XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

blödarsjuka fingeravtryck

DNA-fingeravtryck analys är processen att sluta om genetiskt material tillhör en viss person eller en grupp. Det är också känt som DNA-profilering eller DNA-typning. Det är i första hand en metod för att identifiera en person baserat på deras arvsmassa. Förfarandet utföres genom att ta en provtagning av DNA från vilken som helst av ett stort antal olika möjliga källor, inklusive blod, saliv, sperma eller hår. Resultaten jämförs sedan med DNA över möjliga källor.

Historia

En engelsk genetiker, Alex Jeffreys krediteras med att utveckla metoden för att identifiera individer, eller DNA-profiler, 1985. Han upptäckte att specifika områden av DNA inrymt vissa DNA-sekvenser. Dessutom var dessa sekvenser hittades upprepade gånger. Han lärde sig också att mängden upprepade sektioner i ett prov skulle skilja sig från person till person.

Fungera

Människan, som alla levande organismer, har inom dem DNA som förs vidare från sina föräldrar. Detta DNA består av "baspar", som är de fyra byggstenarna, A, C, T och G. De sammanfogas och bildar långa, kedjeliknande sekvenser. Dessa är de gener i våra kroppar. Gener är de genetiska ord som kommunicerar med våra celler och tala om för dem vad de ska göra. Eftersom nittionio procent av människans DNA är identiska, de skillnader som finns i människor är i storleksordningen av baspar.

Betydelse

En av de stora verktyg för brottsbekämpande att lösa brott är användningen av DNA-fingeravtryck analys. Ofta när ett brott begås kan gärningsmannen lämna bakom spår av hans eller hennes DNA som kan användas som bevis i ett straffrättsligt förfarande. Genom att utvärdera prov av blod, sperma, naglar, hudceller och annat material kvar på objekt, till exempel kläder och ytor, kan analytiker genomföra DNA-fingeravtryck analys. De jämför testresultaten från de bevis som samlats in på brottsplatsen med det genetiska materialet hos den misstänkte. Det kommer antingen att identifiera den person som en möjlig källa eller eliminera den enskilde.

fördelar

Förutom att hjälpa till att lösa brott, är DNA-fingeravtryck analys användbar för att hjälpa föräldrar och vårdgivare som är på alerten för ärftliga sjukdomar och medicinska störningar hos foster och nyfödda. Diagnostiska tester kan utföras för sjukdomar som Alzheimers, sicklecellanemi, muskeldystrofi, Huntingtons sjukdom och blödarsjuka. DNA-fingeravtryck används också för att faderskapstest för att ta reda på den biologiska fadern av ett barn. I vissa fall är tester utförda för att identifiera modern.

missuppfattningar

DNA-analysprocessen normalt används inte identifiera en individ genom hans eller hennes DNA. Detta skulle innebära att analysera de miljontals basparssekvenser i deras DNA för att avslöja de unika sekvenser. Generellt DNA analytiker använder en metod som avslöjar "upprepande mönster" i delar av det genetiska materialet. Denna process identifierar inte en individ. Däremot besluta om huruvida två DNA-prov är en match. Det kan också avgöra om proverna är från personer som är associerade eller inte relaterade.

Dieter för blödarsjuka

Hemofili är ett kroniskt tillstånd som kännetecknas av kraftig blödning och blodproppar svårigheter. Detta tillstånd drabbar cirka 20.000 personer i USA, enligt University of Maryland Medical Center. Hemofili är en ärftlig sjukdom och orsakas av otillräckliga nivåer av proteiner som stöd i blodets koagulering. Även kost inte kan bota hemofili, kan vissa dieter bidra till att förbättra blodproppar och minska risken för kraftig blödning. Tala med din läkare innan man antar någon diet för att ta itu med hemofili.

Vitamin K Diet

En kost rik på naturliga vitamin K kan bidra till att minska effekterna av hemofili. Vitamin K hjälpmedel i produktionen av en kemikalie som kallas protrombin, vilket underlättar blodets koagulation, enligt Phyllis Balch, författare till "Recept för Nutritional Healing". Det hjälper också kroppen producerar glykogen, ett ämne som kan bidra till att förbättra leverfunktionen, vilket förbättrar koagulering av blod. Öka din vitamin K intag genom att anta en kost rik på spenat, broccoli, havre, alfalfa, kelp, sojabönor och hela vete bröd.

Vitamin C Diet

C-vitamin är främst känd som en immunsystemet booster som kan hjälpa avvärja förkylningar och influensa, men C-vitamin kan också förbättra blodproppar, enligt Balch. Detta vitamin stimulerar också kroppens produktion av kollagen, vilket kan minska graden av blåmärken i samband med hemofili. En C-vitamin kost innehåller en mängd frukt och grönsaker, inklusive äpplen, kiwi, spenat, blåbär, brysselkål, jordgubbar, apelsiner, papaya och ananas. Örter och kryddor, inklusive spansk peppar, paprika, pepparmint och alfalfa kan också öka din C-vitamin intag.

Hög kalcium Diet

Kalcium är mest känd som en mineral som stöder hälsan hos dina ben och tänder. Men detta mineral stöder också bildandet av blodplättar och blodkoagulering, enligt The Franklin Institute. En kost rik på kalcium kan bidra till att förhindra överdriven sår blödning vanligt bland blödarsjuka. För att öka din kalciumintag, konsumerar mejeriprodukter, sojamjölk, sparris, tofu, yoghurt, fikon, broccoli, grönkål och maskrosblad.

Utvecklingen av fingeravtryck i Babies

Fingeravtryck används vanligen för att identifiera en individ. Forskning tyder också på att fingeravtryck kan ge information om framtida sjukdomar en individ kan vara i riskzonen för att utveckla. Varje fingeravtryck utvecklas i etapper som fostret växer och bildar ett unikt mönster av åsar, valv, virvlar och loopar.

Finger Pad Development

Utvecklingen av kuddar på fingrar och handflator av foster markerar gränsen för fingeravtrycks utveckling. Detta sker under den andra och tredje månaden av graviditeten, när fingrarna utvecklar och fostret är mellan 1 tum och 3 1/2 inches i storlek. Den totala tillväxten av ett foster och placering av kuddar på utvecklings fingrar hjälper till att avgöra var framtiden identifiera huden fördjupningar kommer att placeras.

Hudlagret Tillväxt

De tredje och fjärde graviditetsmånaden hitta huden på ett foster omvandla från tunn genomskinlighet till en vaxartad beläggning. Det är under denna tid mellersta lagret av huden, kallad basalskiktet börjar att växa ur de inre dermis och huden epidermis lager. Knäcknings och vikning av denna skinnskiktet är delvis ansvarig för de unika påkänningar i fingerdynor som blir synlig som utveckling följer.

Skapande av åsar

De första identifieringsmärken som förekommer på ett foster hud kallas åsar. Åsar är svaga linjer på fingertopparna som skapar grunden för ett fingeravtryck. Ett foster rör omgivande strukturer - hennes exakta position i livmodern och tätheten av livmodern är fostervatten bestämma hur varje individ ås bildas. Aktivitetsnivån av ett foster och allmänt kaos av villkoren i livmodern förhindrar fingeravtryck från att utveckla samma sätt hos foster.

Ridge Mönster

Vid tiden ett foster är sex månader gammal och cirka 12 inches i storlek, är hans fingeravtryck och fotspår fullt utvecklad. Åsarna på ett foster fingertoppar har bildat tre huvudmönster vid det här laget, kategoriseras som valv, slingor och virvlar, med många mönster i mellan. Dessa mönster finns på fingertopparna, handflator och fotsulor och används för att gripa saker.

fingeravtryck Kännetecken

Ridge mönster delar två gemensamma drag som finns i varje fingeravtryck: ås slutet och bifurkation. Sekvenserna av åsen slut och bifurkation egenskaper är olika i varje fingeravtryck. En ås ände består av en ås som slutar abrupt; förgreningen skapas av en enda ås som gafflar i två och fortsätter som separata åsar. Dessa karakteristiska kan vara en genetisk färdplan för anlag för vissa sjukdomar. Hittills har forskare funnit att personer med diabetes har en mycket högre ås räkna än de med normal glukostolerans.

Hur man tar bort Barn & # 039; Fingeravtryck på en LCD-TV

Som alla föräldrar kan säga, ett barns fingeravtryck verkar sprida sig till varje yta i ett hushåll, oavsett hur flitig föräldern är om rengöring. Tyvärr kan dessa ytor innefattar dyra som en LCD-skärm på en TV eller dator. Medan fingeravtryck förmodligen inte kommer att skada skärmen, kan bara ett fåtal smutsiga utskrifter gör det svårt att se skärmen tydligt. Eftersom LCD-skärmar är sköra, är det viktigt att känna till rätt rengöringsmetoden innan du försöker ta fingeravtryck.

Steg 1

Gör en blandning av tvättsprit - även kallat isopropylalkohol - och vatten. Denna blandning bör inte innehålla mer än 50% alkohol, och koncentrationen kan vara mindre om fingeravtrycken inte är klibbiga.

Steg 2

Stäng av TV: n och koppla bort den från strömkällan innan du börjar rengöringen.

steg 3

Fukta en mjuk trasa med alkohol och vatten blandning.

steg 4

Torka av våt trasa försiktigt över skärmen. Att helt ta bort särskilt smutsiga områden, kan du behöva göra mer än ett pass med trasan.

steg 5

Torka av skärmen med en torr, mjuk trasa för att avlägsna streck. Anslut inte TV tillbaka tills skärmen är helt torr.

varningar

  • Alltid koppla apparater innan du använder någon flytande rengöringsmedel på dem.

tips

  • Läs alltid bruksanvisningen för rengöring steg, eftersom varje TV-tillverkare kan ha olika metoder.
  • Spruta aldrig en lösning direkt på LCD-skärmen eller använda pappershanddukar för att rengöra skärmen. Båda dessa metoder kan skada den känsliga skärmen.

Saker du behöver

  • mjuk trasa
  • Vatten
  • Rengöringssprit

DNA-fingeravtryck är en process som motsvarar DNA-molekyler till en annan för identifieringsändamål. Denna process förlitar sig på närvaron av vissa sekvenser som finns inom det humana genomet. DNA kan erhållas från en individ på ett antal olika sätt, inklusive hårfibrer, blod och hudceller. DNA-fingeravtryck är en mycket viktig och populär kriminalteknik teknik.

Fakta

DNA eller deoxiribonukleinsyra, är en kemisk struktur som skapar kromosomer. Det kallas en dubbelspiral, därför att den består av två sammanflätade strängar av genetiskt material. Var och en av strängarna består av nukleotider (en sekvens av baser). De fyra baserna som finns i DNA är adenin, guanin, cytosin eller tymin. De två strängarna av DNA är fästa vid varje bas, och var och en av baserna är i stånd att binda med en annan bas, enligt "DNA 101" vid Washington.edu. I synnerhet, guanin obligationer endast med cytosin och adenin obligationer endast med tymin.

Introduktion

Alla levande organismer har DNA; Men vad som gör var och en unik är den specifika ordningen av baspar. Vi har alla flera miljoner baspar i vårt DNA, men den faktiska sekvensen av våra baspar skiljer sig från alla andra på planeten.

Fungera

Identifiera sekvenser i DNA är den primära konceptet bakom DNA-fingeravtryck, enligt Washington.edu. Eftersom det finns så många baspar, har forskarna utvecklat ett system för att identifiera sin beställning utan att gå igenom hela sekvensen. DNA-sekvenser upprepa, och forskarna måste bara för att identifiera den speciella mönster av DNA i syfte att komma fram till en DNA-fingeravtryck.

Procedur

När väl ett DNA-prov tas från en person, är det sedan fysikaliskt extraheras och isoleras från cellerna i ett laboratorium. Efter isolering är DNA digereras med vissa enzymer; överblivna fragmenten separeras genom elektrofores (en process som dispergerar partiklar i en vätska under påverkan av ett elektriskt fält). När partiklarna separerar efter storlek, kan de sedan detekteras med DNA-sonder och organiseras i ett fingeravtryck.

överväganden

DNA-fingeravtryck är inte en process som vanlig fingerprinting (som kan användas för att identifiera en misstänkt). I stället är det en process för att jämföra DNA-prov, enligt Washington.edu. Till exempel är DNA-fingeravtryck användas för att bestämma om två DNA-prover är från samma individer, två besläktade individer eller två icke-relaterade individer. På grund litet antal sekvenser av DNA varierar kraftigt mellan individer, forskare använder denna information för att analysera den faktiska sannolikheten för att DNA är en match.

How do Scientists identifierar olika typer av fingeravtryck?


Vi föds med samma unika fingeravtryck vi har nu och kommer att ha tills vi dör. När en person är fingeravtryck, är trycken lagras i en databas. Av det stora antalet fingeravtryck på rekord, hur forskarna identifiera ägaren av en särskild uppsättning utskrifter? Metoderna de använder varierar, men alla är baserade på antagandet att alla fingeravtryck är one-of-a-kind och att de är permanenta.

Nivåer Identifiering

Nivå 1, den mest grundläggande nivån för identifiering, kategoriserar mönster av slingor, bågar och virvlar. Denna nivå används för att utesluta en misstänkt om hennes fingeravtryck har ett annat mönster än de som finns på brottsplatsen. Nivå 2 undersöker formationer och karakteristiska tillräckliga för att identifiera en persons fingeravtryck. Nivå 3 bedömer alla dimensionella aspekterna av en fingeravtrycks s åsar, såsom väg skillnader, ås bredd och form, och är tillräckligt omfattande för att ge obestridlig identifiering av fingeravtryck.

Minutiae baserad metod

Minutiae är lokala individuella karakteristiska vanligtvis finns där en ås gafflar i två eller slutar helt. Automated Fingerprint Identification System, eller AFIS, är ett datoriserat system som söker igenom tusentals fingeravtryck i sin databas och matchar dem med vissa minutiae specifika för sökningen. Forskaren kommer sedan granska de möjliga träffar datorn har lämnat för att begränsa sökningen. En begränsning med denna metod är att den inte är effektiv när fingeravtryck är av dålig kvalitet.

Korrelation baserad metod

Korrelationen-baserad teknik fungerar genom att placera en exakt registreringspunkt i fingeravtrycket i fråga. Systemet väljer en mall som motsvarar den första fingeravtrycket, sedan en annan mall som motsvarar den andra fingeravtrycket, och den införlivar en över den andra. Med denna metod kan även utskrifter av dålig kvalitet utvärderas exakt.

fingeravtryck databaser

Automated Fingerprint Identification System databasen innehåller fingeravtryck från hela USA och andra länder. Med hjälp av denna databas, kan forskarna söka igenom ett stort antal fingeravtryck i bara några sekunder, för att identifiera brottslingar och utföra bakgrundskontroller.

Vad är fördelarna med DNA-fingeravtryck?


Efter sin 1984 upptäckten i Storbritannien, DNA-fingeravtryck blev snabbt den lämpligaste metoden att härleda allt från skuld och oskuld till barn faderskapet. Denna process, även känd som DNA-profilering eller DNA-typning, extraherar mini-satelliter som är unika för varje individ från ett DNA-prov och ger en genetisk bild som är högst osannolikt att dupliceras av resultaten från en annan person. Detta genombrott i förstå genetik har haft många vetenskapliga fördelar och praktiska tillämpningar.

kriminalteknik

Den mest kända användningen för DNA-fingeravtryck är inom kriminalteknik. Även om denna process är mycket dramatiseras i populärfiktion, prover av DNA spelar ibland en stor del i övertygelsen eller befrielse av individer misstänkta för att ha begått ett brott.

Sannolikheten för att två individer som producerar exakt samma DNA-fingeravtryck är teoretiskt mindre än möter två personer med samma fysiska fingeravtryck. Detta gör DNA-fingeravtryck mycket fördelaktigt att analysera brottsplatser, identifiera kvarlevor eller någon annan del av rättsmedicinsk undersökning.

Eftersom processen för DNA-fingeravtryck kan göras på ett mycket litet prov, räcker det med en droppe blod eller sperma. Testerna kan replikeras för noggrannhet och det ursprungliga provet lagras i händelse ytterligare tester krävs.

Faderskap

DNA-fingeravtryck har alla utom eliminerat risken för föräldrar hävdar att de inte är relaterade till ett barn. Eftersom DNA från varje individ består av lika stora bidrag från båda föräldrarna, kan den resulterande DNA-fingeravtryck kan jämföras med de misstänkta föräldrar, och en relation kan bestämmas med en grad av nästan absolut säkerhet.

En av de uppenbara fördelarna med DNA-fingeravtryck i frågor om faderskap är sinnesfrid att resultaten kan ge till föräldrar som har anledning att ifrågasätta ursprunget till ett barn. Resultaten kan också användas för att genomdriva barnstödbeslut eller genom adoptivbarn som söker sina biologiska föräldrar.

Växter och djur

Framsteg inom DNA-fingeravtryck har också lett till vård både jordbruk och boskapsskötsel. Ungefär som resultaten från faderskapstest i människor, kan DNA-fingeravtryck användas för att identifiera ursprunget av en viss växt eller ett djur.

Detta är fördelaktigt i jordbruket, eftersom det gör det möjligt att korrekt identifiering av frön eller växtprover för att kontrollera att de är från de speciella önskade arter. DNA-fingeravtryck används också för att identifiera ursprunget för några av de örter och växter som används i alternativ medicin.

Stora summor pengar byta ägare på en daglig basis för dubbar och andra avelsdjur. Med hjälp av DNA-fingeravtryck kan de exakta ursprunget och ett djurs härstamning bestämmas. Som tekniker förväg och mer är känt om genomet, kan detta till och med leda till förutsägelser om sjukdom och andra faktorer som ytterligare skulle avgöra djurets värde.

Hur är DNA-fingeravtryck gjort?

Introduktion

DNA-fingeravtryck är en process som involverar att identifiera och utvärdera av en persons genetiska material (DNA). DNA-fingeravtryck har en mängd olika användningsområden, till exempel faderskapstest, brottsplatskriminal och identifieringen av en skämda eller förstörda kropp. Nyligen DNA-fingeravtryck har vidare för att skapa en DNA-databas. Traditionellt fingeravtryck har använts för identifiering på detta sätt; Emellertid är DNA mycket mer exakt sätt för att bestämma identitet.

Ven

DNA-fingeravtryck kan göras antingen genom blodprov från en ven, eller användning av en häl prick. DNA-fingeravtryck gjort genom en ven prov är inte annorlunda än att få en regelbunden blodprov gjort. En nål är införd i en ven, och blod dras in i en provbehållare. Blodprovet kan sedan skickas iväg till ett laboratorium för DNA-testning.

Häl

En mindre invasiv metod för att utföra en DNA-fingeravtryck är genom ett häl pinne. Hälen stick Metoden används oftast när man reser sig ett DNA-prov från ett litet barn eller spädbarn. Detta tillhandahåller ett säkert alternativ till blod som dras från ett litet barn, och begränsar också smärta och obehag. En klack prick sker genom att sticka hälen med en lansett. Blodet som drivs ut från såret uppsamlas och skickas till en DNA-laboratorium.

andra Collection

För DNA-fingeravtryck göras för brottsplats forensics eller organ identifiering, kan DNA-prover även erhållas genom torkat blod, sperma, saliv, urin, hår, ben, tänder och hud. Ben och tänder DNA provtagning oftast bara reserverad för kroppens att huden har nått stor av en nivå av nedbrytning att ge tillbaka ett korrekt resultat.

Resultat

När provet har skickats till ett specialiserat DNA laboratorium, placeras provet genom en serie tester för att utvärdera och identifiera de specifika DNA-regioner, som ofta kallas DNA-markörer. För att göra detta, forskarna använder specialiserade prober som kommer in i DNA-provet och binder till specifika DNA-sekvenser. Bindningen av dessa olika sonder till specifika markörer målar långsamt en unik genetisk bild av individen.

Användning

När två prov av DNA jämförs, är det inte helt ovanligt att vissa DNA-markörer för att matcha, även om provet inte är från samma person. Om fyra eller fem DNA-region markörer stämmer, det kan säkert sägas att provet är från samma person. Detta gör det möjligt för forskare att bestämma allt från faderskap till huruvida en person som var närvarande vid en brottsplats.

Vilka är riskerna med DNA-fingeravtryck?


Upptäcktes i 1984, finner DNA (deoxiribonukleinsyra) fingeravtryck och utvärderar specifik genetisk information från en persons celler. En DNA-fingeravtryck kan tas från nästan alla typer av celler, men prover oftast tas från blod, hår, hud och sperma. Som en vanlig fingeravtryck, är det osannolikt att vara identisk med någon annans, och idag en DNA-fingeravtryck, DNA fingeravtryck används i allt från brottsutredningar till faderskapstest. Men det finns vissa risker för DNA-fingeravtryck.

medicinska problem

I många fall är blod ges frivilligt för ett DNA-fingeravtryck kan erhållas, såsom i faderskapstest. Enligt Health.com är några riskerna med att få ditt blod dras för ett DNA-fingeravtryck. Som att ha blod dras för något annat, kan ett blåmärke bildas vid platsen för den första punktering eller blodkärlet kan bli något inflammerad. I sällsynta fall, fortsatte blödning efter ett blodprov tas kan vara ett problem för personer med blödningsrubbningar.

Risker av Mismatch

Enligt MSNBC.com, många länder, inklusive USA, Storbritannien och Kanada, har redan skapat DNA fingeravtryck databaser. Den brittiska Daily Mail rapporterade i november 2007 som Storbritanniens kriminella databas innehöll 4,5 miljoner DNA-prover. Emellertid är DNA-fingeravtryck inte ofelbar. Många tester för vilka DNA-fingeravtryck används testet en rad endast fem till tio genetiska markörer. Med undantag för när det gäller enäggstvillingar, inte två människor har exakt samma fullständiga DNA fingeravtryck. Men i fall av stora databaser, blir det mer möjligt att flera personer kan ha samma fem eller tio genetiska markörer.

sekretess Risker

I januari 2006, kongressen expanderade DNA provtagning i USA. Den nya kriminaltekniska expansionen tillåter federala utredare, inklusive justitiedepartementet, att ta ett DNA-prov från någon straff gripande och från invandrare som kvarhålls av myndigheterna. Men om du så småningom dömd eller inte, ditt DNA-prov och fingeravtryck kvar i databasen, enligt New York Times.

DNA-fingeravtryck metoder


DNA-fingeravtryck, även kallad DNA-profilering, är en teknik som analyserar och jämför DNA från olika källor, t.ex. hår, blod, sperma och andra biologiska material. DNA-molekyler är långa trådar tätt lindade i kromosomerna som ligger i en mänsklig cellkärna. Inom DNA-celler är gener som bestämmer egenskaperna hos varje person, som gör det möjligt för forskare att kunna identifiera specifika art, kön och enskilda människor. DNA-fingeravtryck används i vetenskapsområden så olika som botanik och kriminalteknik.

Restriction fragment length polymorphism

Restriction fragment length polymorphism är en metod för DNA-fingeravtryck i vilka DNA extraheras från ett prov och skars i bitar med hjälp av enzymer. Denna metod koncentrerar sig på grunderna för DNA som är upprepa, som skiljer sig från andra organismer. Efter bitarna skärs, en teknik som kallas elektrofores separerar bitarna enligt längd. När sorteras, DNA-fragmenten är märkta med radioaktivt material som ger en visuell mönster som kan studeras för små skillnader. Denna metod är mycket exakt, med en felsannolikhet av en i flera miljarder. Denna metod är en populär metod för fingeravtryck DNA, men det kräver en avsevärd mängd DNA som skall användas.

Kort tandemupprepning

Den korta tandemupprepnings är den mest populära och innovativa DNA-fingeravtryck metod som används för rättsmedicinska fall och faderskapstestning. Metoden fungerar genom att analysera DNA-variationer mellan individer, som kallas polymorfism. Dessa individuella skillnader finns i korta sekvenser av DNA som ligger i 13 baspar platser. STR-metoden analyserar hur många gånger baspar upprepa sig på en sträng på DNA. Dessa tester är mycket exakt, med sannolikheten för att matcha de exakta upprepade par på 13 platser för identiska tvillingar på ett i flera miljarder. Den sannolikheten är större för icke-besläktade individer.

Polymeraskedjereaktion

Polymeraskedjereaktion är en DNA-fingeravtryck metod som utvecklats av Karry Mullis 1983. Metoden utvecklades för att upprätta ärftlig autentisering. PCR är vanligtvis kallas molekylär fotokopiering eftersom den producerar multipla kopior av DNA-segment från en liten mängd DNA, så lite som 50 molekyler. När provet har skapat den kan jämföras med mönster från ett referensprov i syfte att identifiera en eventuell match eller anslutning. Den stora fördelen med denna metod är att ett DNA-prov så liten som en hårsäck eller hudcell kan användas för att göra tillräckligt med kopior som behövs för DNA-fingeravtryck. Nackdelen är att resultaten inte är lika säker som andra metoder.