XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Har Donera Plasma påverka min Work Out?

Mer än 38.000 bloddonationer av alla slag behövs i USA varje dag, enligt den amerikanska Röda Korset, och det är särskilt söker friska försökspersoner som idrottare. plasma Blodgivning tar inte mycket tid och är relativt smärtfritt, med få biverkningar. Medan de flesta vanliga motionärer ska vara bra, det finns faktorer som kan påverka din förmåga att vara en plasmadonator om du är involverad i utbildning för idrottstävlingar.

Identifiering

Plasma är den klara vätskan en del av blodet som finns kvar efter de röda blodkropparna, har vita blodkroppar och blodplättar har filtrerats bort. Plasma innehåller 92 procent vatten och åtta procent proteiner, salter, enzymer och antikroppar. Det är den enskilt största komponenten i humant blod, som utgör cirka 55 procent av blodvolymen. Plasma används för att göra terapier för behandling av livshotande sjukdomar och medicinska tillstånd såsom chock, trauma och brännskador. Det finns mer än 330 licensierade och certifierade plasmauppsamlingscentraler i USA

Behandla

I allmänhet är plasmagivare måste vara minst 18 års ålder och väga minst 100 pund Du måste passera två läkarundersökningar, en sjukdomshistoria screening och testas för virus och andra faktorer. Ge plasma tar ungefär två timmar, som blod tas från din arm, filtreras plasma ut, och andra blodkomponenter återvände till dina ådror. De flesta uppsamlingscentraler kräver att du vänta minst 48 timmar innan en andra donation, eftersom det är den tid det tar för kroppen att fylla på plasma.

Tränings Överväganden

Om du är en frisk idrottsman, bör du kunna återhämta sig helt efter plasmadonationer inom åtta veckor, men du kan förlora en del av din förmåga att träna under de närmaste dagarna på grund av låga energinivåer. Donera plasma kan också minska konkurrenskraften för upp till fyra veckor, beroende på om du också donera röda blodkroppar, eftersom det tar så lång tid för blodet hemoglobinnivåer för att återgå till det normala. Cirka 12 procent av givarna utveckla sänkta nivåer av antikroppar, som kan göra dig mer benägna att få en infektion.

expert Insight

I en artikel 2001 publicerad i tidskriften "The läkare och idrottsmedicin," Marvin Adner, MD, sade att blodgivning bör inte vara ett bekymmer för aktiva människor, så länge de inte är järn-brist. Donald M. Christie Jr, MD, tillade att hydrering är nyckeln till en snabbare återhämtning och att dricka mycket mer vätska än de som erbjuds på blodcentralen, fortsätter efteråt hela dagen. Christie konstaterar att en minskning av prestanda kondition nivåer skulle vara lätt i en uthållighetsidrottare, och donationen bör ha någon effekt på styrka eller kort brast aktiviteter. Men i en separat artikel i "Omega Cykling," Dr PA Lambeti rapporterade resultaten av en studie som visar maximal prestanda minskades för åtminstone en vecka i cyklister och rekommenderade tävlingscyklister inte donera inom sju till tio dagar efter ett lopp.