XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

USA ser cirka 20.000 nya fall av sköldkörtelcancer varje år. Trots den skrämmande utsikter till en sådan diagnos, är tumörer i sköldkörteln behandlas med relativ lätthet. Även om vissa villkor lämpar sig för utveckling av sjukdomen, är den exakta orsaken något av ett mysterium.

noduler

Enligt American Thyroid Association (ATA), är en sköldkörtel knöl någon onormal tillväxt av sköldkörtelceller som bildar in i en klump i sköldkörteln. Det är den vanligaste endokrina problem i USA. De flesta är godartade --- godartade --- men runt 5 procent gör innehåller cancerceller. Sköldkörteln knölar kan vara antingen fast eller fyllda med vätska (sköldkörtel cystor) och oftast upptäcks vid en rutinmässig fysisk undersökning.

riskgrupper

Även American Association of Clinical endokrinologer rapporter än 80 procent av dem som lider av sköldkörtelrubbningar är kvinnor, är det män som är mest sannolikt att möta sköldkörtelcancer. Andra riskfaktorer är yngre än 30 år eller äldre än 60, en familjehistoria av sköldkörteln eller endokrina cancer, och har haft huvudet eller nacken strålning. Cancersjukdomar knölar ofta är stora och hårda, orsakar betydande obehag och nacksmärta.

orsaker

Läkare vid Mayo Clinic säger att det är inte känt exakt vad som orsakar en sköldkörtel tumör hos vuxna. Men processen att cancertillväxt är tydlig. "Thyroid cancer uppstår när celler i sköldkörteln genomgå genetiska förändringar (mutationer). Mutationerna tillåter cellerna att växa och föröka sig snabbt. Cellerna förlorar också förmågan att dö, eftersom normala celler skulle. De ackumulerande onormala sköldkörtelceller bildar en tumör, "Mayo Clinic hemsida säger.

Människor som utsätts för strålning, särskilt som barn, är mycket mer mottagliga för att utveckla sköldkörtelcancer, ATA rapporter. Otroligt, även så sent som på 1940-talet och 1950-talet, var röntgen används som behandling för akne, svullna tonsiller, polyper, lymfkörtlar och även att mäta fot storlek i skoaffärer. De utsätts för sådan strålning har en mycket högre sannolikhet att utveckla en sköldkörtel tumör som vuxna. Vissa naturläkemedel läkare attribut sköldkörtelcancer till en ökning av människors intag av kemikalier och bekämpningsmedel förekommer i livsmedel, vatten och luft.

typer

Enligt Mayo Clinic, är papillär sköldkörtelcancer den vanligaste, som omfattar nästan 80 procent av alla diagnoser. Det kan inträffa i alla åldrar, men patienter är vanligtvis mellan 30 och 50. Follikulärt sköldkörtelcancer --- vilket inkluderar Hurthle cellscancer --- förekommer oftast i de över 50 års ålder. Medullär sköldkörtelcancer kan kopplas till ärftliga genetiska syndrom; i andra fall är det kallas "sporadisk." Anaplastisk sköldkörtelcancer är extremt sällsynt, men mycket aggressiv, och typiskt förekommer i de som är äldre än 60 år också sällsynt sköldkörteln lymfom, vars offer är oftast över 70, har sitt ursprung i immunsystemets celler i sköldkörteln.

symptom

Tecken på sköldkörtelcancer vanligtvis inte visas tidigt i sjukdomsförloppet, men ge sig till känna först när det har gått betydligt, rapporterar ATA. Symtomen omfattar en märkbar klump kände av fingrarna över sköldkörteln, ändringar i röst och heshet, svårigheter att svälja, nacksmärta och svullna lymfkörtlar i halsen.