XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Cellandningen är den naturliga metaboliska process där levande celler bryter ner en molekyl av glukos i vatten, koldioxid och energi. Energin lagras i form av adenosintrifosfat (ATP), som ibland kallas "energimolekyl" för cellen. Men snurrar denna naturliga och nödvändig process av några biprodukter som samtidigt en förutsättning för god hälsa, i överskott kan vara skadligt för kroppen.

Fria radikaler

Skapats under processen för cellandning är ämnen som kallas fria radikaler. Enligt ConsumerHealth.org, "fri radikal" är en term som gäller för varje atom eller grupp av atomer --- som i en molekyl --- som har en oparad elektron i sin yttersta lagret. Deras grundläggande natur innebär att fria radikaler är alltid söker efter en partner. Förutom de miljontals fria radikaler genom cellandning, de flesta av oss behandlas ytterligare fria radikaler genom exponering för solljus, luftföroreningar, cigarettrök, bekämpningsmedel, strålning, kemoterapi och vissa mediciner.

God fot

Med fria radikaler, är det i allmänhet en fråga om att ha för mycket av det goda. Fria radikaler används av vita blodkroppar för att bekämpa infektioner från bakterier och virus. I en artikel skriven för Nutrition Reporter nyhetsbrev, Jack Challem påpekar att fria radikaler hjälper också leverns cytokrom P-450 enzymer för att avgifta skadliga kemikalier. Challem noterar också att Denham Harman, Ph.D., upphovsman till fria radikaler teori om åldrande, en teori att "Free Radical kemiska reaktioner sannolikt lett till det första livet på jorden och därefter till utvecklingen av arter genom att meddela DNA-mutationer . "

De dåliga nyheterna

Det överflöd av fria radikaler i våra liv lägger grunden för vissa allvarliga bus. I sitt sökande efter andra molekyler som man kan para sig, kan fria radikaler kvitta en kedjereaktion som orsakar skador på andra komponenter i cellen, inklusive dess membran och deoxiribonukleinsyra (DNA) som finns i dess kärna. I tillägg till en sådan skada, som accelererar den normala åldrandeprocessen, har fria radikaler varit inblandad som en orsakande faktor i många sjukdomar, inklusive cancer, ateroskleros, diabetes och leversjukdom.

Antioxidanter till undsättning

I den bästa av alla tänkbara världar skulle fria radikaler hållas i schack genom antioxidant enzymer som produceras av kroppen och andra som vi får genom konsumtionen av sådana välkända antioxidanter som betakaroten, bioflavonoider och vitamin C och E. Tyvärr de flesta av oss inte får tillräckligt med antioxidanter i vår kost.

Vad ska man göra

Du kan hjälpa till att bekämpa de skador som fria radikaler orsakar genom att se till att din kost innehåller rikligt med antioxidanter och genom att ta tillskott av vissa antioxidantrika näringsämnen. Det finns dock en risk för överdrift. Challem påpekar att Harman varnar för att överdrivet intag av antioxidanter kan orsaka trötthet och muskelsvaghet. Alliansen för Aging Research kräver att folket begränsa antioxidanter till 100 till 400 IU vitamin E, 200 till 1000 mg C-vitamin och 17.500 till 50.000 IE betakaroten.