XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
En årlig Injektion för benskörhet

Osteoporos definieras som låg benmassa med strukturella förändringar i benet, vilket leder till en ökad risk för frakturer. Kroppen förlorar kalcium, oftast sekundärt till åldrande, vilket får benen att försvaga och potentiellt bryta. Eftersom osteoporos drabbar cirka 10 miljoner människor i USA, enligt American Academy of ortopediska kirurger har olika behandlingar utvecklats. En av dessa åtgärder är en zoledronsyra injektion, som arbetar för att stärka skelettet.

indikationer

Zoledronsyra, eller zolendronat, försäljes under namnet Reclast eller Zometa. Det är indicerat för behandling och förebyggande av osteoporos hos postmenopausala kvinnor och hos män med osteoporos. Också, eftersom kortikosteroider kan försvaga ben när de används på lång sikt, zoledronsyra kan användas för att förebygga benskörhet hos patienter som behöver ta den här typen av medicin under åtminstone ett år. Detta läkemedel kan också användas för att behandla Pagets sjukdom, ett tillstånd som ger svaga, sköra ben. Slutligen kan zolendronat användas för att behandla höga blodkalciumnivåer i samband med vissa typer av cancer i benet.

Handlingsmekanism

Zoledronsyra tillhör en grupp av läkemedel som kallas bisfosfonater. Dessa substanser hjälper minskar den normala nedbrytningen av ben, vilket förekommer som nytt ben görs, vilket ökar bentätheten. Zoledronsyra binds till ben för att ge skydd mot frakturer. En treårig studie av över 7700 patienter visade en minskning i höft och rygg frakturer tillsammans med en dokumenterad ökning av bentätheten i de som använde zolendronat tillsammans med tillägg av kalcium och vitamin D.

Hur zoledronsyra tanke

Zoledronsyra ges som en gång om året injektion. En läkare eller sjuksköterska utför intravenös injektion i en medicinsk miljö. Det kräver normalt bara 15 minuter. Eftersom zoledronsyra ges intravenöst snarare än oralt, det finns inga kost eller positions begränsningar såsom de som är nödvändiga när man tar bisfosfonater genom munnen. Människor uppmuntras att dricka mycket vätska före injektion för att säkerställa adekvat hydrering. Den typiska dosen av zoledronat är 5 mg.

Bieffekter

De vanligaste biverkningarna av zoledronsyra injektion är feber, värk i kroppen, huvudvärk, ledvärk och influensaliknande symtom. Oftast dessa biverkningar lösa inom tre dagar, men kan pågå så länge som 10 dagar. Ta paracetamol kan bidra till att minska förekomsten av dessa biverkningar.

Säkerhetsinformation

Endast en typ av bifosfonat kan användas åt gången. Förskrivning leverantör bör vara uppmärksamma på några mediciner som används, inklusive over-the-counter mediciner och kosttillskott. De vars njurar fungerar dåligt kan inte vara kandidater för zoledronsyra. Det kan inte heller användas av patienter som är gravida eller ammar eller som har låg kalciumhalt i blodet. Den medicinska Leverantören kan begära att blod arbete göras innan start av behandling, inklusive en utvärdering av njurarna och nivån av blod kalcium. I sällsynta fall kan zoledronsyra orsaka problem med käkbenet - ett tillstånd som kallas osteonekros. Därför bör alla käken eller tandproblem omedelbart utvärderas.