XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Vad orsakar gikt och bursit?

Översikt

Gikt och bursit kan orsaka svår och försvagande smärta i leder. Medan gikt påverkar lederna själva påverkar bursit vätske säckar kallas bursae som bidrar till att eliminera friktion vid leder eller platser där de muskler och senor gnugga över beniga prognoser. Gikt uppstår när skarpa uratkristaller ansamlas i lederna och omgivande områden. Däremot sker bursit när bursae bli inflammerad oavsett orsak.

överansträngning

Bursit drabbar oftast lederna i höfter, armbågar och axlar, men kan också påverka klackar, knän och stortår. Gikt angriper vanligtvis lederna i stortår, men kan också förekomma i fötter, fotleder och knän och händer och handleder. Till skillnad från gikt, sker bursit ofta som ett resultat av enkel överanvändning, särskilt hos medelålders personer, enligt PubMed Health. Repetitiva rörelser som fokuserar på en viss gemensam, såsom att kasta en baseboll om och om igen, eller att hålla positioner som trycker på en viss gemensam, såsom knä under en längre tid, kan förvärra Bursa. Undvika sådana triggers kan lösa problemet för många bursit drabbade.

Artrit

Gikt är en form av artrit, och patienter som har artrit har en förhöjd risk för att utveckla bursit. Artrit omfattar en rad villkor som orsakar inflammation och gradvis förstörelse av en gemensam. Inflammationen kan sprida sig till slemsäckar, vilket bursit. MedlinePlus.com klassificerar gikt som en typ av artrit.

uratkristaller

Gikt resultat när nivåer av urinsyra i blodet stiger för högt, vilket bildandet av taggiga uratkristaller som invaderar lederna eller utrymmen runt dem. Urinsyraformer som kroppen bryter ner puriner, en proteinkomponent finns i många livsmedel, och även gjort av kroppen. Normalt njurarna filtrera effektivt ut urinsyra från blodet, men kristaller kan bildas om njurarna vackla eller kroppen gör för mycket urinsyra. Merck Manual konstaterar att även om den exakta orsaken till bursit förblir ofta ett mysterium, kan det bero på invasion av kristaller i slemsäckar.

andra faktorer

Både bursit och gikt blir vanligare i medelåldern, kanske på grund av ackumulerade slit-och-tår på lederna och utveckling av andra förhållanden som påverkar lederna. Till exempel personer med sköldkörtelsjukdom har en ökad risk för bursit, medan diabetes ökar risken för både bursit och gikt. Andra riskfaktorer för gikt inkluderar njursjukdom, högt blodtryck och högt kolesterol, dricka alkohol och äta purin rika livsmedel, eftersom alla dessa faktorer ökar nivåerna av urinsyra i blodet.