XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Botox (botulinum toxin typ A eller onanbotulinum toxin A) är en injicerbar toxin som tillfälligt blockerar nervtransmission (neurotoxin). Enligt Botox bipacksedeln, är det härrör från toxinet av bakterien som orsakar matförgiftning (Clostridium botulinum). Det anses vara en muskelavslappnande läkemedel som blockerar elektriska impulser från nervändarna, vilket gör att muskeln att dra ihop sig (kemisk denervering). Botox förfaranden innebär förberedelse medicinering, muskel identifiering och lokalisering och efter förfarandet vård och övervakning.

Betydelse

Botox används för att behandla en rad olika tillstånd, inklusive nervsjukdomar, onormala muskelsammandragningar och andra neuromuskulära sjukdomar. Det är också används för att behandla överdriven svettning och i kosmetiska behandlingar för att minska synliga rynkor i huden.

Förberedelse

En läkare identifierar injektionsställena på en patient (t.ex. ansikts-, underarm, palm eller nackområden). Dessa platser är markerade på patienten för enkel inriktning. Läkaren förbereder Botox genom att tillsätta steril saltlösning till flaskan för att skapa en utspädd formulering av neurotoxin. En engångsspruta drar den utspädda produkten för injektion. Enligt Botox bipacksedeln måste beredningen kylas efter saltlösning tillsätts och används inom fyra timmar.

tunnare Hud

För att förbereda patienten för injektioner, ibland en bedövningssalva appliceras (dock, det får inte tillämpas på grund av eventuella känslig hud). Botox injiceras under huden (subdermal) att rikta ytliga muskler som på ansikte, händer och underarmar. Till exempel, beskriver Botox bipacksedeln en injektion djup av cirka två millimeter insatta i 45-graders vinkel för hyperhidros (överdriven svettning). Läkaren injicerar en liten mängd av den utspädda ämnet i varje inriktade plats var noga med att undvika att injicera i inked markeringar, vilket skulle orsaka en tatuering effekt.

dystoni Smärta

Smärta i samband med dystoni tillskrivs muskel över kontraktion eftersom elektriska impulser stimulerar nackmusklerna. Läkaren markerar detta område och använder en elektromyograf (EMG) maskin för att övervaka de elektriska impulserna i muskeln. En sond sätts in i muskeln för att mäta dess aktivitet. En stark signal indikerar att muskeln drar ihop sig. Läkaren använder denna information för att identifiera den muskel och djupet för injektion (en lokaliseringsteknik). Speciell omsorg behövs i nacken för att undvika att sprida neurotoxin till andra muskler som käkmusklerna. För djupare muskel injektioner för att behandla dystoni, kan en bedövningssalva inte vara nödvändig eftersom patienten redan känner svår smärta.

Post-ordningen

Patienterna övervakas för eventuella biverkningar som kan vara förknippade med läkemedel såsom allergiska reaktioner, influensaliknande symtom, ovanlig svaghet eller domningar. Eftersom flera injektioner administreras vanligen kan grundläggande sårvård vara nödvändigt för injektionsstället. Beroende på förfarandet, kan terapi ordineras för att bibehålla muskel flexibilitet när det är i ett avslappnat tillstånd. Regelbunden övervakning av tillståndet möjliggör för patienten och läkaren att avgöra om ytterligare behandling med Botox behövs, och tidsramen för effekt.