XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan, även kallad en kolecystektomi, kan göras på två olika sätt. Beroende på patientens inre anatomi eller andra faktorer, är det nödvändigt med en öppen kolecystektomi i cirka 5 procent av fallen. Samtidigt en mindre invasiv laparoscopic förfarande är den vanliga metoden. Den typ av operation som utförts kommer att påverka tiden för återhämtning och lyft rekommendationer.

öppen kirurgi

En öppen kolecystektomi är ett stort kirurgiskt ingrepp som involverar en 5- till 7-tums långt snitt från strax under bröstkorgen område till strax under midjan på den högra sidan. Kirurgen öppnar fysiskt upp kroppskaviteten att hämta gallblåsan genom att skära bort från blodkärlen och gallgången, enligt Medline Plus.

Denna operation kommer ofta att resultera i en förlängd sjukhusvistelse, ibland upp till en vecka. Under denna återhämtning tid patienten kommer att arbeta på andningsövningar för att hålla lungorna fungerar och kommer att börja gå, men kommer inte att uppmuntras att göra något lyft.

Enligt Wishard hälsa, släpps öppna kolecystektomi patienter bör begränsa ansträngande aktiviteter inklusive eventuella lyft större än 10 pounds, under minst fyra veckor. Det interna arbete som utförts under denna operation är ganska omfattande och det bör ges en korrekt tid att läka så att det finns minimal risk för inre skada.

laparoskopisk kirurgi

Den laparoskopisk versionen av gallblåsan kirurgi är mycket vanligare och innebär fyra mycket små snitt. En snitt strax under naveln är där "omfattning" införas som gör det möjligt för kirurgen att se på en bildskärm med hjälp av en liten kamera. Andra instrument som kompletterar den skärande och avlägsnande av gallblåsan är införda i tre andra små snitt i buken.
Det är möjligt att vissa patienter kommer att kunna gå hem samma dag som operationen, men kan stanna på sjukhuset för återhämtning för en dag eller två.
Tunga lyft efter laparoskopisk gallblåsan operation anses något mer än 20 pounds, enligt Colorado Springs Surgical Associates. Läkare rekommenderar inte denna typ av lyft för fyra till sex veckor efter operationen. Medan patienten känns typiskt tillbaka till det normala inom ett par dagar och de kirurgiska snitt ser inte allvarligt, är det viktigt att komma ihåg den stora mängden arbete internt. Dessutom kan lyfta mer än 20 pounds orsaka ett bråck på navel snittet. Detta är det största problemet och orsaken till den förlängda lyftbegränsning.

Barn

De patienter som har små barn som behöver lyftas och bäras ofta kan frestas att bortse från lyft restriktioner. Vissa föräldrar som inte har annan hjälp runt under dagen kan behöva lyfta ett barn av olika anledningar under dagen. Om du förutse detta är ett problem bör du tala med din läkare om det. Läkaren vet ditt specifika fall den bästa och kan berätta för dig om du sätter dig på någon allvarlig risk.