XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Bland de problem när de överväger kirurgi som ett behandlingsalternativ är graden av smärta och smärtlindringsmetod som kommer att användas i förfarandet. Medan en viss mängd av smärta är oundviklig, riktig alternativ smärtlindring finns för att förhindra allvarliga nivåer av smärta. Diskutera alternativ med din läkare för att hitta vilken behandling som fungerar bäst för den typ av kirurgi samt patienten.

För större operation

Efter att ha genomgått en större operation, är användningen av IV-smärtlindring en vanlig form av behandling. Före operation, kommer patienter ofta får en IV, som läkaren kommer att hålla i efter operationen som ett sätt att administrera smärtstillande. Vanliga läkemedel inkluderar morfin och fentanyl. Ofta denna form av lättnad använder en PCA eller Patient Controllled Smärtlindring, där patienten kan trycka på en knapp för att administrera mer läkemedel. Garantier byggs in i systemet för att förhindra en överdos.

En epidural eller spinal smärtlindring är andra vanliga metoder för smärtlindring. I en epidural smärtlindring, är en kateter insatt i det epidurala utrymmet i ryggraden i närheten av ryggmärgsvätskan. Detta kan hållas på plats i flera dagar medan administrera kontinuerlig medicinering som behövs. En spinal anagesia, å andra sidan, är en en-gång insättning av smärta medicinering direkt in i spinalvätskan. Även om denna form av lättnad är enklare och snabbare verkande, betyder inte lika länge som andra behandlingsmetoder.

Nervblockad är en annan form av lättnad, som används när smärtan är begränsad till en del av kroppen, såsom en arm eller ett ben. Anestesi administreras till nerverna i det område av kroppen, vilket förhindrar meddelandet av smärta från att skickas till hjärnan. En enda injektion kan fungera för ett par timmar, medan införandet av en kateter kan ge lindring för en längre tidsperiod.

För mindre kirurgi och hemvård

Lokalanestetika, såsom novokain, ofta sprutas in i sårstället för lättnad till ett litet område av kroppen under en kort tid. Med hjälp av en kateter som också ett alternativ när du använder lokalbedövningsmedel, vilket ger längre lättnad.

Opioidläkemedel, liknande dem som används i IV-behandlingar, ofta tillhandahålls i form av ett piller för att ta oralt. Dessa kan vara vanebildande och kan också orsaka illamående, dåsighet och förstoppning. Ofta är dessa läkemedel kombineras med paracetamol (finns i Tylenol, andra OTC smärtstillande medel, kalla mediciner och sömnhjälpmedel), så inrådan av en läkare eller farmaceut bör eftersträvas innan ytterligare läkemedel som innehåller paracetamol.

NSAID, eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, används ofta efter kirurgiskt för att minska svullnad, ömhet och mindre smärta. Efter en större operation, kombinera NSAID och opioider är mycket effektiva i att ge smärtlindring och samtidigt minimera biverkningar.

alternativa behandlingar

Bortsett från att använda läkemedel för att lindra smärta, det finns alternativa metoder som kan hjälpa till att minska stress och ångest, vilket kan förvärra smärtan. Dessa inkluderar att lyssna på lugn musik, ändra ställning i sängen, med hjälp av avslappningsband eller guidade bildspråk och utföra andningsövningar. Användningen av varma och kalla terapi är hjälp för att minska svullnad. Också, ibland sjukhus kommer att ge utrustning såsom spjälor eller kuddar för att bidra till smärtlindring. Använd dessa enligt anvisningar från din läkare.