XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

bristning i bindväv foten

Plantar fascia är ett ligament som sträcker sig över hela längden av den nedre delen av foten. En bristning är inte ett vanligt plantar fascia skada, men det kan förekomma i samband med plantar fasciit. Plantar fasciit kan gå från små tårar i ligament till en komplett tår eller brista när det finns för mycket stress på ligament. När plantar fascia brister, symptomen är mycket som plantar fasciit symtom. Men svårighetsgraden av symtomen ökar, vilket gör plantar fascia bristning lätt att identifiera.

symptom

Plantar fascia bristning orsakar svullnad under foten. Svår smärta i hälen sker normalt med svullnad. Smärtan är mer extrem på morgonen, och sedan försvinner under hela dagen. Resten tenderar att förbättra smärta från plantar fascia bristning.

Identifiering

Medan en plantar fascia brott härmar andra fotskador, nyckeln till dess identifikation är på plats och svårighetsgraden vid olika tidpunkter. Smärtan är värst när först stiger, och i slutet av dagen är det bleknar till en molande värk. Smärtan aldrig helt försvinner, det bara minskar i svårighetsgrad. Benfrakturer eller andra skelettproblem orsaka smärta som inte bleknar, tenderar det att bli värre. Smärtan är mycket specifika och lokaliserade till botten av foten. Smärta som också skjuter eller reser någon annanstans är sannolikt på grund av ett annat problem, och inte bara plantar fascia bristning.

överväganden

De vanligaste orsakerna till plantar fascia bristning är över och påfrestningar. Denna stam kan komma från en mängd olika källor. Viktökning, fetma, slitna skor och båge frågor är alla bidragande faktorer till stammen. Över uppstår när en person kör eller övningar för mycket.

Behandling

Behandlingen varierar beroende på orsaken. Alla typer kräver vila och försiktig stretching av plantar fascia. Is minskar svullnad och inflammation och ger tillfällig smärtlindring. Antiinflammatoriska läkemedel kan vara till hjälp för smärtlindring och en minskning i inflammation också. Tejpa fotvalvet ger också stabilitet och lättnad för plantar fascia brister. Personer med Arch frågor bör överväga att få utrustad för ortopediska inlägg. Svåra fall av plantar fascia bristning kan behöva en kortison injektion för att minska inflammation och tillåta plantar fascia att läka ordentligt.

Varning

Om en person misstänker en plantar fascia bristning, bör han kontakta sin läkare och boka tid. Läkaren kan ha möjlighet att identifiera den bristning genom observation av foten. Om inte, kan läkaren för en magnetisk resonanstomografi test, eller MRI, för att bekräfta ligament sönder. Detta test är smärtfri och tar mindre än en timme. En läkare kan hänvisa patienten till en sjukgymnast för att sträcka och behandling för plantar fascia bristning. Inte fortsätta att utöva om en plantar fascia bristning inträffar. Detta kommer att orsaka smärta för att öka, och förlänga vilotiden nödvändigt att läka plantar fascia.

Senskador innebär sträckning, en liten tår eller ens en fullständig bristning av bindväv som fäster ben till muskler som driver dem. Sjukgymnastik efter en skada kan en sena att varsamt expandera sitt utbud av rörelse på ett kontrollerat sätt, så småningom återställa full funktionalitet. Många former av terapi är tillgängliga för senskador beroende på plats, typ och svårighetsgrad av senan frågan, och många av övningarna som ordinerats av läkare kan göras hemma.

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik för allvarliga senskador begränsas av arten och omfattningen av brott av senan. Om en sena har helt rivas, kommer det att krävas operation för att reparera, och läkningsprocessen hindras ofta genom att starta behandlingen för tidigt. Prata med din läkare om vilka aktiviteter du kan göra utan att behöva oroa sig för ytterligare skada ont senan.

Efter operationen du läkare kommer vanligtvis börjar en kurs av ljus sjukgymnastik allt från tre till åtta veckor efter den ursprungliga tår / bristning. Om du hade suturer i armen för att hålla senan samman under läkning, kan din läkare börja massage terapi för att minska mängden ärrvävnad uppbyggd närvarande nära skadan. Assisterad behandling med en certifierad sjukgymnast kommer också att hjälpa dig att börja återupprätta rörelseomfång.

Ljus Tendon övningar

En sjukgymnast kan ordinera en behandling av excentrisk övning där en muskel förlänger eftersom det kontrakt, som gör det möjligt för snabb läkning av skadade senor i närheten. Endast utföra övningarna som har godkänts av läkare eller sjukgymnast, men var inte rädd för att be om fler alternativ om de orsakar alltför mycket obehag eller om ditt tillstånd inte förbättras.

Många av dessa involverar försiktigt sträcker senan och utföra normala aktiviteter med ett minskat utbud av rörelse för att förhindra översträckning. Kombinera dessa behandlingar med traditionella åtgärder såsom isbildning det skadade området och använda värmepaket för att minska inflammation nära skadan.

skadeförebyggande

Förstärkning av senan efter allvarlig skada är det bästa sättet att förebygga skador uppstår igen. När senan är helt läkt och du har fått grönt ljus från din sjukgymnast för att återuppta normala aktiviteter, börja arbeta muskler och senor i området. Större styrka kommer att resultera i mindre chans att senan kommer att brista igen. Använd stretching övningar att göra dem mer smidig och mindre benägna att trauma till följd av översträckning.

Hur man behandlar en plantar fascia Bristning

Plantar fascia är den tjocka bindväv som stödjer fotvalvet. MayoClinic.com förklarar att plantar fascia spänner från hälbenet till tårna. När skada uppstår på detta område handlar det smärta eller inflammation i bindväv. Plantar fasciit är ett tillstånd där brister i detta område uppstå på grund av böjning eller över utvidga ett område av anslutnings plantar vävnaden. Individer högst risk för plantar fascia bristning inkluderar idrottare, äldre på grund av försvagade bindväv och de med fot avvikelser, såsom höga valv eller platta fötter.

Steg 1

Håll en kylklamp över skadan. Is kommer att lindra känslan av smärta som åtföljer bristning. Applicera en kylklamp tre gånger om dagen i upp till 20 minuter per inställning. Placera inte rå is på området. Om du inte har en kylklamp, se till att isen är täckt av en handduk eller trasa. MayoClinic.com föreslår försöker en frusen vattenfylld pappersmugg att rulla över området av obehag som ett alternativ.

Steg 2

Vila den skadade foten. Försök att inte flytta foten eftersom detta ytterligare kan skada spruckit området. Sports Injury Clinic föreslår sitter eller ligger ner med foten förhöjda i flera dagar. Vila skadan kommer att minska stress placeras på foten samt skära ner på inflammation.

steg 3

Ta anti-inflammatorisk medicin. Over-the-counter läkemedel som innehåller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, eller NSAID, inklusive ibuprofen, naproxen eller aspirin, kommer hjälpa till att lindra smärtan. MayoClinic.com föreslår detta som en tillfällig lättnad, eftersom det inte kommer att fixa det brott; det kommer bara att minska obehaget. Rådgör med din läkare om mer intensiva läkemedel krävs för brott.

steg 4

Köpa ortopediska stöd. Bågar finns på lokal apotek. American Academy of Family Physicians föreslår att köpa täta och mjuka märken sulor att ge komfort till foten när man går. I svårare fall av brott, kommer anpassade ortoser krävas genom en läkares ordination.

steg 5

Börja använda en natt skena. Natt spjälor är utformade för att hålla vristen i en neutral position under sömn. En natt skena är kommersiellt tillgänglig eller kan anpassas till foten. Rådgör med din läkare om det bästa alternativet för ditt tillstånd.

steg 6

Sträck ut bågar. Enkla stretching övningar är användbara i healing en plantar fascia bristning. American Academy of Family Physicians konstaterar att kalven sträckor på en trappa eller med en lutande bräda, gjort på morgonen, kan stärka musklerna i foten.

varningar

  • Vänta ett par dagar efter skada att sträcka på fot och vadmusklerna.

tips

  • Överväga att ändra dina skor om de orsakar tryck på foten området.
  • I händelse av svår smärta från bristning, kontakta läkare innan försöker huskurer.

Saker du behöver

  • Is
  • Anti-inflammatorisk medicin
  • bågar

Foten innehåller flera senor, ligament, muskler och ben, vilka alla är ansvariga för att balansera och bära hela vikten av en persons kropp. Den plantara ytan är ett stort område som täcker den fotvalvet.

Definition

Den plantara ytan är en anatomisk term för bottenytan av foten. När foten är vänd mot golvet, den del som kommer i kontakt med golvet är plantarytan.

mittfots Funktion

I mitten av den plantara ytan är mellanfoten, även känd som tarsus. Flera interlocking vrist ben som är oregelbundna i storlek och form, bildar en stabil men ändå flexibel plattform för förflyttning. Denna plattform kallas fotvalvet.

plantar fascia

En senan namnges plantar fascia är en bindväv som löper längs undersidan av foten. Den är ansluten till hälbenet och sträcker att fästa i botten av metatarsals nära tårna. Tänk på plantar fascia senan som bas för fotvalvet.

Framfot

Framfoten består av fem metatarsals och falanger, eller tår. Stortån ger den mest framdrivning, medan den andra genom fjärde tår ger stabilitet medan promenader eller stående.

zonterapi

Vid utövandet av zonterapi, ytan av plantar fascia korrelerar till njurarna.

Achilles är en känslig men viktig senan på baksidan av hälen som under vissa omständigheter är benägna att smärtsamma och svåra skador. Dessa skador kan komma i form av sprickor, både partiell och total. En partiell bristning eller riva kan vara lika svår att det med största sannolikhet kommer att kräva operation för att fixa och specifika övningar för att rehabilitera. Att välja rätt övningar för att korrekt rehab den skadade senan är nyckeln att återta styrka och rörelse.

initial Rehab

Som med rehabiliteringsplanen för de flesta muskel- eller senskador, kommer övningar för en delvis spruckit Achilles börja långsamt och små och gradvis öka allteftersom tiden går och som senan läker och stärker. Dessa övningar kommer inte bara att återfå rörelse i foten men också på nytt stärka senan att förhindra framtida skador. I detta syfte bör den initiala fokus övningar efter skadan vara på att återvinna någon rörelseomfång. Förstärkning sker senare när vikt läggs, men de inledande övningar bör vara mer av den lätt stretching och rörelse sort. Om skadan är allvarlig nog för att motivera operation är det en bra satsning du kommer att vara i vissa gjutna i flera veckor. Under denna tid övning inte rekommenderas, och när målet tas bort den enda övning för de kommande veckorna bör vara något mer än en vanlig häl flex och mycket lätta sträckor kommer att användas. Heel sträckor bör ske under terapeut tillsyn och utan motstånd band. Du kan åstadkomma detta genom att lätt dra tårna mot kroppen för att sträcka senan. Mot slutet av den inledande rehab perioden som du kan lägga till några mindre promenader för att återfå rörelse.

framtida övningar

Som rehab processen fortskrider kan du börja lägga vikt och motstånd mot sträckning och övningar. Målet med Achilles rehab är att återfå löpning och promenader rörelse. Detta sker helt enkelt nog, genom att gradvis upprampning mängden din kör och gå som en del av stretching rutin. Promenader och löpning regimen bör ske i en pool för bästa resultat. Att göra dessa övningar på grunt vatten kan du hålla hela skalan av rörelse, men håller inverkan på dina ben och fötter minimala, vilket i sin tur minimerar risken för åter skadar senan om det inte är ännu helt läkt. Varje vecka kan du öka mängden din promenad / köra och den hastighet med vilken du göra det. Dessa övningar kan också börja kompletteras med mer engagerande sträckor och motstånd övningar. Använd ett motstånd band slinga runt foten och hålls i händerna och försöker flytta din fot framåt och bakåt. Detta kommer att sträcka senan som liknar hälen sträcka du har gjort, men den extra motståndet kommer att lägga ett förstärkningselement till det. Dessutom kan du börja göra hälen höjning övningar. Tryck mot en vägg för balans och står på en övning låda hänga hälen på baksidan änden och doppa ner och säkerhetskopiera på valven i fötterna. Detta använder din kroppsvikt för att sträcka ut och stärka senor och är utmärkt för att återfå full användning av Achilles.

Knä Immobilizer Vs. Kirurgi för Quad Bristning

Quadriceps fäster knäskålen med hjälp av quadriceps senan och funktion för att förlänga knät. När en bristning av quadriceps senan sker det ofta omedelbar och fullständig funktionshinder i benet. Kirurgiska ingrepp är mest fördelaktigt när det utförs snart efter skadan, så att patienten bör söka medicinsk utvärdering direkt.

Anatomi

De fyra musklerna i framsidan av låret, kollektivt kallade quadriceps muskler, fungerar så att förlänga eller räta ut knäet. Musklerna fäster knäskålen eller knäskålen, med hjälp av en tjock sena kallas patella senan eller quadriceps senan. Generellt när en bristning av quadriceps inträffar är det vid övergången där muskeln blir en sena, eller där senan fäster knäskålen.

Mekanism för skada

Oftast en quadriceps brott inträffar i medelålders personer som deltar i hoppning aktiviteter, men det kan också bero på en minskning eller trafikolycka. Enligt American Academy of ortopediska kirurger, sker en quadriceps tår ofta när det är en tung belastning på benet med foten planteras och knäet delvis böjt, som i en besvärlig landning från ett hopp medan du spelar basket. Quadriceps bristning kan vara partiell, endast störa några av fibrerna, eller komplett, lämnar inga fibrer intakt.

Icke-kirurgisk behandling

Om quadriceps brott är partiell eller ofullständig, kan läkaren välja att använda ett långt ben knä startspärr för behandling. Knät är i allmänhet immobiliserade i en rak ben position för en period av fyra till sex veckor, med kryckor som används för att kontrollera vikten bärande för åtminstone en del av denna tid. Det här alternativet är oftast övervägas för mycket små tårar, för mindre aktiva individer, eller för dem som inte är lämpliga kirurgiska kandidater. Sjukgymnastik krävs vanligtvis vid någon punkt under återhämtningen.

kirurgisk behandling

De flesta kompletta bristningar i quadriceps repareras kirurgiskt för att sätta tillbaka knäskålen till quadriceps senan. Enligt American Academy of ortopediska kirurger, personer som kräver kirurgi göra bättre om reparationen utförs tidigt efter skadan, eftersom det kan förhindra senan från ärrbildning och skärpa i en förkortad position. Detta förfarande görs genom en öppen incision, så en övernattning på sjukhuset ofta krävs. Typiskt placeras patienten i ett långt ben knä startspärr i flera veckor och fysisk terapi initieras ungefär två veckor efter operationen.

utfall

Enligt American Academy of ortopediska kirurger, de flesta människor har möjlighet att återvända till sina tidigare yrken, med drygt hälften har låret svaghet och ömhet på platsen för brottet. Rehabilitering är lång och mödosam oavsett om kirurgi eller konservativ behandling väljs. Enligt Nicholas Institute of Sports Medicine and Athletic Trauma kan det vara hela 12 månader innan patienten kan återgå till normala aktiviteter, inklusive sport.

Symtom på Nerve & amp; Senskada i foten

Fötterna är två av de viktigaste delarna av kroppen, eftersom de hjälper dig att få från en punkt till nästa. Det är därför när du har en skada, såsom nervskada eller en senskada, är det viktigt att få det diagnostiseras och behandlas så snabbt som möjligt. Förstå och vägar för olika fot förhållanden kommer att hjälpa dig att få tillbaka till handling utan att missa något.

Nervskada Symptom

Många typer av nervskada i fötterna i överflöd, men de flesta kommer med samma klassiska symtom. Domningar, smärta och stickningar är några av de mer vanliga symptom i samband med nervskada. Du kan också känna en nypa i foten eller svaghet i området kring nervskada. En svullen nerv kan också resultera i ett knäppande känsla inom foten, enligt PodiatryNetwork.com. Om nervskada orsakas av neurom, eller en svullnad av en nerv på grund av skada eller trauma, kanske du kan lindra några av symptomen genom att gnida eller massera det drabbade området intermittent tills smärtan avtar.

PERONEAL senskada Symtom

De peroneal senor fäster foten vid sidan av ankeln samt insidan av bågen på foten. Tendinit är en av de vanligaste symptom på skador på dessa senor, enligt FootHealthFacts.org, och präglas av svullnad, ömhet och smärta. En verklig tår till peroneal senor kan resultera i en känsla av svaghet eller instabilitet i foten eller ens en snäpp känsla när man går. En degenerativ tår --- en som sträcker sig över en längre tidsperiod --- till en av de peroneal senor kan resultera i en ökning i hålfoten på foten.

Achilles tendon riva Symtom

Hälsenan är huvud senan som förbinder baksidan av foten, eller hälen, till benet. En av de viktigaste symptomen du kan känna på en fullständig bristning är en verklig popping buller eller sensation på baksidan av hälen. Detta följs av smärta, svullnad och en oförmåga att skjuta ifrån med eller stå på tårna av din skadade fot. Du kan också vara oförmögna att luta foten nedåt när den är förhöjd på grund av skador på senan.

Cirkulation är den kontinuerliga rörelsen av blod genom hjärtat och blodkärlen. Cirkulation transporterar syre och näringsämnen till olika delar av kroppen. Det bär också avfall från kroppens vävnader. Äta hälsosamt och utövar är sätt för att upprätthålla bra blodcirkulation i hela cirkulationssystemet. Några orsaker till dålig cirkulation är åderbråck, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar där artärerna i hjärtat hårdnar, vilket resulterar i en brist på blodflödet till en viss del av kroppen. Minskat blodflöde drabbar oftast fötterna eftersom de är längst bort från hjärtat.

Funktioner

Fötterna har två viktigaste artärer, den bakre skenbensartären och rygg pedis artär. Med god fot cirkulation, dessa artärer leverera den nödvändiga syreblodtillförseln till fötterna. Vid dålig fot cirkulation, ofta på grund av hjärt-kärlsjukdom, är artärerna inte utför syresatt blod ner till fötterna. Dålig cirkulation i fötter och ben kallas perifer kärlsjukdom.

Betydelse

Fot cirkulation är en viktig del av det större mänskliga cirkulationssystemet. De viktigaste delarna av cirkulationssystemet är kärlen hjärta, blod och blod. Blodet syre i lungorna och transporteras genom venerna under resten av kroppen. Cirkulationssystem fungerar med andra mänskliga organ system som bidrar till att upprätthålla god funktion. Dessa andra system innefattar det kardiovaskulära systemet, lymfatiska systemet och matsmältningssystemet.

Identifiering

Tecken på dålig fot cirkulation inkluderar stickningar eller domningar i fötterna, kramp smärta i vadmusklerna, svullna vrister, kalla fötter, nedskärningar på foten läka långsamt, eller förändringar i färgen på fötter eller tånaglar. Dessa symtom bör utvärderas av en läkare, särskilt om du har ett medicinskt tillstånd, såsom diabetes eller åderförkalkning, där venerna i hjärtat blir blockerade och minska eller begränsa blodflödet till många delar av kroppen, inklusive fötterna. Diabetiker måste kontrollera sina fötter regelbundet för sår och nedskärningar. Om en infektion sätter in, kan kallbrand utvecklas i det drabbade området, som kan leda till amputation av lemmar eller extremiteter.

överväganden

Vet riskfaktorer dålig fot cirkulation. Har högt blodtryck eller höga kolesterolvärden sätter en person löper risk att utveckla dålig fot cirkulation. Dessa förhållanden kan bidra till andra medicinska problem, såsom diabetes eller åderförkalkning. Brist på fysisk aktivitet, alltid sitter med benen i kors, skor som inte passar och rökning kan alla bidra till dålig fot cirkulation.

Förebyggande / Lösning

Sätt att förebygga dålig fot cirkulation bär skor som passar, upprätthålla en hälsosam kost, motion, och korrekt hantering av de sjukdomar som du kan ha som leds av en läkare. Var noga med att hålla fötterna rena och återfuktad så att huden inte blir torra och spruckna. Håll dina tånaglar snyggt och trimmas. Om det behövs, se en fotvårdsspecialist som specialiserat sig på att ta hand om fötterna och eventuella tillhörande fot villkor, såsom liktornar, förhårdnader, fot svamp och nageltrång.

Mul smärta kan uppstå från en mängd olika orsaker som sträcker sig från trauma till följd av skador på neurologiska problem och något så till synes oskyldiga som bär skor som inte passar korrekt. Fot vård är avgörande för övergripande kroppsliga komfort. Nervsmärta och stickningar smärtor upplevs av många människor i hög grad påverkar deras dagliga aktiviteter, vilket ner tid på arbetet och begränsa många aktiviteter. Fot smärta kräver omedelbar uppmärksamhet av en läkare eller sjukvårdspersonal. Om du lider av neuropati, nervsmärta och andra invalidiserande foten smärtar, det finns sätt att hantera det.

Instruktioner

Hur man kan bota stickningar Smärta i foten

1 Kontrollera dina skor och se till att de passar ordentligt. Skor som är för hårt, eller har klackar som är för höga, kan kramp tårna, skär cirkulationen och skapa fot smärta, blåsor, liktornar och missbildningar.

2 Uncross ben när man sitter. Korsar benen minskade blodflödet till fötterna och kan orsaka foten och nervsmärta. Sitt med båda fötterna på golvet och om du måste korsa benen, gör det genom att placera en fotled på det andra knäet snarare än passerar knä till knä.

3 Ändra din träning rutin. Stor genomslagskraft övning där foten pounds trottoaren i aktiviteter såsom jogging kan bidra till förlust av känsla i fötterna, försämrad blodcirkulation, grön-stick benfrakturer och andra skador, lägga till fots smärta.

4 Prata med din läkare om dina mediciner och undersöka biverkningar. Vissa läkemedel har biverkningar som orsakar stickningar och brännande känsla i fötterna och skapa mul smärta som efterliknar perifera neuropatier.

5 Kontrollera sköldkörtel nivåer genom blodprov. Hypotyreos skapar många kroppsliga symptom och förnimmelser och kan också vara den skyldige i smärtsamma fötter och kalla fötter med nålar. Om blodnivåer indikerar låg sköldkörtel, kommer receptbelagda läkemedel att bota fot smärta.

fler tips

6 Kontrollera diabetes. Stickningar och bränning i fötter är ett av symptomen på diabetes. Din läkare kommer att ta reda på om du måste vara på medicin om du är positivt för diabetes. Diabetiker mul smärta kan behandlas med insulin och förändringar i kosten.

7 Utesluta sjukdomar såsom gikt, Raynauds fenomen, och förfrysning när man letar efter orsaker till stickningar i fötterna. Dessa sjukdomar har alla dålig cirkulation gemensamt och kan få hjälp genom att förbättra blodflödet genom mild motion, medicinering och hålla fötterna varma hela tiden.

8 Använd komprimering slang eller strumpor för att stimulera cirkulationen till fodret och öka blodflödet.

9 Håll fötterna varma och väl skyddad under hela året och undvika att bära öppen tå tofflor eller gå barfota i kyligt väder.

Tips

  • Enkla åtgärder som att justera skostorlek och ändra kör mönster kan lindra många fall av stickningar i fötterna. Komplettera med Inositol för stickningar smärtor i fötterna. Detta är ett av de vitamin B och är känt för att vara till hjälp vid diabetisk perifer neuropati.
  • Aldrig ignorera stickningar smärta i fötter. Det kan vara ett tecken på en allvarligare sjukdom och ju förr det är omhändertagen säkrare blir du. Om du har mörkblå eller svarta fläckar på fötterna eller tår, uppsök läkare omedelbart. Detta kan vara en mycket farlig hälsosituationen.

Domningar i foten kan vara tillfällig och försvinner utan behandling, eller kan vara ett tecken på ett mer allvarligt tillstånd som kräver medicinsk behandling av en läkare. Fot domningar kan orsaka svårigheter med promenader och andra typer av fysisk aktivitet, liksom problem med vila och sova på natten. Tänk på detta information från Mayo Clinic och National Library of Medicine om orsakerna till domningar i foten.

cirkulationsrubbningar

Sjukdomar i cirkulationssystemet kan vara en orsak till domningar i fötterna, enligt National Library of Medicine. Blockering eller åderförkalkning, som är ett tillstånd som kallas åderförkalkning, kan orsaka domningar i fötterna. Andra cirkulationsrubbningar som kan orsaka fot domningar inkluderar förfrysning och blodproppar.

droppfot

Enligt Mayo Clinic, kan droppfot vara en orsak till domningar som sker i en av fötterna. Droppfot kan vara en tillfällig eller långvarig sjukdom som orsakar domningar i foten och svårigheter med att lyfta foten under fysisk aktivitet. Droppfot kan även orsaka andra symptom, inklusive smärta och svaghet i foten samt en onormal gång.

Medicinska tillstånd

Vissa typer av medicinska tillstånd kan orsaka domningar i foten, enligt ot National Library of Medicine. Kroniska sjukdomar som diabetes och multipel skleros kan orsaka domningar i foten. Andra medicinska tillstånd kan resultera i domningar i foten, inklusive störningar i sköldkörteln; onormala nivåer av mineraler såsom kalcium och kalium; och bältros infektioner.

neurologiska

Sjukdomar i nerver eller hjärnan kan vara en orsak till domningar i foten, enligt National Library of Medicine. En stroke eller transitorisk ischemisk attack kan orsaka skador på nerver i ben och fötter som resulterar i foten domningar. Skador på spinalnerven kan vara resultatet av en slipped vertebral disk eller traumatisk skada, och kan också vara en orsak till fots domningar.

perifer neuropati

Perifer neuropati kan vara en orsak till domningar i foten, enligt Mayo Clinic. Perifer neuropati börjar ofta i fötter och orsakar symptom som stickningar och en myrkrypningar känsla som kan spridas in i de nedre benen över tiden. Perifer neuropati kan också orsaka problem med huden och musklerna och en ökad risk för infektioner.

Hållning

Enligt National Library of Medicine, kan kroppshållning vara en orsak till domningar i foten. Sitter med benen i kors eller vikta kan orsaka tillfällig domningar i foten, följt av en stickande känsla. Står eller sitter i samma position under en längre tid kan också vara en orsak till domningar i foten.