med en officiell sömn studie kallas polysomnogram som övervakar följande: hjärtfrekvens, elektriska aktiviteten i hjärtat (EKG), blod syrehalten, andningsfrekvens och luftflöde, förflyttning av extremiteter, och varaktighet av sömnstadier.

4. Hur är obstruktiv sömnapné behandlas?
Obstruktiv sömnapné kan behandlas med icke-kirurgiska eller kirurgiska metoder. Icke-kirurgisk inkluderar continuous positive airway pressure (CPAP), viktminskning eller en dental apparat. CPAP är den vanligaste behandlingen och matas via en mask över näsan, näsa och mun, eller en nasal kanyl. CPAP måste monteras i sömnlaboratorier för att hitta rätt tryck för att hålla luftvägarna öppna. Viktminskning bör göras oberoende av den sista alternativet behandling om patienten är överviktiga på grund av de stora fördelar för hälsan, tillsammans med minskning av svårighetsgraden av obstruktiv sömnapné. Tandläkarutrustning flyttar underkäken och tungan framåt för att ta bort luftvägshinder. Det är mer praktiskt än CPAP men mindre effektiva. Patienterna brukar kallas för kirurgiskt ingrepp när mer konservativa icke-kirurgiska ingrepp har misslyckats. Den vanligaste operationen är uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) som avlägsnar uvula, tonsiller och överskottsvävnad i halsen.

5. Varför är det viktigt att diagnostisera och behandla obstruktiv sömnapné?
Det finns allvarliga hälsokonsekvenser om obstruktiv sömnapné går odiagnostiserade eller obehandlat. De med OSA har en ökad risk av att vara i en trafikolycka och är sex gånger större risk att dö i en trafikolycka. Obehandlad OSA ökar risken för stroke fyrfaldigt och tredubblar hjärtattack risk. Hälften av alla OSA drabbade har också högt blodtryck. Därför utvärderas om något av ovanstående symtom gäller dig eller någon närstående har klagat på din högljudda snarkningar. sömnapné, snarkning, obstruktiv sömnapné, OSA, CPAP

Avvikit septum Symtom & amp; Sömnapné

Cirka 80 procent av människors näsor anses avvikande, enligt American Academy of Otolaryngology. Septumet är centrum ben av näsan som skiljer de två näsborrar. En avvikande septum är ett tillstånd där septumet är krokig eller ocentrerat, enligt MayoClinic.com. Medan de flesta människor har en avvikit septum, vanligtvis går det obemärkt utan några symptom. I vissa fall kan en större avvikelse orsaka olika symptom och sömnapné. Rådgör med en läkare för en korrekt diagnos och behandling för sömnapné.

nästäppa

Det vanligaste symtomet på en avvikit septum är nästäppa som kan leda till ytterligare komplikationer, enligt MayoClinic.com. Antingen en eller båda näsborrarna är blockerade av den krokiga formen på näsan, vilket orsakar nästäppa. I svåra fall är båda näsborrarna blockerad, som begränsar luftflödet och förmåga att dränera vätska från näsan. Denna blockering kan orsaka kronisk bihåleinflammation.

Kronisk bihåleinflammation

När vätska sitter i näshålan, kan det utveckla bakterier eller locka virus som leder till en infektion. Under en bihåleinflammation, sinus väggarna blir inflammerad, svullnad och ytterligare komplicera en persons förmåga att andas. Sinus kirurgi krävs för att korrigera den avvikit septum och återställa normal luft och utlopps.

Sinus Tryck Smärta

Sinus tryck smärtan känns genom ansiktet och huvudet, enligt Merck Manuals. Den inflammerade sinus hålighet sätter press på omgivande organ, vilket leder till sinus tryck smärta i ögonen, kindben, öron, panna, nacke och övre tänder.

Efterföljande näsflöde

Baksnuva är ett vanligt symptom på en avvikit septum, enligt MayoClinic.com. Baksnuva är ett tillstånd där överskott slem droppar kontinuerligt på baksidan av halsen, vilket orsakar dålig andedräkt, ont i halsen och hosta, enligt American Academy of Otolaryngology. Baksnuva behandlas genom att korrigera näsans frågan, såsom sinus inflammation. Avsvällande medel vidtas för att minska svullnad och återställa korrekt nasal dränering.

Sömnapné

Enligt Stanford University, är sömnapné ett liv --- hotande tillstånd som kan leda till döden och kräver omedelbar läkarvård. Sömnapné är ett tillstånd där under sömnen en persons andning saktar ner eller blir grunt, vilket minskar syre till hjärnan och i blodet. En av de vanligaste orsakerna till sömnapné är nasal obstruktion som skapar en mindre kvävning under sömnen. När väl diagnosen av en läkare, är sinus kirurgi krävs för att bota sömnapné orsakas av en avvikit septum.

Enligt den amerikanska sömnapné Association, påverkar sömnapné mer än 12 miljoner amerikaner i alla åldrar och raser. De med sömnapné kan inte andas i minst 10 sekunder åt gången under sömnen, och denna oförmåga att andas sker upprepade gånger, ibland hundratals gånger varje natt. Kirurgi är ett alternativ för dem som lider av obstruktiv sömnapné (OSA), som orsakas av en blockering av luftvägarna, vanligen genom mjuk vävnad.

uvulopalatopharyngoplasty

Uvulopalatopharyngoplasty, den vanligaste operationen används för OSA, bort tonsiller, polyper och en del av taket i munnen, liksom ovula (en vävnad som hänger från baksidan av gommen). Den amerikanska sömnapné Association konstaterar att denna typ av kirurgi har en framgång på ca 40 procent.

Trakeotomi

Vanligtvis används om du har en allvarlig apné som inte svarar på andra behandlingar, skapar en trakeotomi ett hål i luftstrupen eller luftstrupen för att underlätta andningen. Även denna operation är den mest effektiva för sömnapné sjuka, kräver noggrann daglig rengöring.

tungan kirurgi

Laser mittlinje glossectomy och lingualplasty är båda operationer som tar bort en del av tungan för att rensa andningsvägen och minska din sömnapné symptom.

käke kirurgi

En annan typ av kirurgi, maxillomandibular osteotomi (MMO), flyttar käken framåt i ett försök att förstora dina luftvägar. MMO, samt en liknande operation som kallas genioglossal avancemang med hyoid myotomy och fjädring (Gahm), vanligtvis kräver mer skickliga kirurger, men de har också mycket höga andelen framgångsrika.

överväganden

Beroende på graden av sömnapné, kan operation förbättra dina symptom eller det kan eliminera dem helt och hållet. Kontrollera med ditt försäkringsbolag innan operation för att se till att din förfarande är täckt.

Sömnapné är när en persons andning stannar i 20 sekunder eller mer medan han sover. Denna paus i andning kan orsaka en nedgång i syrenivåer, tillsammans med sömnstörningar. Apnea kan hittas i människor i alla åldrar, inklusive spädbarn. Hos barn är apné klassificeras antingen apné hos prematura eller apné av linda.

Apnea av tidig barndom

Apnea av tidig barndom beskriver sömnapné hos spädbarn som är yngre än ett år gamla och är födda fullgångna. Om läkare bestämma en orsak till apné, kan de rätta till det. Ofta apné av barndomen är oförklarlig och barnet växer ur den. Du kan följa ditt barns apné med en enhet som ljuder ett larm om barnets hjärtfrekvens sjunker eller hans andningsuppehåll.

Apné hos prematura

Apné hos prematura beskriver apné hos spädbarn som är födda före 34: e graviditetsveckan. Dess vanliga orsaken är omognad av det centrala nervsystemet. Symtomen börjar vanligtvis innan barnet är en vecka gammal, men kan börja senare.

Typer av Apnea

De tre typerna av apné är obstruktiv, central och blandad. Med obstruktiv apné, är luftvägarna blockeras ofta av förstorade tonsiller eller polyper. Central apné är de minst vanliga formen av sömnapné. Det är vanligast hos för tidigt födda barn. Det inträffar när den del av hjärnan som styr andningen inte fungerar, vilket andning att vara oregelbunden. Blandad apné är en kombination av de andra två typerna och är vanlig hos spädbarn.

vanliga symptom

Det vanligaste symtomet av sömnapné hos spädbarn är snarkning som följs av andningsuppehåll eller flämtar. Symtomen omfattar också högt munandning och orolig sömn. Spädbarn och barn med sömnapné kan vara trött och rastlösa under dagen på grund av avbruten sömn.

Allvarligare symtom

Sömnapné kan innebära mer allvarliga symptom. Vissa barn kommer att uppleva längre perioder inte andas. Ungarna kan bli blåaktig färg på grund av brist på syre. Deras hjärtfrekvens kan minska kraftigt liksom. Söka medicinsk hjälp omedelbart om du observerar dessa symptom.

Sömnapné är ett mycket allvarligt tillstånd som uppstår när en persons andning avbryts medan du sover. Det finns miljontals amerikaner som lider av sömnapné. Män över 40 eller övervikt är mest sannolikt att ha sömnapné, men det kan drabba vem som helst i alla åldrar.

Betydelse

De med detta villkor som är obehandlade kommer sluta andas flera gånger när de sover och ibland till och med hundratals gånger. Med andningsmönster avbryts, är det svårt att få en god sömn och placerar en belastning på hjärt-kärlsystemet. Det kan störa en persons livskvalitet och orsaka allvarliga problem om de inte behandlas.

typer

Sömnapné förekommer hos olika typer. Obstruktiv sömnapné är den vanligaste och inträffar när halsmusklerna är avslappnade. Detta är den vanligaste typen. Central sömnapné uppstår när hjärnan inte skickar rätt signaler för att styra andningen. Denna typ är relaterad till det centrala nervsystemets funktion och är sällsynt. Komplexa sömnapné, som finns i vissa människor, är en kombination av både obstruktiva och centrala.

stadier

Någon som har sömnapné har inte den normala sömncykeln. Den regelbundna sömncykel består av fem steg: dåsighet, lätt sömn, djup sömn och REM (rapid eye movement) och vakna. Med sömnapné, personen slutar andas i några sekunder och kan pågå upp till en minut. Hjärnan signalerar kroppen som den behöver för att börja andas igen på grund av syrebrist. När denna signal ges, är kroppen vaknat och sömncykel måste startas om igen. Inte alla stadier av sömn uppnås och detta lämnar personen känner mycket trött nästa dag. Denna störning kan inträffa hundratals gånger varje natt.

Identifiering

Sömnapné börjar i allmänhet med snarkning. Luftvägarna stängs eller kollapsar. Ju allvarligare begränsning i luftvägarna är, desto lägre är snarkning med bli och mer som den apné kommer att inträffa. Personen kan inte andas genom denna luftväg och andningssvikt inträffar. Varje gång apné stör sömnen, det finns en förändring i nivån av sömn som inträffar.

överväganden

En god natts sömn avbryts på flera sätt när sömnapné sker. Med upprepningar av de cykler som inträffar under åtta, väcker varje personen. Den kontinuerliga blodtryckssyrenivåer påverkar restfulness.