XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Hälsoeffekter av koffein


Koffein är en ofta konsumeras substans som kan hittas i olika drycker, chokladprodukter och over-the-counter läkemedel. En mild stimulerande, koffein kan vara tilltalande när du vill känna mer alert. Däremot kan regelbunden eller överdriven användning av koffein orsakar negativa hälsoeffekter. Om du förbrukar mer än 500 mg koffein per dag (ungefär fyra till fem koppar kaffe), kan du uppleva följande symtom.

dehydrering

Koffein fungerar som ett diuretikum, vilket innebär att säga får dig att urinera oftare, och därmed förlora välbehövlig kropp vatten. Detta är anledningen till att koffein kan aldrig adekvat släcka en törst. När du är törstig, betyder det att du är uttorkad, så vatten är det bästa botemedlet. Läkare rekommenderar minst ett glas vatten per koffeinhaltiga drycker för att motverka den senares uttorkande effekt.

Ångest

De flesta använder koffein som ett sätt att bli alert. Det finns ingen tvekan om att koffein kan stimulera det centrala nervsystemet och skapa en vaken känsla. Emellertid kan det snabbt leda till darrningar och ångest. Om du redan är benägna att ångest problem, så ska du nog undvika koffein helt och hållet.

Sömnlöshet

Inte bara kan koffein orsaka ångest på grund av dess stimulerande effekter, kan det också leda till sömnproblem. För mycket koffein kan orsaka mild till svår sömnlöshet. Emellertid reagerar varje person på olika sätt. För vissa kommer en kopp kaffe vara över stimulerande, medan andra skulle kunna dricka flera koppar och ändå gå att sova på natten. Det är viktigt att övervaka din dagliga koffeinintag för att mäta hur du reagerar på ämnet.

Högt blodtryck

Koffein anses endast en mild stimulerande när det tas i små doser. En eller två koppar kaffe, till exempel, kommer vanligtvis inte orsaka några negativa hälsoeffekter. Men en studie utförd av Duke University visade att motsvarande fem eller fler koppar kaffe under loppet av en arbetsdag avsevärt skulle kunna höja en persons blodtryck. Om du har problem med att hålla ditt blodtryck under kontroll, sedan ditt koffeinintag bör begränsas.

magproblem

Koffein stimulerar produktionen av magsyra, vilket ibland kan leda till lindriga besvär och matsmältningsproblem. Om du lider av magsår, kan koffein orsaka komplikationer och förhindra läkning. Därför bör de med känsliga magar begränsa eller undvika koffein.

aBSTINENS~~POS=TRUNC

Även om det kanske inte verkar som en riktig "drog" koffein är en beroendeframkallande ämne som kan orsaka negativa abstinensbesvär. Även om du bara dricker en eller två koppar kaffe om dagen, är det möjligt att känna en huvudvärk om du skulle plötsligt hoppa över en dag. Huvudvärk är i allmänhet den största klagomål när det gäller att dra sig tillbaka från koffein, liksom trötthet och irritabilitet.