XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Hur att leva hälsosamt med HIV

Det är möjligt att leva ett hälsosamt, lyckligt liv medan HIV-positiva. HIV-antivirala läkemedel bekämpa HIV-viruset för att bromsa dess utveckling. Enligt University of California, San Francisco, "Utan behandling tar det i genomsnitt 10 år för någon som får HIV att utveckla AIDS." Vissa människor utvecklar aids mycket tidigare än 10 år efter infektion med HIV och vissa människor går mycket längre än 10 år utan att utveckla AIDS. Ta antivirala läkemedel inte garantera att du inte kommer att få AIDS, men de mediciner öka dina chanser att stoppa AIDS från att utvecklas. Intag av HIV antivirala läkemedel och leva en hälsosam livsstil kan hjälpa dig att må bra så att du kan leva ett mer normalt liv.

Steg 1

Besök en läkare för att diskutera om att ta HIV antiretrovirala läkemedel skulle vara fördelaktigt för dig. Antiretrovirala bidra till att stoppa HIV-viruset från att föröka sig. Om din läkare ordinerar antiretrovirala läkemedel, ta mediciner exakt enligt anvisningarna. Saknade doser ökar risken för HIV-viruset blir resistent till drogerna.

Steg 2

Få regelbundna hälsokontroller för att fånga några sjukdomar i ett tidigt skede och så din läkare kan göra nödvändiga justeringar i din antiretrovirala läkemedel behandling.

steg 3

Ät 10 procent fler kalorier per dag än vad som normalt krävs för en person med din vikt. Extra kaloriintag krävs för att bekämpa de extra kalorier som bränns på grund av HIV-infektion. Ät en hälsosam och balanserad kost för att ge din kropp med de näringsämnen den behöver för att fungera på bästa sätt. En sund och balanserad kost består av magert protein, fullkorn, frukt och grönsaker. Om du har problem med att äta tillräckligt med kalorier, prova att dricka näringstillskott drycker, som är höga i kalorier och näringsämnen. Rådgör med en dietist om du är osäker på rätt mat att äta. Tala med din läkare om att ta en daglig multivitamin tillskott för att säkerställa att du får tillräckligt med näringsämnen.

steg 4

Motionerar regelbundet för att öka aptiten. HIV-patienter har ibland lite aptit. Träning ökar ämnesomsättningen, bygger muskler och stimulerar känslan av hunger. En timmes aerobisk aktivitet tre gånger i veckan eller 30 minuters aerob aktivitet varje dag är ett bra sätt att hålla kroppen i form. Välj aktiviteter som du tycker om att göra träna kul. Aktiviteter som dans, simning, vandring och tennis är roligt sätt att utöva.

steg 5

Få gott om sömn varje natt. Under sömnen kroppen regenererar och läker. Den optimala mängd sömn är olika för varje person. Om du får tillräckligt med sömn, bör du vaknar känner väl utvilad. Om du är trött hela dagen, kan du inte få tillräckligt med sömn. Sömn är särskilt viktigt för personer som har HIV eftersom immunsystemet fungerar i överväxeln för att bekämpa viruset.

steg 6

Minska stressen i ditt liv. Stress är hårt på kroppen och sinnet. Personer med HIV kan känna sig stressad hantera effekterna av sin sjukdom, mediciner eller sociala pistillmärken. Anförtro sig en pålitlig vän eller terapeut kan hjälpa dig att hantera HIV-relaterad stress. Vissa spänningsminskande teknik: Ta tid varje dag för att delta i aktiviteter som du tycker om, få en massage, umgås med vänner, lyssna på klassisk musik och ta långa, djupa andetag. Om du inte kan verka för att minska stress, se en psykolog för att lära lugnande tekniker.

varningar

  • Fråga alltid din läkare innan du påbörjar ett träningsprogram.

tips

  • För den bästa behandlingen, hitta en läkare som är specialiserad på behandling av HIV.