XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Diagnostiskt ultraljud och röntgen är båda avbildningsmetoder som används för diagnos. Varje modalitet är bättre än den andra för vissa saker, och de används ofta tillsammans med en annan för att diagnostisera vissa förhållanden.

Fungera

Diagnostiskt ultraljud använder ljud vågor vid frekvenser på ca 2 till 16 megahertz. Röntgen använder strålning och register röntgenfoton absorberas av kroppens vävnader.

inriktningar

Ultraljud är den föredragna modalitet för att bedöma graviditeter. Det är också en idealisk metod för avbildning för sköldkörtelmassor, testikelcancer massor och gallsten. Röntgen är vanligast för avbildning ben (röntgen). Det är också ganska användbar för detektering av tarmobstruktion.

kombinerade Imaging

Både ultraljud och röntgen är användbara för att leta efter njursten. De kan användas tillsammans för att bedöma hela urinvägarna. Ultraljud kan bild njurarna väl, men kan inte se urinledarna. Radiografi används för att bestämma om en sten ligger i en av de urinledarna. Ljudvågor och strålning se saker annorlunda, vilket är varför de används ibland tillsammans, vilket är fallet med bröstdiagnostik.

Varning

Tekniker av båda avbildningsmetoder följer principen om ALARA - Som låg nivå som möjligt. Ultraljud för närvarande har inga kända negativa effekter, men vårdpersonal använder det försiktigt för att förhindra okända effekter. Röntgen använder strålning, som har visat sig orsaka cancer i vissa nivåer. vårdpersonal strävar efter att använda så lite strålning som möjligt. Nivåerna av ultraljud och strålning som används för bilddiagnostik är i allmänhet säkra.

potential

Forskningen är för närvarande görs för att förbättra ultraljud, särskilt inom områdena rekonstruktioner och 3D-avbildning. Röntgen har avancerat kraftigt, särskilt med utlöpare av datortomografi (CT). 3D-rekonstruktioner för närvarande används med CT. Genomlysning är en form av röntgen som möjliggör visualisering av kärlstrukturer och tarmen med hjälp av intravenös och oral kontrast, respektive.