XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Artificiell insemination har gjort ensamstående kvinnor och kvinnor gifta med män med fertilitetsproblem att få sina ägg befruktas in vitro och föda sina egna barn. Det finns många etiska frågor med ett sådant förfarande, varav gäller i vilken grad den spermadonator kan anses vara barnets far.

Historia

År 1978 var det första provrörsbarnet föddes i Bristol, England. Som ett resultat av hennes föräldrars 9 år kamp med infertilitet, läkare hämtade ett ägg från sin mor och befruktade den med sperma från hennes far. När Louise Joy Brown föddes frisk och helt normalt, var miljontals infertila par runt om i världen gett hopp.

Betydelse

Under normala omständigheter, är ägg befruktas inom äggledarna när de stöter på spermier. Då embryot reser in i livmodern där det implantat och börjar utvecklas. Oavsett om spermierna placerades det naturligt genom processen att samlag eller genom medicinska ingrepp, är ett befruktat ägg resultatet och kvinnan blir gravid.

typer

Orden "pappa" och "donator" kan eller kan inte bytas ut. Under ideala omständigheter, dessa två är ett och samma. Många gånger, en kvinna som genomgår artificiell insemination med hjälp av donerade spermier har en man i hennes liv som är villiga och kapabla att hjälpa henne upp barnet. Detta kan vara en make, partner eller pojkvän. Oavsett sitt förhållande till modern till barnet, önskar han att betraktas som barnets far. Termen "biologiska fadern" kan användas för att skilja mellan spermadonator och den person som tog upp barnet som sitt eget. Ofta är den biologiska fadern okänd.

Identifiering

Spädbarn som är resultatet av artificiell insemination med hjälp av en spermadonator är inte annorlunda än barn som avlats på ett mer konventionellt sätt, frågan om faderskapet trots.

fördelar

Processen för artificiell insemination med hjälp av en spermadonator har gjort det möjligt för infertila par att få egna barn. Par som väljer att gå den vägen för att starta en familj har oftast bestäms före befruktningen hur de kommer att se spermadonator när det gäller faderskap.

överväganden

Innan han blev en gravid med sperma från en spermadonator är det viktigt att undersöka de rättsliga rättigheter spermadonator. Om givaren är en vän, då frågor kan utarbetas och juridiska handlingar som upprättats innan du fortsätter. Om spermadonator är okänd, bli bekant med sina juridiska rättigheter innan du blir gravid, eftersom de varierar mycket från land till land. Om spermadonator är okänd, identitet givaren kan eller kan inte vara anonym. Medan spermabanker kommer att samla in information om givarna att ge familjer, kan givarna välja att vara helt anonym. Om föräldrarna vill veta donatorns identitet, eller tror att barnet kanske vill veta någon gång senare i livet (som många gör), kan en icke-anonym donator väljas.