XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Hur man anpassa sig till Altitude


Ett besök på en skidort eller en bergsklättring resa kan vara olycklig om du tillbringar hela tiden illamående. Reser till hög höjd kan göra dig lite håglös och svag, men höjdsjuka kan också vara dödligt för vissa människor. När du reser över 8000 fot över havet, blir luften tunnare och blodet får mindre syre. Om du följer några enkla försiktighetsåtgärder och uppmärksamma kroppens varningssignaler kan du njuta av att vara skyhög utan att lida.

Instruktioner

1 Flytta långsamt. Detta kanske inte är möjligt om du flyger till en destination på hög höjd, men om du vandra eller köra, flytta uppåt så gradvis som möjligt. Om du börjar känna någon effekt av höjdsjuka som huvudvärk, yrsel, illamående eller andnöd, vila och dricka vatten tills symtomen försvinner.

Klättrare bör begränsa hur snabbt de når vissa höjder. American Heart Association rekommenderar att ta två dagar att nå en höjd av 8000 fot, sedan tillbringa en dag att klättra varje efterföljande 1000 till 2000 fot.

2 Drick mycket vatten. Sikta på att dricka minst tre till fyra liter vatten om dagen. Undvik alkohol för de två första dagarna när du har kommit fram till din destination. Höjden gör dig uttorkad och alkohol kommer att göra uttorkning värre. Effekterna av alkohol kan också bli starkare på en högre höjd.

3 Vila för den första dagen eller två på din destination. Undvik ansträngande aktiviteter eller ta täta pauser om detta inte är ett alternativ.

4. Ät mat som innehåller mycket kolhydrater för att bidra till att öka nivåerna av syre i blodet. Detta kommer att bidra till att minska symtom på höjdsjuka. Undvik mat som innehåller mycket fett under de första dagarna, eftersom dessa livsmedel kan minska dina blodsyrenivåer.

5 Gå tillbaka till en lägre höjd om symtomen inte förbättras efter vila och dricka vatten. Om du upplever höjdsjuka under klättring ett berg och inte kan söka medicinsk behandling, bör du omedelbart vända tillbaka. När du börjar att komma till en lägre höjd, bör du börja förbättra.

6 Skydda dig mot solen. På högre höjder, kommer du att bränna snabbare, så använd massor av solskyddsmedel och bära skyddskläder, solglasögon och en hatt.

Tips

  • Kvinnor kan uppleva mer allvarliga symtom om de reser över 8000 fot medan de är premenstruella. Om du kan, planera din resa falla utanför den här tiden på månaden.
  • Om du har några problem med hjärtat eller lungorna, kontakta din läkare innan du går till en plats med en hög höjd eftersom denna förändring kan vara alltför påfrestande för din kropp.
  • Om du upplever andnöd, kräkningar eller så ur balans kan inte gå, se en läkare omedelbart eftersom dessa kan vara symtom på en allvarlig form av höjdsjuka.