XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Hur man lagar för Fruktos Intolerant

Fruktos är en kolhydrat, ofta som en enkel socker i frukt. Också i honung, är det en relativt söt socker. En form av fruktosintolerans kallas fruktosmalabsorption, är oförmågan att korrekt smälta fruktos, vilket kan resultera i uppblåsthet, kramper, gas, magont och diarré. En allvarligare typ av fruktosintolerans kallas ärftlig fruktosintolerans. Personer med denna genetiska sjukdom saknar ett viktigt enzym (aldolas B), vars uppgift det är att bryta ner fruktos. Detta kan leda till njur- eller leverskada. Om du laga mat för någon med fruktosintolerans är det viktigt att veta vilken mat att undvika. I grund och botten måste du undvika allt som innehåller socker eller frukt.

Steg 1

Undvik förädlade proteinkällor såsom bacon, skinka och lunch eller charkuteri. Använd i stället fläsk, nötkött, kalvkött, ägg, ost (vara säker på att det inte behandlas), fisk, kyckling och kalkon.

Steg 2

Styra klart på frukter, sirap eller fruktjuice. Undvika de flesta grönsaker, särskilt färgglada sorter eftersom de innehåller fruktos. Grönsaker som är säkra att äta är typiskt grönt och inkluderar spenat, sallad, sparris, blomkål, gröna bönor, kål och grön paprika.

steg 3

Inte laga mat med kolhydrater inklusive bröd eller kex (soda kex är OK). Vissa pasta och nudlar är bra att använda, men kontrollera etiketter för att se om de behandlas med fruktos. Många spannmål är säkert så länge det inte finns något tillsatt socker.

steg 4

Använd buljonger för soppor eller måltider gjorda av kyckling, nötkött eller fruktos fria gröna grönsaker.

steg 5

Krydda maten med smör, salt, margarin, olja och kryddor. Undvik salladsdressing, majonnäs, ketchup och honung.

steg 6

Skapa hälsosamma, välbalanserade måltider genom att välja en proteinkälla, grönsaker och en kolhydrat. Frukost kan vara havregryn med smör eller ägg. En hälsosam lunch exempel kan vara kålsoppa nötkött buljong med salta kex och en bakad potatis med smör och ost. Laga en middag av kycklingbröst marinerade i olivolja, sparris och obearbetade makaroner.

steg 7

Servera dessert gjord med diabetes ingredienser för att undvika socker, fruktos fyllda poster. Det finns glass, Jell-O och puddingar gjorda för detta ändamål.

varningar

  • Dubbelkolla alla burkar och etiketter för att vara säker på att det inte finns några socker eller fruktingredienser.

tips

  • Om du matlagning för någon som har fruktosmalabsorption och inte allvarligare ärftlig fruktosintolerans, kan de förmodligen hantera små mängder av fruktos, men kontrollera att vara säker.