XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Svart lakrits vs. Red lakrits

Skillnaderna mellan rött och svart lakrits innebära mer än bara färg och smak. Roten till lakrits växten används inom örtmedicinen samt för arom livsmedel, inklusive vissa typer av lakrits godis. Detta innebär att vissa typer av lakrits är inte säkert att konsumera i stora mängder på grund av de eventuella biverkningar av att konsumera lakritsrot.

Smak

Svart lakrits kan vara smaksatt med lakrits-extrakt, anis eller en kombination av de två. Den innehåller också ibland melass för att förbättra lakritssmak. Röd lakrits, å andra sidan, innehåller sällan lakritsextrakt och i stället oftast förlitar sig på naturliga eller konstgjorda smakämnen för att ge det ett körsbär eller jordgubbssmak.

Näring

Svarta och röda lakrits har liknande näringsvärden, även om ingredienserna är något annorlunda. Till exempel, både röda och svarta versioner av Red Vines lakrits innehåller 140 kalorier, 16 gram socker och 1 gram protein i en femdelad servering. Men Black Red Vines innehåller 60 milligram natrium och Röd Vines innehåller endast 20 milligram natrium. Varken typ av lakrits ger några vitaminer eller mineraler. Båda typerna av lakrits är en källa till tomma kalorier och bör endast konsumeras som en ouppnåelig lyx.

Inverkan på hälsan

Om lakrits godis du väljer innehåller lakritsextrakt, innehåller den också en förening som kallas glycyrrhizinsyra eller glycyrrhizin. När konsumeras i stora mängder, kan glycyrrhizin orsaka muskelsmärta, domningar i armar och ben, högt blodtryck, svullnad, huvudvärk eller trötthet. Personer med hjärta, njure eller leversjukdom, diabetes eller högt blodtryck bör inte konsumera lakrits som innehåller glycyrrhizin.

överväganden

Många typer av lakrits som gjorts i USA innehåller lite eller inget lakrits extrakt. Kontrollera etiketterna innan du köper lakrits om du är orolig för glycyrrhizin. Svart lakrits är den typ att innehålla lakrits extrakt mest troligt, även om röda lakrits eller andra typer av lakrits kan också innehålla detta arom.