XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Vad är orsakerna till frekventa kräkningar hos barn?

Alla barn kräks från gång till gång, men frekventa kräkningar bör tas på större allvar. Barn --- särskilt små barn --- med frekventa kräkningar kan kräva tillträde till sjukhuset för hantering av uttorkning. Dessutom kan frekventa kräkningar orsaka komplikationer såsom blödning, aspiration av kräkningar i lungorna och utveckling av ärrvävnad som stör svälja.

Gastroenterit

Enligt barnläkare Judith M. Sondheimer och Shikha Sundaram i 2009 års upplaga av "Current diagnos och behandling: pediatrik," viral gastroenterit eller vad många kallar "maginfluensa" står för de flesta fall av barndomen kräkningar. Sjukdomen, som orsakas av patogener såsom rotavirus, calcivirus, norovirus och andra, resulterar i frekventa kräkningar, diarré, buksmärtor och ibland feber. Trots att symptom är ibland svåra, de är också själv begränsad, vanligtvis lösa inom några dagar. De Centers for Disease Control and Prevention varnar för att det inte finns någon effektiv behandling för viral gastroenterit, så att föräldrar bör se till att förebygga genom frekvent handtvätt och säker livsmedelshantering som en bästa insats.

Gastroesofageal refluxsjukdom

Gastroesofageal refluxsjukdom, även känd som GERD, drabbar barn och vuxna, men utlöser kräkningar oftare hos barn. Hos spädbarn, det kallas "spotta upp." Enligt American Academy of Pediatrics (AAP), symtom brukar topp på fyra månader och lösa på egen hand med 12 månader. Äldre barn med GERD upplever klassiska symptom på brännande smärta, uppstötningar av små volymer i munnen efter snacks och måltider, och sväljproblem. Oavsett ålder, bör barn med GERD utvärderas av en barnläkare.

Cyklisk Kräkningar syndrom

Återkommande, kraftfulla anfall av kräkningar --- så många som sex episoder per timme i tre dagar eller mer --- karakterisera cyklisk kräkningar syndrom. Barn kan uppleva episoder så ofta som två till tre gånger per månad eller så sällan som en gång per år. MayoClinic.com rapporterar att sjukdomen börjar vanligen mellan åldrarna tre och sju. Illamående, kväljningar och kräkningar av små volymer av galla fortsätter även efter det att magsäcken töms. Sondheimer och Sundaram notera att många drabbade barn har en familjehistoria av migrän, och migrän medicin är ibland effektiv. Symptomen avtar också med sömn.