XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Tidiga tecken på njursjukdom

Njursjukdomar drabbar miljontals amerikaner, men några tecken eller symptom indikerar uppkomsten av sjukdomen. När sjukdomen framskrider symptom kan enkelt ignoreras eller misstas för andra förhållanden. Medvetenhet och erkännande av tidiga tecken på njursjukdom kan betyda skillnaden mellan tidig upptäckt och behandling och njursvikt resulterar i dialys, transplantation eller dödsfall.

Varningsskyltar

National Kidney Foundation (NKF) innehåller en lista över 6 varningssignaler för njursjukdom, inklusive högt blodtryck, och eller protein i urinen, onormala lab resultat, såsom högt kreatinin eller urea (BUN) eller en låg glomerulusfiltration hastighet (GFR). Dessa symtom kan signalera att njurarna har skadats och inte längre fungerar för att avlägsna avfallsprodukter för att bibehålla hälsan.

National Kidney Disease Education Program (NKDEP) säger att vissa grupper utgör en högre risk, inklusive dem med diabetes eller högt blodtryck eller en familjehistoria av njursjukdom. Vissa populationer som afroamerikaner och latinamerikanska amerikaner löper större risk för diabetes och högt blodtryck därmed hög risk för njursjukdom. Andra riskgrupper inkluderar asiater, amerikansk infödingar och Pacific Islanders.

symptom

Enligt NKDEP tidig njursjukdom orsakar sällan några symtom. Men symtom som kan utvecklas som sjukdomen fortskrider visar sig ofta vaga och kan ignoreras eller misstas för andra förhållanden. En person kan bli mer trött än vanligt eller har svårt att koncentrera sig, ofta med minskad aptit och torr kliande hud. Sömnstörningar kan inkludera nattliga muskelkramper.

Testning är nyckeln

Den NKF och NKDEP rapporterar att det enda sättet att veta säkert om du har njursjukdom ingår att ha blod- och urinprov. Den NKF rekommenderar att personer med diabetes, högt blodtryck, andra typer av hjärtsjukdom eller någon som har en familjehistoria av njursjukdom får testat regelbundet. Tester omfattar blod för kreatinin och BUN och urin för protein.

Njursjukdom är progressiv och kan leda till njursvikt. Denna livshotande tillstånd kräver behandling för att upprätthålla liv, dialys för att rena blod eller transplantation för att ersätta den skadade organ. Njursjukdom också skadar andra organ som hjärta. Ju tidigare det visar sig de tidigare behandlingar kan startas och komplikationer förhindras.