XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

bältros ögat

Bältros, även känd som herpes zoster, är en infektion som är viral till sin natur, som är i stånd att fälla ut en mycket smärtsam utslag. Bältros kan täcka en persons kropp från mittsektionen av ryggen hela vägen runt på ena sidan av bröstet. Bältros orsakas av samma virus som orsakar vattkoppor. Viruset kan ligga vilande i nerverna hos en person i år innan de slutligen bli aktiva och orsakar bältros. Det finns några fall av bältros som utvecklar allvarliga komplikationer men normalt tillståndet kan hanteras med behandling.

orsaker

Ett virus som kallas varicella zoster-virus är vad som orsakar bältros. Det är en av herpesvirus, relaterade till de som kan orsaka munsår nära munnen och herpes i underlivet. Alla som har haft ett fall av vattkoppor kan senare utveckla bältros, eftersom viruset kommer att få tillgång till nervsystemet om det inte är helt utrotad under vattkoppor fasen. Med tiden, av skäl som är okända, kan vilande viruset återuppväcka och resa upp nervändarna att bryta ut i utslag som kännetecknar bältros. Det finns en teori om att ett immunförsvar som har försvagats av ålder eller av andra faktorer kan utlösa detta problem.

symptom

En av de klassiska tecknen på bältros är ett utslag som utvecklas på bara en sida av kroppen. Detta utslag kommer att bestå av ett antal blåsor och vanligen bildas i mitten av personens rygg och gör sin väg till bröstbenet. Detta utslag kan också förekomma runt ena ögat eller på en enda sida av ansiktet eller halsen. En smärta som brinner eller stickningar i naturen föregår ofta utslag av några dagar. Smärtan kan bli intensiv när utslag och blåsor kommer att bilda det så småningom bryta isär och har en skorpa form på dem. Feber, kan huvudvärk och frossa vara närvarande och en orolig mage är inte uteslutet. Alla touch till det drabbade området kan leda till svår smärta för den person som lider av bältros; i vissa fall smärta gör läkarna tror att kanske något som njursten är den skyldige när det inte är.

I riskzonen för Bältros

Någon som har drabbats av vattkoppor kan en dag utveckla bältros. Vanligtvis sjukdomen kommer att ske hos vuxna som är äldre än 50 år gammal, men det kan hända att yngre människor också. Någon som har bältros kan överföra sjukdomen till en person som aldrig tidigare haft vattkoppor. I sådana fall kan den infekterade individen komma ner med vattkoppor och inte bältros. Bältros kan inte spridas till en person med ett friskt immunsystem som redan har drabbats av en släng av vattkoppor. Medan majoriteten av människor kommer att ha bara ett fall av bältros, är det möjligt att ha mer än en gång, men i sådana fall det kommer att visas i en annan del av kroppen.

bältros Komplikationer

Smärta i samband med bältros kan kvarstå även efter utslag och blåsor har gått. Detta är känt som postherpetisk neuralgi och råkar 20 procent av de som har bältros. Huden kan vara extremt känsliga för beröring i sådana fall, med även den minsta kontakt resulterar i stark smärta. Andra komplikationer som kan uppstå med bältros inkluderar hjärninflammation kallas encefalit, hörselproblem och blindhet, men sådana problem är mycket sällsynta. En mer allmänt sett problem kan hända när blåsorna från bältros inte är korrekt vårdas, med bakterieinfektioner som följd.

behandlingar

Ett fall av bältros kommer att läka av sig själv i de flesta fall, men behandling kan hjälpa till med den smärta och minska chanserna att några komplikationer. Antivirala läkemedel såsom Valtrex, Famvir och Zovirax kan förkorta den tid som symtom kvarstår och även underlätta hårda symptom. Anti-inflammatoriska läkemedel kan hantera alla svullnad kopplad till bältros och smärtstillande kan minska smärtan. Receptbelagda narkotika ibland utnyttjas när smärtan av bältros är extrem. Topiska salvor kan användas för att behandla de blåsor från utslag. kan hanteras postherpetisk neuralgi med genom att använda smärtstillande och ibland antidepressiva och antikramp läkemedel används för att lindra smärta från detta villkor.

Vad är några After Effects från bältros?

Bältros (herpes zoster) kan få ett utbrott år efter att ha vattkoppor från vilande virusinfektion som finns kvar i kroppen. Den sjukdom tenderar att visa upp på bara en sida (halvklotet) i din kropp med stickningar, ibland smärtsam nerv inflammation under huden som visas på huden som ett utslag. Merck-sponsrade ShinglesInfo.com hemsida säger att omkring 1 miljon fall av bältros dyka upp i USA varje år, främst hos äldre människor. Lindriga fall klara upp av sig själva genom kroppens immunförsvar, men mer allvarliga fall kan behöva medicinering och kan få allvarliga efterverkningar.

postherpetisk neuralgi

Långt efter bältros utslag försvinner, kan du känna en smärta som kallas postherpetisk neuralgi (PHN). ShinglesInfo.com anger denna smärtsamma tillstånd kan fortsätta att irritera den sjuke i månader eller år efter den första inflammationen har klarats upp. PHN är den vanligast rapporterade aftereffect av bältros.

sekundär infektion

Dr. Robert Johnson i Bristol Royal Infirmary stater i internationella Herpes Management Forum webbplats att bakterier från sekundär infektion kan orsaka fortsatta problem. Om bakterier från de öppna pustler i spridningen huden att infektera blod och organ, kan systemisk skada och blodförgiftning uppstå. Mer troligt, ful missfärgning av huden eller märkning visar sviterna av bältros.

Synförlust

En allvarlig aftereffect av bältros inträffar när herpes zoster angriper nerverna i området av ögat. Mayo Clinic säger att detta tillstånd, som kallas ögon bältros, skulle kunna leda till synförlust. På grund av eventuell synförlust, utslag misstänkta bältros utbrott nära ögat behandlas mer aggressivt med antivirala läkemedel än lindrigare fall på andra delar av kroppen.

neurologiska verkningar

Bältros kan orsaka en rad neurologiska efterverkningar om den virala infektionen angriper vissa delar av kroppen. Mayo Clinic säger att om virusinfektionen angriper hjärnan, kan inflammation (encefalit) inträffa. Inflammation i eller runt öronen kan orsaka hörsel och balansproblem. Nerv inflammation runt ansiktsmusklerna kan orsaka ansiktsförlamning.

Koffein & amp; Bältros

Bältros, ett tillstånd också känt som herpes zoster, härrör från samma virus orsakar vattkoppor. Detta virus, varicella zoster-virus, ligger vilande i nerverna och kan sedan blossa upp, vanligtvis i äldre vuxna eller personer med nedsatt immunförsvar. Koffein inte orsakar bältros förekommer, men i teorin några av koffein effekter skulle kunna bidra till en bältros uppblossande. Förstå skick och anslutningen kommer att hjälpa dig prata med din läkare om behandling och prevention.

symptom

De första symptomen på bältros börjar vanligtvis med smärta eller stickningar på huden. Detta sker på endast en sida av kroppen och i ett lokalt område som din rygg, ansikte, mage eller bröst. Som bältros fortskrider, kommer du att ha en klarröd, ojämn utslag som bildar blåsor. Bältros kan också påverka ögat och orsaka dimsyn och obehag. Dessutom kan du uppleva andra än en synlig utslag eller smärta symptom. Dessa symtom är huvudvärk, feber, magont, svullna körtlar och ledvärk. Du kan också uppleva svårigheter att röra musklerna i ansiktet eller har svårt med ögonrörelser.

Koffein

Koffein är ett stimulerande som finns i en mängd olika livsmedel, drycker och läkemedel såsom smärtstillande och kalla mediciner. Konsumerar koffeinhaltiga produkter inte har en känd, direkt anslutning till en bältros att blossa upp. Däremot kan koffein öka din ångest nivå, som kan intensifiera stressfaktorer i ditt liv. Detta kan leda till bältros. Detta tillstånd får endast förekomma en gång och sedan inte återkommer igen. Men i ett antal bältros drabbade, skov fortsätter att inträffa. Om du har återkommande bältros och förbrukar en betydande mängd koffein under dagen, kan du och din läkare diskutera gradvis minska ditt koffeinintag för att avgöra om detta bidrar till att minska frekvensen av dina flare-ups.

Behandling

Om du har bältros, kommer din läkare att förskriva ett antiviralt läkemedel för att minska varaktigheten av ditt tillstånd. Du kan behöva ytterligare mediciner för smärtlindring och för att minska inflammation. Ögon engagemang kan kräva ögondroppar för att rensa infektion och inflammation i ögat.

överväganden

Kontakta din läkare vid de första tecknen på bältros. Snabb behandling kan ofta bidra till att minska varaktigheten och intensiteten av dina symptom; med hjälp av ögondroppar omedelbart för ögonrelaterade bältros kan bidra till att förhindra permanent ärrbildning som kan resultera i permanent synnedsättning. Om din läkare rekommenderar att minska ditt koffeinintag, bör du gradvis eliminera koffeinhaltiga produkter. Detta kommer att bidra till att förhindra abstinenssymptom som huvudvärk och irritation.

Hur ser Bältros Virus ut?

Enligt American Academy of Dermatology (AAD), bältros, eller herpes zoster, är ett virus som någon som har haft vattkoppor kan utvecklas. När kycklingen poxvirus rensar förblir det vilande (inaktiv) inom vissa nervceller i kroppen. Cirka 20 procent av befolkningen kommer att utveckla bältros när viruset återaktiveras. Till skillnad från vattkoppor, dock kan bältros vara extremt smärtsamt. Vacciner har godkänts av US Food and Drug Administration för personer över 60 år, och de kan minska förekomsten av bältros med mer än 50 procent, enligt AAD.

Hudutslag

Smärta, brännande och stickande kan föregå utslag som kan identifieras som bältros. Enligt Mayo Clinic, visas utslag vanligtvis på en sida av kroppen, löper längs en nerv, och kan lindas runt baksidan. I vissa fall, bältros utslag på ansikte, runt ögat eller på ena sidan av halsen. Sällan, den smärta som orsakas av bältros sker utan utslag, och i dessa fall kan diagnostisera viruset blir svårt.

blåsor

Hur ser Bältros Virus ut?

Efter utslag, vätskefyllda blåsor blir synliga. Enligt Mayo Clinic, kan bältros viruset liknar vattkoppor, även om det är uppenbart med mer smärta än klåda. Vissa individer kommer att finna lättnad med receptbelagda smärtstillande medel, såsom narkotika, enligt AAD. Andra läkemedel som kan vara till hjälp är antivirala läkemedel (som kan minska varaktigheten och svårighetsgraden av symtomen) eller ant-inflammatoriska läkemedel som kortikosteroider (som kan minska inflammation).

Skorpor / sårskorpor

Hur ser Bältros Virus ut?

De sista stegen i bältros virus uppstår när blåsorna sprack, vilket gör att vätskan att sippra ut och så småningom skorpa över. När skorpor eller sårskorpor, falla av, upphör klåda och blåsor läka utan ärrbildning. Enligt AAD, kommer en del människor har kvardröjande smärta som kallas postherpetisk neuralgi. När detta händer, kan smärta, klåda och domningar varar från månader till år. Detta tillstånd är vanligare bland äldre personer, dock.

Övertrycks Behandling för Bältros


Om du är som de flesta vuxna i USA som av 2010, upplevde du förmodligen vattkoppor under barndomen. Viruset som orsakar vattkoppor stannar i kroppen, och i vissa fall kan leda till ett annat tillstånd-bältros-senare i livet. Ett sätt att behandla bältros är att genomgå hyperbar syrgasbehandling.

Historia

På 1600-talet, en brittisk präst endast ihågkommen av hans efternamn, Henshaw, byggde en lufttät kammare kallas domicilium och används bälg för att ändra trycket i den. Henshaw använde denna metod för att behandla olika åkommor, i tron ​​att ändra lufttrycket runt en person kunde bota sjukdomar.

År 1921, en läkare vid namn Dr Orval J. Cunningham byggt en tryckkammare i Lawence, Kansas, som var en stålkula 65 fot i diameter. Genom att komprimera atmosfären, kunde Cunningham göra det lättare för patienterna att absorbera det syre som deras kroppar behövs för att läka. Nu, läkare använda en metod som liknar Cunninghams, förutom att istället för enbart atmosfärisk luft, som består av olika gaser, särskilt de använder komprimerat syre.

Fungera

Genom att omge kroppen med komprimerad syre, tryckkammare tillåter kroppen att absorbera mer syre per andetag samt absorbera syre direkt genom huden. Detta orsakar att blod och andra celler i kroppen att bli rik med syre, vilket i sin tur gör det möjligt för dem att utföra kroppens läkning och immunprocesserna snabbare. Dessutom, när kroppen blir infekterad av mikrober som är anaeroba till sin natur, kan denna ökade nivå av syre enbart leda till döden av antikropparna. I fallet med bältros, den ökade syrehalten hjälper kroppen att snabbt döda virus som orsakar bältros och reparera skador som bältros utslag.

fördelar

Uppkomsten av bältros börjar med smärta på eller i huden. Detta följs av utvecklingen av ett utslag som ofta ser ut som ett mönster av bältros på huden. Bältros är oftast inte farligt, men som vissa faror existerar, är det bäst att behandla sjukdomen snabbt för att hålla den från att utvecklas till något mer allvarligt. Tillsammans med andra behandlingsmetoder, kan hyperbar syrgasbehandling drastiskt minska återhämtningstiden för en bältros patient.

Farliga

Lämnas obehandlad kan bältros i den övre ytan sprida sig till det inre ögat. Väl där kan det infektera hornhinnan, och även om sjukdomen så småningom kommer att försvinna, kan dess effekt på hornhinnan orsaka ärrbildning som resulterar i synskada eller blindhet. Obehandlade fall av bältros kan också resultera i nervskador.

När det gäller dess direkta effekter på kroppen, är hyperbar syrgasbehandling i allmänhet mycket säker, men det har sina risker. Utsätta kroppen för ovanligt högt tryck kan orsaka skada på någon del av kroppen som har en lufttät kammare, såsom i innerörat. Patienter kan utjämna trycket i innerörat genom gäspningar, men i de fall där patienter lider av pneumothorax, eller utvecklingen av en luftficka i brösthålan, kan hyperbar syrgasbehandling vara farligt.

Bortsett från själva behandlingen, är användningen av höga halter av komprimerad syre alltid farligt eftersom gasen är mycket reaktiva och kan orsaka brand och explosioner. Av denna anledning måste utövare av hyperbar syrgasbehandling tar stor omsorg för att minimera sådana brandrisker.

överväganden

Som hyperbar syrgasbehandling sällan i konflikt med andra medicinska behandlingar, bör du i allmänhet inte vara rädd för att genomgå proceduren om inte en läkare säger något annat. För behandling av bältros i synnerhet, men inte anta att hyperbar syrgasbehandling är tillräckligt för att ta hand om sjukdomen i sig. Rådgör med din primära läkare om vad andra behandlingar han eller hon skulle råda, såsom salvor och antibiotika.

Öron Bältros Symptom

Översikt

Bältros är en infektion av herpes zoster-virus, som också orsakar vattkoppor. Detta händer i människor som har haft vattkoppor och viruset finns i nerven aktiverar senare i livet. Bältros orsakar en smärtsam utslag på ena sidan av kroppen och kan påverka dina öron. Viruset infekterar ansiktsnerven (sjunde nerv) som förser ansiktsmuskulaturen. Detta tillstånd kallas också Ramsay Hunt syndrom. Detta kommer att resultera i ett utslag runt öronen och ansiktsförlamning, bland andra symptom.

Hudutslag

Detta tillstånd börjar med en röd och mycket smärtsam utslag i trumhinnan. Per Mayo Clinic, blåsor följa det på ytterörat, hörselgången, trumhinnan, mun och hals. Dessa blåsor kan sippra och utstrålar en vattnig ansvarsfrihet.

ansiktsförlamning

Viruset infekterar ansiktsnerven nära innerörat. Detta kommer att resultera i svaghet i musklerna runt ögat och munnen. Ditt leende kommer att krokig och du kommer att ha svårt att stänga ögat, enligt National Institutes of Health. Du kommer att ha förändringar i din smak sensation och ett torrt öga.

öron Symtom

Infektion och svullnad av innerörat strukturer kommer att påverka din balans och hörsel på den sida där utslag är. Hörselnedsättning ses i 50% av de drabbade. Ibland kan hörselnedsättningen vara permanent enligt National Institute of neurologiska sjukdomar (NINDS). Du kommer att ha en snurrande och roterande känsla kallas vertigo som varar några dagar till veckor. Om du har bältros i örat, kommer du att höra ring ljud. Det kommer att vara plågsam smärta djupt inom örat. Smärta kommer vanligtvis ett par timmar innan utslagen.

Du bör se din läkare omedelbart om du har ovanstående symtom. Om behandlingen påbörjas inom tre dagar, kommer din återhämtning bli bättre.

Symptom med komplikationer

Smärtan av bältros inträffar på grund av skada på nervfibrerna. I vissa fall smärtan kan pågå i månader till år även efter utslag och blåsor försvinna. Detta kallas postherpetisk neuralgi.

Ett tillstånd som kallas synkinesis uppstår under återhämtning om nerven växer i fel områden som per Mayo Clinic. Du kan ha tårar när jag skrattat och blinkar samtidigt som man talar.

Ibland finns det huvudvärk, förvirring och nackstelhet om viruset påverkar nerver i hjärnan.

Bältros är en upprepning av de gemensamma barnens sjukdom som kallas vattkoppor. Även om virus som orsakar vattkoppor och bältros ansågs vara separat, är bältros från samma mikrob kallas varicella zoster-virus. När en person är smittad med viruset, uppträder vattkoppor. Däremot kan viruset också ligga vilande i nervsystemet och nuvarande symptom år senare i form av bältros. Det finns typiska tecken och symtom på en återkommande bältros episod.

stadier

Bältros återfall brukar ske hos vuxna. Ett gemensamt kännetecken för bältros är att det händer vanligtvis på endast en sida av kroppen. Under ett utbrott, finns det några vanliga symptom som händer för de flesta patienter. Skytte smärta är vanligt, som är den första varningssignal om ett utbrott. Nästa steg tar fram aktiva virussymtom. För vissa patienter, ett tredje steg också inträffar kallas postherpetisk neuralgi. En liten andel av människor har också utbrott som ger smärta utan närvaro av ett utslag.

prodrome

Prodromen är det första steget i en bältros utbrott, och den kännetecknas av smärtsymptom vid platsen för där utslag. Smärtan är en skarp, akut, piercing känsla som liknar en elektrisk stöt. Ibland utvecklar klåda eller rodnad under smärta och vissa patienter upplever muskelvärk. Smärtsymtom brukar pågå i upp till fem dagar före utslag. Men vissa patienter upplever smärta i månader.

aktiva Bältros

Efter smärta, symptom på ett utslag utvecklas i området. Normalt bältros utbrott inträffar på bröstet, ansikte eller rygg. Om ett utslag utvecklas i ansiktet, kan det sprida sig till ögat orsakar skador. Blåsor form som liknar vattkoppor, men de så småningom läka efter flera dagar. Smärta är också ett vanligt symptom under detta skede av bältros.

postherpetisk neuralgi

Postherpetisk neuralgi är ett symptom som förekommer i vissa bältrospatienter. Det kännetecknas av ständig smärta även efter utslag avtar. Den förekommer i cirka 10 till 20 procent av bältrospatienter. Smärtan kan pågå i flera månader.

Zoster Sine Herpete

Zoster sine herpete är ett tillstånd där smärta utvecklas under en bältros återfall utbrott men inget utslag är närvarande. Det är vanligt hos äldre, och det har även symtom som kräkningar, huvudvärk, feber och frossa. En av de vanligaste symtomen på detta stadium är Bells pares, vilket gör att ansiktet blir förlamad på ena sidan.

Symtom på bältros på Face


Herpes zoster, känd som bältros, är en sjukdom som inträffar som ett resultat av den reoccurance av en barndom chicken pox virus som hade förblivit vilande i kroppen. Det visar vanligtvis upp i en liten plats i kroppen, oftast bara på en sida. Utslagen bildar en rad som följer banan av en nerv. Den kan förekomma på olika delar av kroppen och ibland i ansiktet.

tidiga symtom

Det finns några tidiga symptom som kan förekomma före utbrottet av en bältros utslag i ansiktet. Detta inkluderar influensaliknande symtom såsom magbesvär, trötthet, feber, frossa och huvudvärk. Om du har dessa symtom och börjar känna stickningar och ett utslag, se doktorn.

Smärta

Bältros kan orsaka betydande smärta och är allvarligare än sin barndom version av vattkoppor. Det börjar som en stickande känsla och kan förvandlas till långvarig smärta. Bältros som påverkar ansiktet och trigeminusnerven kan orsaka smärta även efter det att såren har läkt.

Ögon

Hornhinnorna i ögat kan påverkas av bältros. När detta händer, kallas det zoster keratit. Detta är en mycket farlig situation, eftersom infektion kan orsaka ärrbildning och blindhet. Om du märker någon stickningar utslag i ansiktet, bör du omedelbart se läkare.

Hudutslag

När bältros "utslag börjar först visas på ansiktet, kommer de ser ut röda knölar med svullen hud runt. Så småningom börjar blåsor över och så småningom kommer att torka upp. Det behöver inte nödvändigtvis vara smärtsamt i början, så mycket av tiden smärtan inte börjar förrän utslag är fullt utvecklad och börjar läka.

nerv Path

En annan kontrollampa symptom på bältros är en röd band på ena sidan av ansiktet som börjar som en stickande känsla. Känslan vänder sedan till smärta och en stickande känsla, som viruset färdas längs nervbanan och till ytan av huden.

Om de medicinska tillstånd av bältros


Bältros är en hudåkomma som kan leda till smärtsamma, sipprar blåsor som vanligtvis visas runt en persons mellersta delen, inklusive bröst, rygg bål och även under brösten. Eftersom bältros orsakas av varicella zoster-virus, medicinsk behandling, som vanligtvis består av antivirala läkemedel eller vacciner, är oftast nödvändigt att rensa upp sår.

Identifiering

Även ett utslag eller serie av blåsor som vanligtvis visas på midsection är oftast den mest uppenbara inslag av bältros, känslighet eller bränna på hudens yta kan förekomma innan någon fysisk sjukdom har dykt upp. Tyvärr, eftersom dessa symtom ännu inte åtföljs av några påtagliga sår, kan bältros vara svårt att identifiera i ett tidigt skede. När väl rodnad och blåsor börjar bildas blir emellertid villkoret mycket lättare att diagnostisera och sedan behandla.

Förebyggande / Lösning

Antivirala läkemedel är de vanligaste och effektiva behandlingsformer för bältros, så det är viktigt att se din läkare snart efter det att symtomen utvecklas. Det finns en varicella zoster-virusvaccin som kallas Zostavax som vanligtvis ges till "at-risk" befolkningar, inklusive äldre och personer med en sårbar immunförsvar, såsom cancerpatienter eller transplantation och de som är HIV-positiva. Detta vaccin kraftigt minska risken för att utveckla bältros igen, och om bältros bör upprepas, bör minska sina symptom och svårighetsgrad. Det finns tre antivirala läkemedel på marknaden som behandlar bältros. De är Zovirax, Famvir och Valtrex. Dessa läkemedel är mest effektiva när de är administreras inom 72 timmar efter utslag eller sår förekommer. Steroider och några smärtstillande används också ibland för att behandla bältros, även om antivirala läkemedel är oftast det bästa behandlingsalternativet.

Varning

Liksom vattkoppor, är bältros smittsam. Eftersom båda dessa villkor utvecklas från varicella zoster-virus, kan det spridas till någon som inte har haft vattkoppor och kommer bara att resultera i vattkoppor, inte bältros. Om du redan har haft vattkoppor du inte kan fånga varicella zoster-virus från någon annan, även om du fortfarande kan utveckla bältros. Cellulit kan utvecklas om de blåsor som orsakas av bältros smittas med bakterier, som kan behandlas med antibiotika. Sällan kommer bältros bildas på ytan, som kan irritera ögat och eventuellt - men återigen sällan - leda till blindhet.

Tidsram

Om förbränning och känslighet finns på din hud från bältros, kommer den faktiska stötar och blåsor visas ungefär tre till sju dagar senare. De antivirala behöver vanligtvis att administreras inom 72 timmar av blåsor som bildar. En person som är annars vid god hälsa och har inte några immunsystemet problem bör återhämta sig från bältros inom tre till fem veckor. Typiskt sveda och klåda kommer att avta först, följt av försvinnandet av utslag och / eller blåsor. De fysiska sjukdomar bör inte lämna någon form av bestående ärr.

missuppfattningar

Varicella zoster-virus, som orsakar bältros och vattkoppor, är faktiskt en form av herpesviruset. Det är dock inte samma stam av viruset som orsakar genitala vårtor eller munsår, så det finns ingen risk för dessa tillstånd utvecklar tillsammans med bältros.

Bältros är en hudsjukdom som orsakas av varicella zoster-virus, vilket är samma virus som orsakar vattkoppor. Efter en person har haft vattkoppor, viruset ligger vilande i kroppen och kan reaktivera som bältros i vuxen ålder.

symptom

Det första symptomet av bältros brinner eller anbud huden i flera dagar till en vecka, följt av små blåsor som uppträder under loppet av tre till fem dagar. Inom några veckor kommer blåsorna pop och sekret, och sedan skorpa över och läka.

Överföring

Bältros är en smittsam sjukdom och överföring från smittad person till ett barn eller en vuxen som har ännu inte haft vattkoppor kan förekomma. Om bältros överförs till dessa människor, kommer de att utveckla vattkoppor och inte bältros. Människor som har haft vattkoppor kan inte fånga bältros.

Behandling

Bältros kan behandlas med läkemedel om påbörjas inom 3 dagar efter det första utbrottet. Smärtstillande medel kan förskrivas för att lindra smärta som orsakas av bältros. Kalla kompresser och calamin lotion (eller andra anti-klåda lotion) kan hjälpa till att lindra symtomen.

komplikationer

Även om det inte händer ofta, kan bältros "blåsor smittas. Dessutom bör en läkare att se om blåsor visas på ansiktet, eftersom de kan påverka ögat och orsaka synnedsättning.

Förebyggande

Vuxna över 60 år kan få en vaccination för att skydda sig från bältros. Detta vaccin har visat sig förebygga eller minska symtom på bältros.